Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 20:03, 10 gru 2018

Był św. Mikołaj:

Autor był kierownikiem Zakładu Hodowli Roślin m. st. Warszawy.

Praktyczne wskazówki dla właścicieli działek podmiejskich

I cytaty ciekawe, choć niestety nie wszystkie znajdują swoje szersze objaśnienia.

"Ogródki amatorskie przy willach podmiejskich i w wielkich miastach, a o takich będziemy mówili, najczęściej nie przekraczają powierzchni jednego ha. - są zatem niewielkie i z uwagi na wymagania stawiane przez właścicieli i niewłaściwy sposób zakładania, tracą jakikolwiek wygląd stylowy (...)."

- pisał autor w latach 30-ych XX wieku.

"U nas ogródki amatorskie zakładane są przygodnie, bez jakichkolwiek prac wstępnych, najczęściej przez ludzi mało znających ogrodnictwo lub przez ogrodników nieodpowiednio przygotowanych, dlatego są za bardzo fantazyjne w pomysłach rysunkowych i nie wiążą się z architektura domu; w rozplanowaniu nieproporcjonalnie do wielkości terenu, chaotyczne dekorowanie roślinnością, (...)."

"Zwięźle mówiąc są trzy zasady komponowania: porządek, prostota, harmonia. Ogródki w granicach możliwości są skromne lub bogate, ale zarówno jedne, jak i drugie mogą cechować indywidualne zalety duszy ludzkiej, tj. wesołość, spokój lub dzikość. Tych przymiotów nie należy mieszać ze stylem, który jest dziełem sztuki ludzkiej."

"Nie każdy projektodawca musi być artystą ale musi być znawcą rzeczy pięknych i kierować się prawami kompozycji - powinien wiedzieć o odpowiedniem ugrupowaniu różnych części składowych, harmonji, kolorów, efektach wód, światła i cieniów."

Fajnie się czyta. Np. o stylu niemieckim, że jest precelkowy .

Autor bardzo ceni sobie sztukę ogrodową angielską i warsztat ogrodniczy angielski.

Pszczelarnia 20:03, 10 gru 2018

MartaKozak napisał(a)

Lwia paszcza?

Oczywiście, wyżlin większy.
Pszczelarnia 20:05, 10 gru 2018

mira napisał(a)
Kto jest chory Ty czy Gabrysia ?
Ja też białe dodaję żeby akcent zimy był - maiłam miec sporo śniegu w tym tygodniu ale już zmiana i nic z tego - ciepło - heh w ogrodzie można spokojnie działać
zdrowiej

Pytałaś o to drzewko, to była ta śliwa, co ją Viva ma (cistena?)

A te białe to zawilce japońskie jeszcze w pakach (początek lipca), chyba.
sierika 20:21, 10 gru 2018

Na 2 trojeść na 3 len?
mira 20:36, 10 gru 2018

No Mikołaj dobry ma gust- a cytaty jakie przytoczyłaś są bardzo aktualne hmm.

Ogrodowo widzę pracujesz - ja sobie nasiona na po świętach zostawiam.
Już lwia paszcza odgadnięta a pozostałe nie wiem.

Czytaj dalej i czasem zapodaj cytat.

Urszulla 21:12, 10 gru 2018

Z Miry wpisem można myśleć o wiośnie
Pszczelarnia 21:16, 10 gru 2018

sierika napisał(a)
Na 2 trojeść na 3 len?

Tak z 2.
3 to kolendra.
Pszczelarnia 21:39, 10 gru 2018

mira napisał(a)
No Mikołaj dobry ma gust- a cytaty jakie przytoczyłaś są bardzo aktualne hmm.

Ogrodowo widzę pracujesz - ja sobie nasiona na po świętach zostawiam.
Już lwia paszcza odgadnięta a pozostałe nie wiem.

Czytaj dalej i czasem zapodaj cytat.

Te nasiona trzeba było uporządkować i przemyśleć inne w związku z zamówieniem u "naszej" SR.

Pracuję a jakże. W sobotę: posadziłam wiśnię, jabłonke miniaturową, derenia, 4 hortensje i 6 ciemierników.
Okopcowałam róże. Wykarczowałam jedną różę i zlikwidowałam metalową a la pergolę.
Donice zimujące z hostami i miętami przykryłam słomą z obornika.
Przesiałam popiół z ogniska (wyszła jedna taczka). A miałam nic nie robić.

Teraz mogę rozwozić obornik i grabić liście. W razie większych mrozów rozłożyć maty słomiane młodym magnoliom, judaszowcom i kilku różom piennym.

Nawet deszcz popadał i ziemia wilgoć przyjęła nader chętnie.

Ale reasumując, ogród utulony zasypia. Jak na niego spoglądam, to mam wrażenie, że jest to głęboki spokojny ufny zasłużony sen.
Gabriela 21:48, 10 gru 2018

Pszczelarnia napisał(a)

"Ogródki amatorskie przy willach podmiejskich i w wielkich miastach, a o takich będziemy mówili, najczęściej nie przekraczają powierzchni jednego ha. - są zatem niewielkie (...)."

Jak to się, moja Pani czasy zmieniły

Zdrowiej, siedź w cieple, pij herbatę z korzeniami i imbirem, myśl o rzeczach miłych wyłącznie. Napisałaś u mnie, że nie masz wianka, a adwentowego ze świecami też nie?
Pszczelarnia 22:00, 10 gru 2018

Gabriela napisał(a)

Jak to się, moja Pani czasy zmieniły

Zdrowiej, siedź w cieple, pij herbatę z korzeniami i imbirem, myśl o rzeczach miłych wyłącznie. Napisałaś u mnie, że nie masz wianka, a adwentowego ze świecami też nie?

Nie, miałam tylko 3 razy, raz w ogrodzie. Dlatego, że u mnie słabo z paleniem świec. Nie lubię dymu świec, słabo mi się robi od razu. Lampami się zadowalam.

Zmieniły się czasy. Autor zaleca sadzenie drzew przy drogach i alejach w takich ogrodach w odstępach 5-7 metrów.

"Materiał roślinny dla małych ogródków musi być wyjątkowo ciekawy, kształtny i dostosowany wielkością do obszaru terenu, żeby odpowiedział swemu przeznaczeniu."