Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Ja i mój ogródek, a może ogród 13:04, 10 sty 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Swięta chyba już w nowym domku były?
Super dekoracje!
Dziekuję kochana o tak pierwsze świeta w nowym domu
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:43, 10 sty 2018

Do góry
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Swięta chyba już w nowym domku były?
Super dekoracje!
Tu ma być ogród :) 12:39, 10 sty 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Dzięki Edytko, to jeszcze popytam

niedługo się zrobi ruch w interesie i wszyscy będą pisać kiedy co sieją, także na pewno nie przegapisz.

Ja w tym roku tylko pomidorki i paprykę na parapetach a całą resztę w szklarni.
Małymi krokami-Ogród Wioli 12:37, 10 sty 2018

Do góry
Kolosalna zmiana na plus!
Widać ogrom pracy i jej efekty
Tu ma być ogród :) 12:33, 10 sty 2018

Do góry
Wiosenne zapędy zimą

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:27, 10 sty 2018

Do góry
Mille napisał(a)
Poproszę o poradę czym osłonić działkę o szer. 30 m od ruchliwej drogi.

Może ktoś miał podobne dylematy i może pochwalić się podjętymi decyzjami?

Ja sadziłam wiosną 2015 serby wzdłuż granicy z sąsiadem (31 m). Są oddalone 90 cm od siatki i 130 cm od siebie, gdybym dziś miała to robić ponownie to posadziłabym je minimum 120 cm od siatki i minimum 150 cm jeden od drugiego - czemu takie spostrzeżenia? - to są drzewa, które rosną bardzo szybko, my się starzejemy, a przycinanie takich kłujoków do przyjemności nie należy, za kilka lat na pewno trzeba to będzie komuś zlecać.

Tu chwile po posadzeniu wiosną 2015

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=45

Tu jesień 2017

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1685

Rabata przed świerkami miała pierwotnie 3m szerokości, ale wystarczyło 1,5 roku, żeby się przekonać, że to stanowczo za mało, poszerzyłam do ponad 5 m.
Może moje doświadczenia coś Ci pomogą przy podejmowaniu decyzji.

A i jeszcze jedno, szłabym w jednolite nasadzenia - bo mieszanie żywopłotów fajnie wygląda po latach - zanim to nastąpi każda roślina rośnie w swoim tempie, są różnice w wysokościach, luki pomiędzy roślinami, które nierówno zarastają - a Tobie chodzi o przesłonienie tej ruchliwej drogi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:06, 10 sty 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Proszę o pomoc .Pod scianą rośnie miskant kleine fontane na zmiane z miskantem zebrinus. Kulki danica są posadzone na przemian z berberysem ,na przodzie jest trawa carex evergold . Co polecicie posadzić w te wolne miejsce miedzy miskantami ,a kulkami? rabata jest południowa

Jak patrzę na to zdjęcie to widzę siebie sprzed 2 lat i takie samo gęste sadzenie, a jedyne co można Ci mądrego doradzić to wiosną zrób luz na tej rabacie, bo wszystkiego jest napchane o 3 razy za dużo.

Dla potwierdzenia tych słów wrzucę Ci kilka linków do mojego ogrodu.

Miskanty Kleine Fontane - na zdjęciach mają niewiele ponad rok i są tak szerokie jak słupki ogrodzenia, czyli mają około 80 cm.

https://ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1618

Jak na tak małej powierzchni posadzisz coś na pniu, a tłem będą miskanty typu Zebrinus to wszystko się zleje w jedną całość.

Tu u mnie miłorzeby Marikeny a za nimi 2 letnie miskanty Variegatus dorastające do 2 m - w tym roku je stamtąd wysadzam i szukam czegoś niższego.

https://ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1674

Carex Evergold u mnie po 2 latach miał średnicę nawet 60 cm - niestety jednej zimy nie przetrzymał.
Danice i berberysy też za gęsto.
Przykro mi, że rysuję tu dla Ciebie przyszłość pełną przesadzania, ale to Cię czeka nieuchronnie.
Powodzenia!
Tu ma być ogród :) 11:47, 10 sty 2018

Do góry
Monia81 napisał(a)
Edytko pytanko mam, bo pierwszy raz tego typu wysiewy mam robić i zielona w temacie jestem powiedz mi te nasionka rozplenicy, jarzmianek i jeżówek, które dostałam od Ciebie to kiedy mam zacząć wysiewać buziaki posyłam i zmykam

Ja tylko raz siałam stipę i werbenę i robiłam to w pierwszej połowie marca, tak bym też zrobiła w przypadku tych roślin co wymieniłaś - ale dla pewności może wypowie się ktoś kto ma większe doświadczenie w wysiewach.
Tu ma być ogród :) 11:36, 10 sty 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku

widze, że u Ciebie już wiosna, ale tak jak piszesz, żeby zima nie przypomniała jeszcze o sobie.

Dziękuję serdecznie

Wcześniej jakoś wszystko było bardziej przewidywalne, teraz w sumie to nie wiadomo czego się spodziewać, ale jest początek stycznia, więc chyba nikt nie powinien się dziwić jak zrobi się zimowo
Tu ma być ogród :) 11:34, 10 sty 2018

Do góry
Sebek napisał(a)

Takich kwitnących to ja nawet w szklarni teraz nie widziałem
Ale z tymi warzywami to już przesada!

Dasz mi namiar na tą szkółkę/sad, gdzie były te rozpięte jabłonie? Pamiętasz gdzie to?

ciemierniki się postarały
Z warzywami wyszlo przez zwykly przypadek - miał być poplon późną jesienią, kto to mogl wiedziec, że zima łagodna będzie, jak pół roku wcześniej trąbili o zimie stulecia

Tobie chodzi o sad ze zdjęć tutaj?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1717

To zwykle jabłonie, nie są rozpięte, sad rośnie pewnie z 35 lat na przeciwko mojego domu rodzinnego.
Tu ma być ogród :) 11:21, 10 sty 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Wpadłam na chwilkę a tu takie piękne ciemierniki .
Przedpłocie jak zwykle eleganckie.

Na zdjęciach nie widać, ale walczę u nich z czarną plamistością, kupiłam nawet MPO bo na okładce była zajawka takiego artykułu, ale nic nowego się nie dowiedziałam, jak się ociepli muszę im zacząć opryski na grzyba robić.

Zapomniałam, że obiecałam Ci kiedyś zdjęcia pokoi z lukarnami - wysle na prive.
Tu ma być ogród :) 11:14, 10 sty 2018

Do góry
Konieczki napisał(a)
Edytko przepieknie w srodku jak i na zewnatrz.

Dobrego 2018r

Dla Ciebie również Asiu, lepszego 2018!
Tu ma być ogród :) 11:14, 10 sty 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Sama zaraz coś wysieję....rychłej wiosny Ci życzę i dużo słoneczka

Jeszcze chwila i rzeczywiście parapety zapełnią się wysiewami.
Tu ma być ogród :) 11:12, 10 sty 2018

Do góry
beata_m napisał(a)
wow ale mnie zaskoczyłaś z tą sałatą i rzodkiewką ... ani mi do głowy nie wpadło macham ciepło

haha, trochę to przez przypadek się wydarzyło
Tu ma być ogród :) 11:11, 10 sty 2018

Do góry
Madzenka napisał(a)
U Ciebie chyba cieplej niż we WRO, masz większe ciemierniki już
Szybkiej wiosny życzę :0

Ciemierniki zawsze mi o tej porze roku już kwitły, gorzej, że inne rośliny nie śpią - jakoś nie wierzę, że zima już nie będzie miała kolejnego zrywu.

Wypatrzyłam wczoraj, że zawilce HJ już takie listki młode mają i to na pewno nie jest powód do radości

Tu ma być ogród :) 11:06, 10 sty 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
Sałatę i rukole też jemy na okrągło taka zima ma swoje plusy

a witaminy teraz na wagę złota
Na zielonej... trawce :) 10:30, 09 sty 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

rzeczywiście taka pogoda dla nowo sadzonych drzew jest korzystna.

Ostatnio coś pisałam u Ciebie, że mrozu u mnie brak... proszę już jest lekki ale jest
Ogródek Iwony II 19:36, 08 sty 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Iwonko, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
Powyższe zdjęcia potwierdzają, że 2017 był bardzo owocny ogrodowo, piękne przemiany nastąpiły oby 2018 nie był gorszy pod tym względem.
A poza tym dużo zdrówka i optymizmu!

Edytko, dziękuję za życzenia. To chyba był ostatni rok wielkich zmian. Teraz już zostało dopieszczanie. Ewentualnie jakieś nowe aranżacje, ale to już nie będzie takie globalne. Ogród zmienia się w każdym miesiącu. Ciekawy to spektakl. I zmiana kolorów na rabatach. Jesienią przesadziłam anabelki wszystkie razem, ciekawa jestem, jak sie zaprezentują. 8 sztuk. A przed nimi dosadziłam bukszpan. Albo się przyjmie, albo padnie. Czas pokaże.
Ogród z uśmiechem 19:00, 08 sty 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, niech w ogrodzie wszystko pięknie rośnie, a plany się realizują, uściski Jolu.

Bardzo dziękuję za pamięć Edytko
Kolorowych dni w Nowym Roku
Tu ma być ogród :) 18:49, 08 sty 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Takich kwitnących to ja nawet w szklarni teraz nie widziałem
Ale z tymi warzywami to już przesada!

Dasz mi namiar na tą szkółkę/sad, gdzie były te rozpięte jabłonie? Pamiętasz gdzie to?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies