Gosia - zacząłem od plewienia werbeny w żwirze i wiesz Ty co? Niewiele mi jej zostało Myslałem, że po sianiu jej w rabatach bylinowych będzie jej srylion, a tu pusto Jak chcesz to przyjedź, konwalnik tez sobie ukopiesz
zaobserwowalam taka rzecz ze jak tuje maja miejsce to rosną na boki czyli też do przodu. Moi rodzice mają conok 50 cm i rosną do góry zamiast na średnicę.ja tez mam co 50 i nie maja wielkich brzuchow i nie wchodzą na rabate.może zle mówię ale to z obserwacji. Kuzyn ma posadzone co 80 cm i wielkie baby mu się zrobiły.
Gosia, ta decyzja już bardzo dawno zapadła, np. wiosną ubiegłego roku kupowałam pod tym kątem wiele roślin, a część planów od jesieni była wdrażana w życie np. kostki bukszpanowe zamiast okręgów pod Umbrami.
Co do szałwii, to w szoku jestem, że stoi w miejscu - może ona gliny nie toleruje - u mnie wszystkie odmiany rosną gigantyczne, spróbuj jej ziemię wymienić.
Z niebieskawych to mam dwie odmiany, Tobie dawałam tą z ciemnymi łodygami (od dołu zdjęcia) ona trochę w fiolet wpada, ta druga bardziej niebieska.