Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 11:46, 16 cze 2017

Makao_J napisał(a)
Lidsy dzieliłaś kiedykolwiek seslerię jesienną?

Nie zdarzyło mi się jeszcze, choć odrywałam koleżance jakieś boczne ździbełka, musze zapytać czy coś z nich przetrwało.

Ale zamierzam ją dzielić bo chcę jej więcej, to moja ulubiona sesleria - ciekawe czy jesienią by się to powiodło - może ktoś próbował?
lindsay80 11:51, 16 cze 2017

malkul napisał(a)
Zaskoczyłaś mnie tą informacją o uspojojeniu rabta.
przyznaję.

pamiętasz te szałwię którą mi kiedyś przywiozłaś jak u mnie byłaś? czy to ta co u ciebie na niebieskawo kwitnie? u mnie takie małe lichotki z trzema listkami dosłownei, może kiedyś ruszy .

Gosia, ta decyzja już bardzo dawno zapadła, np. wiosną ubiegłego roku kupowałam pod tym kątem wiele roślin, a część planów od jesieni była wdrażana w życie np. kostki bukszpanowe zamiast okręgów pod Umbrami.

Co do szałwii, to w szoku jestem, że stoi w miejscu - może ona gliny nie toleruje - u mnie wszystkie odmiany rosną gigantyczne, spróbuj jej ziemię wymienić.

Z niebieskawych to mam dwie odmiany, Tobie dawałam tą z ciemnymi łodygami (od dołu zdjęcia) ona trochę w fiolet wpada, ta druga bardziej niebieska.

lindsay80 11:54, 16 cze 2017

_Martini_ napisał(a)
Edyta, śliczna jest ta rabata z Heidi. Bardzo mi się podoba jak kolorystycznie wszystko dobrałaś. Róże oczywiście królują, ale jarzmianka też zachwyca. A wszystkiemu dodatkowo uroku dodają trawy. Myślałaś już jak będziesz kopczykowac/ zabezpieczac róże w kamieniu na zimę? Zaczynam się nad tym zastanawiać.

Te trawy to liliowce syberyjskie, a przed jarzmianką są jeszcze trawolistne, jesienią jednak je tak okrutnie podzieliłam, że nie kwitły.

Już kopczykowałam te róże, wysypałam kompost na ten kamień, ale było trochę roboty z posprzątaniem tego w przyszłym roku chyba będę podkładać kawałki włókniny zimowej i na to dopiero kompost sypać.
lindsay80 11:55, 16 cze 2017

Makusia napisał(a)
Jak zwykle wszystko idealne i w punkt u Ciebie- tylko patrzeć i podziwiać

szkoda, że to tylko na zdjęciach tak wygląda

Dziś mam eMa w domu więc zmykam bo są plany, żeby podziałać ogrodowo na maxa.
lindsay80 11:56, 16 cze 2017

Kasya napisał(a)
Giardina sliczna

Sporo już kwiatów ma, muszę jej portrecik strzelić
lindsay80 11:58, 16 cze 2017

jolka napisał(a)
Róże fantastycznie Ci kwitną Jeżówki już?? Kurczę, muszę zobaczyć do moich. Ostatnio taka jestem "przytrzymana" na piwoniach, że na jeżówki w ogóle nie patrzyłam!

Dwie jeżówki od Ciebie zakwitły po jednym kwiatku, jedna jest różowa druga biała, czekam jakie następne się okażą i czy będą niespodzianki np. w kolorze żółtym

Piwonie masz śliczne, to wcale się nie dziwię, że skupiona jesteś na nich, ja mam od wiosny jedną białą ale nie zakwitła, na jesieni od mamy mam dostać jeszcze 2 szt. jakieś bordo, nazwa nieznana w ogrodzie od wielu, wielu lat.
iwonkap 12:02, 16 cze 2017

dziękuje ze dobre slowo, zerkam na rożne inspiracje, u Ciebie dośc często i tak staram sie coś zrobić sensownego, wiem ze trzeba czasu i cierpliwości ale chciała bym juz hehe

lindsay80 napisał(a)

Nie zdarzyło mi się jeszcze, choć odrywałam koleżance jakieś boczne ździbełka, musze zapytać czy coś z nich przetrwało.

Ale zamierzam ją dzielić bo chcę jej więcej, to moja ulubiona sesleria - ciekawe czy jesienią by się to powiodło - może ktoś próbował?

ja podzieliłam jedna na 3 szt jakieś 2 miesiące temu, wszystkie nadal żyją
_Martini_ 13:02, 16 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

Te trawy to liliowce syberyjskie, a przed jarzmianką są jeszcze trawolistne, jesienią jednak je tak okrutnie podzieliłam, że nie kwitły.

Już kopczykowałam te róże, wysypałam kompost na ten kamień, ale było trochę roboty z posprzątaniem tego w przyszłym roku chyba będę podkładać kawałki włókniny zimowej i na to dopiero kompost sypać.

W między czasie intensywnie myślałam o tym i też wpadłam na to, żeby najpierw dać agro na kamień i wtedy kompost. Nie mogę stracić tych róż, są cudne.

Cieszę się, że to liliowce, bo też je sadziłam z nadzieją na taki efekt. Trawolistne są jeszcze mierne, ale wszystko młode u mnie więc trzeba poczekać.
Efffa 17:56, 16 cze 2017

Jeżeli mnie dawałaś tę samą szalwie co Gosi to moja też ma 3 listki i może 4 cm wysokości,tydzień temu ją przesadziłam i wymieniłam ziemie
lindsay80 13:55, 17 cze 2017

iwonkap napisał(a)
dziękuje ze dobre slowo, zerkam na rożne inspiracje, u Ciebie dośc często i tak staram sie coś zrobić sensownego, wiem ze trzeba czasu i cierpliwości ale chciała bym juz hehe

ja podzieliłam jedna na 3 szt jakieś 2 miesiące temu, wszystkie nadal żyją

czyli w kwietniu, to jeszcze był dobry moment na dzielenie.