Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka na Dębowym Lesie 09:31, 29 paź 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Dzisiaj właśnie część dyńki od Ciebie Aniu upiekłam w piekarniku ,pokrojoną w kawałeczki otoczone w marynacie: olej, sól, czosnek, tymianek, oregano.Mniam.
A większa część poszła na zupę-krem
Byłaś dzisiaj na Dębowym w ten deszczowy dzień?

To czytam,że bardzo fajnie je przyprawiłaś.Tak pieczona dyńka na pewno jest smakowita
Cały weekend jeszcze byłam na Dębowym.Pogoda trochę nie najlepsza.większość w domku.
Jakoś zdjęć za wiele nie robiłam, bo tak szaro- buro i niechcialo mi się .
Księżycowy... 09:11, 29 paź 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Czosnek czeka do posadzenia...

Ja jednak lubię uporządkowaną przestrzeń... podoba mi się zmiana okrutnie

Ja na ścieżkach położyłabym matę plastikową, szkółkarską lub grubą włókninę.
Nawet dookoła skrzyń. Chwastów nie będziesz miała, dobrze się chodzi, z czasem zdejmiesz i wysypiesz sobie czymś lub coś położysz coś. Od razu mniej pracy będzie, zobaczysz...

Z ogródka na wsi 09:07, 29 paź 2018

Do góry
Kochani

Szybki wpis przed szkołą, żebyście całkiem o mnie nie zapomnieli heheh

Czas niestety leci mi w zawrotnym tempie...dopiero był 01.10. teraz już prawie listopad...potem święta ( bo przecież "Fabryka św. Mikołaja rusza u mnie 03.11 ).

Na ogród trochę czasu zostaje...tydzień temu wstępnie posprzątałem rabaty (wyrzuciłem część werbeny, popieliłem, przyciąłem niektóre byliny) i przeryłem kawałek pod rabatkę (a raczej połączenie dwóch rabat)…
w nadchodzący długi weekend mam zamiar ostatecznie rozprawić się z porządkami jesiennymi, i przygotować część roślin do zimy (nie wiem, czy nie za wcześnie, ale potem raczej nie będzie mi się już chciało wychodzić na zewnątrz).

Cebulowych nie kupiłem, ale nie żałuję...bo zamiast nich domówiłem jeszcze trochę sadzonek (10 sztuk kozłka lekarskiego).

Na O cosik też zostaje...zaglądam do was przy porannej kawce, napawam się widokami i tym samym z dobrym humorem rozpoczynam kolejny dzień

Pogodowo...aktualnei pada, pada i pada...do tego mgła...trochę tajemniczości się wdziera...taki trochę styl jak z epoki romantyzmu

Dlatego też posyłam wam słonecznego kwiatka

odezwę się podczas weekendu
Księżycowy... 09:07, 29 paź 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Jesienny spacer przed pracą, po mokrym ogrodzie...

Pięknie... chyba o tym marzyłaś
Skąpana w słońcu 08:51, 29 paź 2018

Do góry
Jak widać rutewka przerosła magnolię

Skąpana w słońcu 08:46, 29 paź 2018

Do góry
Pigwa

W malinowym chruśniaku

Kwitnąca całe lato Alexandra - Princesse de Luxembourg

Skąpana w słońcu 08:41, 29 paź 2018

Do góry

Charles Austin

Skąpana w słońcu 08:36, 29 paź 2018

Do góry
Róża Palais Royal

Skąpana w słońcu 08:31, 29 paź 2018

Do góry

Skąpana w słońcu 08:28, 29 paź 2018

Do góry

Skąpana w słońcu 08:24, 29 paź 2018

Do góry
Witaj Adrianno (adkawi) . Bardzo mi miło, że podobają Ci się moje rabaty. Zapraszam o każdej porze dnia.

Megi (sarenka) Dziękuję w imieniu roślin

Basiu (basia3012)Tak to jest rutewka Delavaya. Zaskoczyła mnie wysokością bo przerosłą magnolię. Nie mam pojęcia czy da się ją wysiać, nie próbowałam. Moja u podstawy jest raczej marną kępką, chyba trudno byłoby ja podzielić. Długo kwitnie. Mam jeszcze białą, ale ta jest dużo niższa i jakaś bardziej marna. Może miejsce jej nie odpowiada, a może ma być taka. Bardzo dziękuję za miłe słowa.

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających i przechodzę do miesiąca
sierpnia

Ghita Renaissance

Wszystkiego po trochu 08:16, 29 paź 2018

Do góry
mirkaka napisał(a)
Takiego gościa mam od wczoraj, bawi się jagodami ognika, obrywa i pluje, nie zjada. Bardzo głośno śpiewa, jest przepiękna, to Rozella Królewska. Pewno komuś uciekła, lata w okolicy, siada na wysokie dęby i świerki

Piękna papuga.
ale wybrała sobie jeszcze podobny kolorytem krzaczek.
Ale szkoda,bo przyjdzie zima i biedna raczej nie przeżyje
Moja ostoja 08:14, 29 paź 2018

Do góry
Adela napisał(a)
Epimedium, klon japoński, klon Crimson Sentry:

Piękne kolory jesieni .
róże , jeżówki, hortensje jeszcze pięknie kwitną.
A tu już i ciemiernik się szykuje.Fajnie.
Ogród potrzebny... „na już” ;) 06:59, 29 paź 2018

Do góry
Witam wszystkich zaglądających!
Na Ogrodowisko trafiłam już jakiś czas temu, ale i tak było to zdecydowanie za późno. Pierwsze kroki były już poczynione i nie były to wybory najtrafniejsze (w mojej ocenie teraz), więc trzeba zakasać rękawy i naprawiać swoje ogrodowe błędy.
Działkę mamy 1000m2 z wjazdem od północnego-wschodu. Część ogrodowa to wschód, południe i południowy-zachód - niby idealna... tak przynajmniej myśleliśmy przy zakupie Ale, ale... że było to szczere pole, zero zabudowań i drzew, mamy na działce patelnię przez cały dzień. Na dodatek ziemia ciężka, gliniasto-kamienista, więc gdy jest sucho to skorupa, a jak popada, wszystko się do butów klei. No i te kamienie. Ile by człowiek nie wybierał, nowe rosną jak grzyby po deszczu. I to nie koniec... żeby nam się zbytnio nie nudziło, sąsiedztwo pól (to pól, to tak trochę nad wyrost, bo są to zaniedbane nieużytki) sprawia, że przekrój niechcianej roślinności w ogrodzie mamy spory i zapewniony non stop. Nie wspomniałam jeszcze o wichrowym wzgórzu... tak, tak, działka jest na wzniesieniu i gdy wieje, to... wiejeeee!
To chyba tyle o naszej działce...ale żeby nie było... i tak ją kocham
No to teraz trochę o właścicielach.
Ja - ogrodowo do tyłu. Ogródek miała babcia, ma mama, ale nie kręciło mnie to zupełnie. Wolałam wymyślać, że mam ważne wypracowanie do napisania, niż robić coś w ogrodzie. Nawet stanie i podlewanie wężem było dla mnie karą.
Mój - ogrodowo... jak to dobrze określić? Optymista... „Posieje się trawę, posadzi się tujki, będzie zero roboty”.
Żeby już nie przynudzać, a lepiej wszystko zobrazować, pokażę Wam kilka fotek.
Nasz początek - wiosna 2015.

Żeby nikogo nie zmyliła ta żółć bijąca po oczach. Nie, nie. To nie rzepak - to przepięknie rozsiewające się łany mniszka.

Ukojenie 06:47, 29 paź 2018

Do góry
Takie wspomnienie poznanskiej Gardeni

Ciemiernik double Ellen
Inne jeszcze pakow nie pokazuja.
Moja działka. 06:39, 29 paź 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)
Macham wczoraj myślałam o tym że z niecierpliwością będę czekała czy patyki hortensji wypuszczą wiosną liście. A Ty masz już działkę sprzątniętą że nic nie ma na wątku?

Ula działka posprzątana ,tylko róże okryć ale to jeszcze bo kwitną
Wczoraj dokupiłam jeszcze cebulek i trzeba je wsadzić,dziś jedziemy na grzyby
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 23:07, 28 paź 2018

Do góry
Najbardziej czadu dały jabłonie. Konary aż się uginał pod ciężarem owoców. Co ciekawe mam 8 odmian jabłek.... na dwóch jabłoniach. Trzy lata temu wzięłam gałązki od siostry z różnych odmian jabłoni i wiosną zaszczepiłam na moich dwóch już leciwych jabłoniach. Część zrazów się przyjęła i tym sposobem mam prawie sad Jabłka prosto z drzewa od lipca do późnej jesieni
Dodatkowo wyjątkowo nie było problemów chorobowych z jabłoniami (a z reguły w każdym roku coś się działo).

Zachęcam do takiego eksperymentowania
Kwiaty we włosach 23:01, 28 paź 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies