Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przedziwny Ogród 22:42, 20 sie 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
Wróciłam się do początku u Ciebie i krocie kwiatów i do tego rzeźby,wszystko ładnie się prezentuje, lubię takie kolorowe rabaty.Fajnie pospacerować po tych alejkach.

Gosieńko, cieszę się że do mnie zaglądasz O trawach myślę bardzo poważnie. Szczególnie o rozplenicach. One chyba najbardziej polubiły moja ziemię Miskanty rosną jak cie mogę. Dla pocieszenia tłumaczę sobie, że są to młode sadzonki.
Fajnie, że znalazłaś czas na spacer po moim ogrodzie
Dziękuję i pozdrawiam cieplutko

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:40, 20 sie 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Agatko, to jest tak nieczytelne, że nie mam tyle czasu na rozszyfrowanie
Zrób rzut z góry, rośliny w formie kółek. Pomaluj na kolory, wtedy ja nie będę musiała tego robić. A tak, no nie mam tyle czasu niestety

Dziękuję uprzejmie za odpowiedź.
W załączeniu zdjęcie rabaty i dwóch przymiarek do jej zagospodarowania. Jak pisałam na str. 818 to rabata słoneczna. Obecnie rosną na niej trzy hortensje Polar Bear a między nimi płożący jałowiec, który zakrywa wieko studzienki odprowadzającej deszczówkę.
Proszę o wszelkie sugestie i ukierunkowanie do działania.
Pozdrawiam Agata

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:33, 20 sie 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)
To drugie tłoczenie różane bardzo ładne, takie zdrowiutkie
Moje róże pięknie sobie radziły aż do sierpnia, wtedy zaczęły łapać różne plamki i tak już pewnie będzie, pomimo oprysków, do końca lata
Rozchodniki z trawami też pięknie się komponują

Alicjo nie wszystkie róże wyglądają tak zdrowo. Przyznam jednak, ze większość przechodzi do drugiego tłoczenia w dobrej kondycji. Chopin wzięła się za siebie. Wiosną mocno przycięta. To drugie tłoczenie jest bardziej jej pierwszym. Najlepiej wyglądają róże na murku. Maja piękne ciemno zielone liście i takie błyszczące. Jeszcze chwila a wybuchną pełnym kwieciem.

Moja ostoja 22:29, 20 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Sierpniowe lato w kwitnieniach też jest wciąż bogate i ładne.
Jezyczki piękne moje zduszone koło porzeczki.

A moim, o dziwo! ślimaki dały w tym roku spokój.
U ciebie bogato kwitną, a u mnie jeżówki trzymają się długo, ale są jeszcze młode i słabo rozrośnięte. Za to Silver Dollar piekny ma kwiat. Kup sobie, Aniu

A to mój rozczochrany garnet. Bardzo długie letnie przyrosty.
Ogródek Iwony II 22:28, 20 sie 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Piękne masz rozplenice, ogród tryska zdrowiem, spokojem, jest bardzo harmonijny

Fajnie, że zdecydowałaś się zostać na forum

Ewuniu, dziękuję. Jeszcze będę, ale te sprzeczki nie są na moje nerwy
Zbyt dużo przykrości jeden do drugiego. Ja tak nie lubię.
Ufam ludziom i ufam, ze każdy nosi w sobie dobro. Nie każdy tylko o tym wie

A rozplenice są od Ewy bacowej. Przypomnę anegdotkę:
Po raz pierwszy u Ewy, kilka lat wcześniej, na początku mojej ogrodowej przygody. Ewa gotowa zapełnić mi cały bagażnik samochodu - dobra kobieta, ja przywiozłam jakieś doniczki, które były na jej sadzonki oczywiście za małe. Więc jedna za drugą roślinki wędrowały do worków. Na szczęście znalazła się taśma malarska, naklejałam na worki i podpisywałam, co dostałam, bo byłam całkiem zielona, jeśli chodziło o roślinki. W którymś momencie Ewa daje mi kępkę i mówi: Piórkówka. Tak zapisałam. Oczywiście wstyd się pytać o cokolwiek, bo na niczym sie nie znam i pomyśli, że roślinki na zmarnowanie pójdą. Bagażnik pełny, siedzenie tylne pełne, ja szczęśliwa
kwiecień 2015

Całą drogę zastanawiałam się, dlaczego nie dała mi Ewa rozplenicy? Zapomniała, czy co?
Dopiero w domu doczytałam, że piórkówka, to rozplenica. To właśnie ta przy ciurkadełku

I jeszcze 3 inne są na rabacie, z podziału na mniejsze. Wiosną zmienią 2 sztuki miejsce. Podzielę i posadzę przed niebieską rabatą
Przedziwny Ogród 22:24, 20 sie 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Agatko, odpisałam na priv.
Czytam, że i u Ciebie bezdeszczowo, ale masz studnię po sąsiedzku
Ja mogę liczyć tylko na deszczówkę ze zbiornika, ale z pustego i ....
A w poniedziałek, oprócz host, zamawiam trawy
A Twoje kwiaty jak zawsze piękne, szczególnie róże

Grażynko, cały czas deszczu za mało.....Marzy mi się równy deszczyk całą dobę....
Powoli też myślę o trawach..... Najlepiej mi rośnie rozplenica.
Róże rozpoczęły drugie większe kwitnienie, z czego się bardzo cieszę Kolory się pojawiły w ogrodzie

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:22, 20 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Róże Ci pięknie powtórnie kwitną.
I te ogrodowe piękne.
I rozchodniki i trawy.
Piękne widoki. Jak to się człowiekowi zmienia.
Kiedyś na te rośliny nie zwracałam uwagi.

Kiedyś nie doceniałam rozchodnika. Ot taka babcina roślina. Tak myślałam a dzisiaj ukorzeniam następne. Potrzebuję na szpaler duuużo rozchodnika

Moja ostoja 22:22, 20 sie 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Dziwy nad dziwami, kwitną krzewuszka i rozchodnik w tym samym czasie, nie mówiąc o jabłonce.
Ja co roku kupuję dużo miodu i pszczelarz ma w sprzedaży mieszany,z wszystkich jednocześnie kwitnących roślin. Też jest smaczny, ale czuje się różnicę w smaku, w porównaniu do ubiegłych lat. I zanosi się, że tak już będzie.

Oby tak było! Trzeba będzie kupić trochę miodu od prawdziwego pszczelarza, wtedy wyczuwa się faktyczny smak miodu. U mnie pszczoły szaleją. A to rozchodniki, a to przetacznik, pełno ich na szałwii. Teraz jeszcze kwiaty na jabłonce i czereśni

Czytałam u Ciebie Grażynko, że grad zniszczył hosty. Żal, ale co zrobisz. Czekaliśmy wszyscy na deszcz, a nie na grad. Nadzieja w ty, że w przyszłym roku znów będą czarować
Ogród Małej Mi 2017 22:17, 20 sie 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Z zawilcami to mam zawsze jedną wielką niewiadomą.. wiem jedno, że jak gdzieś mi się przyjmie, to nie należy go ruszać.. pod żadnym pozorem, bo padnie.. 95% przesadzanych mi padło Do dziś mam focha na siebie.
Rosną w zasadzie w półcieniu..
A teraz kupiłam dwie nowości (i to w markecie) i jedną z szkółce..
Szkółkowa dostała miejsce po fiołkach..w wypierniczyłam wszystkie z jednego miejsca.. zebrałam tego worek!! Niech mi tylko zawilec zastrajkuje.. nazwy muszę poszukać, ale ma ogromne kwiaty.. foty brak

Mam już nazwę zeszłorocznych Anemone hupehensis Pretty Lady Emily, to od Pana Bylinowego.. są śliczne

A to jedno z dwóch z marketu Ale wielkie donice i sadzonki wypasione.. tylko, czy się przyjmą i przezimują.. Fantasy Cinderella i Fantasy Pacahontas. Wywaliłam jeżówki by zrobić miejsce.. foty brak.. to jeszcze w doniczce i tylko jedno.. a paków bez liku

Aniu piekne kolor bardzo ladny. Kupilam kiedys 3 sztuki i posadzilam blisko oczka w czesie wiosennego pielenia wyrwałam 2 szt i nie tylko Od tego czasu wczesna wiosna juz nie piele.
Zawilce lubia wilgoc i polecane sa do sadzenia przy oczku.
Robisz remont ogrodu, tez troche przerabialam aby sie nie rozdrabniac i miec mniej prac.

Mam pierwszy rok jezowki darowane ale wyrosly wysokie ponad metr juz przekwitly teraz sie pokladaja i to taki kwiat.
Uwielbiam cynie, kwiat kwitnacy dlugo az do mrozow a w wazonie długo sie trzymaja.
Jak tam odkurzacz. W sobote cały dzien w oczku porzadki robilam nie mam glonow, ale mul od kup rybich i nie tylko tez odkurzalam. Wpadlam przez sliskie kamienie do oczkA dobrze, ze nikogo w poblizu nie bolo smiali by sie. Tyłek sobie obilam o kamienie spadlam na kosc ogonowa. Musze juz uwazac bo mozna z siebie kaleke zrobic.

Musze zapisac nazwe tych zawilcow

Anka pozdrawiam
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:16, 20 sie 2018

Do góry

Przynożne

Wśród brzóz i dębów 22:15, 20 sie 2018

Do góry

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 22:15, 20 sie 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Wyjazd do Pęchcina niezwykle udany Fajnie tak się spotkać z dużą grupą
Ja w tym czasie byłam na południu Polski i udało mi się zobaczyć kilka ogrodów, oraz spotkać kilka przemiłych osób z forum. Takie spotkania są niezapomniane

Ewa widziałam fotorelację u Kasi a przed chwilą u Joli. Tak spotkania motywują. Ogrodowo zakręceni Naładowana energią zabrałam się do pielenia rabat. Spadł też długo wyczekiwany deszcz. Wszystkiego nie udało mi się odchwaścić. Ziemia szybko wyschła iresztę jakoś muszę zmęczyć. Chyba, ze popada to będzie łatwiej.

Drugie kwitnienie, szałwia. Tutaj nie dałam rady odchwaścić. Sorki za zielsko.

Przedziwny Ogród 22:12, 20 sie 2018

Do góry
gosika67 napisał(a)
No pomysłowa jesteś.

Sytuacja mnie zmusiła

Okno na ogród 21:59, 20 sie 2018

Do góry
HannaR napisał(a)

Oto co rośnie tam w tej chwili:

Czyli ta rabata jest naprzeciwko tej wczesniejszej? Tej która nas zachwyciła?

Z hortek trzymających biel świetna jest 'Magical Moonlight'.
Co to za miskanty? Takie łaczenie miskantów z hortkami naprzemiennie wymaga sporej odwagi na poczatku, bo trzeba zachować spore odstępy...bywa, że 2-2,5m. Po 3-4 latach robi się ścisk, jesli odstępy były za małe i dobrze to nie wygląda.

Te ciski to rosną z jakimś planem? zamysłem?
Słoneczny Ogród 21:45, 20 sie 2018

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
A po przeciwnej stronie rabata różowa

Znalazlam te kwiatki miedzy trawami rozowe u ciebie tez widze nie za bardzo rosna.
Szmaragdowy Zakątek 21:39, 20 sie 2018

Do góry
Magda super jak zwykle opisałaś nasz spotkanie

Na prawo patrz

Ogród do odnowy 21:38, 20 sie 2018

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Mam w zasadzie tylko jednego Blue Barlow - za to mam wielkie kiście nasienników, jeśli choć połowa się wysieje będzie ich zatrzęsienie

Jedziemy, byle pogoda sprzyjała. Wielka szkoda, że Ciebie nie będzie

dla Ciebie

Piękne zdjęcie.Dziekuję.
Moja codzienność - ogród Oli 21:34, 20 sie 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
Robi się drewutnia brak obróbek blacharskich, szpalet i drzwi

Olik, co tu dużo pisać...idealny, perfekcyjny ogród!
W cieniu - zacieniona 21:16, 20 sie 2018

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Bogusiu, Twoje drobiazgi bardzo urokliwe. Pozdrawiam

Haniu...bez drobiazgów czy dopełniaczy ogród jest mniej ciekawy.Dzisiaj kilka dokupiłam...
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:14, 20 sie 2018

Do góry
effka napisał(a)
Jedna wisi obok tarasu a druga Tak, nie wiem czy nie za bardzo wbudowana w bukszpan

ja doświadczenia nie mam, ale.. wydaje mi się, że to nie na buksie powinno być, tylko gdzie w bliskim jego sąsiedztwie - bo czy ten buks nie będzie zbyt kuszacy do żarcia jak jeszcze ma niemal na sobie te feromony? A to taki wielki bukszpan jest? Toszka pisała, że ponoc najlepsze wieszanie tych pułapek ok 1,5-2m nad ziemią w okolicach bukszpanów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies