Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Okno na ogród 19:22, 06 wrz 2018

Do góry
polinka napisał(a)

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę zrobić porównane Gracilimusa z innym miskantem

Chciałabym wiedzieć czy te moje gracki, co je podejrzewam, że są grackami naprawdę nimi są.
Okno na ogród 19:10, 06 wrz 2018

Do góry
sarenka napisał(a)

Hej. Właśnie czytam twoje wątek
Napiszesz mi co to za trawa? Długo rośnie u Ciebie? Zastanawiam się jaka ma wysokość docelową

Witaj Sarenko,
Trawa kupiona jako Gracillius, ale okazało się, że nim nie jest. Nie znam więc nazwy. Z kłosami ma na pewno ok. 2 m. Ma trzeci rok i baaaardzo szybko przyrasta. Na początku były to marne kilka źdźbeł (? fajne słowo) wychodzących z ziemi. Dzisiaj tak wygląda:
Chwasty w trawniku 19:04, 06 wrz 2018

Do góry
Dzień dobry wszystkim. Na moim trawniku pojawia się coraz więcej takiej ciemnej szerokiej trawy jak u Wiaan. Od wiosny utworzyło się kilka zbiorowisk a teraz widzę coraz więcej pojedyńczych sztuk. Dzisiaj udało mi się nawet znaleźć z łodygą. Co to może być?

Chwasty w trawniku 19:04, 06 wrz 2018

Do góry
Dzień dobry wszystkim. Na moim trawniku pojawia się coraz więcej takiej ciemnej szerokiej trawy jak u Wiaan. Od wiosny utworzyło się kilka zbiorowisk a teraz widzę coraz więcej pojedyńczych sztuk. Dzisiaj udało mi się nawet znaleźć z łodygą. Co to może być?

Ogród zapracowanej mamuśki 19:04, 06 wrz 2018

Do góry

A to mąż i ja
Okno na ogród 19:02, 06 wrz 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Cześć Haniu, nadrabianie zaległości zaczęłam od Ciebie z czystego lenistwa Krótki wątek i od razu jestem na bieżąco
Nie będę oryginalna wychwalając garażową , jest cudna. Aż nazwa nie pasuje do niej ....taka zwyczajna W ogóle zastanawiam się dlaczego nie zostałaś w Naszych Ogrodach skoro gród już taki dojrzały i piękny ? Co Ty chcesz jeszcze projektować kobieto ?

W kwestii rozpoznawania traw to nie zgodzę się z Anią ,że gracek nie zakwita tak wcześnie. U mnie kwitną 2 od tygodnia Anomalie pogodowe w tym roku całkiem zaburzyły cykl rozwojowy roślin.

Witam Cię u siebie
Dzięki za miłe słowa o moim małym ogródku. Toszka zaprosiła mnie do projektowania i bardzo dobrze, bo co nieco chciałabym jeszcze dopracować. Poza tym tutaj dużo się nauczę.

Co do gracków, to w Polsce kupiłam nie wiadomo co pod nazwą Gracillimus, choć oczywiście okazało się, że nie mogą nimi być, choćby ze względu na kwitnienie. Z Węgier dostałam inne miskanty, które u mnie nie zakwitły i te podejrzewam o bycie
Gracillimusami. Na zdjęciu jeden i drugi w dniu dzisiejszym.
Ogród zapracowanej mamuśki 19:01, 06 wrz 2018

Do góry
W weekend było szlifowanie deseczek , a potem malowanie .
Ale po szlifowaniu mały bałaganik pokażę: pigwa, dynie i pajęczynki

W samym słońcu 18:38, 06 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Powinny być suche. Każde. Byle zdrowe.

Z liści zebranych kosiarką możesz robić ziemię liściową.

Co do poszerzenia rabaty. Miało by to znaczenie gdybyś przed hortensjami chciała coś sadzić, np. rozplenice.

A tak, spokojnie podsadzisz żurawkami, a te się w parterze zmieszczą.
jesli opuchlaki masz tylko w żurawkach to możesz obficie podlać roztworem Decisu. Obficie, pomału przez sitko, tak by glebę dobrze nasączyć preparatem.

Decision zakupie i podleje,póki są w doniczkach jeszcze.
Liście muszę pooglądać czy zdrowe są

Może najlepiej to nie przekopałem,ale jeszcze te liście czy siarkę czy tą mączkę bazaltowa to jeszcze będę przekopywać
Rozpoznawanie chorób i szkodników 18:33, 06 wrz 2018

Do góry
Witam,

proszę o pomoc w uratowaniu mojej morwy penduli.

Zasadzona 2 miesiące temu, owocowała i była zdrowa. Teraz wygląda tak
Po nitce do kłębka ;) 18:28, 06 wrz 2018

Do góry

Efekt tylko mojej pracy popołudniowej w ogrodzie chyba ide dobra droga ....
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:07, 06 wrz 2018

Do góry
Sylwuś żółta cukinia jest taka bardziej mięsisra, mniej ma wody w sobie.
Przedziwny Ogród 17:59, 06 wrz 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Agatko, przygotowałam sadzonkę jasnoty, mam nadzieję, że się przyjmie i wtedy Ci wyślę z nasionkami surfinii. A jeśli coś jeszcze chcesz, pisz śmiało.
Ja w przyszłym roku kupię bylicę Stellera Silver Brocade, to bylina. Liście ma jak starzec, ok. 30 cm wysokości, zadarnia i wytrzymała na suszę, mocne słońce, kiepską ziemię i mróz.

To bylica idealna na do mojego ogrodu. Też ją będę szukać.....
Nasionka wyślę w poniedziałek.....

Przedziwny Ogród 17:58, 06 wrz 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Agatko, przygotowałam sadzonkę jasnoty, mam nadzieję, że się przyjmie i wtedy Ci wyślę z nasionkami surfinii. A jeśli coś jeszcze chcesz, pisz śmiało.
Ja w przyszłym roku kupię bylicę Stellera Silver Brocade, to bylina. Liście ma jak starzec, ok. 30 cm wysokości, zadarnia i wytrzymała na suszę, mocne słońce, kiepską ziemię i mróz.

To bylica idealna na do mojego ogrodu. Też ją będę szukać.....
Nasionka wyślę w poniedziałek.....

Typografia ogrodu 16:01, 06 wrz 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
U nas gruszki w popiele: te pierwsze dosłownie lecą z drzewa (pyszne) - Pszczolko tak jedna galazka bez owoców to ta od podcinanego paka a popiół w ziemi- nie pada ciut pokropiło w weekend a ziemia jak na pustyni-doświadczyłam wywalając barwinek z zagajnika który już mnie denerwował bardzo

Coś pięknego! Zadziałało. Ja też swoje drzewa maltretuję w ten sposób, żeby puszczały gałązki po drutach.
EDIT: Tylko już się martwię, że będę musiała postawić 2 zewnętrzne metalowe 2 słupy (do naciągania) a ja nie lubię za bardzo takich elementów w ogrodzie. I to jest 9 jabłonek ... . Ale kiedyś to "zginie" na tle nowej stodoły... .
System automatycznego nawadniania 15:48, 06 wrz 2018

Do góry
Witam

Proszę o sprawdzenie mojego projektu. Kilka faktów:

ciśnienie dynamiczne 2.7
wydatek wody - ok 60l/min

czyli 3600l /h. 70% z tego to ok 2.8m3/h

Początkowo zamierzałem zrobić wszystko na zraszaczach rotacyjnych Rainbird 3504 ale z uwagi na nierównomierny opad musiałbym rozdzielać na conajmniej 4 sekcje zraszacze 90, 180, 270 i 360 stopni. Ponadto taki podział byłby nielogiczny bo część zraszaczy 90 stopni mam z frontu domu a resztę z tyłu.

Wiem że zraszacze 5004 mają możliwość regulacji opadu. Co do 3504 to takiej informacji sie nie doszukałem.

Wydymałem że wszystko zrobię na MP Rotatorach 1000, 2000 i 3000. Łącznie wszystkie zraszacze pobiorą ok 5,5m3/h co teoretycznie dało by się opędzić dwoma sekcjami.

Zastanawia mnie tylko ciśnienie. Odczytałem je z zainstalowanego reduktora który mam wpięty za trójnikiem do ogrodu. W momencie poboru wody do ogrodu, wskażnik nawet nie drgnie i jest na poziomie ciśnienia statycznego czyli ok 3.2 bar.

Ale jak pobór jest w domu czyli za reduktorem, ciśnienie spada do ok 2.7 bara. Czy ten sposób pomiaru jest wiarygodny?

Co sądzicie o tym wszystkim sądzicie?

W moim małym ogródeczku - Dorota 15:27, 06 wrz 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Pięknie wygląda ten bukiet ze słoneczników... Są jak prawdziwe.
Moje jeszcze w pęczkach leżą w pudełku. Nie wiem kiedy wezmę się za nie. Ale konstrukcja wianka już jest
Rojniki przepiękne
Ja Cię znam na razie słoneczniki leżą w pudle, a jutro lub po jutrze pokażesz cudowny wianek ze słonecznikami w roli głównej Dziś zakwitły kolejne lilie.

W moim małym ogródeczku - Dorota 14:59, 06 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dorotko, witaj !
Moje róże też chorują .tylko kilka ładnych. bee
A te rojniki co tak pięknie rosną i zabierasz je domu, to co to za rojniki ?
Moze na wiosnę kupiłabym sobie takie
Bukiety wszystkie są śliczne!! Zdolne łapki masz. zdolne
Domki też fantastycznie wyglądają
Nie pamiętam jak się nazywają te rojniki, ale ktoś mi pisał ich nazwę.
Domki już przerabiałam, coś nie pasowały mi te bramy, poza tym sklejka rozwarstwia si na deszczu.

W moim małym ogródeczku - Dorota 14:29, 06 wrz 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)
Dorotko gratuluję siedmiu setek

Bukiety układasz przepiękne!
Zdjęcia robisz obłędne!
Ogród masz wspaniały!

Ile jeszcze zdolności posiadasz?
Dziękuję za pochwały.
Ciągle się uczę i rozwijam, ale jakby trzeba było to mogę wydziergać na drutach sweter, uszyć prawie wszystko, na szydełku też bez problemu mogę zrobić czapkę albo kamizelkę, upiec ciasto to nie problem, z gotowaniem też nieźle sobie radzę. Tylko żebym miała więcej sił na robienie tego wszystkiego.

Zaczynają kwitnąć lilie, które kupiłam na początku lipca.

W moim małym ogródeczku - Dorota 14:19, 06 wrz 2018

Do góry
abiko napisał(a)
Obłędne masz rojniki... dlaczego u mnie nie takie bujne.. hmm chyba jak z ziołami u mnie.
Czasem i rojniki potrzebują wody i jakiegoś nawozu, może to cały sekret, a może masz taką odmianę która nie rośnie za duża.

Chwasty w trawniku 14:18, 06 wrz 2018

Do góry
Martka napisał(a)
Wiaan wyrwij i zrób zdjęcie

Wyrwałam i wstawiam w różnych wielkościach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies