Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrod nad bajorkiem 12:20, 12 mar 2024

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ależ będzie pięknie z tymi fiołkami Czy posadzisz je razem z runiankami miksując, czy będziesz tworzyła plamy?

Na jednej z rabat mam juz runianki i wyzsze krzewy, tam dołoże fiolki jako zadarnienie czesci rabaty. Pozostałe runianki i fiołki ida w inne miejsca. Ale chcialabym plamy zeby tez balaganu za duzego nie robic. Generalnie fioleczki chce sadzic na polaciach, na ktorych docelowo nic nie bedzie rosło. Dołoze tam tylko smiałki, konwalie i paprocie, niech sobie las rosnie.
Znalazlam z lata taka fotke, za ogrodzeniem las konwalii, jesooo jak stamtad pachnie.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:18, 12 mar 2024

Do góry
Pierwiosnek Bellarina

Zonkile pod doorenbosem

Oskubalam je troche I sa bielsze

w sumie 4 mniejsze, może da się je przesadzić? Tylko czy takie duże da jeszcze rade wykopać? No i wielopniowe...

Czarne maliny w zagrodzie dla kur

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:16, 12 mar 2024

Do góry
Jagoda kamczacka dookola warzywnika niedlugo bedzue kwitnac

Zonkile pod borowkami

Derenie jadalne ladnie urosly I kwitna... kiedy je przesadzic zeby nie zaszkodzic?

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:14, 12 mar 2024

Do góry
Trumienka z marchewka i rzodkiewka, obok liźnięty mrozem bambus - ale wyrósł z największych osłon z włókniny wiec tej zimy radził sobie bez osłon

Runianke japońską dostałam 4 lata temu od Mariolki naszej. Widać że z serca Dobrze sobie radzi pod czereśnią

Bodziszki tez, szkoda ze takiej ilości Rozanne nie mam to zwykle z jasnoróżowym kwiatkiem
Pod dereniem rozłogowym flaviramea - w produkcji, mam nadzieję będę mogła z niego posadzić żywopłot

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:11, 12 mar 2024

Do góry
Paczka od szkolki Konieczko..

Zapomniałam ze cos zamawialam, w grudniu na to wyglada

Deren kousa, deren kwiecisty

Fajnie tylko ten szczepiony buk za 70zl ma jakies 10cm wysokosci...

Ogród hortensjowo różanecznikowy 11:47, 12 mar 2024

Do góry
Monika83 napisał(a)
Dla Joli April moja daglezja Przycięta pod koniec sierpnia i już wiosną wypuściła u góry antenke

Dzięki, zagapiłam się i dopiero dziś zaglądam
No niesamowicie w ryzach trzymasz koleżankę. Muszę się zebrać i swoją mocniej ciachać, bo roztrzepana. Co prawda taki kształt jak u ciebie Moniko, do mojego lasu nie pasuje, ale dodałaś mi odwagi żeby ostrzej potraktować swoją daglezję

No i super masz te krokusy
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 11:34, 12 mar 2024

Do góry
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 11:28, 12 mar 2024

Do góry
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Zdjęcia z drona po których sobie maluje potem na telefonie, tak mi najłatwiej. Przedwczoraj wiało dość mocno, ale udało się jakieś cyknąć. Całkiem zapomniałam o tych szynach. Widziałam kiedyś instrukcje u Polinki.

Dzisiejsze zakupy: 3 borówki Bonus i 2 porzeczki czarne Tihope, której szukałam z uwagi, że ma plantacjach króluje jako ta najwydajniejsza z hektara przy dużych rozmiarowo owocach. Zaskakująco niska cena - 58 zł za całość na Krężnickiej 100.
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 11:05, 12 mar 2024

Do góry
Proszę o poradę .
Na piątek zamówiliśmy glebogryzarkę, ziemię, piasek, grys granitowy oraz płyty chodnikowe. Naszym zamiarem jest przekopanie całego ogródka, zerwanie starej darni, nawiezienie ziemi dla wyrównania terenu oraz wymieszanie jej z piaskiem i kompostem. Wiadomo, że zanim będą nasadzenia na rabatach to może i minąć kilka miesięcy. W pierwszej kolejności będzie sadzony żywopłot z cisu i buku (pewnie kwiecień). Przed nasadzeniem żywopłotu będziemy chcieli zrobić ścieżkę ogrodową (marzec) wysypaną grysem granitowym wraz z płytami chodnikowymi oraz wyznaczyć rabaty. Na resztę ogródka czyli mały skrawek pójdzie trawa z rolki (kwiecień).
Jak zabezpieczyć rabaty do czasu sadzenia roślin a zwłaszcza tej przy ścieżce oraz miejsce pod trawnik. Czy częściowo wysypać tylko grys wokół płyt chodnikowych i poczekać na resztę roślin (to może być kilku miesięczny okres? Czy może wyznaczone rabaty przykryć agrotkaniną, agrowłókniną, kartonami, korą?
Kolejne pytania to czym oddzielić kamyki od trawy, eko-bord to dobry pomysł czy jakieś inne obrzeże (kostka granitowa na zaprawie)?

Rabaty też tymczasowo oddzielić np. ekobordem przed założeniem trawnika z rolki?. Nie chciałam jakiegoś stałego obrzeża zakładać bo jak sami mówiliście później łatwiej zmienić wielkość, kształt, rabaty.
Szarobiałego ogrodowe początki. 09:42, 12 mar 2024

Do góry
Z każdym dniem więcej koloru
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 09:13, 12 mar 2024

Do góry
Wafel napisał(a)
Cyklameny dla Joli. Takie piękne jak twoje Jolu albo inaczej, twoje tak samo piękne jak w naturze

A na tym zdjęciu z prawej strony pod skałą czy to nie jakieś adiantum? Vita powinna się wypowiedzieć
Piękne cyklameny w naturze
Znowu na wsi 09:10, 12 mar 2024

Do góry
Joku napisał(a)

Te listki cyklamenów i mnie zachwyciły, są takie świeże, zdrowe
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 08:46, 12 mar 2024

Do góry
Patyczkowo mi wyglądam jak bezdomny ale zimno było jak sadziłam kilka rzędów to 3 różne derenie - w ziemi od jesieni I juz puszczają nowe liście 3 rodzaje hortek I 2 rodzaje fig. Zobaczymy ile się przyjmie

Szarobiałego ogrodowe początki. 08:25, 12 mar 2024

Do góry
Że świeżych nasion kiełkuje pięknie
Rodowe różyce i inne byliny... to co kocham:) 07:37, 12 mar 2024

Do góry
Kocham wszystkie rośliny, ale moja miłość zaczęła się od róż.
Nie udało mi się przenieść Edenki z poprzedniej działki. Kilka róż przyjechało ze mną np. Lady of Schalot, Olivia Rose, Leonardo da vinci i Batscheba. Lokal zmieniła także Rosarium Uetersen i Princesse Anna.
Kilka dni temu zamówiłam jeszcze angielki Strawberry Rose oraz Desdemona.

Irysy od pewnego czasu uwielbiam, mają zgrabne sukienki

Rodowe różyce i inne byliny... to co kocham:) 07:24, 12 mar 2024

Do góry
Dębowe zakątki 07:23, 12 mar 2024

Do góry
Aniu o ten zaznaczony obraz mi chodziło

Buziaczki
To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:18, 12 mar 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Bonica to jedna z najstarszych moich róż. Kiedyś była cięta niżej. Z wiekiem zmężniała, więc tnę ją wyżej.
Kwitnie tak (po takim cięciu, jakie pokazywałam wcześniej)

O ściereczkach było multum postów w grudniu.
Używam dwóch.
Różową moczę w wodzie z dodatkiem płynu do naczyń i myję ramy oraz szyby z brudu.
Żółtą moczę w czystej wodzie, wykręcam i przecieram szybę. Można to robić w różnych kierunkach. Zostawia się mokrą szybę, a po wyschnięciu nie ma żadnych smug.

Ściereczki wydają się drogie, ale materiał, z którego są wykonane jest bardzo trwały. Nie trzeba kupować płynu do szyb i ręczników papierowych.
Ta różowa/fioletowa ściereczka jest idealna do przecierania blatów, frontów mebli kuchennych, luster, płytek, baterii. Podczas sprzątania używam tylko wody z niewielką ilością octu. Od grudnia nie mam potrzeby używania żadnych środków czyszczących.

Gdy pewnego słonecznego dnia promienie wiosennego niskiego słońca padły na moje południowe okna, czar magicznej żółtej ściereczki prysł. Koliste ruchy, którymi wycierałam okno mocno wykręconą żółtą ściereczką były wyraźnie widoczne.
Magary Dramaty z Rabaty 00:41, 12 mar 2024

Do góry
Ale jak się ma hobby - to się je ma
I trzeba w nie inwestować

Przedstawiam Nową Najlepszą Przyjaciółkę Mojego Małżonka:

Dyskusje o nowej kosiarce trwały u nas co najmniej od roku. Stara - pierwsza - była kupowana z biegu. Bo kupiliśmy działkę i okazało się, że kosiarka jest niezbędna Kupiliśmy no name, do której nie dało się dokupić żadnej części zamiennej. Wielki błąd. Ale kilka lat wytrzymała, jakim cudem nie wiem Ostatni sezon w stanie agonalnym, trzy razy w naprawie. Czas było na nową.
Założyliśmy, że się szarpniemy i kupimy markowy sprzęt. Głównie z uwagi na dostęp do części zamiennych. Miał być stihl albo husqvarna. W sumie stihl już był wybrany. Ale jakoś nie do końca nam ta kosiarka leżała. Dziś ruszyliśmy tyłki do większego miasta powiatowego niż nasze, gdzie większy wybór. I stiga wygrała zdecydowanie Może i marka mniej znana, ale mamy kosiarkę na wypasie, w cenie innej, bardziej markowej, gdzie płaci się za napis na bębnie Jest z napędem, z opcją mulczowania - no żyć nie umierać
Pokusiłam się o ten wpis, bo może moje wynurzenia doświadczalne się komuś przydadzą
Do tego trafiliśmy na super sprzedawcę - miły pan poświęcił nam dobre dwie godziny - wyciągając kolejne kosiarki do porównania Dla Dziewczyn Pomorskich - punkt sprzedaży polecam, jakby co podzielę się na priv
Ogródek Gosi 22:59, 11 mar 2024

Do góry
Gruszka w skrzyni już chce chyba kwitnąc. Kwitła w zeszłym roku po raz pierwszy, ale nie zawiązała owoców. Ciekawe, czy w tym roku to się uda

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies