Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 21:59, 18 paź 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Najniższe przy hortensji nie rzucają na kolana

A te wysokie mają fajne kwiatostany i z nimi 2m. Mam trzy rodzaje.

Jasny brąz kwiatostanów i zielone liście

Białe aż świecą i liście przebarwiające się na pomar- czerwono

Jakie to są miskanty?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:57, 18 paź 2018

Do góry

Ogródek Iwony II 21:57, 18 paź 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Iwona czemu masz te patyki z piłkami na rogach?
fajnie wygląda taki żwirowy podjazd, nie chcecie całego tak zrobić?

Ania, podlewam z węża i jak ciągnę wąż po trawniku, bywa, ze wchodzi na rabaty. Aby nie połamać roślinek, wsadziliśmy druty w neuralgicznych miejscach, a żeby oczu sobie nie wydłubać, albo krzywdy nie zrobić, wbiliśmy na nie piłeczki tenisowe. Zastanawiam się, by je pomalować, tylko nie wiem, na jaki kolor...
Kiedyś będzie linia kroplująca, ale trawnik i tak będzie z węża pewnie podlewany...

Ogród zapracowanej mamuśki 21:56, 18 paź 2018

Do góry
Lub plan B, który wpadł mi do głowy, jak już wracałam do domu
2) Żywopłot z cisa przy podjeździe. Szpadelek robi za graba FF, ale jeden to za mało więc dodałam jeszcze dwa szpadelki i parasolkę/ graby FF

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:54, 18 paź 2018

Do góry

tulipanowiec variegata przebarwił się wcześniej niż zwykły i szybciej liście zrzuca

Żywopłotki cisowe. 21:53, 18 paź 2018

Do góry
Agania napisał(a)

Haniu, a gdzie ten środek dostałaś, czy można przez internet...wiesz ja też w tym roku jak uśpiona, kilka buksów mam już zjedzonych?...może Zoja mi też pomoże?

Aganiu!
wiem już odpisała Ci Zoja

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:50, 18 paź 2018

Do góry

jeszcze nie dokarmiam, ale ptaki już się przy karmnikach kręcą

Czubajkowy Ogród 21:47, 18 paź 2018

Do góry
A to już inna roślinka - tojeść orszelinowata. Zobaczcie jak ładnie wybarwiły się jej liście.

Bardzo ją lubię, jak dla mnie ma same zalety - oryginalne, delikatne kwiaty, niepodobne do żadnych innych, przyciągające pszczoły i motyle, bezproblemowe w uprawie na mojej glebie, łatwo się rozmnażają (wiele lat temu ukorzeniłam maleńki kawałek zielnej łodygi skradzionej nie powiem gdzie ), no i te jesienne kolory. Poniżej widać ją trochę w lewym dolnym rogu na tle trawy.

A tu jeszcze jedno maleństwo, które pozytywnie mnie zaskoczyło - hosta Praying Hands. Pamiętam, jak kilka lat temu zobaczyłam ją w dużej ilości na stoisku wystawy Zieleń to życie. Zauroczyła mnie. Jednak okazała się nieosiągalna, bo ktoś już wcześniej wykupił całe to stoisko. Długo nie mogłam jej spotkać w okolicznych szkółkach i dopiero tej wiosny ją upolowałam. Teraz jest ostatnią hostą, która jeszcze trzyma kolor, inne już zrobiły się brązowe, a ta jeszcze świeci na żółciutko - tutaj w objęciach kaliny Watanabe, która nadal kwitnie. Na okoliczne zielsko proszę przymknąć oko

I jeszcze jedna ciekawostka, przynajmniej dla mnie. Nigdy nie widziałam nasion host. Może dlatego, że nie wszystkie je zawiązują, albo dlatego że przeważnie wycinam przekwitłe kwiatostany, a może rośliny potrzebują tak długiego i ciepłego lata, by je wytworzyć? Zobaczcie, jakie są ładne, duże, czarne - fajnie kontrastują z zamierającymi liśćmi.

Na dzisiaj już koniec. Jutro do pracy, a w sobotę - mam nadzieję - znowu w rabatki Kolorowych snów!
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:45, 18 paź 2018

Do góry

3 lata czekałam by zakwitła, nie mam pojęcia co za ona, Irenka by pewnie wiedziała...

Ogród zapracowanej mamuśki 21:41, 18 paź 2018

Do góry
Plan na cisa
1) żywopłot przy placu basenowym

takie coś mi się namalowało
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:41, 18 paź 2018

Do góry

Żywopłotki cisowe. 21:39, 18 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Haniu, poczekaj z cięciem bukszpanów do wiosny (ja też mam jakieś wstrętne roztocza jak kropeczki i przecinki). Na dodatek od podlewania wschodzącego młodego trawnika mi je skropiło i zaczyna się grzyb.

Ale chciałam zapytać Cię o tę dalię, może pamiętasz jej nazwę? Bardzo udana, choć wysoka mi "do szyi". Znalazłam najbardziej podobna jako 'Canary Fubuki'?

u mnie nie grzyb tylko lichy, a teraz same odchody zostały i właśnie boję się grzyba.
Jedną stronę oblecę piłą by był przewiew.
Już kończę zbiegi rehabilitacji więcej będzie czasu.

Ja miałam tylko duże białe dekoracyjne i tą na poniższym zdjęciu NN dostałam z pomyłki.

Ewo! w Twoim wątku pokazałaś Downharm Royal,
ja kupiłam w ubiegłym roku D.R. i nie wierzyłam że to ten. W tym roku w innym miejscu brałam i jest taki sam. to ten na zdjęciu , bywa też bardziej ciemny.
Kwiat jest kulisty.

W początkach lat 2000 miałam taki jak Ty pokazałaś o nazwie Downharm R. ale to był ładny pompon mniejszy od mojej ognistej pomarańczowej.

a gdzie go kupiłaś.
Ta sama nazwa a rózne kwity nie mogą być.
a ja taka, że muszę znać nazwy.

znalazłam jeszcze inne zdjęcie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:39, 18 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Już tyle razy miałam sie Ciebie pytać co to jest ten wysoki chudy iglak - pewnie jałowiec - jaki - takie akcenty lubię

pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:34, 18 paź 2018

Do góry

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:29, 18 paź 2018

Do góry
Dugi1989 napisał(a)

Tzn? Przed zimą? Po? I co należy z nim uczynić?

Tak. Przed zimą po jesiennej wertykulacji trawnika. Ja mieszam obornik z kompostem 1:3 i tą mieszanką przesypuję cały trawnik. Robię dosiewkę i na wiosnę mam znowu fajny trawniczek.
Wygląda to tak:

Trawnik właściwy.

Po mechanicznej wertykulacji.

Po zgrabieniu filcu.

25 taczek kompostu z obornikiem

Po mulczowaniu.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:29, 18 paź 2018

Do góry

Ogród zapracowanej mamuśki 21:25, 18 paź 2018

Do góry
Chryzantemy zmieniły kolorek

Mój Mariken już żółciutki

Dzisiaj biegałam po szkółkach i chciałam dokupić jeszcze Marikeny, ale ceny mnie nie przekonały , za to kupiłam cisy Rependens (7 szt)
Czubajkowy Ogród 21:24, 18 paź 2018

Do góry
Cudowny miałam dzień!!! Wolny od pracy I spędzony w ukochanym miejscu Pełen słońca, brzęczenia pszczół, spokoju, radości Ech... żeby takich dni było więcej! Gdy przyjechałam na działkę, wyniosłam mebelki pod pergolę, usiadłam z kawą i kawałkiem ciasta, rozejrzałam się dookoła, pomyślałam, że nic więcej mi nie trzeba, bo moje małe chwile szczęścia mają na imię Ogród
I tylko się zastanawiałam jak to jest, że gdybym była w biurze w ten piękny, ciepły dzień, to bardzo by mi się nie chciało, a że byłam na działce, to baaardzo mi się chciało pracować

Dni ostatnio zaczynają się takimi fajnymi wschodami słońca. Lubię jesienne niebo o poranku.

A potem to już było tak:

Tydzień temu przekopałam ten mały kawałek pod borówkami, by uratować resztę rosnących tam wrzosów i prymulek z babcinego ogrodu. Z 2 metrów kwadratowych wyniosłam 8 wiader perzu! Tak wygląda rzeczywistość moich rabat ... Trzeba mieć do nich cierpliwość i naprawdę je kochać Trawa wokół stratowana, ale na wiosnę się zregeneruje. Najważniejsze, że perz już nie straszy. Na jakieś 2-3 lata wystarczy ...

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:22, 18 paź 2018

Do góry

Sally Holms kwitnie po raz trzeci w tym sezonie

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:17, 18 paź 2018

Do góry
Resztki róż, ale cieszą jeszcze

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies