Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:05, 03 paź 2020

Do góry
Szkoda, że ogrodówki w tym roku bez kwiatów
firany z montany tym razem tnę po kwitnieniu

bardzo je lubię

magnolia soulongeana po majowym zmrożeniu popuszczała metrowe przyrosty, zajęła masę miejsca, wiosną po kwitnieniu ogolę do czysta dolne gałęzie teraz mi szkoda bo masę pąków mają

moje bordo ciemierniki takie dzieci dają

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 20:01, 03 paź 2020

Do góry
Maszynka to Bosch AXT Rapid 2200
Jest nóż, osadzony na skos i całkiem to działa. Nie sądziłam, nawet byłam prawie przeciwna zakupowi, ale jak działa to działa. Werbena, rodzynki i słoneczniki, też topinambur, przerobione. Poszły jako mulcz na rabaty. Prócz werbeny której mamy trzy taczki ta poszła wzdłuż żywopłotu i za gracki, gdzie jak wyrośnie łan to nie będę płakać

Piesa bez zmian od trzech dni. Ale trzy dni temu było lepiej... Mam nadzieję że jak się polepszy to już tak zostanie... Nie chodzącego kota uśpilismy po trzech tygodniach walki buuuu

Posadziłam cebulki kwiatów wiosennych, do czterech donic plus 140 szafirków w przedogródku. Wyrwałam tamże dwie taczki chwastów. Były pod werbeną, zwłaszcza pokrzywy są tragiczne z tymi płożącymi rozłogami.

Oczary kwitną, powinny na wiosnę???

Magnolia też zwariowała. Drzewko mojego wzrostu i pięć pąków. Jesienią!!!

Jutro jak mi się uda chcę podzielić te trawy. Świetnie wyglądają jak na pół roku pod werbenowym lasem...

Przerwa na kawę... 10:35, 30 wrz 2020

Do góry
TAR napisał(a)
a u nas o dziwo ladnie, w nocy padalo i jak w pracy bylam, po poludniu wsadzilam 8 doniczek, zostalo mi jeszcze jakies 30 plus marcinki wegetujace od ub. jesieni w donicach. a potem jeszcze 3 przesadzania: klon Osakazuki, ktorego pożarla magnolia, przesadzenie choiny i wysadzenie jednego srebrnego świerka a w zamian posadzenie jodły znad oczka. sadzce zrobie jak bede miec nadmiarowy czas
brzydko, mokro, bez słońca. Doszłam do temperatur ogólnie panujących - 10 stopni i deszcz. Ja podjęłam męską decyzję o eksmisji jarząba za płot. Po pierwsze stracił liście - nie wiem czy przesadzenie, czy susza czy choruje. Po drugie myślałam, że nie będzie mi jego pień przeszkadzał centralnie w rabacie ale mi przeszkadza. I niestety wolę w tym miejscu mieć brzozę magical globe - teraz są bardzo blisko siebie i za blisko. Za dużo grzybów w barszczu ale jak będzie zaraz za płotem to uzyskam efekt kolorystyczny jaki mi chodzi i nie będzie draznił pienień. Jedyne ryzyko, że może kiedyś ktoś go wytnie. Na razie marne szanse.
Przerwa na kawę... 08:29, 30 wrz 2020

Do góry
a u nas o dziwo ladnie, w nocy padalo i jak w pracy bylam, po poludniu wsadzilam 8 doniczek, zostalo mi jeszcze jakies 30 plus marcinki wegetujace od ub. jesieni w donicach. a potem jeszcze 3 przesadzania: klon Osakazuki, ktorego pożarla magnolia, przesadzenie choiny i wysadzenie jednego srebrnego świerka a w zamian posadzenie jodły znad oczka. sadzce zrobie jak bede miec nadmiarowy czas
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:05, 27 wrz 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Ależ ślicznie u Ciebie Nie mogę się napatrzeć
Oczko rzeczywiście duże.
Odętce rób koniecznie miejsce, to świetna bylina.

Odętkę odkrywam i odkryłam jeszcze więcej

zaskoczę Was to moje ulubione widoczki
Szałwia Amistat

a to moje położone sierotki

Dziękuję za odpowiedź, dzisiaj posadziłam po lewej moją ulubienicę
Magnolia Grandifolra
HORTVS ogród Petera Janke w Hilden 21:20, 26 wrz 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Tak, to magnolia grandiflora. Tam jest niesamowity mikroklimat, dobra osłona od wiatrów i rownież wrażliwsze rośliny dają tam radę

Polecam do zwiedzenia na żywo

Zwiedzanie taaakich ogrodów to moje marzenie

Pytałam, bo lubię magnolie i właśnie ją nabyłam, chciałam się upewnić, że to ona...będę sadzić mam już miejscówkę... zaryzykuję
HORTVS ogród Petera Janke w Hilden 22:33, 25 wrz 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Ewa czy to może być magnolia grandiflora?

Ogród bardzo mi się spodobał, cyprysy kolumnowe tworzą niezwykły klimat
Corten do mnie też przemawia
Dużo tutaj jest roślin okrywowych i te żywopłoty, kanciki do pozazdroszczenia

Tak, to magnolia grandiflora. Tam jest niesamowity mikroklimat, dobra osłona od wiatrów i rownież wrażliwsze rośliny dają tam radę

Polecam do zwiedzenia na żywo
HORTVS ogród Petera Janke w Hilden 20:46, 25 wrz 2020

Do góry
Anda napisał(a)

Ewa czy to może być magnolia grandiflora?

Ogród bardzo mi się spodobał, cyprysy kolumnowe tworzą niezwykły klimat
Corten do mnie też przemawia
Dużo tutaj jest roślin okrywowych i te żywopłoty, kanciki do pozazdroszczenia
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:21, 24 wrz 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Już z do zimy? Coś ociągam się. Nasza magnolia tripetala od 2 lat zimuje zakopana w donicy, bo nie ma zgodności, co do miejsca.

Z tą miejscówką i ja mam kłopot, bo już dawno bym ją posadziła
Floksy szybko złapały mączniaka, więc jak wycinka o tej porze roku
to można już uznać, że te prace potrzebne i w sam raz przed zimą konieczne
Ogród na piasku i z wielkim murem 11:36, 23 wrz 2020

Do góry
Mam taki dylemat: czy lepiej przesadzić derenia kwiecistego ( ma jednopalowy pień) czy też trzmielinę oskrzydloną, która jest wielopiennym krzakiem, sporo rozrośniętym. Obok tych dwóch rośnie magnolia i jej przesadzać nie chcę.
Może ktoś mi poradzi, co będzie w tej sytuacji lepsze, bo na pewno jedną z tych roślin muszę zabrać, ponieważ rozrosły się za bardzo i wzajemnie na siebie wchodzą.
gdzieś tam za trawą są te w/w krzaki
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:16, 21 wrz 2020

Do góry
Agania napisał(a)

To tak jak ja... przygotowujemy ogród do zimy, ale ja jeszcze męczę się, gdzie posadzić magnoloę glandiflorę w pn już sadzę, tylko worek z kwaśnym torfem kupię, wymieszam i sadzę

Już z do zimy? Coś ociągam się. Nasza magnolia tripetala od 2 lat zimuje zakopana w donicy, bo nie ma zgodności, co do miejsca.

Ania -Spełnione marzenie 07:54, 19 wrz 2020

Do góry
Ania111 napisał(a)
Zobaczcie co znalazłam.

Magnolia Leonard

To się w głowie nie mieści

Mieści się mieści. Magnolie o tej porze potrafią pojedynczymi kwiatami kwitnąć, u mnie też kwitną
Ania -Spełnione marzenie 16:53, 18 wrz 2020

Do góry
Zobaczcie co znalazłam.

Magnolia Leonard

To się w głowie nie mieści

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:37, 17 wrz 2020

Do góry
Na razie taki miszung

magnolia się wreszcie zebrała do wzrostu
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:24, 14 wrz 2020

Do góry
Nadal nie wiem gdzie ją posadze. A chce jeszcze 3 inne drzewa buahahaha
Magnolia przy tarasie się przyjęła, a że kiedyś zabiłam już co najmniej 3, to wolałabym nie igrać ze swoim szczęściem
I jej nie przesadzać już

pozdrawiam!!!
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 08:19, 14 wrz 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Ewelina, oby!

Bóg, dzięki! Kombinuję i nie wiem. Przy tarasie cień robić będzie magnolia jak podrośnie.

Karola właśnie Amonagawa ma wąski pokrój nie zacieni całego tarasu magnolie rosną przeważnie szerokie wielkie zależy jaki chcesz uzyskać efekt.
Pozdrawiam buziaki
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 20:22, 12 wrz 2020

Do góry
Ewelina, oby!

Bóg, dzięki! Kombinuję i nie wiem. Przy tarasie cień robić będzie magnolia jak podrośnie.

Beta pozdrawiam!!!

Zszywkowy ogród marzeń :) 22:00, 11 wrz 2020

Do góry
Asiu Dzięki w końcu jest gęsto, trochę czekałam bo rośliny przepisowo posadzone
Tak teraz patrzę na te zdjęcie i moje tuje mocno falują a sadzone były identyczne.. No cóż

Poli dzięki staram się i jakos pooowoli coś tam wychodzi. Sporo obowiązków ostatnio i na ogród mało czasu niestety Ale zawsze kiedy mam czas to działam, praca w ogrodzie strasznie mnie relaksuje i uspokaja wewnętrznie A jak się można wyżyć

Teraz chyba po raz pierwszy pokazuje moją FASOLKĘ
I właśnie po ciężkim dniu jak wzięłam się za kopanie to w 40 min zrobiłam spory kawałek rabaty
Zdjęcie zrobione z okna bo z „parteru” nie widać za bardzo kształtu, jeszcze na fotce widać moja niedokończona prace czyli niepomalowana huśtawka :/ do tego duuuużo trawy z podagrycznikiem Ale sprzątne to gdy zerwę całą darń

Mam spad terenu co trochę utrudnia sprawę ale tam gdzie mam górkę zgrabie nadmiar ziemi w dołek i będzie w miarę równo

Na rabacie będzie ścieżka w połowie żeby było wygodnie do chodzenia bo omijać ją to niezbyt praktyczne. Będą rosły 2 drzewa i magnolia ( buk riversii, jarzębina rose glow, magnolia stellata rosea) hortensje, trawy ( tych jeszcze nie mam i nie jestem pewna jakie chce), azalie japońskie Maruschka, tawuły, hakonechloa greenhills, redbaron, piwonie, kuleczki z cisa, floksy i to wszystko oczywiście rozchodnik i bez zostają zapomniałam o różach, też dostaną na niej swe miejsce
Sezon 2017 u Hanusi 17:50, 08 wrz 2020

Do góry
Zbyszku, krok żółwi wcale nie jest taki najgorszy. Mam nadzieję, że nie potykasz się o liście, bo jeszcze powinny wisieć na drzewie. Spieszyć się nie mamy do czego. Jesień blisko, tylko szkoda, że Bari był w odstawce przez jakiś czas. Ale pan już na chodzie, to chociaż w ogrodzie będzie miał towarzystwo.
Kuruj się. Kciukasy trzymam za pomyślną rekonwalescencję.

U mnie jesień nastała z dniem 1 września/. Jak nożem uciął. Z upałów na 10 stopni zeszło i niewiele więcej w dzień jest. Trzeba szykować kalosze. Magnolia próbuje zakwitnąć,

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies