Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z zegarem

Ogród z zegarem

Agatorek 15:50, 06 kwi 2021

Lidka, Kasia, dzięki . Będę pilnować.
Bo jeszcze rabatki stożkowe będą
MiluniaB 16:44, 06 kwi 2021

To się zakulkowałaś, a będzie jeszcze więcej.
Ładne kulki, cięcia trochę będzie

Fajnie, że zaczyna się dziać w Twoim ogrodzie.
Traktorek chętnie bym zobaczyła
Wiaan 17:05, 06 kwi 2021

Poszalałaś, lubię kulki czy bukszpany powinno się opryskać profilaktycznie ?
Miałam ćmę w ubiegłym roku i zrobiłam to dopiero jak zauważyłam gąsienice, w porę uratowałam roślinki, teraz chcę się lepiej przygotować
Martka 17:08, 06 kwi 2021

Agatorek, dzieje się, kulki piękne! Kiedy zamawiasz trawy?
Judith 17:20, 06 kwi 2021

Wiaan napisał(a)
Poszalałaś, lubię kulki czy bukszpany powinno się opryskać profilaktycznie ?
Miałam ćmę w ubiegłym roku i zrobiłam to dopiero jak zauważyłam gąsienice, w porę uratowałam roślinki, teraz chcę się lepiej przygotować

Moje doświadczenie z kulkami i ćmą wskazuje, ze pryskanie gdy są gąsienice to już za późno. W zeszłym sezonie pozegnalam w ten sposób moje piękne, samodzielnie wyhodowane duże kule...
sylwia_slomc... 17:28, 06 kwi 2021

Ja tylko prócz pochwał oczywistych dopiesze jak to ja
Klukom dałabym ciut więcej luzu pomiedzy nimi bo mimo cięcia bukszpan szybko rośniei nawet gdyby mu zostawiać tylko 1cm nowych przyrostów przy przycince to i tak w sezonie przybędzie go najmniej te 3 cm, a chyba nie ma osoby, która by stale cięła do starego.
A druga rzecz, magnolie trzeba sadzić z takim sąsiedztwem by jej potem nie grzebać w późniejszych latach w korzeniach. To drzewo płytko się korzeni, potrzebuje ziemi kwaśnej, a nie znosi jak się jej korzenie narusza. I magnolie nie za bardzo lubią cięcie w koronie, wypuszczają wtedy pełno takich pionowych batów w środek korony tracąc ładny wygląd. Więc i od drogi i od chodnika odsuń mocno. Weź pod uwagę nie tylko kształt i barwę kwiatów czy termin kwitnienia, ale też kształt i rozmiar korony oraz tempo wzrostu, tym też się różnią. Są takie co rosną w wielopniowe drzewa, są takie co w formę krzewu, a są takie co w drzewo nie wysokie, ale bardzo szerokie.
Wiekszość magnolii na forum to raczej młode drzewka ja widziałam i to w naszym kraju różne bardzo już "wiekowe"( najmniej 15-20 lat, ale i sporo starsze)i to nie są małe drzewa z reguły
Agatorek 17:36, 06 kwi 2021

Miluniu, jeśli dobrze pójdzie, to jutro zrobimy mini sesję traktorka. Najpierw musimy pojechać coś załatwić, przy okazji chcę wstąpić do Castoramy po stożki bukszpanowe, a na koniec (bo to po drodze- Pęchcin i szkółka z roślinami - tam tylko się rozejrzeć . Ale chciałam zobaczyć m.in. wiśnie umbraculifera i głogi (pauls scarlet).

Wiaan, jest taka reguła, że pryska się bukszpany, jak już jest ćma. Ale (to rada sprzedawcy, od którego brałam te kulki) można pryskać właśnie profilaktycznie co około 6 tygodni. I wtedy jest wysokie prawdopodobieństwo, że tej ćmy się uniknie. Lub zminimalizuje szkody. I ja tak będę robić.

Martka, kulki dziękują . Trawy będę pewnie kupować maj/czerwiec. Jak już trochę podrosną . I to też pewnie partiami (jakbym chciała na wszystkie rabatki, to bym musiała chyba tira zamówić ).

Jakoś nie potrafię „zrobić” całej jednej rabatki i dopiero przejść do kolejnej. Powoli zapełniam roślinami, parę dni pochodzę i popatrzę i uzupełniam, jak trzeba .

Jak przychodzą roślinki, to wtedy latam z doniczkami, gdzie najlepiej pasują .
W tym tygodniu przyjdą jeszcze kulki bukszpanowe, kupię stożki w castoramie i albo w tym, albo w kolejnym tygodniu przyjdą 4 kloniki (shaina, katsura, emerald lace i wilson dwarf pink) - maleństwa (niestety ilości idą w wielkość ), rozchodniki, jeżówki i hortensje. Aaa, przyjdą (przyjadą na palecie) jeszcze 4 wielkie bukszpanowe stożki (150 i 100 cm ).

I później będę musiała się chyba spakować w te kartony .
A jak nie teraz, to na pewno wtedy, kiedy przyjedzie największy transport, na koniec kwietnia/początek maja

Agatorek 17:37, 06 kwi 2021

Judith napisał(a)

Moje doświadczenie z kulkami i ćmą wskazuje, ze pryskanie gdy są gąsienice to już za późno. W zeszłym sezonie pozegnalam w ten sposób moje piękne, samodzielnie wyhodowane duże kule...

Masz rację, to samo powiedział mi sprzedawca.
Agatorek 17:46, 06 kwi 2021

Sylwia, Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne .
Pomyślę nad odstępem między bukszpanami, dobrze, że o tym piszesz, bo chciałam jeszcze między te kulki wciskać berberysy (miniaturowe odmiany, ale zawsze) .
A z tych kulek przy domu mogę zrobić żywopłocik .
A na serio, to muszę poczekać, aż eM gdzieś wybędzie, i wtedy ewentualnie poprzesadzać .

Magnolia w rabatkach przed domem miałaby być szczepiona na pniu. Genie albo black tulip, czyli z tych bardziej kompaktowych, ale dopytam jeszcze w szkółce (właściciel jest przesympatyczny ).
Też widziałam jedną olbrzymią magnolię, z 10 metrów miała co najmniej. I ogromną koronę.
Basieksp 17:57, 06 kwi 2021

Będzie ładnie z tymi kulkami Ja się nie znam, ale nigdy ćmy bukszpanowej nie miałam, kiedyś gdzieś słyszałam, że ona nie we wszystkich regionach występuję, ale nie wiem czy tak jest fajnie Sylwia napisała o magnoli, sama z tych rad skorzystam teraz wiem czemu moja jedyna magnolia taka mizerna