Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ranczo Edy 19:28, 17 kwi 2017

Do góry
panorama ha ha
tawuły białe zaczynają delikatnie się bielić i tamaryszki maja pąki kwiatowe a dziś pogodę słuchałam strach pomyśleć co będzie a jak widać u nas na razie najcieplej...

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:40, 17 kwi 2017

Do góry
Śliczności Uwierzyć mi trudno, że kukliki już takie duże, ech wczesna wiosna! Na tawuły japońskie (oddałam córce) zerkam z zazdrością.
Czytam i czytam refleksje, chyba będę musiała się z Tobą zgodzić...w przyszłym roku
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:55, 17 kwi 2017

Do góry
I trochę ogólnych widoczków

Ładnie przyrasta wiąz Jacqueline Hillier. Mam nadzieję, że w przyszłości utworzy w tym miejscu wielopniowe niewielkie drzewko.

Wcześnie ruszające tawuły szare, pęcherznice dart's gold i trzmieliny zapewniają okrycie przestrzeni.

Nie mam w ogrodzie ognistej rabaty. Jedyny moment, kiedy pojawia sie pomarańczowy akcent, to kwitnienie kuklików na zakończeniu rabaty półksiężycowej na tle widocznych w oddali tawuł japońskich gold flame.

Jak to wszystko ogarnąć? 09:08, 17 kwi 2017

Do góry
TeresaK napisał(a)
Ten zakątek znacie. Lubię go... widać, że tu nasadzenia już mają parę latek. Trudno uwierzyć, że to wiosenne kolory . Niestety przed domem wygląda to jeszcze skromnie.

Za to właśnie uwielbiam tawuły japońskie.
Świetnie wyglądają te nasadzenia na froncie. Nowy kształt rabat bardzo dobrze się wpisał w całość. Oby rosło jak najszybciej.
Ogródek na wsi 08:45, 17 kwi 2017

Do góry
A to moje brzozy za ogrodzeniem i świerki w drugiej części działki no i niezawodna
stara forsycja

tawuły, uwielbiam ten kolor liści wiosną

hortensje ogrodowe wsadzone w tym roku nie wiem jak przetrzymają zimę u mnie bo wietrznie ale bardzo je chciałam mieć więc spróbować nie zawadzi

...uDany ogród 08:09, 14 kwi 2017

Do góry
katel napisał(a)
Bzy, czeremchy kwitnące wow!

Kasiu nadchodzi czas, który uwielbiam czeremchy, bzy, kaliny, tawuły, piwonie...ach już za chwilę już za momencik. Teraz tylko niech się ociepli!
Miłego dnia

...uDany ogród 21:10, 13 kwi 2017

Do góry
klarysa napisał(a)
Dana, wiosna u Was zdecydowanie wyrywniejsza. U nas jeszcze forsycja nie rozwinęła się w pełni, a gdzie reszta...? Bzy, serduszki, tawuły...
Długo nie mogłam się przekonać do nowego aparatu. Minęło trochę i jeszcze go nie rozgryzłam. Może powinnaś nowemu dać troszkę szansy na bliższe poznanie?

Justysiu wiosna aż miło popatrzeć. Żeby jeszcze było ciut cieplej...
U nas forsycja już powoli kończy. Wszystko rośnie i kwitnie.
Piękna ta wiosna, żeby jeszcze była zdrowsza
Ten aparat nie ma żadnych dodatkowych funkcji niż mój stary, a wręcz mniej . Dodatkowo jest niewygodny w obsłudze.
Już zdecydowałam, dla kogoś kto cyka na automacie, będzie idealny.
Mam nadzieję , że szybko znajdzie nowego właściciela

Dzisiejszy widoczek

...uDany ogród 20:58, 13 kwi 2017

Do góry
Dana, wiosna u Was zdecydowanie wyrywniejsza. U nas jeszcze forsycja nie rozwinęła się w pełni, a gdzie reszta...? Bzy, serduszki, tawuły...
Długo nie mogłam się przekonać do nowego aparatu. Minęło trochę i jeszcze go nie rozgryzłam. Może powinnaś nowemu dać troszkę szansy na bliższe poznanie?
Działeczka Asi :) 11:56, 13 kwi 2017

Do góry
Juzia napisał(a)
Ja mam tawuły pod wielkimi tujami.
Nawet runianka tam nie daje rady...a tawuły rosną i kwitną

No i super
Juzia a w jakiej odległości je sadzić?
Działeczka Asi :) 11:37, 13 kwi 2017

Do góry
Ja mam tawuły pod wielkimi tujami.
Nawet runianka tam nie daje rady...a tawuły rosną i kwitną

Działeczka Asi :) 22:43, 12 kwi 2017

Do góry
Proponuję dokładna depilację (tak jak u Ani) pieńka. Nie może być żadnych sęków. Ma być gładka nózka.

Azalie i różaneczniki bezpośrednio pod tują nie mogą być, bo mają tak samo jak tuja płytkie korzenie. Ale pod tuję mozna dać kołnierz/kryzę z hakonechloa, dodać małe i srednie hosty, tawułki, Potem azalie, różaneczniki. Pomiędzy nimi carexy (ID, SC i inne), hosty, miodunki, zawilce jesienne. Jak będzie całe kwaśne stanowisko to mozna dodać wrzosy. Dobrze tam będzie turzycy Bronze Form (nie żadne Chocolate czy temu podobne, bo te mają problem z zimowaniem). W tym towarzystwie sprawdzą się tawuły japońskie. Na kwaśnej pulchnej ziemi doskonale rosną lilie orientalne (cebulowe). Z miskantów ewentualnie lekki, zwiewny, jasny Morning Light.
Wybierz rośliny jakie będą ci pasować do bocznych rabat. Pamiętaj o zestawieniu kolorów i doborze roślin kwitnących w róznym terminie.
Oczywiście powyżej wymieniłam rosliny będące dobrym towarzystwem dla siebie, jednak nie oznacza to, że wszystkie na raz masz tam wepchnąć
...uDany ogród 20:47, 12 kwi 2017

Do góry
Gosiu bardzo mnie cieszy ten zapas cegieł

Aniu zakochani bez wątpienia, to drugie pojęcie wzgledne

Dzisiaj odwiedziłam pewną szkółkę i oczywiście nie wyszłam z pustymi rękami
Kupiłam
Jaśminowce Belle Etoile
Erecta
Starbright
Lilak Charles Joly
Hortensję Pink Anabelle
Weigela Monet Verweig
Pigwowiec Jet Trail
Tawuły
Japońska Alba Plena
Japońska Sonia
Nippońska Snowmoond
Thuja litlle Champion
Świerk orientalny Aureospicata
I dostałam od właściciela dwumetrowego Cyprysika tępołuskowego Filicoides

Wszystko już posadzone i podlane, zdjęcia w innym terminie bo mnie noc zastała

Co za dzień

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:43, 12 kwi 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
A jakie Haniu byś poleciła krzewy takie do 0.5 m? Poza tawułami i berberysami.

Aniu, takich niskich krzewów mam niewiele. Na kwaśnolubnej mam najzwyklejsze pierisy i kiścienia. Azalie u mnie podmarzają.Bez Palibin rośnie trochę wyżej niż 0,5 m. Ładna jest krzewuszka, ale tylko w odmianie Purpureum. Raczej obstawiałam średnie i wysokie krzewy, żeby zrobiły mi przesłonę od sąsiadów: pęcherznice w odmianach, mahonie, tawuły szare i nippońskie, derenie, trzmielina europejska, derenie białe w odmianach, kaliny, jaśminowiec, irga błyszcząca i pomarszczona, oczary. To one robią mi dobry początek sezonu i dobry jesienny koniec.
To miejsce trzeba kochać 23:07, 11 kwi 2017

Do góry
Tawuły na dobranoc. Byływ niełasce w zeszłym sezonie, ale teraz na wiosnę ten kolorek mnie zachwyca
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:18, 11 kwi 2017

Do góry
I szersze plany

na cypelku czekam na imperatę

Na rondzie, zanim ruszą gracilismusy, dominują jaskrawe barwy cebulowych i żurawek. Na półksiężycowej wyraźnym wiosennym akcentem są tawuły japońskie

Na drugim półksiężycu kończą kwitnienie wrzośce. Czekam na rozplenice i kwitnienie tamaryszka.

Na okołostudziennej dojrzewa żywopłocik cisowy, wkrótce zakwitną irysy syberyjskie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:07, 11 kwi 2017

Do góry
Powinniśmy... Z moich obserwacji wynika, że z powinnościami jest jakiś problem. Sapiens jest w odwrocie.
A tymczasem w sadzie zakwitły owocowe

Kalina angielska w tym sezonie uraczy mnie tylko jednym kwiatostanem. Za to tawuły szare będą ich miały pełno.

Zaroiło się od szafirków. Mnożą się jak przysłowiowe króliki. Z roku na rok jest ich więcej. Nie wymagam od nich eleganckiego wyglądu, więc nie przeszkadza mi mocne rozwichrzenie ich liści.
Na froncie z lekka przemroziło trzmieliny. Szybko się jednak regenerują.

I na tyłach pod pęcherznicami

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:01, 10 kwi 2017

Do góry
Betka napisał(a)

Beatko ta górka ma być jeszcze dużo niższa i przesunięta w stronę rogu działki a odsunięta od domu trochę. Założenie jest takie że to ma być część trawiasta, preriowa z wyniosłymi kolumnowymi akcentami i jakoś połączona spójnie z rogiem działki.
A na tej nowej rabacie z cisem to jeszcze nie wiem czy cis wyrzucić czy go zostawić i niwaki robić. A do posadzenia tam mam tawuły, rozchodniki, szałwie,przywrotnik, trawy brązowe lub ID ewentualnie róże i mam jeszcze trochę bylin w przechowalniku. I miejsce muszę zostawić dla magnolii którą mam zamiar w końcu w lipcu kupić.
A ten fragment ogrodu na zdjęciu to jest zaraz po prawej stronie od bramy i od rabaty z kulkami bukszpanowymi.Buziaczki
Kwiaty we włosach 21:18, 08 kwi 2017

Do góry
jeszcze mój jeden klonik

drugi klonik

i ogólne widoki na rabaty,póki co puste ale są tam jeżówki, lilie, róże, tawuły,piwonie,floksy, irysy.

Ogródek frontowy 21:58, 07 kwi 2017

Do góry
Ładna wiosna u Ciebie a tawuły przycinaj.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:04, 07 kwi 2017

Do góry
kolorki nie tylko z kwiatu tawułki i tawuły lubię za kolor z liści wiosną i jesienią

a to mój starszy w temperaturze 10 stopni przy zimnym wietrze, za chiny nie chciał nic na siebie ubrać.....i o dziwo zdrowy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies