Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 07:20, 29 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dięki Doniu.
Mniej więcej wiem, co bym chciała. Ale to kosztuje. Myślałam o trzech Umbrach przy płocie blisko tujek. Pani w szkółce za jedną zaśpiewała 245 złotych. quote]

Ło matko!!! Co za cena! Ale pewnie wielkie były? Że tak sie zapytam - mówisz o akacjach? Iwonko, jedziemy do szkółki, wejdź na str. Fryszkowscy Pakość i przejrzyj ofertę, może Ci coś kupimy?
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 23:39, 28 sie 2014

Do góry
Pięknej pogody życzę Zrób ładne fotki
Ogród na glinie 23:26, 28 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

niektóre żurawki puściły kwiaty:

Żurawki urosły, czy mi się tylko wydaje ?
Ogródek Iwony 23:24, 28 sie 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Oj, to cholernie drogie A myślałaś o brzozach?są różne odmiany

Na brzozy Doniu mam plan, ale w innym miejscu. Choć moja córcia przypomniała mi, że ma alergię na brzozy (pyłki, jak i na 100 innych rzeczy )
Więc może zamiast brzóz posadzę Magnolię?
Ale w tej chwili w tym miejscu mam wjazd na podwórko. Nie pamiętam, czy pisałam, że przymierzamy się do zmiany miejsca wjazdu na podwórko, do garażu. Ma być 2 przęsła wcześniej, zaraz za nowo posianym trawnikiem. Wtedy powstanie kawałek miejsca z murkiem w plecach (w miejscu obecnej bramy będzie murek), a przed nim planuję kącik z brzozami, jeśli się uda.
Tu przy tujach muszę wymyśleć coś innego.
Ogródek Iwony 23:18, 28 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
ja kupiła umbrę za 140 zł

Czytałam u kogoś, że poniżej 100 dał. Więc kwota, którą usłyszałam = to przeginka znaczna.
Mój kawałek planety 23:15, 28 sie 2014

Do góry
Kasiu, fajny prysznic
Ja mam tynkowane słupki ogrodzenia. Wytrzymują tyle, co tynk na domu
Tak to wyglądało w 2004 roku. Nawet się zdziwiłam, że to już tyle lat. Tynk się trzyma dobrze, tylko się trochę zabrudził. Muszę się popytać, czym odmalować, bo zachciało nam się "baranka" ")

Teraz z przodu mamy metalowy płot. Do tego drewnianego mam sentyment. Fajny był, tylko za modą pobiegliśmy (niepotrzebnie)

Jak dasz znać, usunę zdjęcie
Ogródek Iwony 23:04, 28 sie 2014

Do góry
Dięki Doniu.
Mniej więcej wiem, co bym chciała. Ale to kosztuje. Myślałam o trzech Umbrach przy płocie blisko tujek. Pani w szkółce za jedną zaśpiewała 245 złotych. Nawet się nie pytałam, czy ma więcej, bo mnie nie stać. Chyba przez zimę do skarbonki kasę będę musiała wrzucać. Dlatego się zastanawiam, co z tym fantem zrobić?
Kosolkowa Pasja 22:52, 28 sie 2014

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Ja jakoś jedzcze nie mogę się zabrać zeby coś wybrać. A druga sprawa to taka że nie bardzo wiem jakie cebulowe wybrać do żurawek. Na początku miały być krokusy ale jednak są za małe i żurawki by je zakryły.

Beatko, a będziesz kupować tulipany? Jakieś konkretne może?
Kosolkowa Pasja 22:51, 28 sie 2014

Do góry
Hej, Olu. Czytam sobie, fotki oglądam. Podczytuję Waldka. Wyzwał cię na pojedynek z ogrodem.
Mimo wszystko denerwuje mnie trochę sytuacja, że Waldek nie ma swojego wątku. Nie można niczego porównać, do niczego się odnieść, a przecież swoje ogrody próbujemy tworzyć na bazie doświadczeń innych użytkowników. Widzimy, co nam się podoba, a co chcielibyśmy skopiować lub uciekamy z danego ogrodu bez słowa, bo mimo, że może jest modny i piękny, to nam coś nie leży.

Waldek, to taki kot w dziurawym worku. Coś mądrego powie,czasem pokaże, ale relacje my i nasze ogrody są tu zaburzone Nasze ogrody widzi, my jego ogrodu nie. Prawie, jak w telewizji. Widok w jedną stronę...
Ogródek Iwony 22:34, 28 sie 2014

Do góry
I zastanawiam się jeszcze, jakie drzewa nadają się, aby posadzić na wyższe piętro blisko żywopłotu? Tuje bardzo wolno rosną (ten gatunek akurat), więc przydałoby się drugie piętro
Ogródek Iwony 22:28, 28 sie 2014

Do góry
Przy źródełku ponownie zakwitł liliowiec. Był przesadzany miesiąc temu, więc się mile zdziwiłam:

Kwitną też niedawno posadzone hortensje (NN)
Ogród z lustrem 22:19, 28 sie 2014

Do góry
Piękne okazy grabów. W szkółce widziałam maleńkie.
Podwórkowa rehabilitacja 21:44, 28 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, czy rozplenice mają różne rozmiary?
W szkółce była jakaś mała, a ja chciałam dużą. Nie miała nazwy

Iwonko różne odmiany mają różne wysokości. Ta którą ja mam ma osiągnąć ok. 90 cm. Mam młodą roślinkę i ma może teraz z 50 cm. Pozdrawiam
Podwórkowa rehabilitacja 21:37, 28 sie 2014

Do góry
Reniu, czy rozplenice mają różne rozmiary?
W szkółce była jakaś mała, a ja chciałam dużą. Nie miała nazwy
Ogródek Iwony 21:37, 28 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Witaj Reniu. Faktycznie zakwasy były spore
Tym bardziej, że robiłam jeszcze jedną rabatkę. To znaczy wycinałam trawę, przekopywałam 4 młode tuje złote i przesadzałam piwonie. Rękami ruszać nie mogłam następnego dnia
Rabatka nie skończona do końca. E-Muś kazał zostawić miejsce do wiosny, aby było miejsce na dosadzenie roślin.
Czy piwonie teraz przyciąć, czy zostawić te przywiędłe listki?

Z tymi piwoniami to sama nie wiem. Dopiero w tym roku wiosną przywiozłam z mojej rodzimej wsi kilka sadzonek, bo tam rosną w przysłowiowych pokrzywach czyli nikt o nie nie dba a i tak rok w rok pięknie kwitną. Korzystając z tego moje wychuchane zostawiłam i nie usuwałam tych listków.
Ogródek Iwony 21:31, 28 sie 2014

Do góry
ryska napisał(a)
Hej Iwonko, zakwasy Ci już minęły?
Lubię takie przemeblowania jak u Ciebie.
Nowe spojrzenie na domek, nowe wizje się rodzą
Wiosną przysiądziesz na tarasie i podumasz jak to szybko się rozrosło i co by tu jeszcze pokombinować.
Pozdrawiam gorąco

Witaj Reniu. Faktycznie zakwasy były spore
Tym bardziej, że robiłam jeszcze jedną rabatkę. To znaczy wycinałam trawę, przekopywałam 4 młode tuje złote i przesadzałam piwonie. Rękami ruszać nie mogłam następnego dnia
Rabatka nie skończona do końca. E-Muś kazał zostawić miejsce do wiosny, aby było miejsce na dosadzenie roślin.
Czy piwonie teraz przyciąć, czy zostawić te przywiędłe listki?
Ogródek Iwony 20:39, 28 sie 2014

Do góry
Dzięki Olu za odwiedziny.
Specjalnie pobiegłam cyknąć fotki, a tu słońce zachodziło. Wcześniej nie miałam czasu. Niestety, z drugiej strony fotek nie dało się zrobić pod słońce
Ogródek Iwony 20:18, 28 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Ja też jestem za trzmielinami. Ale najlepiej gdybyś zrobiła zdjęcie w szerszej perspektywie, czyli to wejście na taras, bo bardzo wąski widok zaprezentowałaś. Mogą być też szczepione sosenki lub świerki, ale raczej są droższe niż trzmieliny.

A może tylko 2 trzmieliny posadzić.

Ładnie Ci się ukorzeniły bukszpany.
Moczyłaś w ukorzeniaczu?
Jakie długie sadzonki przygotowałaś?

Małgosiu, też się zastanawiam nad trzmielinami. Ale w szkółce w tej chwili nie było wyboru, może wiosną będzie większy? Ponadto podoba mi się pomysł 3 trzmielin na nodze w donicy tej wyższej ( ale czy nie przemarznie?)
Przy wejściu na taras wtedy coś niższego. Muszę pomyśleć o kolorach ... Może niski berberys, np. bagatelle? Niżej posadziłam trzmielinę, musi się rozrosnąć, aby dała efekt dywanu.
Przy wejściu na taras zmieściłyby się najwyżej dwie. Rośnie tam jeszcze tawuła, która kwitnie wiosną na biało i smagliczka, kwitnąca na żółto.
Od strony wejścia na taras:

Od strony trawnika:

A trawa zaczyna kiełkować.
Ogródek Iwony 20:03, 28 sie 2014

Do góry
Napia napisał(a)

Piękny widok , Iwonko
Sporo się ostatnio napracowałaś, efekty już widoczne i cieszą oko podoba mi się geometryczny układ rabat , który ładnie się komponuje z murkami.
Pisałaś, że zadaszenie tarasu masz od strony południowej. Zastanawiam się, czy nie będzie za gorąco, jeśli położysz blachę na zadaszenie. Ona mocno się nagrzewa.
Miłego dnia

Agnieszko, odsłoniliśmy taras i nawet nam się tak podoba. Wiosną się zastanowimy, co zrobić ze słońcem, aby nam nie przygrzewało, kiedy siedzieć będziemy na tarasie. I my tez się zastanawiamy, czy duży parasol, który można przestawiać albo markiza może by wystarczyła?
Przed:

Po:
Moja "przyziemna" :) pasja 09:51, 28 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A ja dziś byłam w mieście i tak sobie myślałam: oby buty jeszcze trochę wytrzymały, to może trawki dam radę kupić? szkoda kasy na ciuchy Rok temu bym tak nie myślała

O tak, dla trawek jestem skłonna do wielu wyrzeczeń .
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies