Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 08:16, 21 sie 2018

Do góry
Pszczelarnia 08:16, 21 sie 2018

Do góry
Ewo co to za brązowy kwiatuszek?

Pszczelarnia 08:15, 21 sie 2018

Do góry
Pszczelarnia 08:14, 21 sie 2018

Do góry
Pszczelarnia 08:14, 21 sie 2018

Do góry
Pszczelarnia 08:13, 21 sie 2018

Do góry
Pszczelarnia 08:12, 21 sie 2018

Do góry
Ewo dziękujemy za możliwość spędzenia cudownego czasu w Waszym raju
Wróciliśmy wypoczęci i naładowani energią
a ja z głowa pełną nowych pomysłów
już mam plany na ciachanie trawnika żeby stworzyć sobie małą namiastkę Twojego kwiatowego buszu z bylinami i jednorocznymi

Z Izą stwierdziłyśmy że byłyśmy u Was jesienią, teraz latem więc wracamy na wiosnę

zostawiam pismo obrazkowe które tworzyło się przez 5 dni o różnych porach dnia

Zgniły trawnik 08:05, 21 sie 2018

Do góry
Witam wszystkich,

przeczytałem prawie wszystkie wątki w temacie trawnika. Od 2 lat śledzę forum. Zabrałem się w końcu z swój dywanik i ... nie wiem czy to kumulacja błędów czy jakaś konkretna przyczyna. Robiłem opaskę wokół domu z obrzeżem z kostki granitowej, stawianej na suchym betonie. Zaraz po tym suchą jak pył ziemię wymieszałem z torfem, posiałem trawę, nie mogłem wywalcować, więc ubiłem specjalnie przygotowanym klockiem drewnianym. Podlewałem obficie co wieczór 21-22. Trawa wzeszła pięknie po 4-5 dniach!
Poniżej zamieszczam foto.

Niestety po pierwszym koszeniu się zaczęło.

W miejscach gdzie jeździłem kółkiem kosiarki, trawa byłą przygnieciona i myślałem, że po koszeniu i podlaniu ładnie wstanie, a ona tak jakby zaczęła ciemnieć, jakby gnić i zaraz po tym usychać. Z dnia na dzień coraz gorzej.

Myślałem, na początku, że może świeży beton spod kostki tak wpłynął, później, że może za gęsto posiana, bałem się kosić to opóźniałem i kosiłem wysoko, żeby jak najmniej ścinać. Stwierdziłem, że ziemia może zbyt uboga w składniki, więc podsypałem nawozu w dawce połowy zalecanej. Na starym kawałku trawnika, zakładanym rok temu, trawa się wzmocniła i zyskała soczysty kolor po ok 10 dniach. Na nowym bardzo nie widać efektu.

Najgorzej jest na południowej stronie, teraz praktycznie jest brązowo bez trawy.

Planuję teraz wszystko wygrabić i pytanie co dalej.
Zerknąłem po workach z torfem, że być może tu popełniłem największy błąd. Poprzednio pod trawnik kupowałem w Castoramie torf odkwaszony pH 5,5.
Teraz nie zwróciłem bardzo uwagi i kupiłem o pH 3,5-4,5. Czy to wina zbyt kwaśnej ziemi??

Czy teraz ten trawnik powinienem zwapnować dla zrównania pH?
Proszę o pomoc, bo mam sporo jeszcze do działania, a szkoda mojej nieumiejętnej pracy

Dodam, iż mam wrażenie, że z mieszanki traw przetrwały tylko wybrane gatunki i mają grubsze źdźbła, te wąskie i delikatne jakby właśnie zgniły.
Mokradło... i mój ogród 08:03, 21 sie 2018

Do góry
Skarpa garażowa została rabatą z hortensjami. Przyznam, że nie wiem co zrobić z miskantami u góry. Raz mi się podobają a raz nie.

Vanille Fraise - w tym roku słabiej kwitnie:

Teraz gdy niebieskie hortensje blakną ona zaczyna dostawać kolorku.
Moja działka na Dębowym Lesie 07:56, 21 sie 2018

Do góry
sierotka napisał(a)
Aniu ładnych kwiatuchow masz sporo hortki odzy ją na bank ,kiedyś usuwalam wszystko co podwiędlo us hlo dziś już tego nie robię np Hibiskus. Bylinowy po przesadzanie wiosną był mały siedział jak zamurowany myslalam, że nici z niego a teraz krzaki czysto wielkie ,kwitnie dziś go cyknę dawno byłam na dzialeczce .

Podpowiedzcie czy tuje jeszcze nawozic nie za późno ?
Nawóz leży od wiosny eh

Bogusiu dziękuję
No widzisz życie i ogród też uczy.
Często tak jest,że roślinom trzeba dać czas trochę więcej.
Dziś chyba upałów nie będzie, ale uważaj już
Nawóz do iglaków można dać ale już jesienny tylko.

Ukojenie 07:40, 21 sie 2018

Do góry
I takie smaczki:
Wiosna anabelle zlamal sie ped z pierwszym kwiatem to teraz jest nowy na zastepstwo

Tu z zieleniala reszta i ukorzeniony w 2017 r. patyczek limelight teraz kwitnie

Trawiasta otrzymala pergole na wejsciu - to ta odzyskana z rozy przed balkonem.

Podsumowujac:
Na frontowej musze wiosna zrobic porzadki - ujednolicic rozchodniki, przesadzic roze, dac mocniejsze podpory zeby rosliny sie lepiej trzymaly w pionie.
Ukojenie 07:35, 21 sie 2018

Do góry
I frontowa

Rosliny sie rozlozyly

Szalwia drugie kwitnienie

Rozchodniki zaczynaja

A tu czy to jest rozchodnik matrona? Kolor mnie zachwyca
Przerwa na kawę... 07:33, 21 sie 2018

Do góry
Jedna róża - dwa kolory kwiatów. Bengali. Bardzo ją lubię.

I tegoroczna doniczkowa Hansestadt Rostock - jak to dobrze, że ją na żywo zobaczyłam u Kasyi - na zdjęciach mi się nie bardzo podobała. Na żywo mnie urzekła. Odwdzięcza się teraz za odratowanie jej z doniczki.
Moja działka na Dębowym Lesie 07:33, 21 sie 2018

Do góry
Hortensja Bobo w połowie sobie kwitnie a w drugiej połowie sobie jeszcze jest w pąkach

Taka w tym roku artystka

Hortensja Limelight
Moja codzienność - ogród Oli 07:27, 21 sie 2018

Do góry

Do września

Leżę na trawniku, podziwiam okolicę i sobie marzę....
W zębach mam trawkę, noga na nogę...
Proszę mi nie przesadzać
Przerwa na kawę... 07:27, 21 sie 2018

Do góry
Z przyjemniejszych widoków kwiatowych. Mój milin zakwitł. Ma ogromne pomarańczowo różowe kwiaty. Staram się go poprowadzić jak drzewko.

Kwitnie i pachnie moja piękna Boscobel
Ukojenie 07:21, 21 sie 2018

Do góry
Zdjecia z dreszczykiem

Pajakow zatrzesienie, a czerwonych tylko wyjatki.
Ukojenie 07:19, 21 sie 2018

Do góry
Zdjecia z poranka

Jezowka alba

Rozchodnik stardust z kwiatem szalwi

A tutaj jezowka pink sorbet. Pierwsze zdjecie - nie dzielona wiosna - na drugim podzielona - zrobilam 4 przetrwala i kwinie teraz jedna.

Ogródek Iwony II 00:48, 21 sie 2018

Do góry
Dobranoc
Ogródek Iwony II 00:46, 21 sie 2018

Do góry
Te niebieskie beczki jakoś mi tu wyglądem nie leżą, ale na razie trzymam tam wodę do podlewania warzyw, zwłaszcza pomidorków. Są blisko.

A dziś pożegnałam się z ogórkami. Zaraza je dopadła. Wszystko poszło na śmietnik...

I zaraz tu piszę, ze sprawdziły mi się dwie odmiany: Śremski i sałatkowy. Sałatkowy fajny na mizerie, jak te szklarniowe, taki fajny gładki i smaczny.
Ramki na drugi rok mobilne, w innej konfiguracji zamontujemy...

I buraczki, których nie planowałam. Wysiałam w maju jeden rządek na botwinkę... gęsto. Wszystkich nie zużyłam, więc sobie rosły i teraz na obiad będą

I nie wiem, co zrobić z koprem wieloletnim? To chyba fenkuł? Jakoś do mnie nie przemawia. Raz go nawet do wazonu urwałam, hi, hi. Smakuje anyżem...

W ogóle to się nie znam na takich ziołach...
Miętę muszę wykopać i wsadzić w doniczkę, bo strasznie korzenie zapuszcza, a liści nie zużyłam wszystkich, chyba dla całej armii mam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies