Dawno zdjęć nie było, prawda?

A po leniwym lipcu, w sierpniu zabrałam się za przetasowania
Na lipowej duże hosty przesadziłam przed hortkę na pniu. Z tyłu posadzę jeszcze parzydła leśne. Myślałam o czymś zimozielonym, ale wszystkie zimozielone mają ciemne liście, na tle ciemnego cisa będą się zlewać, a poza tym zimozielone są nudne

Skoro o cisie mowa, to bystre oko wypatrzy brak lilaka w żywopłocie

. Pół zeszłej soboty mi się zeszło na karczowaniu, a zakwasy miałam później przez pół tygodnia

. Jeszcze jeden lilak mi został

Poprzesuwałam też drobnicę, która tam rosła: zabrałam brunnerę, wietlicę dałam za hostami, poletko tiarelli muszę powiększyć.
poletko bodziszka korzeniastego będzie się systematycznie zmniejszało, w miarę jak bardziej atrakcyjne rośliny będą zwiększały objętość.
Brunnerę podzieliłam (mam nadzieję, że ten termin dzielenia bardziej będzie jej odpowiadał niż wiosenny) i posadziłam przy środkowej lipie. Ma być sekwencja: brunnera - silversceptre - bergenia - hakone - hosta. Czekam niecierpliwie aż poletka się zabudują, na razie słabo im to idzie
hmmm, widzę że na zdjęciach najlepiej widać opadłe liście z lipy (wygląda na to, że ta środkowa padnie i oby jak najszybciej

)