Im starszy, tym więcej, zwłaszcza jak jest różnorodność. No i my coraz wolniejsi...
Dosadziłam nowe trawy, miskanty Herman Mussel i Kleine Fontane, oraz rozplenice wschodnie i znowu pampasową)
Dzięki Sylwia
My od lat podkrzesanie robimy, ale teraz już bez specjalistów nie da rady. Wczoraj mąż skrócił tulipanowca, został mały pieniek, ciekawe czy wypuści nowe liście?
Słońca mi nie brakowało, ale po wichurach stale full pracy z igłami, natomiast wiąz to suche konary i multum liści, teraz będzie lżej, więcej luzu mój ogród prawie 22 lata będzie mieć, postarzał się buziaki
Alu, ogród nadal kocham, ale sezon trudny, praca na okrągło, więc czasami zniechęcenie dopada, albo trzeba przerwę zrobić. Stąd też pewne zmiany nastąpiły. W międzyczasie walczymy z garażami, mam nadzieję, że w przyszłym roku koniec będzie. Potem na tapecie nowa pergola nudzić się nie ma kiedy, do wiosny mnie jeszcze nie ciągnie, ha ha, buziaki
Generalnie bardzo lubię sosny, w pewnym momencie już nie rosną, zobacz jak w lesie wyglądają, goły pień i górą czupryna, ale u mnie nie las, więc cięcie w górę potrzebne. Buziaki
Kasiu, fajnie że znowu aktywność nam wraca to ja za Tobą Alchymista posadziłam, a Tyś swój wywaliłaś
U mnie on zdrowy i po sośnie idzie w górę, nawet nie tnę, bo nie sięgam.
Mam nadzieję, że jakoś znajdziesz czas Oliwko i pokażesz swoje cisy
To początek cięcia, w piątek przychodzą po raz 3 i znowu będzie tego od groma, a potem znowu czyszczenie i grabienie, bo igieł spadnie przy okazji mnóstwo; ciekawi mnie, jak to będzie w nowym sezonie, na plus czy nie..buziaki posyłam
a moje cisy super, ale musiałam robić im kilka razy oprysk na misecznika
cięłam końcówki co 2 tygodnie i ładnie nabrały masy..
Tak Gosiu, pogoda też fajna była prawie na finiszu jestem z pracami w ogrodzie, jeszcze ciut czyszczenia na rabatach tylko, a jeśli pogoda dopisze, to dopieszczę z chwastów i kanty, oraz zasypię dziury, bo psy kopią jak gupie w trawniku buziaki
Kasiu są i wróble i mazurki. Ostatnio pokazywałam głównie wróble, cieszę się że znów są, bo kilka ostatnich lat ich nie było.
To wróbel
a to mazurek
U nas koty próbują dostać się do gniazd i do budek, staram się je tak zawieszać żeby miały utrudniony dostęp chociaż potrafią uprawiać akrobatykę
Ale radzą sobie i jedne i drugie jak to w naturze
Elu, wszystko oni pocięli i wywieźli, część zostawiliśmy z tego wiązu, będzie do ogniska i kominka. Masz rację, co nie posadzisz, robota jest. Ale u mnie jakoś dużo wiatrów i za dużo tej pracy było, więc podcięcie konieczne.
Na szczęście na razie sąsiedzi nie cudują, zresztą nie palimy cięgiem, tylko teraz.
Dzięki za życzonka i Tobie też życzę sił
Misia stale o tej porze na runiance...potem nie ma się co dziwić, że jest na płask
Gosiu u nas też jest mnóstwo kotów, przychodzą i nocują u nas pod szopką. Ptaki jednak jakoś sobie radzą i przylatują coraz chętniej i coraz więcej gatunków
Uwielbiam Tedzia, to bardzo wierny przyjaciel.
Biel sprzed kilku lat w tym roku jeszcze tak biało nie było, lekko popudrowane tylko. Zimno to fakt, ale to i tak nie to co bywało lata temu. Pamiętam jak mój Tata kopał tunele żeby dojść do furtki i jak nie chodziliśmy do szkoły bo rury od mrozu pękały.
Hej Ewciu, też ranny ptaszek
No właśnie jestem bardzo ciekawa, jak to będzie, panowie wiosną jeszcze raz będą z podnośnikiem i jeszcze kilka konarów skrócą, miłego dnia życzę
tu moje po małej porcji śniegu, część zabiorę, część będę tu dzielić, przenoszę stąd All Gold, nie wiem czy i jeżówki nie zabiorę, jakoś ciasno się zrobiło
Jutro maż będzie równał ręcznie grabiami przy samym stawie itp.
może za rok będę mogła pokazach zdjęcia porównawcze
a przez zimę trzeba pomyśleć, pomyśleć , jak wokół tego stawu zrobić, jak i co posadzić.
Może jakieś pomysły macie ??
Czy jakieś fajne linki ??
Koparka w końcu została naprawiona i dopiero dzisiaj ruszyły dalsze prace.
Zdjęcia eMa .
Nawet krzak jaśminu mam już przesadzony to ten po prawej w rogu
I równanie terenu
O to milo mi , i dziękuję za twoje poparcie,Czasami chce się innego odprężenia.
Ale mi posłodziłaś..Aż mi się buzia śmieje.A z drugiej strony mobilizacja aby w tym tygodniu jeszcze usiąść6 do takich prac.I coś wam pokazać, jak się uda zrobić.
Zobacz..jak piękna roślinka mi rośnie
Dziękuję ci za nią