Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 09:02, 28 gru 2018

AgataM napisał(a)

I opłaciło się... Jest przepięknie

Aguś żeby wyczyścić staw potrzeba jeszcze kilku lat, to nie jest łatwe zadanie przy tej głębokości prawie 5m i tej powierzchni. Poza tym mam wszędzie pełno drzew liściastych, które zrzucają liście własnie do stawu i gnijąc zamulają wodę...
Ale ryby, rośliny i inne stworzenia lubią ten klimat. Woda nie jest krystaliczna, bo to glinianka i jest stale mętna, ale już nie śmierdzi tak jak kiedyś. Jak u Jorzina z Barzin

Bardzo się cieszę, że ogólny obraz Ci się podoba Ja mimo wszystko uwielbiam mój staw

Pszczelarnia 12:24, 28 gru 2018

dana1s napisał(a)

Izuś to wioska, wiele gospodarstw z właścicielami, którym jak się zwróci uwagę to odpowiadają że ich piesek nie gryzie...
Psy czują że się ich boję i są agresywne w stosunku do mnie wszystkie nawet takie małe kundelki.
Na mnie nawet Labrador sie postawił mimo, że pies nigdy na nikogo nie warknął...
Mam z tym ogromny problem...

.

Każdy pies gryzie. I to jest jedyna reguła. Ale nie zawsze. I to jest odstępstwo od reguły.

Ja się nie boję ale to sytuacja mnie nauczyła, żeby nie bać się psów. Inaczej moja siostrzenica byłaby pogryziona. Potem wiele czytałam o zachowaniach stadnych i obserwowałam. I nie mam lęku teraz.
pestka56 18:57, 28 gru 2018

Ewa, ma rację. Pies to zwierzę stadne. Wystarczy go zdominować, a on co najwyżej powarczy. Nie boję się psów, chociaż miałam kilka niesympatycznych sytuacji. Raz nawet musiałam obronić się przed kilkoma pół dzikimi psami, które naprawdę serio napadły mnie nocą koło arabskiej wsi.

Danusiu, czy wiesz, że z pomocą efektywnych mikroorganizmów, e-mów, można zrewitalizować staw i ustalić w nim florę bakteryjną, tak że woda będzie zawsze czysta? Jeden z preparatów nazywa się Bioklean soft. Mam gdzieś artykuł o przeprowadzonej kilka lat temu skutecznej rewitalizacji dużych stawów parkowych.
dana1s 11:50, 29 gru 2018

Pszczelarnia napisał(a)

.

Każdy pies gryzie. I to jest jedyna reguła. Ale nie zawsze. I to jest odstępstwo od reguły.

Ja się nie boję ale to sytuacja mnie nauczyła, żeby nie bać się psów. Inaczej moja siostrzenica byłaby pogryziona. Potem wiele czytałam o zachowaniach stadnych i obserwowałam. I nie mam lęku teraz.

Ewciu niestety jak widzę taka sforę psów to mnie paraliżuje i nie potrafię ruszyć nogami. To siedzi głęboko w głowie i chyba już nie potrafię się tego pozbyć...
Mnie tak przeraża wizja spotkania na swojej drodze psa, że zrezygnowałam z samotnych pieszych wędrówek z kijami. Jak mieszkałam w swoim domu miałam świetne sąsiedztwo i zawsze było towarzystwo do pieszych wycieczek.
Często chodziłyśmy całymi grupami, a tu u Mamy nie ma nikogo. Wychowałam się tutaj, a obecnie nie znam prawie nikogo... sami nowi mieszkańcy, którzy niespecjalnie chcę się integrować, a może to ja nie potrafię?
I tak tyję sobie ... rozmiar mi się zmienia wprost proporcjonalnie do wieku
dana1s 11:54, 29 gru 2018

pestka56 napisał(a)
Ewa, ma rację. Pies to zwierzę stadne. Wystarczy go zdominować, a on co najwyżej powarczy. Nie boję się psów, chociaż miałam kilka niesympatycznych sytuacji. Raz nawet musiałam obronić się przed kilkoma pół dzikimi psami, które naprawdę serio napadły mnie nocą koło arabskiej wsi.

Danusiu, czy wiesz, że z pomocą efektywnych mikroorganizmów, e-mów, można zrewitalizować staw i ustalić w nim florę bakteryjną, tak że woda będzie zawsze czysta? Jeden z preparatów nazywa się Bioklean soft. Mam gdzieś artykuł o przeprowadzonej kilka lat temu skutecznej rewitalizacji dużych stawów parkowych.

Kasiu mój M tak ma on nie boi się żadnego psa, nawet największego stwora, a ja umieram na widok mikro raszki...
Teraz jak widzi jak na mnie psy reagują, już nawet nie próbuje mnie przekonywać że one nie gryzą. Było kilka takich sytuacji np. w lesie na grzybach gdzie prawie doszło do rękoczynów z właścicielami, których dobermany były bardzo spokojne biegały luzem po lesie w odległości kilkuset metrów od pana...
Ludzie są bardzo nieodpowiedzialni...

Wczoraj wciągnęłam się w bokashi. Poczytałam i opinie są faktycznie bardzo obiecujące. Postanowiłam, że wypróbuję ten sposób u nas w stawie. Ciekawa jestem efektów
dana1s 12:01, 29 gru 2018

Byłam dzisiaj na działce. Musiałam przeczyścić nasz rów melioracyjny, bo się nam zrobiło rozlewisko w borówkach. Gałęzie i liście zrobiły tamę, ale już wszystko płynie jak należy
Pochodziłam i odetchnęłam świeżym powietrzem, normalnie czuć wiosnę. Wiem, że to absurdalne, ale jet 10 stopni i wieje ciepły wiatr. Aż mi się zachciało żyć!
W sumie jeszcze miesiąc i tniemy drzewa, potem trochę pomielimy i mamy marzec
W ogrodzie już widać życie

zdjęcie z dzisiaj

bergenie oszalały

ciemierniki coraz większe

to jakaś pełna odmiana

puste bordo

i białe obgryzione przez jakieś głodomory

bardzo lubię cuchnące

dana1s 12:04, 29 gru 2018

Kaliny mają już prawie rozwinięte kwiaty

December dwarf

Bodnantska Dawn

Późniejsze kaliny tez mają wielkie pąki

Kiścienie tez w gotowości

dana1s 12:07, 29 gru 2018

Widać, że ciepła aura kusi nie tylko mnie

trzeba jednak powstrzymać emocje usiąść i poczekać na odpowiednią porę, a teraz planować nowy sezon

My na pewno zmienimy most

i wybudujemy mur w biesiadnym, zmieni się wtedy zupełnie ten kąt

dana1s 12:09, 29 gru 2018

Teraz póki co bardziej jesienne mamy widoki

Pozdrawiam Was serdecznie!!
pestka56 16:07, 29 gru 2018

U mnie też wyłazi zielone z ziemi. Szlag je trafi jakby podmroziło.

Możesz poprosić o podpowiedź ile czego i jak stosować. Konsultanci, pewnie gdzieś niedaleko ciebie jest taki (lista punktów jest na stronie), starają się pomagać. No, chociaż dlatego, że jeśli działa skutecznie, to ludzie kupują.
Ja używam do oczyszczalni i w trzecim zbiorniku mam założoną pompę. Podlewam rabaty Polewam też bokashi kompostownik.
Artykułu jeszcze nie szukałam, bo zaległam w łóżku po Wigilii