Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 17:50, 20 lis 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Elu niestety nie dotarliśmy jeszcze na ten cmentarz co dęby są, a zasypało i mrozi, nie wiem kiedy dotrzemy niestety życie nam plany skomplikowało Emuś daleko od Krakowa do pracy jeździ nie ma kiedy podjechać, a po ciemku nie znajdzie grobów o żołędziach nie mówiąc. Przykro mi nie wiem czy w tym sezonie się uda

Sylwia nic się nie stało nie przejmuj się przy okazji.
Powiem ci, że jakieś czerwone dęby kupiłam, ale czy to te jak ty masz czy ten co sfociłam nie wiem.
Dopiero w przyszłym sezonie się okaże.

Może twoje w przyszłym roku będą miały owoce to pozbierasz.
Ja w przyszłym roku tego dęba którego sfocilam też muszę obserwować i czuwać jak będą żołędzie.
Ogród z koniczynką 13:18, 20 lis 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Jakieś dobre anioły wysypywały tyle śniegu?
U nas ledwo popstrzyło,
U nas tylesniegu nasypało 2-3 kwietnia br., Miałam połamane sosny i tuje.
Ma być jeszcze mocno na plusie.
Pozdrawiam

Elu, chciałabym, by te plusowe temperatury dotarły i do mnie, bo nie zdążyłam powiązać traw...a lubię te "snopki" związane na zimę...
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 08:16, 20 lis 2022

Do góry
Bardzo ładny domek wybudowany.
Zimy należało się spodziewać, ale jeszcze będą plusowe i cieplejsze dni.

Miłej niedzieli
Ogród z koniczynką 22:53, 19 lis 2022

Do góry
Jakieś dobre anioły wysypywały tyle śniegu?
U nas ledwo popstrzyło,
U nas tylesniegu nasypało 2-3 kwietnia br., Miałam połamane sosny i tuje.
Ma być jeszcze mocno na plusie.
Pozdrawiam
Ptasi gaj 19:41, 19 lis 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ela, na razie to Ty zdrowiej, bo teraz trochę za zimno na ogrodowe prace .

Widzę, że ostro finiszujesz w tym sezonie, jeszcze ładne zakupy zrobiłaś!
Nie zgubiłaś tam jakiegoś zera przy podawaniu ceny za dęby i klony?

Oj Agnieszko katar mija jednak ciepła herbata z goździkami to dobry suplement przynajmniej dla mnie
Tak jeszcze w poniedziałek będzie jedną paczką, ale wszystko zadołuje. Coś mnie nawiedziło aby teraz tak późno nakupic drzew i krzaków.
Widzisz co mamy za oknem śnieg i mróz na oczku siatka nie wyciągnięty filtr. Liście wszędzie, trawy nie wszystkie powiązane. Jestem daleko jak nigdy.
Mielismy dzisiaj jechac eM wczoraj zabalował i jazda samochodem wykluczona.
Ptasi gaj 19:31, 19 lis 2022

Do góry
Kasiu one nie są małe. Pecherznice Ok 60-70 cm wys. ładne krzaki. W razie czego wsadzę w jeden dolek 2 szt lub posadzę gęściej.
Chce posadzić między drzewami po długości jak drzewa posadzone (szpalery).
Chce też miskanty z nimi posadzić np Rosi czy Memory.
Coś tam wymyślę.
Na dole posieje smagliszke pomorska biała, rozowa. Wiosna będą kwitły żonkile, niezapominajki.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 12:55, 19 lis 2022

Do góry
Hryzantymy bardzo ladne koralowa i wrzosowa tez. Szkoda, że tak późno teraz przyszedł mróz i pewnie zmarzną.

Jeżeli chodzi o grudnia u mnie każdego roku kwitnie ok świat Bożego Narodzenia i w kwietniu ok Wielkiej nocy.
Nie mam z nimi problemu nie można dużo podlewać. Niewolni ich też obracać muszą stać w jednym miejscu i skierowany na południe to na południe.
Ptasi gaj 23:54, 18 lis 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)

O, to nam się obu zrobiło bogato w pęcherznice Od lat mam kilka sztuk 'Luteus', niektóre to wielkie krzaki po 3 metry średnicy i wysokości. A teraz dostałam od córki 'Diabolo' i 'Darts Gold', a jako bonus za zakupy przyjechała 'All Black'. Chyba dokupię jeszcze 'Diable d'Or' i 'Zdechovice' albo 'Andre'. Ta twoja 'Magic Ball' też kusi.

Jeszcze kilka lat wstecz były pęcherznice o ciemnych liściach i jasnych. Teraz jest kilkanascie odmian.
Ta Megic Ball bardzo ładnie się przebarwia. Kupiłam jeszcze kilka sadzonek
Little Angel też ładna może ja posadzę do donicy.

Wczoraj zadolowalam zakupione pęcherznice diabolo, tamaryszek i hortensje Vanilla freis dopiero wiosna posadzę na stałe miejsce.
Piękne sadzonki byłam zszokowana, że za taką cenę można dostać tak piękne krzaki.
Kupiłam też dęby czerwone dorodne drzewka 5 szt po 7 zl za szt. Klon Ginalla - 5 szt po 6 zł za szt.
Jeszcze jedną przesyłką przyjdzie z brzozami i ambrowcami ale to z Allegro.
Ptasi gaj 14:51, 18 lis 2022

Do góry
Kupiłam takie pęcherznicy 3 szt i 5 szt diabolo.

O, to nam się obu zrobiło bogato w pęcherznice Od lat mam kilka sztuk 'Luteus', niektóre to wielkie krzaki po 3 metry średnicy i wysokości. A teraz dostałam od córki 'Diabolo' i 'Darts Gold', a jako bonus za zakupy przyjechała 'All Black'. Chyba dokupię jeszcze 'Diable d'Or' i 'Zdechovice' albo 'Andre'. Ta twoja 'Magic Ball' też kusi.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:22, 18 lis 2022

Do góry
Zaworka olbrzym piękny chociaż śmierdzacy.

Przyszłam od Moniki temat ciemiernikow. Ciemierniki nie znoszą ziemi kwaśnej.
Ja moje nawiozlam jesienią nawozem jesiennym i skorupki z jajek gniotę i zalewam wodą później podlewam. Skorupy mieszam z ziemią.
Jeszcze 3 tygodnie temu podsypalam wapnem. U mnie też ładne ciemno zielone liście. Mają dużo pąków kwiatowych.
Wydaje mi się, że twoje sobie dadzą radę mimo, że głęboko posadzone.

Zobacz w razie czego odsun ziemię od głównego pędu.

Właśnie tak zrobiłam odsunęłam ziemię skorupki mielę i podsypuję dałam też nawóz jesienny . no i czekam .

Dzięki
Ptasi gaj 23:11, 17 lis 2022

Do góry
Danusiu u nas zimno się zrobiło. Też jestem przeziębiona. Przyjechałam z gór pogoda ładna zgrzalam się to się rozbierałam. Jeszcze na basenie przeciągi. I tak się dorobiłam. Teraz się nasmarowalam maścią rozgrzewająca i mnie piecze zwariuje.

Byłam dzisiaj na wsi. Róże jeszcze kwitną nie wszystkie liście opadły.

Muszę zdrowieć bo na działce liści od groma nie pograbione na oczku siatka może zmarznąć. Jeszcze nigdy tak późno nie sprzątałam oby tylko śniegu nie napadało.

Kupiłam takie pęcherznicy 3 szt i 5 szt diabolo.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 18:38, 17 lis 2022

Do góry
Zaworka olbrzym piękny chociaż śmierdzacy.

Przyszłam od Moniki temat ciemiernikow. Ciemierniki nie znoszą ziemi kwaśnej.
Ja moje nawiozlam jesienią nawozem jesiennym i skorupki z jajek gniotę i zalewam wodą później podlewam. Skorupy mieszam z ziemią.
Jeszcze 3 tygodnie temu podsypalam wapnem. U mnie też ładne ciemno zielone liście. Mają dużo pąków kwiatowych.
Wydaje mi się, że twoje sobie dadzą radę mimo, że głęboko posadzone.

Zobacz w razie czego odsun ziemię od głównego pędu.
Ogród prawie wymarzony … 21:42, 16 lis 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Kilka fot z coraz to bardziej jesiennego ogrodu. Brzozy pożółciały w niespełna kilka dni…

Bardzo ładne brzózki. Mam też derenbosy, ale jak byłam jeszcze ciemna ogrodowi źle je posadziłam MIEDZY WYSOKIE i wyrosły wysoki. Spodziewam się zamówionych jutro brzózek teraz posadzę w słoneczku. Może też między trawy. Zadoluje je a wiosną posadzę. Muszę się zastanowić jak wszystko zmieścić.
U mnie już łyso pojedyncze liście. Mam dużo grabienia szczególnie liści dębowych bo to one kończą u mnie opadanie.

Ptasi gaj 21:30, 16 lis 2022

Do góry
Chętnie się zapoznam

https://daglezjaryki.pl/vademecum-traw/

Małymi krokami-Ogród Wioli 23:48, 15 lis 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Ja mam siatkę to trawnik cały,ale wychodzą mi przy brzegu trawnika..cwaniaki!

Może jak się ochłodzi to się uspokoją... Póki co działam humanitarnie,ale cierpliwość mi się kończy....

Niech uciekają z tych naszych ogrodów!

Nadzieja twoja wzgledem kretow jest zgubna.
Kret kopie swoje tunele poki ziemia nie zamarznie.
Z jednej strony wybiera robactwo z drugien szkodzi. Moj em kupil sobie petardy i co tydzień im aplikuje zd 2-3 szt. W zimie im pozwalamy ryc. Mam siatkę pod trawnikiem.
Tez mam tunele i kopce po zimie miedzy obwodka i trawnikiem.
Ptasi gaj 18:20, 12 lis 2022

Do góry

Ciemierniki już tuż tuż

Ooo zapowiada się obfite kwitnienie
Ptasi gaj 10:54, 12 lis 2022

Do góry
Nie wiem jak u Was ale na południu Polski jest tak w dn 12.11.2022 r
Piękna pogoda

Ptasi gaj 21:51, 09 lis 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Zaglądam, czy wstawiłaś zdjęcia tych dużych ambrowców.

Elu te wszystkie ciemierniki, które miałaś na balkonie posadziłaś w gruncie?

Danusiu nie byłam. Dzisiaj miałam zajęcie z wnukami ledwo żyje. Jutro wyjeżdżam, ale po niedzieli zajrzę mrozu na horyzoncie nie widać

Tak Danusiu wszystkie posadziłam do gruntu.
Te same ciemierniki które kupowałam w zeszłym roku po 25 zł teraz są po 45 zł tak ceny szaleją.

Zamówiłam na allegro ambrowca kolumnowego ok 1,20 i 3 brzozy derenbos ok 1,50 m. Jeszcze trochę krzaków pęcherznicy i tamaryszka.
Mój ogrodowy pamiętnik 12:37, 09 lis 2022

Do góry

Agata dzwoniłam dzisiaj do Przysieku i guzik są,ale nie wysyłają tylko na miejscu jest w szkółce i można kupić. Jest to gdzieś pod Zieloną Góra.
Ok 1.80 cm kosztuje 139 zł.
Nigdzie ich nie ma. A ty go gdzie kupowałas na tym Śląsku.
Już się dowiedziałam bo twój nabytek z 2019 roku jest na stronach.

Ja kupowałam stacjonarnie w Jawor Jaworzno ale nie wiem czy oni wysyłają.
Mój ogrodowy pamiętnik 23:06, 08 lis 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)

On jest chyba trudno dostępny a szkoda bo ładny i na razie nie mam z nim żadnych problemów. I nie był drogi. Cena jak za graba.

Agata dzwoniłam dzisiaj do Przysieku i guzik są,ale nie wysyłają tylko na miejscu jest w szkółce i można kupić. Jest to gdzieś pod Zieloną Góra.
Ok 1.80 cm kosztuje 139 zł.
Nigdzie ich nie ma. A ty go gdzie kupowałas na tym Śląsku.
Już się dowiedziałam bo twój nabytek z 2019 roku jest na stronach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies