Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Wiaan 22:15, 09 maj 2023

Nowa12 napisał(a)
U mnie judaszowce mają jeszcze mniejsze listki czyli prawie nic. Wolno się rozkręcają w tym roku. Na razie trochę kwiatków jedynie widać.

U mnie to samo, ale kwiatki w rozmiarze mikro są
sylwia_slomc... 23:31, 09 maj 2023

Zimny kwiecień, zimny maj, judaszowce wolą wyższe temperatury, ale w ten sposób listki wypuszczają jak na zdjęciu.
Magara 00:12, 10 maj 2023

Martka, w zeszły roku miałam szał naparstnic w skrzyniach warzywnych - pokłosie kompostu. W tym roku widzę, że trochę lepiej (dla mnie ) ale gdyby się coś trafiło naparstnicowego mogę zachować - daj znać
Roocika 07:46, 10 maj 2023

Mam nadzieję, że dereń jednak nie umrze i się pozbiera. Widoki tulipankowe bardzo przyjemne, tulipany mają jednak coś w sobie przyciągającego
Martka 08:38, 10 maj 2023

Marysiu, to przebarwienie kory mnie zaniepokoiło na rozwidleniu gałęzi. Podejrzewam jakąś infekcję, dziś będę pryskać środkami przeciwgrzybicznymi, mam też coś do podlewania i uzdatniania gleby, spróbuję wszystkich metod.

Aga, to ciekawe, „przyspieszenie” było już powodem zmartwień Dereń ma szansę, ale musi coś z siebie dać zawsze coś …

Judith, to fakt, dość wcześnie wstaję i druga kwestia - mam blisko kolejkę nie każdego dnia zdążam z obchodem i mam na to chęć, ale przy pięknej pogodzie … ogród o poranku jest wyjątkowo uroczy i spokojny……

Aga Nowa, czyli to taki rok. Oby zdrowo się rozkręciły, wciąż nie mogę odżałować judaszowca Magarci.

Aneto, te kwiatki w ogóle są mikro. U mnie zgrzyt z pomarańczowymi tulipanami, ale nie pomyślałam o kolorze kwiatów judaszowca w listopadzie

Sylwia, o tak, nawet słoneczne dni są bardzo chłodne, ja w ogrodzie wciąż w czapce.

Magarciu, dam szansę nasionkom, w paletce, od miesiąca nie chcą się zdecydować… gdyby u mnie nie, a u Ciebie tak, to oczywiście z wdzięcznością przyjmę. Na rabacie mam nadmiar siewek jeżówki zwykłej różowej …

Roociko, bez tulipanów byłoby bardzo nudno do połowy maja. Ten fakt skłania mnie do tego, aby nie mówić „nie”, gdy trzeba będzie działać we wrześniu dereń musi rozstrzygnąć czego chce, ale nadziei wielkiej nie mam…

antracyt 09:08, 10 maj 2023

Martka napisał(a)

ZuzoZaciekawiły mnie te „kolejne roboty”…? Dziś nie było przymrozku. Uff. Po niedzieli sadzę wszystko do gruntu.

Kiedy uda mi się je ogarnąć do końca to się pochwalę Na razie nie bardzo jest czym, zresztą po to też nie będzie nic spektakularnego, ale przynajmniej kolejne donice trafią do ziemi
Martka 09:19, 10 maj 2023

Lubimy niespodzianki Właśnie sprawdzałam Twój stan po sadzeniu dalii. Piszesz, więc jest nieźle
Brzozowadzie... 10:36, 10 maj 2023

Martka napisał(a)

Agato, dziękuję za kolejne pomysły, rzucasz jak z rękawa, ale pamiętaj, że ja je biorę na serio i już uderzam fantazją i głową o monitor w poszukiwaniu sadzonek Zawilec Dreaming Swan bardzo mi się spodobał, z astrami mam trudne doświadczenia, nie mogę się pozbyć jednego małego kawałeczka zasadzonego rok temu. Brunnery tak, koniecznie, że tez na nie nie wpadałam. Zamykamy listę i ruszam z koszyczkiem. Pięknie dziękując!

Cieniste rabaty to mój konik i specjalizacja, hehe. Nie pytaj o słoneczne
Ten zawilec jest cudowny, dlatego Ci go poleciłam, zresztą, to same ulubione moje roślinki Jeszcze tylko, absolutnie nic nie narzucając, dosadziłabym tam ze trzy sadzoneczki jakiejś ślicznej paproci ( strzelista narecznica Wallicha? uroczy paprotnik szczecinkozębny Plumosum Densum/Proliferum - mam je wszystkie w ogrodzie). I już nie odzywam się słóweczkiem
DariaB 12:40, 10 maj 2023

Marto na szczęście perypetie maturalne nie u nas Trzymam kciuki za derenia, pojęcia nie mam co mu może być, ale ma się wyzbierać!
ElzbietaFranka 18:56, 10 maj 2023

Judaszowiec kwitnie na bezlistnych gałęziach nawet na pniu.

Jeżeli chodzi o derenia, twierdzisz, że ma przebarwienia to posmaruj jakim kolwiek środkiem grzybobójczym.

U mnie derenie są bardzo żywotne.