Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w cieniu brzozy 10:11, 13 sie 2018

Do góry

Kuleczkowa trawka 10:09, 13 sie 2018

Do góry
Jeszcze jedna wersja.

kształt rabat:

ze zraszaczami:

można dodać jeszcze jeden, mały, na lewo od altany.
Wąski pas w ogrodzie, pomysły na aranżacje chodnika -ogród Iza 10:08, 13 sie 2018

Do góry
Kochani! Dołączyłam do ogrodowiska niedawno, w związku z tym ze szukam pomysłów na zaaranżowanie własnego ogródka. Jestm ogrodowym amatorem do tej pory zajmowałam się jedynie kodowaniem kwiatów w doniczkach, dlatego będę wdzięczna za Wasze podpowiedzi
Tej jesieni chcielibyśmy zagospodarować wąski pas ziemi pomiędzy chodnikiem do domu oraz wjazdem (którego jeszcze nie ma) oraz otoczeniem chodnika. Po dwóch stronach chodnika planujemy jeszcze dodać wąskie pasy z białego grysu, które będą baza dla roślin. Pas pomiędzy chodnikiem a wjazdem chcielibyśmy wyłożyć korą, aby uniknąć kłopotów z koszenie pomiędzy toslinami. Nie mam na razie totalnie koncepcji co do układu - czy radzilibyscie jakieś symetryczne nasadzenia? Przy chodniku myślałam o hortensjach, lawendzie, kulistych iglakach i jakiś nieco wyższych drzewkami.
Ziemia w tych miejscach jest lekko gliniasta, miejsce jest bardzo słoneczne, cały dzień kest mocno nasłonecznione.
Będę wdzięczna za wasze pomysły! Pozdrawiam serdecznie

Ogród w cieniu brzozy 10:03, 13 sie 2018

Do góry
UlaB napisał(a)
Piękne, kolorowe widoki

Jak podpierasz PinkAnabelle? Moja pokraka leży - dałam jej za niskie obręcze.

Witaj, to jest zwykła jakaś tam ogrodówka i cała leży, z tej strony tak tego nie widać, wykładała mi się zawsze ale tylko część kwiatów, dobrze to wyglądało, w tym roku jednak wyrosła wysoko i wygląda to niefajnie. Na następny rok pomyślę już o podporze. To są jej zdjęcia z lipca, teraz już jest przebarwiona na zielono.

Zdjęcia z lipca cd.

Blaski i cienie nowego życia 10:00, 13 sie 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Śliczne te hortensje.

Też lubię te widoki

A teraz też z drugiej strony róża Goethe zaczyna drugie kwitnienie i Silver Dolar

Ogród w cieniu brzozy 09:44, 13 sie 2018

Do góry
Dla Miry zdjęcie pelargonii, która mnie zachwyca, jest na swój sposób delikatna, są momenty, że ma mniej kwiatów ale zawsze coś jest, polubiłam ją bardzo.

Pisałam też u Ciebie o pomidorku Betalux, jest u mnie zawsze pierwszy, ma jednak twardą skórkę, fotka z lipca, w tej chwili już kończy, czekam aż dojrzeją ostatnie pomidorki.

Goździk Szabo, przezimowały dwie sadzonki.

I fuksja, którą polubiłam, zakup z zeszłej jesieni.
Ogród pod lasem 09:38, 13 sie 2018

Do góry
UlaB napisał(a)
Iza, w jakiej odległości od brzegu rabaty sadzisz Remotę? I w jakiej odległości od siebie?

Aż poszłam sprawdzić i musiałam się przebijać przez gąszcz, tak się rozrosły. Kępy od siebie są w odległości ok. 25-30 cm i bliżej nie radzę. Od brzegu rabaty jakieś 10 cm i tu już zrobiłam błąd. Wylewają się na trawnik i regularnie kosiarka leci im po końcówkach (podobnie jak hakonkom). Z drugiej strony mają to w nosie i wyglądają super
Na tej focie widać najstarsze.

Ogród Mirelli 09:37, 13 sie 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)

Koniec

Mirello, ależ Ci popaliło hortki Może były podlewane po kwiatach?.
Ja starałam się podlewać pod krzaczki i jest OK. Na ogrodówki w te największe upały zarzucałam siatkę cieniującą. A jak Twoje ogrodówki zniosły te afrykańskie temperatury?
Mirello jakie to hortki na tym zdjęciu? Bo kwiaty wyglądają jak u Strong Anabell ale z drugiej strony są zbyt niskie na Anabelki
Lubię też taką zieleń przekwitających hortek. To taka patyna
Pozdrawiam
Kuleczkowa trawka 09:25, 13 sie 2018

Do góry
No dobra; nie wiem czy znowu się za bardzo nie rozpędziłam.
Wiem, że wielkość trawnika to drażliwy temat, ale gdyby go zmniejszyć, likwidując w szczególności te małe kawałki przy drzewach, to można by zmniejszyć ilość zraszaczy z 12-13 do 6-7.

Tak
lub tak:

ja umiem tylko w painta, więc moje rysunki raczej nie są tak ładne i czytelne jak Twoje

od razu mówię, że nie jestem zachwycona liniami rabat - można byłoby to ładniej zrobić, ale mając na względzie to nawadnianie to nie za bardzo chce mi wyjść
Ogród w cieniu brzozy 09:24, 13 sie 2018

Do góry
Witajcie po przerwie wakacyjnej, dziękuję Wam dziewczynki za odwiedziny i miłe wpisy. Postaram się nadrobić zdjęcia z lipca, miałam zrobione tylko nie zdążyłam wstawić.

Mariolka, było i jest upalnie, sucho jest nieustająco, deszcz jak jest w okolicy to mój rejon omija. W lipcu był jeden tydzień, w którym popadało i teraz z piątku na sobotę. Plus jest taki, że ślimaki mają pod górkę, ale i tak rosa poranna wystarcza im by podjeść kwiaty floksów, jest ich tak mało, a potrafią je znaleźć na rabacie.

Kasya, napiszę pw.

Ogród pod lasem 09:13, 13 sie 2018

Do góry
Kokesz napisał(a)
Iza, zobacz jakiego pottfora dziś obfociłam

Jakie cudo, ile ma latek tak kempa i jaka to odmiana, zwykła zielona macra?
Ogród w remoncie 09:12, 13 sie 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Poniedziałkowo-werbenowo

I szałwiowo-śmiałkowo

Oo werbena, o której rozmślam czy siac czy nie. Piękna u Ciebie, no kusisz kusisz...
Ogród w remoncie 09:01, 13 sie 2018

Do góry
Kocimiętkowo

Koniecznie muszę ją rzadziej posadzić
Ogród w remoncie 08:56, 13 sie 2018

Do góry
Poniedziałkowo-werbenowo

I szałwiowo-śmiałkowo

Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:27, 13 sie 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
A oto dlaczego nie będę mieć jednak kocimiętki...

Winowajca z głupią miną przyłapany na konsumpcji . Ta malutka kępeczka to kocimiętka...

Mina -bezcenna
Moje koty nigdy nie jadly tylko się tarzały w kocimiętce.Co o czywiście przynosiło efekt podobny co zjadania Tez już nie mam...
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:24, 13 sie 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
A oto dlaczego nie będę mieć jednak kocimiętki...

Winowajca z głupią miną przyłapany na konsumpcji . Ta malutka kępeczka to kocimiętka...

Ehhe jaka czadowa mina!!!
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 08:18, 13 sie 2018

Do góry
eee_taam napisał(a)

ja tez miałam piekny łanik naprawde cudownie wygladał .....ale tylko w sierpniu wrześniu ....w innych miesiącach był koszmarem ...i niekończacym sie plewnikiem ...i siedziałam i wydłubywałam chwasty ...koronkowa robota ....nikomu nie polecam ...chyba ze ktos zasłuzył na karę

o werbenie jest wątek na forum ...chyba wszystko tam zostało o niej napisane ...polecam przecytac bo ja nikomu werbeny siac nie bronie tylko świadomie podejmujcie decyzję

https://www.ogrodowisko.pl/watek/230-verbena-bonariensis-werbena-patagonska

a tu mój juz nie istniejacy łanik ...wyplewiony zadbany jest super tylko żeby to osiagnąć to godziny plewnikowania i fruwania nad ziemią zeby werbeny nie połamac za bardzo

kocham werbenę patagońska ....wszedzie ...tylko nie w moim ogrodzie ....a najlepiej sie prezentuje w ogrodach preriowych ...bo zasieg wysiewu juz dawno pokazywała ta dziewczyna ...może ktoś ma czas i znajdzie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5460-w-kolorze-blue

Justyna z tym plewieniem werbeny, to trzeba ją plewić, nie może po prostu sobie w różnych miejscach rabat rosnąć? Bo u mnie mogłaby sobie swobodnie to tu to tam wyrastać. Czy jak się wysieje to za gęsto i trzeba wyplewiać, żeby rzadziej rosła? Czy na trawniku skiełkuje, czy raczej mam byc spokojna? Jeszcze jedno pytanie, na rabatach wszędzie mam grubą korę, nie ograniczy to trochę jej wschodzenia? Już sama nie wiem, mam mętlik w głowie, nie chcę sobie kuku zrobić tą werbeną...
Wątek o niej znam i czytałam, ah czemu ona taka piękna!!??
Ogród Muszelki 07:50, 13 sie 2018

Do góry
Mari napisał(a)

Spaliście w schroniskach?? Czy autem przemieszczaliście się? Ale chyba wspominałaś że lecieliście samolotem... 4 tygodnie to chyba masz co nam pokazywać...

Różnie. Mogę napisać Ci na priv.

Fotografia pejzażowa to jedna z moich pasji. Z gór przywożę ich bardzo dużo. Ale na forum wstawię jeszcze tylko kilka.

W wiejskim, zielonym zakątku u Beatki 07:49, 13 sie 2018

Do góry
Drugi z perukowcem.

W wiejskim, zielonym zakątku u Beatki 07:47, 13 sie 2018

Do góry
Clematis w towarzystwie hortensji.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies