Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działeczka Asi :) 16:53, 07 paź 2018

Do góry
Przepiękna Aphrodite Trzecie tłoczenie, mnóstwo pąków

...uDany ogród 16:53, 07 paź 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Pięknie już się przebarwia u ciebie.

Gosiu jest cudownie kolorowo, w tym roku jest znacznie piękniej niż zeszłej jesieni

Działeczka Asi :) 16:51, 07 paź 2018

Do góry
Działeczka Asi :) 16:50, 07 paź 2018

Do góry
Wiecie co? Chyba wyczerpał się mój limit sił do pracy na działce
Byłam dzisiaj trochę, w sumie nic ciężkiego nie robiłam a czuję się jakbym cały dzień orała Starość nie radość
Z dzisiejszego dnia

Moja codzienność - ogród Oli 16:35, 07 paź 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
Robi się drewutnia brak obróbek blacharskich, szpalet i drzwi

[img size=640x447]
Witaj Olu
Masz zachwycający ogród. Cudnie.
Jak nazywa się ta molinia?. Potrzebuję wyższą, ażurową trawkę na tyły rabaty różanej. Mam ML, są śliczne, ale dla róż wolałabym coś delikatniejszego, bardziej ażurowego. Zainteresowały mnie molinie ED i Moorhexe. Która z nich jest wyższa?. Może jakaś inna trawka przychodzi Ci na myśl?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:35, 07 paź 2018

Do góry

Witam, chciałam zapytać co posadzić między tymi klonami? Teraz rośnie tam dereń ivory ale choruje i na wiosnę będ zie wyrzucony. Doszłam do wniosku żeby zastąpić go czymś wyższym, co nas zasłoni przed widokiem zza płotu. Macie jakieś pomysły co by tam wsadzić?
W samym słońcu 16:35, 07 paź 2018

Do góry
Megi, tak na szybko taka propozycja

Taras drewniany z dachem z listewek, listewki tez nad poleczkami. Półeczki drewniane na postawienie talerzy bądź innych rzeczy.

Ciemnobrązowe przy tarasie to podwyższone skrzynie/donice, które zakryją studnie.
Jasnobrązowe to rabaty z owocowymi.
Jasnoszare to chodniczki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:30, 07 paź 2018

Do góry
kariko napisał(a)
Witajcie,

proszę o radę - czy dobrze będzie wyglądała jedna ściana działki, gdzie jako żywopłot 1/2 będzie obsadzona tujami smaragd, a reszta cisami?

Chodzi o to, że potrzebujemy osłonić się od sąsiadów, cisy rosną wolno więc od północy, tam gdzie stoi dom (i zasadniczo nie ma okien) mogą sobie rosnąć w swoim tempie i to nam nie przeszkadza, zaś tam gdzie już jest taras i ogród, to chcielibyśmy raczej szybko się osłonić.

Wkleję zdjęcia, trochę zarosło, przepraszam, trochę nie było czasu ostatnio popracować w ogrodzie.

Chcemy stronę pn częściowo zastąpić tujami, teraz rosną cisy:

Cd strony północnej (od wschodu mamy wysokie tuje)
po przeciwnej stronie od pd żywopłot sąsiada:\

Wydaje mi się że będzie to fajnie do siebie pasować.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:58, 07 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wy tam na tym Mazowszu jesieni nie macie, czy co?

U Ciebie Haniu zawsze wszystko wcześniej - wiosna, lato, jesień .... zima .
Kwiaty we włosach 15:56, 07 paź 2018

Do góry
Witam wszystkich ogrodników

Elu oto ten miskant -różne ujęcia

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 15:44, 07 paź 2018

Do góry
JoannA napisał(a)

Joasiu pięknie jesiennie kolorowo u Ciebie, kot zachwycający... jakby z rysiem skrzyżowany.
Przypomnij mi proszę jaka to róża na pierwszym zdjęciu??
Nawożenie, zasilanie trawnika 15:30, 07 paź 2018

Do góry
Wydawało nam się że skoro jest dużo grzybów i skrzypy, to ziemia jest kwaśna, ale może jesteśmy w błędzie i może warto rzeczywiście przed sypaniem czymkolwiek sprawdzić ph gleby skoro to takie proste, że można to załatwić w przeciągu tygodnia. A może warto w tym celu kupić w sklepie ogrodniczym jakiś prosty kwasomierz?
Natomiast na nawóz o nazwie "efekt dywanowy", który zastosowaliśmy na początku lipca, nie zdecydowaliśmy się oczywiście przez jego nazwę, lecz po zapoznaniu się ze składem (głównie azot). Mieliśmy ciągły problem łysych placków w trawniku i braku równomiernego wzrostu. Trawnik był siany w październiku 2017, nasz ogrodnik w momencie siania też już posypał nasiona nawozem Yara Mila Complex.
Koniczynę długo wyrywaliśmy na kolanach, bo trawnik młody i chemii nie można, ale kiedy po tygodniowej nieobecności w domu, rozszalała się na trawniku aż tak bardzo, musieliśmy zdecydować się na chemię.
Wertykulację zrobiliśmy też przy okazji walki z grzybami. Wygrabiliśmy specjalnymi grabiami cały filc w nadziei, że nasze kłopoty się teraz skończą.
Załączam zdjęcie z dnia dzisiejszego.

Bardzo chcielibyśmy w przyszłym sezonie cieszyć się pięknym gęstym i zielonym trawnikiem, ale wciąż działamy po omacku.

waldek727 napisał(a)

-Tak jak trzeba, czyli w/g zaleceń nawozowych wydanych przez Okręgową Stację Chemiczno - Rolniczą. Z tym, że ja nigdy w zleceniu nie widziałem wskazania użycia nawozu o nazwie ,,efekt dywanowy" Po drugie to dowód na to jak działają nawozy o szumnych nazwach w pięknych opakowaniach.
-Dowód na to, że wertykulację trawnika powinno się rozpoczynać dopiero od trzeciego sezonu wegetacyjnego.
-Dowód na to, że młodych trawników nie traktuje się środkami chemicznymi.

Zrób badanie gleby. Poproś o zalecenia nawozowe i dowiedz się jakie ma pH gleba na której rośnie trawa.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:24, 07 paź 2018

Do góry
Witajcie,

proszę o radę - czy dobrze będzie wyglądała jedna ściana działki, gdzie jako żywopłot 1/2 będzie obsadzona tujami smaragd, a reszta cisami?

Chodzi o to, że potrzebujemy osłonić się od sąsiadów, cisy rosną wolno więc od północy, tam gdzie stoi dom (i zasadniczo nie ma okien) mogą sobie rosnąć w swoim tempie i to nam nie przeszkadza, zaś tam gdzie już jest taras i ogród, to chcielibyśmy raczej szybko się osłonić.

Wkleję zdjęcia, trochę zarosło, przepraszam, trochę nie było czasu ostatnio popracować w ogrodzie.

Chcemy stronę pn częściowo zastąpić tujami, teraz rosną cisy:

Cd strony północnej (od wschodu mamy wysokie tuje)

po przeciwnej stronie od pd żywopłot sąsiada:\
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 13:41, 07 paź 2018

Do góry
Mozna o tej oorze roku przeprowadzic wertykulacje trawnika? Trawnik w tym roku przez bardzo gorace i dlugie leto wygląda tak.
Sosna - Pinus 13:22, 07 paź 2018

Do góry
Witajcie Eksperci.
Mam problem z trzema posadzonymi w tamtym roku sporymi sosnami. Igły w dużej ilości żółkną/pomarańczowieją na całej długości gałęzi, obecnie tylko końcówki gałęzi zostały zielone. Po przyjrzeniu się większość igieł, z tych które jeszcze nie są żółte, mają ciemno brązowe same końcówki. Załączam zdjęcia gałęzi, igieł i pnia. Przędziorka nie ma, innych żyjątek też nie zauważyłam.
Proszę Was o pomoc w diagnozie no i czym opryskac teraz jesienią?

Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:05, 07 paź 2018

Do góry

Ogród wśród pól i wiatrów 13:01, 07 paź 2018

Do góry
jolka napisał(a)

Na czym się skończy, tego nikt nie wie Póki co się jeszcze nie zaczęło, bo na razie eM. się na kancikach skupił w części owocowej. Z lawendą .. OK, nie grzeszę... ale jak patrzę na skulkowne, nabite, piękne lawendy u Asi-Nawigatorki na przykład, no to co ja mam myśleć?? Chyba muszę je wydrukować i pokazać moim, jak mają rosnąć

Nie wiem do końca jak TY planujesz tę rabatę z bonicą, ale na pewno rozchodnik nie może być z tyłu, za różą, bo go bonica całkowicie zasłoni. Chyba, że te rośliny co wymieniłaś, będą jakoś obok siebie.

Hacone w jesiennej odsłonie zostawiam z życzeniem miłej niedzieli

Jola myślałam żeby dać albo róże albo rozchodniki ale jak pokazalas to zdjęcie z grackami i różami to mnie chyba przekonalas. A tak apropos grackow to u mnie pierwszy raz będą kwitly. Zaczynają z nich wychodzić kotki. Muszę to uwiecznić bo to się rzadko zdarza. W tym roku po raz pierwszy zakwitly mi też gigantusy. A truskawek zazdroszczę. Miłej niedzieli. Mam nadzieje ze u Ciebie nie wieje tak jak u mnie.
Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 13:00, 07 paź 2018

Do góry
Witajcie Eksperci.
Mam problem z posadzoną w tym roku hortensją ogrodową Wim's red oraz z hortensja pnącą rododendronem. Podejrzewam kilka chorób na raz bo objawy są duże. Załączam foto obydwu hortensji i rododendrona
Z góry wielki dzięki
Wizytówka - Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:53, 07 paź 2018

Do góry
Jesień 2018

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:52, 07 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)
Co tu napisać Ty i Ola macie takie ogrody, że zazdrość człowieka ściska
Powiedz w jakiej odległości od szmaragdów masz te miskanty?

Ewka-to chyba największy komplement jaki do tej pory usłyszałam Dziękuję!
Ogród Oli to perfekcjonizm w każdej postaci i raczej nigdy nie uda mi się osiągnać takiego efektu ale cały czas staram się utrzymać porządek

Morning lighty sadzone bardzo nieprzepisowo bo nie ma tam nawet pół metra...ale u mnie wszystko w ścisku z racji małego metrażu. Już po tym sezonie wiem, że miskanty będę musiała dzielic co dwa lata ponieważ jest ciasno.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies