Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:38, 26 paź 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Dzięki Haniu, jakąś konkretną wizualizację będę miała

7-letnia choina
z góry

i z boku

dla porównania 3-letnie na garażowej

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:55, 26 paź 2018

Pracowite popołudnie miałam. Przy okazji koszenia trawnika zebrałam spady liściowe. Wycięłam przy ziemi pędy winobluszczu z boku drewutni. Niestety do korzeni nie da rady się dostać, bo są w 20 cm pasku między murem oporowym sąsiada a drewutnią. Zastosowałam metodę wykorzystywaną przy usuwaniu karp. Zrobiłam silny roztwór mocznika i zlałam karpę. Zabieg będę powtarzać do skutku. Silny roztwór powinien rozłożyć korzenie.
Uporządkowałam zaplecze ogrodnika. Wyrzuciłam sryliony doniczek ze skrzyni.
Poodkurzałam liście miskantów. Zielonym suszem podsypałam gaury, część poszła na kompost.
połowa warzywnika

Pytanie do żurawkowych specjalistek- czy to może być żurawka Dark Secret?
(Ursa ostatnio zachwycała się swoją i zastanawiam się, czy podobna rośnie u mnie

Ładnie kwitnie

Bodziszek wziął się zawstydził i coś tam zaczął robić w kierunku zmiany barw

Żurawka krwista

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 19:01, 26 paź 2018

Wyjątkowo długo stoi na rabacie tojad

Zabłąkane duszyczki

Pokarm czeka już na ptaki

Gruszka_na_w... 19:10, 26 paź 2018

I takie tamy
oliwnik wąskolistny

Pozbawiona "włosia" peruczka

dereń jadalny

Nie miałabym nic przeciwko temu, żeby sasiadowe tuje przerosły siatkę.
Brzozowadzie... 14:25, 27 paź 2018

Haniu, bardzo dziękuję, widzisz, nie wiedziałam, że one dość wysoko też rosną. Ładnie komponują się z tymi obwisłymi trawami na garażowej.
Gruszka_na_w... 17:42, 27 paź 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Haniu, bardzo dziękuję, widzisz, nie wiedziałam, że one dość wysoko też rosną. Ładnie komponują się z tymi obwisłymi trawami na garażowej.

To obwisłe to turzyca pagórkowata (carex Montana). Lubi półcieniste stanowiska, ale chyba nie przepada za suszą. Z lekka ją ten sezon zmaltretował.
Gruszka_na_w... 17:54, 27 paź 2018

Rano porządkowaliśmy groby. Popołudnie spędziłam w ogrodzie.
Powycinałam to, co ominęłam (astry, rudbekie, sadziec, irysy syberyjskie, część funkii), pograbiłam liście. Było przyjemnie. Jutro ma padać.
A dzisiaj zachwycałam się kolorami jesieni.

Oczar nigdy nie kwitł tak obficie. Niedługo zakończy kwitnienie, więc ku pamięci

Metasekwoja zrzuca całe gałązki

Zakwitła kalina Rozeum

Pod ketmią syryjską mnóstwo siewek. Ziemia zbyt sucha na pielenie. Na wiosnę trzeba będzie to zrobić.

Gosiek33 18:26, 27 paź 2018

Dziś rok w ogrodzie prezentował Twojego oczara
Gosiek33 18:27, 27 paź 2018

Oglądałam w ogrodniczym oczara jelena ale był w stanie bezlistnym.... na szczęście dla mnie
Gruszka_na_w... 18:34, 27 paź 2018

W warzywniku wciąż na wykopanie czekają warzywa korzeniowe. Brukselka już ogłowiona. Zimowa porą będzie nas wzbogacać w witaminę C.

Niespodzianki ogrodowe

Z powodu suszy żywopłot wzdłuż zachodniej części działki podrósł niewiele. Klon ściętolistny we wszystkich jesiennych barwach jednocześnie.

Jesień zajęła się grabami i bukami w żywopłocie. Graby zrzucą liście, a buki będą je miały do wiosny.

Wilczomlecz mirtowaty dopiero teraz chwycił wiatr w żagle. W sezonie ledwo dyszał.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies