Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z ogródka na wsi 11:07, 08 sie 2018

Do góry
Tak jak mówiłem, chciałbym żeby to był taki osobny pokój...a w środku...

Oczywiście rabaty kwiatowe...ale poza tym...

Nad wybetonowanym placem (to był plac pod basen...i beton musiałbym wylać jeszcze raz bo tamten częściowo popękał) postawiłbym taką...niby altankę...niby dlatego że filary i poprzeczki byłyby z drewna (wujek stolarz zrobiłby mi jakieś falujące, ozdobne zakończenia poprzeczek...bo wystawałyby poza całość). Zamiast dachu byłby tylko jakiś biały materiał (bo tą niby altankę też chyba pomalowałbym na biało...chyba? W tej kwestii też liczę na podpowiedź), który chroniłby tylko przed słońcem...i ten sam materiał byłby upięty do filarów (rozumiecie...jak taka niby zasłona)

A tutaj powstałaby drewniana woliera dla papużek falistych...

O coś takiego (wiadomo...w rzeczywistości kształt trochę inny, ale paint oferuje coś takiego więc poglądowo wstawiam)

I jak myślicie czy to dobry pomysł? Czekam na sugestie
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 11:02, 08 sie 2018

Do góry
Jeszcze takie zbliżenie na listki

a tak cały krzaczek wygląda

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 11:00, 08 sie 2018

Do góry
Co to za krzak, rozrasta się szybko, nie sadziłam, nie wiem skąd przybył do mojego ogrodu, wyrywać czy zostawić pod obserwacją?

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:57, 08 sie 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
No to kolej na Lavender Ice - mam teraz ładnie kwitnący krzaczek, to pokażę

Cudne!
Za drzwiami do ogrodu... 10:57, 08 sie 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Witaj Aniu. Potwierdziło się to, co napisałam o hibiskusie, jest cudny, jakie ogromne kwiaty, szkoda, że tak krótko żyją.

Teraz chyba każdy jego kwiatek będzie miał fotkę...
A co powiesz na takie ciasto ...?

Z ogródka na wsi 10:56, 08 sie 2018

Do góry
Dobrze...to zacznę od moich planów i dylematów...tylko od czego zacząć, żeby to miało ręce i nogi...

Z tego kawałka przestrzeni chciałbym wyznaczyć osobny pokój ogrodowy...czyli potrzebuję jakiegoś żywopłotu (tak mi się wydaje, że potrzebuję), który ładnie oddzieliłby tą przestrzeń...myślałem o zimozielonym, bo o każdej porze roku będzie ładnym zielonym ekranem, a dodatkowo zimą osłoni to miejsce od wiatru...

Przyznam się szczerze, że najwięcej myślałem nad zwykłą tują szmaragd...to znaczy...ja nigdy nie byłem jakimś jej wielkim fanem, bo wydaje mi się, że stała się popularna do tego stopnia, że aż nudna...

Wolałbym oczywiście np. cisy...ale w jej kontekście przemawia za mną: cena (bo są dość tanie), tempo wzrostu (bo przecież rośnie szybko) i właśnie to o czym wspomniałem...jest zimozielona...

Jeśli chodzi o żywopłot liściasty...bo taka myśl też mi przemknęła...to wiąz turkiestanu...bo tani, szubko rośnie...tyle że nie zimozielony ale jakoś bym to zniósł

Taki żywopłot myślałem poprowadzić po całości tego wnętrza - tzn. w pasie w którym widzicie teraz hortensje, szałwie, liliowce...dalej wzdłuż siatki od zagrody...dalej wzdłuż szopki sąsiada, przez to jego "ogrodzenie" i dalej wzdłuż tego ceglanego muru, który niedawno pokazywałem...

I teraz moje pytania:
1.Czy poprowadzić żywopłot tak jak opisałem?

2.Co myślicie o gatunkach z jakich miałby powstać? (sugestie w doborze gatunku mile widizane)

3. A może nie prowadzić żywopłotu po całości (tak jak to przedstawiłem)-zostawić niezasłoniętą ścianę od szopki sąsiada, a zamiast siatki od zagrody, dać ładny płot ze sztachetek?

4. A może w ogóle nie zamykać tej przestrzeni?

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Kolejne pomysły w następnych wpisach, żeby się nie pogubić
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:56, 08 sie 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
A to mnie rozbawiło jak wysiadałam z samochodu-patrzę sobie na chodnik, a
tu taka trawka

I tak sobie myślę-"prawie jak rozplenica, ale prawie robi wielką różnicę

O proszę!
Rozplenica Little Beton
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:54, 08 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

WAW!!
Ale bajeczne te trawy,
Patrz, teraz to pisze,że ładne.
A jeszcze ze 3 lata temu to je omijam i sobie mówiłam, co oni w tych trawach widza.
A teraz już ich chce .Bo nie miałam .
I podobają mi się i to bardzo
Już masz takie rozchodniki , wybarwione ? piękne.A co to za róza czarowne.Ślicznie ci kwitnie

Aniu
rozchodnik jeden już kwitnie..inne jeszcze w fazie zielonej
Miłosniczką traw nie jestm,ale lubie je coraz bardziej

a różyczka kupiona wiosną w doniczce bez nazwy tak wyglada z bliska

Za drzwiami do ogrodu... 10:49, 08 sie 2018

Do góry
sierotka napisał(a)
Piękny Aniu mój dzisiaj otworzył się na świat :Udało się Tobie kupić piękne egzemplarze ja kupiłam w UB roku kosztował chyba 38 zeta drogi był.
Ma bardzo dużo pąkow

Aniu sorki wykasuj potem fotkę .

Anabuko Aniu ten Twój czerwony jest przecudny
A czy można je rozmnażać ?a jeśli to jak ?

Bogusiu fotka niech zostanie
Bogusiu jak byś jechała kiedyś do tej szkółki na Podgórzu do Sz. to daj znać
Za drzwiami do ogrodu... 10:44, 08 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękny ci on.
I trochę inny niż mój. Twój różowy jakiś.
A mój ciemno-czerwony.

On jakiś taki jasny buraczek raczej na słońcu jaśnieje ...a na zdjęciach wygląda jeszcze jaśniej tak amarantowo...
Dzisiaj już dwa...

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 10:42, 08 sie 2018

Do góry
Gabrysiu, myślałam o hamaku, oczywiście, ale niestety nie ma dwóch drzew rosnących w takiej odległości żeby dało się coś z tym zrobić... będzie więc hamak wolnostojący taki jaki mają tu moi Rodzice niemniej zanim ja się ułożę na tym hamaku to myślę minie dobrych parę lat haha

Jabłoń w dołku jeszcze nie wycięta, więc może ocaleje
Dobry pomysł Gabrysiu, po prostu ją poprzycinam
to ta:

Śliwki i sucha czereśnia wycięta. Jabłonka zostaje jupi Gościowi zostały jeszzce dwie jabłonie na przodzie i to byłoby na tyle.

w piątek mam spotkanie z architektem i konstruktorem, robimy płytę fundamentową, podpisujemy umowę o adaptację i reprezentację w Starostwie plus omawiamy zmiany. 1,5 tyg później powinno być gotowe. I mapki od geodety też będą. Jupi!

milego dnia!

Z ogródka na wsi 10:29, 08 sie 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Radziu przesylam dla ciebie trzmieliny która ładniejsza

Tak, biała zdecydowanie bardziej mi się podoba Jako lizak także

Dziękuję za fotke Elu
Pszczelarnia 10:14, 08 sie 2018

Do góry
Rumianka napisał(a)
Malwa energetyczna...moje białe malwy wysiałam 3 lata temu i ciągle są w fazie 10 cm wzrostu...coż może być za przyczyna? bo w taki m tempie zakwitną za 100 lat.

Nie wiem. A siana bazylia się rozrosła.

Pszczelarnia 10:08, 08 sie 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Siedzę, czytam, oglądam ( całe szczęście tym razem nie przegryzam niczego tuczącego ) i zastanawiam się, jak długo trzeba się uśmiechać o nasiona takiej marchwi różowej?...
Mogę poświadczyć też, że marchew jadalna kwitnie w drugim roku. Miałam tą przyjemność w ogrodzie ( ja i motyle) w tym roku.
Podziwiam za pracę w te upały, ja nie jestem w stanie. Natomiast znalazłam chyba namiar na workowany obornik mokry i jutro będę dzwonić. Szykuję się pomału na dni ochłody, będziemy szykować ziemię pod dużą rabatę w przedogrodzie. Trawnik ograniczamy z przodu do niezbędnego minimum.
Jeśli dobre duchy pozwolą, znowu zawitam w tym miesiącu do Wojsławic na rośliny jadalne

.

Mam nadzieję, że uda mi się zebrać nasiona tej marchwi.

Dni ochłody - kiedy one nadejdą? Upały i halny - za dużo tego szczęścia pogodowego.

Trawniki u mnie popalone częściowo ale rabaty się trzymają - warto redukować trawniki.

A ja będę w tym czasie na wycieczce ogrodowej w Holandii.

Tytoń się kładzie na kosmosy, a im to nawet nie przeszkadza.

Pozwoliłam szczawiowi zakwitnąć.

Dziwne - ten rabarbar w sierpniu ma się dobrze. Inne już pod ziemią.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 10:06, 08 sie 2018

Do góry
Anitka napisał(a)
Wczoraj była aromatoterapia czyli przycinanie lawendy

W donicach na tarasie przekwitniętą wymieniłam na astry - to już oznaka późnego lata.

Urzekło mnie to ujęcie. Jak tu jest pięknie, wszystko do siebie idealnie pasuje.
Napisz proszę co to za roślina tak pięknie zwisa z donic. Jej srebrny kolor mnie zauroczył. Nie pamiętam czy było jakieś zbliżenie tych roślinek, jeśli możesz pokaż je z bliska.

Już doczytałam, ze to dichondra srebrzysta, czy miałaś ją kiedykolwiek? Ciekawa jestem jak z przezimowaniem. Po ile sadzonek jest w dużych donicach, a ile w wysokiej?
Ogród Ani :) 10:05, 08 sie 2018

Do góry
anbu napisał(a)

Hej! Przez urlop przegapiłam Twoje fotki, a potem było już tylko o szczawiku
Ślicznie masz! Jakie to hortki? Bo przypominają mi.moje Silvery.

Rozplenice widzę i u Ciebie pięknie buchają
Gożdzikowa - wiejski ogród 10:00, 08 sie 2018

Do góry
greg66 napisał(a)
Moje rozplenice jeszcze nic ale czekam cierpliwie.
No pięknie, pięknie chyba jeszcze raz się przespaceruję.

Pozdrawiam upalnie

miło mi bardzo...zapraszam

pozdrawiam Grzesiu

ta jeszcze nie kwitnie

Gożdzikowa - wiejski ogród 09:57, 08 sie 2018

Do góry
Basiu...szkoda,pomoc by się przydała

takiego obfitego roku owocowo-warzywnego to nie pamiętam..,dziś zaczynam zabawę z gruszkami

nawet samosiewy pomidorów bez żadnej pielęgnacji owocują bardzo...ten wyrosł w kwiatach pod drzewami,dalam mu wczoraj podpore od powojnika

Moja działka na Dębowym Lesie 09:55, 08 sie 2018

Do góry
Tą jeżówkę muszę przesadzić, bo liliowce już ją podduszają

Aniu a będziesz zbierać z niej nasionka? bo jeśli tak to ja bym też poprosiła
Pszczelarnia 09:54, 08 sie 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
a jakie sa w Wojslawicach rosliny jadalne? bo ja sie wybieram w przyszlym tygodniu. Moja marchewka tez w drugim roku kwitnie i pietruszke tez zostawilam ladne kwiatki maja

A mi burak już w 1. zakwitł

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies