Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Moja codzienność - ogród Oli 12:51, 09 gru 2015

Do góry
Melduję że chłody idą, nie rozhuśtajcie się w tej robocie, bo zima to nie na to czas jest
Verbena bonariensis - werbena patagońska 08:26, 09 gru 2015

Do góry
Anabell napisał(a)
Mam już przygotowane nasionka werbeny patog. Ogrodowiskowej. proszę o adresy na pw. Wyślę w styczniu.

Wiadomości o nasiona wysyłajcie do Anabell

https://www.ogrodowisko.pl/wiadomosci/new?user_id=2685
Crocus - krokus (szafran) 08:18, 09 gru 2015

Do góry
Nie sadź w trawniku, albo krokusy albo trawnik. Ja sadziłam.
Zamieszkać w ogrodzie 08:16, 09 gru 2015

Do góry
Skoro takie wygwizdowo, to sadź najpierw żywopłoty, bo szkoda drzew na te wichury
Mogłabyś je tanio zrobić z kopanego z gruntu grabu gęsto posadzonego.
Zamieszkać w ogrodzie 08:12, 09 gru 2015

Do góry
Śliczny masz dom, śliczny taras, śliczne drzewo przy tarasie, rozmach widać Nic jednak z tym nie robisz Obejrzawszy cały wątek widzę, że marnujesz ten potencjał myśląc, że do tego domu stworzysz to, co ci się podoba czyli angielski ogród. To co wychodzi to ogródek działkowy jedynie, rabatki z pomieszanymi kwiatkami, bratkami, cebulowymi. Tutaj trzeba rozmachu, jeśli bratki to tysiąc sztuk,. jeśli cebulowe to 5 tysięcy, ale brakuje konkretnego pomysłu, brakuje ram.
Kwiatki, bratki to jedynie mały dodatek..

Brakuje linii, brakuje form. Bawisz się jedynie rabatkami, z których nic nie wynika, bo nie chcesz słuchać nie tylko moich rad, ale rad innych osób, co mają podobne domy. Takich rad było wiele. Skoro robisz po swojemu i nie wychodzi, to może warto posłuchać?

A zacząć trzeba od wytyczenia całego ogrodu, a nie od planowania w jakiej kolejności posadzisz kolejne drzewo do kolekcji, bo takiego jeszcze nie ma. To niedobra droga.

Ja niestety muszę prawdę powiedzieć, bo taka moja rola czasem jest. Rok minął i powinnaś mieć już cudny ogród do cudnego domu, A tak ogród szpeci ten dom niestety.
Zamieszkać w ogrodzie 08:02, 09 gru 2015

Do góry
Południe jest kolekcją drzew (za dużo ich jest), a nie kompozycją ogrodową, wg mnie musisz zrezygnować z części drzew, a na pewno z migdałków.

Dom jest super nowoczesny, uwielbiam taką kolorystykę, aż się proszą proste linie i ograniczona ilość gatunków, nawet jednakowe drzewa, albo przynajmniej po 3 i dwa gatunki, inaczej zrobi się straszliwy misz-masz. Wyprostuj ten ogród a stanie się jednym z najładniejszych na Ogrodowisku Ja ci to mówię
Ogród z pergolą 20:37, 08 gru 2015

Do góry
wkleje tutaj komentarz Danusi dotyczacy skomponowania mojej skarpy
Gardenarium napisał(a)
To miejsce powinno cieszyć cały rok, to główna rabata widoczna z domu i także siedząc na tarasie na wiosnę będzie kiepsko.

Wszystko co jest zaprojektowane jest dość niskie, róże i trawy. Dodaj punktów przyciągających uwagę, nr trzmieliny na pniu, na różnych wysokościach. Inaczej ogród będzie zionął pustką od jesieni (np. chore liście róż) a trawy wytniesz i będzie pusto też na wiosnę, Dopiero od końca maja zrobi się ładnie.

Różowe i czerwone? Nudy panie nudy i smutno. Raczej różne odcienie różu, ciemny, jasny i fioletowa lawenda, trawy plus trzmieliny. Albo miłorzęby Mariken, ale na różnych wysokościach..

to pomyslmy jeszcze raz jakby to zrobić..
Bluszcz pospolity - Hedera helix 19:22, 08 gru 2015

Do góry
Od wiosny nie będzie widział, zagęszczą się ale w pionie trzeba ciąć, bo to spore krzewy. Krzewuszka mniejsza będzie., perukowiec wyrośnie. Pokaż w jakim układzie (schemat narysuj) masz je posadzone i po ile sztuk. Może coś podpowiem co przed nimi posadzić

Może jakiś najważniejszy fragment zamienić na zimozielone? Będzie zasłona całoroczna.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:20, 08 gru 2015

Do góry
To z jakiegoś filmu cytat Dodawaj
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 15:42, 08 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Różowe i czerwone? Nudy panie nudy i smutno.

nudy panie nudy podoba mnie sie ten komentarz
ok dodaje piętra. dzieki! :*
Kamienny ogród patykiem malowany 11:21, 08 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie biadol. a sadź. W tym ogrodzie "rosną" głownie kamienie, dlatego jest taki smutny i posępny. Nasadź roślin a kamienie ożyją, posadź trawy a otujlą kamienie nawet zimą, dodaj koloru i formy roślin zimozielonych i ogród zmieni się na żywy "organizm" a nie kamienne mury

Kamienie to nie ogród, to tylko dodatek do ogrodu

Taaak wiem, dlatego trwa dyskusja co dać na górę.
Na razie rozmnażam hederę, trzmieliny i floksy szydlaste.
Miejscami jest zawsze słońce, gdzie indziej cień i drzewa, więc staram się to jakoś uporządkować.
A na samym dole nie mogę nic sadzic, bo i tak nie przetrwa - staw zawsze wiosną wylewa...czasem bardziej, czasem niej...zależy od zimy. Jak tak dalej pójdzie to będzie pierwsza sucha wiosna nad stawem od kiedy pamiętam.
Planuje donice i w nich nasadzenia, żeby to wszystko ożywić, inaczej się nie da.
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 11:01, 08 gru 2015

Do góry
Te świąteczne ozdoby dawajcie do odpowiedniego wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2529-wianki-i-dekoracje-na-boze-narodzenie

Bluszcz pospolity - Hedera helix 10:59, 08 gru 2015

Do góry
rozark napisał(a)
ja mam bluszcz na siatce, raz w m-cu robię obchód ( jeszcze nie całą zarósł) i przeplatam ręcznie przez oczka siatki, bluszcz sam nie będzie się piął po siatce, nie choruje, nie podlewam go, jest zimozielony i gesty, polecam

Nie przeplataj bo zmieniające swoją objętość łodygi z czasem staną się tak gruube, że drut zacznie je przecinać
. Leciutko przywiązuj tylko, leciutko takim sznurkiem co po 3 latach sparcieje.
Kamienny ogród patykiem malowany 10:57, 08 gru 2015

Do góry
Nie biadol. a sadź. W tym ogrodzie "rosną" głownie kamienie, dlatego jest taki smutny i posępny. Nasadź roślin a kamienie ożyją, posadź trawy a otujlą kamienie nawet zimą, dodaj koloru i formy roślin zimozielonych i ogród zmieni się na żywy "organizm" a nie kamienne mury

Kamienie to nie ogród, to tylko dodatek do ogrodu
Sprzątanie liści 10:50, 08 gru 2015

Do góry
Ostatnio do wydmuchiwania liści z trawnika stosowaliśmy plecakowy opryskiwacz o dużej mocy. Baz cieczy roboczej oczywiście.
Ogród "nędzy i rozpaczy" 10:47, 08 gru 2015

Do góry
Na ten kawałek ogrodu potrzebujesz żywopłotu, kilku hortensji, kilku jednakowych iglaków niebieskich, dwie formy pienne np. trzmieliny na pniu, albo sosna Wintergold, 3 szt iglaków żółtych, dwa drzewa, po kilkanaście wrzośców, żurawek i kilka miskantów. I po robocie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:43, 08 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ale szykuję coś lepszego, to tak na szybko

A to pięknie wyglądają te gwiazdeczki, też mam dużego cisa mhhmmm mus poszukać gwiazdeczek
i czekamy niecierpliwie na resztę odsłony
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:40, 08 gru 2015

Do góry
Znowu się gapię
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:39, 08 gru 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie też się podobają i nie rażą wcale. Stoją sobie. Gapię się na nie, wyłażę na schody i stoję, patrzę. Ale guupia jestem

my wszyscy tak mamy cieszymy się do doniczek A Ty Danusiu masz wyjątkowo piękne te widoki.
PS A my tak gapimy się w monitory jeszcze
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 08:37, 08 gru 2015

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies