Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn.

katasi80 21:42, 07 gru 2015

Bardzo podoba mi się grafika naniesiona na zdjęcie wyżej
Gardenarium 07:41, 08 gru 2015

To miejsce powinno cieszyć cały rok, to główna rabata widoczna z domu i także siedząc na tarasie na wiosnę będzie kiepsko.

Wszystko co jest zaprojektowane jest dość niskie, róże i trawy. Dodaj punktów przyciągających uwagę, nr trzmieliny na pniu, na różnych wysokościach. Inaczej ogród będzie zionął pustką od jesieni (np. chore liście róż) a trawy wytniesz i będzie pusto też na wiosnę, Dopiero od końca maja zrobi się ładnie.

Różowe i czerwone? Nudy panie nudy i smutno. Raczej różne odcienie różu, ciemny, jasny i fioletowa lawenda, trawy plus trzmieliny. Albo miłorzęby Mariken, ale na różnych wysokościach..

Instagram Ogrodowiska
anna_t 15:42, 08 gru 2015

Gardenarium napisał(a)

Różowe i czerwone? Nudy panie nudy i smutno.

nudy panie nudy podoba mnie sie ten komentarz
ok dodaje piętra. dzieki! :*
Gardenarium 19:20, 08 gru 2015

To z jakiegoś filmu cytat Dodawaj

Instagram Ogrodowiska
Gruszka_na_w... 18:27, 01 sty 2016

Gardenarium napisał(a)
To z jakiegoś filmu cytat Dodawaj

"Rejs" Piwowskiego- dialog o polskim filmie ))))
Nabiłam sobie guza na czole, kiedy pierwszy raz oglądałam go w kinie. Krzesło kinowe przede mną miało twardy rant ))))))))
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
MagdalenaKT 14:47, 20 sty 2016

Witam,
zaczynam planowanie ogrodu od zera - ogólny rozrys arch. ogrodowej i większych nasadzeń, stąd moje pytanko:
Czy można sadzić drzewo na górce? Drzewo liściaste, spore docelowo (np. platan), górka niewielka ok 4x4m na szczycie wys. od 1,5m do 2,5m w zależności od strony, dalej spadek 25-30%. Czy bryła korzeniowa utrzyma się, czy konieczne jest rozplantowanie terenu? Nie ukrywam, że wolałabym uniknąć wypłaszczania. Jest szansa na jakieś wyższe nasadzenia? Czy konieczne jest wtedy permanentne podlewanie?
Z góry dziękuję za poradę
Izabela36 12:35, 22 sty 2016

Witam,

Mam problem z ta skarpą - jest ona bardzo stroma i mam pytanie:
czy uda sie położyc kore na tej skarpie żeby nie zjechała? czy musze zakładac tutaj geokraty czy uda mi sie bez nich? I w zwiazku z tym jakie rosliny posadzić aby szybko się rozrosły i zasłoniły cała skarpe, bo na poczatku postawiłam na jałowce płożące w głównej mierze.
A wokół tego drzewa co można posadzić? Czy musze spłaszczać te skarpe - bo chciałam murek z łupka zrobić u podnóża?

Iza
anna_t 13:45, 22 sty 2016

murek oporowy to rewelacyjny pomysł, bardzo gustowny jeśli ci tylko finanse na to pozwalaja to ja bym sie nie zastanawiała. wtedy zrobi Ci sie bardziej płasko w srodku i juz mniejszy problem co posadzic a dokładnie co sadzic to lepiej wkomponuj to w reszte ogrodu. każdy ci tu powie ze patrzy sie na ogród jako calość
jest zima to w ogrodzi i tak nic nie zrobisz, poprzegladaj parę watków od deski do deski albo wizytowki tam gdzie są to sobie wyklarujesz co ci sie podoba i lista roslin sama sie stworzy
Izabela36 19:14, 22 sty 2016

Dzieki. Murek bedzie to juz potwierdzone, tylko ciagle mnie nurtuje pytanie czy ta kora nie zjedzie całkowicie na dół?
anna_t 19:25, 22 sty 2016

zależy jaki zrobisz murek, mozesz przecież tak wysoki ze za nim czyli w srodku obecnej skarpy bedzie plasko i kora bedzie sie trzymać