Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie 18:44, 03 paź 2018

Do góry
zoja napisał(a)

Pięknie ,jesiennie. Pigwy dojrzewają . Ja już je poobrywalam z krzaczka.
Co to za śliczna hortensja ? Tardiva może ?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:03, 03 paź 2018

Do góry
Czy ktoś że specjalistów mi podpowie ? Nawozic jesiennym czy nie ? Trawnik 25 dni od zasiania 3 razy kiszony.

Ogród z widokiem na jezioro 17:58, 03 paź 2018

Do góry
yolka napisał(a)
Zanim przyjdzie noc...

Zanim nadejdzie noc. ...są romantyczne, relaksujące, piękne zachodu słońca
Pozdrawiam Jolu
Ukojenie 17:57, 03 paź 2018

Do góry
I jeszcze

Ukojenie 17:54, 03 paź 2018

Do góry

Ukojenie 17:53, 03 paź 2018

Do góry

Ukojenie 17:50, 03 paź 2018

Do góry
Rozowy kapturek sie przydal - gdy wysiadalam z pociagu niezle padalo. Jeszcze mam mokre spodnie :/
Standardowo gdy doszlam do domu przestalo i padac i wiac...

Karmilam kota dzikuska wiec kilka fotek zrobilam

Ukojenie 17:44, 03 paź 2018

Do góry
zoja napisał(a)
Front

Trawa nie wzeszla

No no... pięknie jesiennie
Pozdrawiam różowy kapturku
Wszystkiego po trochu 17:16, 03 paź 2018

Do góry
Zobaczcie jakie cudo przyniósł mój M potocznie mówi się na to papużki

Ogród Cioci cz. 3 17:03, 03 paź 2018

Do góry

Gosiu czy to Arthropurpureum? Ależ wielki

Bardzo fajnie wyglądają skalniaczki pod domem
Skąpana w słońcu 17:03, 03 paź 2018

Do góry
ewsyg napisał(a)
moja wielka miłość róża Bouquet Parfait

Cardinał Hume

Owoce świdośliwy - bardzo smaczne. Dokupiłam kolejne drzewko

Bouquet Parfait i Pashminy

Fajnie że przypomniałaś tą różę BP. Dopisałam do listy na bliżej nieokreśloną przyszłość
Czubajkowy Ogród 16:25, 03 paź 2018

Do góry
Trzmielina zaczyna się przebarwiać - uwielbiam jej płonącą, jesienną czerwień. Ech, kiedy ja zrobię w tym miejscu porządek ...

W warzywniku jeszcze dynia ozdobna próbuje kwitnąć, chociaż listki już zważone mrozem.

A tu już przyczyna braku kratownicy na pleckach pergoli. Bo tak się samo prosiło, żeby zrobić tutaj osłonięte miejsce na ławkę, stół... Ale wówczas nie widziałabym jesiennego stroju borówek, marcinków, wrzosów, a wiosną prymulek, kamasji... Zostało więc otwarte okno na te widoki

Jednocześnie to chyba najbardziej zaniedbany fragment działki, mimo że najbardziej intensywnie używany i oglądany, bo na wprost ganku. Wciąż czekam na dobry pomysł w głowie lub jakąś zdjęciową inspirację. Mam nadzieję, że do wiosny coś się narodzi i będzie możliwość zrealizowania. Na razie cieszę się tym, co udało się zrobić w tym sezonie - budową pergoli i udanym przesadzaniem 30-letniej winorośli Aurora. Tej jesieni powinnam jeszcze zdążyć posadzić różę Laguna w przeciwległym końcu pergoli. No i nieustanna walka o życie tej jabłoni wciąż trwa od kilku lat ...

Czubajkowy Ogród 16:15, 03 paź 2018

Do góry

Im bliżej końca sezonu, tym więcej zdjęć pstrykam, jakby w przeczuciu, że zaraz przerwa, że trzeba będzie kilka miesięcy czekać na nowe ...

Owoc mojej magnolii.

Czubajkowy Ogród 16:13, 03 paź 2018

Do góry
Wrzosy źle zniosły minioną zimę, zarosły perzem w ciągu sezonu i zaczynam tracić nadzieję, że jeszcze uda mi się ten kawałek uporządkować w tym miesiącu Czasu robi się już coraz mniej ...

Ciekawskie rdest i pomidorki wdzierają się na ganek

Zieleń też jest piękna.

Czubajkowy Ogród 16:09, 03 paź 2018

Do góry
Cały niemal dzień dzisiaj pochmurny, wietrzno, chłodno, dobrze, że nie muszę z domu wychodzić, tylko tyle co do apteki i sklepu po drobne zakupy. Mam za to dużo czasu, by swobodnie buszować po Ogrodowisku
Dla rozjaśnienia zaokiennej szarości wstawiam jeszcze kilka słonecznych ujęć z ostatniej soboty. Taki mój nieco jesienny, ukochany misz-masz

Działka prawie w Borach Tucholskich 15:55, 03 paź 2018

Do góry
To było tam czyli w krainie młodości i beztroski
a to "Most nad rzeką zmartwień" świadek wariackich wyczynów kiedyś bez barierek
https://www.youtube.com/watch?v=q-XCmb6t6Zw

W samym słońcu 15:33, 03 paź 2018

Do góry
A to widok z jednego z okien w kuchni
Widać wjazd, skrzynkę i działka kończy się na początku skrzynki i ma szerokość olchyba 160 czy 180 cm ( zimno jest,nie chce mi się wyjść na podwórko, żeby sprawdzić tam jest trochę wyżej,ale ku do osi trochę spadek jest bo tak wyszło na sąsiedniej działce,ale jak się da to garba trochę zbiore,, ale to raczej na wiosnę.
I to byłyby na chwilę obecną dwie rabaty ( jeśli zrezygnuje z tej pod domem na rzecz chodnika)
W samym słońcu 15:26, 03 paź 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Wiem, że cytowałam zdjęcie. Ale rabat nie planuje się oddzielnie. One muszą tworzyć spójną całość w całym ogrodzie.
Nie wiedząc co po bokach, co na wprost i w zasięgu oku, trudno proponować nasadzenia kompozycyjne i plamy kolorów.
Masz sporo tych bordowych żurawek. I takie plamy bordowe powinny być nie tylko na jednej rabacie ale i na pozostałych.

Gdy wchodzisz do ogrodu (jakiegokolwiek) to najpierw co widzisz - kolor czy fakturę?

Nie pamiętam kiedy widziałam jakiś zadbany ogród, najczęściej jest bliżej nieokreślony. Albo jak widzę to jedynie tuje i nic poza tym.

Narazie zastanawiam się czy w ogóle tu robić rabatę czy olać to i zrobić tylko chodnik.
Gdybym miała z czwartej strony ogrodzone to do mnie wchodząc widziałabym najpierw krzewa owocowe,a po lewej stronie będą tuje,ale nie w tym roku .no i będę szukać czegoś żeby je osłonić. Narazie nie znalazłam. Zaraz spróbuje zdj dodać bo już kilka razy próbowałam i nie udaje się

Edit.udalo się.
Jak widać nie jest skończona. Trawy ( turzyca jakaś) do przesadzenia na wiosnę,tawuły, dwie tawułki, bukszpany,dwie małe Sundae, i jedna Anabelle. No, ale tak się prezentuje największa rabata.
Za drzwiami do ogrodu... 14:52, 03 paź 2018

Do góry
Alicjo, ten clematis to Morning skySama jestem zdziwiona jego teraźniejszym większym niż latem kwitnieniem.Mam go drugi rok,ale w tamtym prawie nie kwitł,po posadzeniu,najpierw zmarniał potem odbił bujnie pędami,ale jesienią zakwitł bladymi, małymi może trzema kwiatami?Za to w tym roku pięknie
Kolor na zdjęciach zależy od światła,tu robione po obu stronach pergoli ,więc jedno jest bardziej pod słońce.

Też będę jeszcze w innym kolorze szukać takiego długo kwitnącego.
Projektowanie nawadniania - nowy ogród 14:39, 03 paź 2018

Do góry
Tak wstępnie dobrałem 4 strefy, jeszcze nie uwzględniając ciśnienia zasilania ani spadków ciśnienia na dyszach.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies