Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój Eden 13:54, 06 sie 2018

Do góry
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:52, 06 sie 2018

Do góry
JoannA napisał(a)
Strasznie wolno zdjęcia się wgrywają, ale może uda się coś jeszcze wrucić z weekendowego wypadu.
Zamek Krzyżtopór w Ujeździe - pełna magii i tajemniczości ruina zagubiona wśród pól i wzgórz ziemi opatowskiej, z dala od głównych dróg i szlaków. Jest zabytkiem klasy międzynarodowej, wyjątkowym, chociaż mocno zniszczonym.

Owszem ząb czasu mocno go nadgryzł, ale od kilku lat trwają prace, żeby całkiem się nie rozsypał. Ja pamiętam go z przed 20 lat, wtedy jeszcze wstęp był bezpłatny. Wtedy to była ruina, bywam tam raz na rok. Kurozwęki też znam i też odwiedzam raz do roku. W pobliżu Kurozwęk jest piękny Szydłów, czy dotarliście do niego?
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:50, 06 sie 2018

Do góry
nie mam oczka z liliami niestety więc jakoś sobie radzić muszę

czas zanurkować pod dalie i zrobić opisy, większość nowych jest pomylona - no trudno wszystkie lubię - przyglaąam się tez moim sianym i karpki zostawię

pozdrawiam
Przedziwny Ogród 13:48, 06 sie 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Dziś te piękne łany surfinii widziałam w realu, są na prawdę bardzo ładne, ale nie tylko one. U Agatki przepięknie kwitną hortensje i cynie.

Dorcia? Ale słodzisz..... Ale cieszę się, że w tym przysuszonym ogrodzie zauważyłaś coś ładnego. Akurat dzięki tym kwiatom jakoś wszystko się trzyma......

Ogrodowy spektakl trwa ... 13:47, 06 sie 2018

Do góry
Dla wszystkich daliowców i zaglądających

Ranczo Szmaragdowa Dolina 13:45, 06 sie 2018

Do góry
Anitko wstawiam dla Ciebie i dla zaglądających trochę fotek z Rancza.
Nic sensownego nie wymyślę przy tych temperaturach, a do tego chyba coś mnie rozkłada i wszystkie objawy na grypę wskazują i to chyba ta odmianę połączoną z jelitówką....ale w środku lata? Raczej grypa z zimą mi się kojarzy.....

Ale jeszcze nim fotki to mam pytanie czy Ktoś z Was próbował ukorzenić hibiskus z patyka??? Uda się???

Znajoma ma śliczny bladoróżowy pełny. Nasiona zawiązuje, a jakże tylko nie wschodzą wcale i pomyślałam spróbuję z patyka, ale nie wiem czy jest sens....z drugiej strony przecież w szkółce jakoś go musieli rozmnażać nie

Tegoroczna marketowa spod dziewanny wydłubana nagle objawiła się

Chyba się z tą lobelią polubimy długo kwitnie prosto stoi, tylko ten złotlin muszę wywalić do lasu stamtąd

Przedziwny Ogród 13:42, 06 sie 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)

Przedziwny Ogród 13:40, 06 sie 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Ja też pierwszy raz na taką trafiłam i głupia wzięłam tylko jedną na " próbę "
Nie wiem czy zawiązuje nasiona, jeśli tak, to zbiorę i gdybyś była zainteresowana, to wyślę.
Ja tam widzę wszystko udane Pozdrawiam

Z moich surfinii nie udało mi się zebrać nasion. Nawet jedna sadzonka się nie wysiała. Inaczej jest z petuniami. One wysiewają się jak szalone...
Pozdrawiam

Wzgórze chaosu 13:39, 06 sie 2018

Do góry
Iwonka napisał(a)
W altanie przybyły zasłony Są lniane, w kolorze szaro-beżowym, mocno przezroczyste. Fajnie ociepliły kratownice i nadały im nieco lekkości. Karnisz zrobiłam z gałęzi orzecha. Denerwują mnie jedynie te srebrne błyszczące koła w zasłonach, dlatego w to miejsce staram się za bardzo nie wpatrywać Pierwsze wrażenie jest raczej ok

Przekopałam trochę rabatę przy wejściu do altany. Zlikwidowałam żwirkową obwódkę i nawiozłam dużo kompostu. W miejsce palet przeniosłam ławkę. Wyszło całkiem fajne miejsce do siedzenia.

Fajnie ociepliły altanę. I będą świetnie pasować do tych grafik. Jeśli te kółeczka cię rażą, a mnie by raziły to można zanieść do krawcowej i zrobi ci tunelik lub szelki. A materiału na dole jest sporo za dużo, wiec jest z czego robić.
Tylko jeśli jest to len naturalny to przed skróceniem trzeba je wyprać, bo się na 100 % skurczą i to sporo. U mnie nawet o 20 cm się skróciły po pierwszym praniu.

Ładne te zawilce kupiłaś i miejscówkę mają fajną. Pomysł z ławeczka w tym miejscu super. A co dasz przed zawilcami. Może hosty?
Za drzwiami do ogrodu... 13:37, 06 sie 2018

Do góry
anpi napisał(a)

Wedle życzenia
Od lewej:iwona_d,sierotka,anpi,anabuko1,agapant

Pozdrawiamy
Dziękuję i wszystko jasne.
Polecam różę Garden of roses kwitnie bardzo obficie, miała krótki okres odpoczynku. W tej chwili już kwitnie z powrotem, ma bardzo dużo pączków. Mam ją u siebie od 2015 roku i co rok jest bardziej rozrośnięta, Ona dorasta tak do pół metra. Zaraz pójdę zrobić zdjęcia to wstawię u siebie.
Pozdrawiam
Wzgórze chaosu 13:36, 06 sie 2018

Do góry
Przy wejściu do altany, po bokach funkii dosadziłam po dwa krzaczki zawilców "Honorine Jobert". Udało mi się też zupełnym przypadkiem (rano pomyślałam, po południu kupiłam) wypatrzeć w szkółce bardzo okazałą hortensję kyushu, szczepioną na pniu. Świetnie rozjaśniła kąt przy perukowcu i nadała temu zakątkowi niesamowitej lekkości. Jestem nią zachwycona, pięknie pachnie i ma cudne ażurowe kwiatostany. Wzdłuż perukowca posadziłam sześć zawilców, niestety nie miały nazwy. Są białe a od spodu lekko różowe. Fajnie to gra z bordowymi liśćmi perukowca. Kusi mnie teraz, aby po obu stronach ławki dosadzić dwie hortensje kyushu. Chcę tę rabatę zrobić nieco "leśną", na obwódce dosadzić białe tawułki, wietlice i paprocie...

Przedziwny Ogród 13:32, 06 sie 2018

Do góry
Magleska napisał(a)
Przepiękna ta rabata nigdy surfini do gruntu nie sadziłam ,nie wiedziałam ,że tak rewelacyjnie w gruncie rosną

Witaj Madziu Nie pozostaje nic innego, jak tylko spróbować
Pozdrawiam gorąco

Przedziwny Ogród 13:28, 06 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
No to i ja jeszcze posłodzę.
Ale fakt , faktem - mas pięknie,I kolorowo.
Świetnie to wygada.Nigdy surfinii, na rabatach nie sadziłam .
A u ciebie to bardo ładnie wygląda

Witaj Aniu Aż tyle miłych słów na raz? Dziękuję
Surfinia ma to do siebie, że rozrastając się zapełnia wszystkie puste miejsca. Ja sadzę je dość gęsto, Później gdy urosną tworzą piekny kobierzec . Inspiracją takich nasadzeń były wiosenne żagwiny.

Mój Eden 13:24, 06 sie 2018

Do góry
Nowy kącik
Wzgórze chaosu 13:22, 06 sie 2018

Do góry
W altanie przybyły zasłony Są lniane, w kolorze szaro-beżowym, mocno przezroczyste. Fajnie ociepliły kratownice i nadały im nieco lekkości. Karnisz zrobiłam z gałęzi orzecha. Denerwują mnie jedynie te srebrne błyszczące koła w zasłonach, dlatego w to miejsce staram się za bardzo nie wpatrywać Pierwsze wrażenie jest raczej ok

Przekopałam trochę rabatę przy wejściu do altany. Zlikwidowałam żwirkową obwódkę i nawiozłam dużo kompostu. W miejsce palet przeniosłam ławkę. Wyszło całkiem fajne miejsce do siedzenia.

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:19, 06 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękne te cynie. Ja ich nie sądzę no nie mam miejsca.
Bukiet liliowo- jezowkowy śliczny.
Piękne połączenie.
A co masz tam posadzone białego obok petuni?
Nie wiem jak się nazywa ta roślinka kwitnąca na biało, ale kupuję ją co rok do tak zwanej zapchaj dziury. Zwykle miałam ją w donicach , pierwszy raz poszdziłam do gruntu i też sobie świetnie radzi.
Na ynie trzeba przeznaczyć odpowiednie miejsce, bo ona wszystko pochłonie.
Za miłe słowa dziękuję.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:18, 06 sie 2018

Do góry
ziemniaki
niebieskie mam dwie odmiany i nie wiem czy ja je dobrze odrozniam. Nie obrany wygladaja prawie tak samo, obrane jedne sa pod skorka biale a w srodku fioletowe a drugie fioletowe w calosci.

no i 'tannenzapfen' czyli jodlowe szyszki

te ponc mozna gotowac i jesc ze skorka
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:13, 06 sie 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Piękne te czerwone cynie,lubię taki energetyczny kolor w ogrodzie...i mam wrażenie że się powtarzam
Lubię te właśnie cynie. Kilka lat temu kupiłam nasionka i co roku wysiewam już swoje. Tyle, że one muszą być z dala od różowych kwiatków bo kolory się bardzo gryzą, ale jak już zaczną kwitnąć to do samych mrozów.

Trawnik po suszy ciężko się regeneruje, dosiewana trawa nie wschodzi. Za to po raz drugi siałam ogórki w ubiegłą środę i dziś już są na wierzchu. Nie wiem, czy coś z tego będzie, ale spróbowałam.
Przedziwny Ogród 13:12, 06 sie 2018

Do góry
marba napisał(a)
Agatko, ślicznie prezentują się te surfinie. Ja taż sadzę je w gruncie, nie trzeba wówczas tak często podlewać. No i zdobią ogród do jesieni, żadna bylina im pod tym względem nie dorówna.

Witaj Basieńko W pełni podzielam Twoje zdanie. W gruncie w porównaniu z innymi kwiatami jest to roślina bezproblemowa.
Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam

Ukojenie 13:06, 06 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Moja Pink lady jeszcze u mnie mała i nie zakwitnie. Szkoda. Ale chociaż popatrze u ciebie jaka ona jest. Bo przyznam ,że jak ja kupowalam to sugerowalam się tylko nazwą .I tym, że takiej nie mam.
Piękna biała jeżówka.
Mojej muszę zmienić miejscowke

u mnie też niektóre nie zakwitną - takie same u Teściowej mają po jednym kwiatku
jeżówki dziękują

Tutaj ladne ujecie - na pierwszym planie pink lady potem unoque

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies