Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowy spektakl trwa ... 11:08, 03 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dostałam od Tomka z Radkowa do testów 3 donice żółtej krokosmii, która ponoć zachowuje się jak Lucyfer. Będę testować. Mam jej nazwę ale mi uleciała.

Fajny ten Tomek i wiedział komu dać.
Ja w tym roku tam nie byłam.Jak sobie przypomnisz napisz na wiosnę jest duży wybór cebulek.

Z krokosmiami to ja już wiem jak trzeba podziałać - te kupowane cebulki są zbyt małe - trzeba je przez rok co najmniej podkarmić, wykopać, przesuszyć i dopiero można oczekiwać kwitnienia - z takich wysuszonych często małych nic nie ma.

Stoły wszelakie choć gdzie na tapecie u mnie - gorący temat

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:02, 03 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cwaniara.

Podobno najważeniejsze w życiu, to się dobrze ustawić...
Ogrodowy spektakl trwa ... 11:02, 03 paź 2018

Do góry

Nie robię w ogrodzie nic na razie, wczoraj miałam dzień na ogród a było koszmarnie brzydko, zimno i capkało - nie ryzykuję aż tak nie -
no to myślę dziś - też nie -
ziemia na tych dniach nie korzysta tylko po wierzchu pomoczone no i przebarwienia z dania na dzień się zmieniają - trzeba to utrwalić
dali nie wykopałam - wyglądają okropnie, zrobię to powoli, ziemia jest ciepła jeszcze sadzić będę swoje letnie łupy i dopadnę ten ogrodowy dzień albo dwa !

abiko napisał(a)

Lubię, poduszki mam obecnie takie
Muszę je oddać w dobre ręce, bo muszę przesadzić rododendron. Takie życie u mnie, coś za coś. Miejsca nie ma.
Żółte zostawię tylko je odmłodzę. Straszną macie suszę.. U Ani też. U mnie jakoś w miarę, i nie ma jeszcze przymrozków.. na razie.

No susza - nie pamiętam takiego roku choc w ostatnie lata susza była
idę w rojniki

te moje niby pomarańczowe są ceglaste o nich myślałam
i fotka z 18 lipca - upamiętniająca chwilę w lipcu z deszczem i...nagranie hehe

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 10:37, 03 paź 2018

Do góry
kasja83 napisał(a)
Ale mam niedoczas...na frontach ogrodowych prace żadne już w tym momencie. Teraz tylko porządki jesienne i będzie można zregenerować siły na kolejny sezon.
Tu parę migawek ogrodowych.Taki wianuszek ukręciłam

Jesiennie się robi

cudny ten wianuszek normalnie uwielbian rozplenice w każej postaci w wianuszku też mi się podobają
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:31, 03 paź 2018

Do góry
no i zagralam w filmie
Potem z tego zmontowano filmik, w ktory powkladali czesci z prawdziwego filmu, wyszlo super
Bylismy jeszcze w kinie 4D i duzo roznych wystaw ogladnelismy.

Dzis miala byc wyprawa Alpy ale pogoda do kitu wiec siedzimy w domu
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:21, 03 paź 2018

Do góry
bylismy tez w szkolnej klasie, w ktorej krecony byl popularny serial

no i polatalam sobie na takim stworku

https://www.youtube.com/watch?v=s7KBIMFlRRY

poogladalismy miasteczko w ktorym sa krecone filmy, miasteczko zmienia oblicze w zaleznoci co jest krecone
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 10:16, 03 paź 2018

Do góry
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 09:48, 03 paź 2018

Do góry
Tu moje hammelnowe młode kotki:
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 09:43, 03 paź 2018

Do góry

Przedziwny Ogród 09:24, 03 paź 2018

Do góry
Mary napisał(a)

Przyszłam powąchać świecznice.
Masz Brunette, prawda?
Na zdjęciu kwiaty są dość proste. U mnie podobnie to wygląda. Brunette ma takie mniejsze kwiatostany i nie tworzą one takich fajnych zawijasów jak White Pearl.

Witaj Marysiu Tak, to jest swiecznica Brunetka. Ma bardzo słodki zapach.Ciesze się, że wreszcie u mnie kwitnie. Przez pierwsze dwa lata ( a nam ją 5 lat)wypuszczała tylko liście, które szybko obsychały. Posadzilam ją przy języczce i jeżówce, to widać tylko kwiaty.
Pozdrawiam

Księżycowy... 09:22, 03 paź 2018

Do góry
Mam dylemat. Będziemy budować drewutnię. Mi przypadła do serca, taka prosta i raczej nowoczesna:

https://pl.pinterest.com/pin/360639882657208159/
https://pl.pinterest.com/pin/360639882657208198/

Maciek chce zbudować tego rodzaju:

https://pl.pinterest.com/pin/360639882657208179/

Która bardziej pasuje do naszego domu i ogrodu?

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 09:15, 03 paź 2018

Do góry
No dobra, trawki rozpakowane i jak Medium boy na twarzy wywołuje uśmiech tak Hameln mieszane uczucia czy ona pomylona, czy jeszcze tak młoda by kotki były większe?
Od lewej 2 x Hameln i 3x medium boy

Hameln- kotki tak połowę długości i grubości boyow mają.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 08:57, 03 paź 2018

Do góry
Dostałam paczuchę z rozplenicami...

Cdn
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:49, 03 paź 2018

Do góry
Pani Danusiu
Pisałam w innym wątku, ale chyba nikt tam nie zagląda
W międzyczasie oglądnęłam setki zdjęć od forumowiczów jak i z Pani ogrodu.
Jestem pod takim wrażeniem Pani wiedzy, wyobraźni i warsztatu, a także zapału i sił do pracy, że chapeau bas.

Prosiłabym bardzo o pomoc w urządzeniu rabat na wywyższeniu przed wejściem do domu. Chciałabym, aby rabaty były estetyczne i "czytelne" ( na szaleństwa pozwolę sobie w ogrodzie z tyłu )

W mniejszej, wyżej położej donicy posadziłam już 3 kulki buszpanowe przez środek, a wokół lawendę. I tam chcę wysypać żwirek - kamyk.

Trudzę się nad drugą donicą L-ką
W narożniku drzewko np. wiśnia? Róże okrywowe różowe lub białe? Do tego kulki żywotników?

Mam do dyspozycji jeszcze azalie japońskie białe, lilaki mayera, pięciorniki białe, kosodrzewiny, berberysy kolumnowe, ale czy coś z tego dałoby się wykorzystać?

Proszę Panią, Danusiu, o pomoc jak i inne dobre duszyczki

Ogród wśród pól i wiatrów 08:43, 03 paź 2018

Do góry
Ewilena napisał(a)

Rany Julek, co to za rośliny te kwiaty rozowiaste ? Eksplozja koloru extra!

Różowiaste kwiaty po rozchodniki
Za nimi powinien być łan hortensji vanile frise... ale została spalona przez mocne słońce.
Z za łanem vanilek powinien być łan werbeny patagońskiej, ale nie wyrosła (!)

Hehe, ot mi się projekt udał
Jeszcze ani razu nie było na tej rabacie tak, jak sobie wymyśliłam!!
Ogród wśród pól i wiatrów 08:31, 03 paź 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Jola!!!!! Ależ jestem u Ciebie do tyłu - mus jak najszybciej nadrobić. Ale u Ciebie to tak przekartkować nie da rady - muszę od razu przeznaczyć więcej czasu aby każdą fotkę spokojnie pokontemplować. Jak zwykle cudnie... Nie wiem czemu nie miałam powiadomień z Twojego wątku Myślałam żeś nieczasowa i odpuściłaś na chwilę O. A tu tyle wpisów i zdjęć... Ech! PS. Przeglądasz swoje bukszpany pod kątem ćmy? U mnie na razie Ok! Ale będąc kiedyś w CO. zapytałam o to czy coś słychać o ćmie w naszej okolicy. Pan stwierdził, że niestety jest to cholerstwo w NS.
Pozdrawiam

Hej Gosia Myślałam, że nam się uda spotkać wakacyjną porą, ale jakoś przeleciało.. Nieczasowa byłam bardzo, ale obecnie odpuściłam drugą pracę, tak że wracam do normalności Dziękuję za miłe słówka dot. ogrodu Co do ćmy ... powiem Ci, że nie wiem do końca czy ją miałam czy nie, ale jedna obwódka bukszpanowa całkowicie mi się ogołociła. Nie wiem czy to grzyb był, czy ćma. Przycięłam mocno, prysnęłam na grzyba i na owady (mospilan, topsin) i obecnie mogę powiedzieć, że się zregenerowała. Plus tego, że ma się mało czasu jest taki, że się człowiek nie roztkliwia nad każdym opadniętym liściem

Macham jesiennie
Ogród wśród pól i wiatrów 08:24, 03 paź 2018

Do góry
iwonkap napisał(a)
Jolu a co masz w skrzyniach posadzonego ?

Marchewkę, pietruszkę, koperek, buraczki, czosnek, por, seler, fasolkę, paprykę, zioła, czosnek, szpinak, koktajlowe pomidorki, jarmuż, miałam kalarepkę, sałatę, rzodkiewkę. Ogólnie sporo warzyw

A w szklarni wciąż pomidorki (zdjęcie z soboty)
Ogród wśród pól i wiatrów 08:22, 03 paź 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Jestem w trakcie przeglądania Twojego wątku w poszukiwaniu zagadnień owocowych i tyle pięknych widoków, co się naoglądam, to moje
Szukam informacji: jak prowadzisz jeżyny ( co to znaczy spionizowane) i winorośle, jak gęsto masz posadzone krzewy porzeczek. Planuję zmiany u siebie i szukam jakichś fajnych i ułatwiających życie rozwiązań.

Witaj Widoczki u nas są faktycznie ładne, mieszkamy na górce, Beskid Sądecki jak na dłoni. Przy dobrej przejrzystości powietrza widać (ośnieżone obecnie) Tatry. Spionizowane jeżyny, hehe ... znaczy stoją na baczność przypięte do drutów, które są rozpięte na dwóch słupkach. Dokładnie tak, jak przy winogronach. Porzeczki mamy posadzone co jakieś 120 cm, tak mniej więcej. Ogólnie wszystkie krzaczki owocowe są ułożone w równoległych rządkach jednakowej długości, co wg mnie wprowadza taki optyczny ład

Ogród wśród pól i wiatrów 08:13, 03 paź 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
U Ciebie zawsze cudnie. A bonica w Twoim ogrodzie jest niesamowita .W ogóle zdjęcia które wrzucilas bardziej są letnie niż jesienne. A zające lawendy Ci nie niszczą? U mnie się w niej moszcza i cala jest w środku wylamana Rzadko jestem teraz w Sączu ale muszę obejrzeć te skarpe bo na wiosnę planuje rewolucje .

Dziękuję! Bonica jest naprawdę OK, polecam tę różę. Zdrowa, mocno się rozrasta, lubię ją w tym szpalerze No i kwitnie równie obficie latem co jesienią. Cały wrzesień ładnie wyglądała i wciąż jest w dobrej formie, pomimo jednodniowych przymrozków. Co do zająca i lawendy - nie zauważyłam żeby jakieś szkody były. Inna sprawa, że zajączek u mnie jest tylko jeden a lawenda byle jaka. Mówisz, że planujesz rewolucję, hehe ... chyba nie zazdroszczę Ja u siebie już tylko ... ewolucje

W ramach ewolucji placyk żwirowy z ławeczką ma powstać poniżej szklarni.

Macham jeżówką ostatnią
To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:56, 03 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Agatko, ścietolistny dopiero zaczyna. Teraz zachwycam się ussuryjskim. Z dnia na dzień zmienia kolor.Dobrze współpracuje z sąsiedztwem.

A ja Haniu nabyłam klona ussuryjskiego po Twoich zachwytach nad jeg urodą , w tym roku pierwsza zima go u mnie czeka, tak samo jak strzępiastokorego. Chyba muszę je troszkę opatulić od dołu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies