Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

magnolia 15:36, 14 lis 2018

a masz fotkę miejsca gdzie będzie ta ścianka?- tak centralnie, bo wiem że jest fotka z boku. Ja szeroko będzie przed ścianką- zajmie całą głebokośc rabaty?
a jak z jej wysokością?- wiem że było, ale nie poszukam, bo starm się pracowac, a nie grzebać i gadać/pisać ( choć mam dzień migreny, więc słabo mi idą postanowenia)
Margerytka40 16:06, 14 lis 2018

To jest to miejsce, jakość fatalna ale szybko chciałam a już ciemność zapada. Ścianka byłaby tam gdzie jabłonka. Tak pi razy drzwi pewnie kończyłaby się równo z pniem. Wysokość, myślę że góra 1,5, nie chciałabym jakiejś potężnej budowli. Tak jak teraz to ścianka byłaby na szerokość tego miejsca pewnie ale zawsze mogłabym poszerzyć rabatę kosztem trawnika.
Margerytka40 17:29, 14 lis 2018

Tak sobie głośno dumam, że może w okolicy ścianki (przed Annabelki?) dać Evergoldy? Mam śliczne kępy już, bardzo je lubię i chciałabym je zoztawić
Mala_Mi 21:08, 14 lis 2018

Idziesz jak burza I pomoc masz fajną Dzięki Magnolii tez ma jedna rabatę o zastanawiałam sie czy robić i mnie utwierdziła w przekonaniu ,że robić.. I teraz t o moja ulubiona rabata..
Margerytka40 21:42, 14 lis 2018

Mala_Mi napisał(a)
Idziesz jak burza I pomoc masz fajną Dzięki Magnolii tez ma jedna rabatę o zastanawiałam sie czy robić i mnie utwierdziła w przekonaniu ,że robić.. I teraz t o moja ulubiona rabata..

Bardzo doceniam tę pomoc, wszystkich którzy do mnie zaglądają. Gdyby nie to pewnie jeszcze w polu bym była
magnolia 09:48, 15 lis 2018

Mala_Mi napisał(a)

magnolia 09:55, 15 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)
Tyle mam do zaplanowania

Niebieski prostokąt to ścianka, na samym dole ten wielokątny kawałeczek to druga strona przy przejściu do warzywnika, tam gdzie śś ma być i poduchy cisowe.

Wiem tylko, że przy ściance pewnie dam drugą Pissardii żeby na cypelku było jednolicie.

Przy samej ściance Annabelki i dalej nie za bardzo mam pomysły. Na cypelek może przed szmaragdami Kaliny compakta, ale nie wiem jak to poukładać. Rzędami, plamami... Hmmm.

a ile będzie na oko między śliwami P?
Zastanawiam się, czy nie dać przed pissardii SŚ od strony ścianki. Wtedy mamy taką grupkę, która jest kontrastowa wzrostem, kolorem ale spina. między ścianką a tą grupką musi być miejsce na anabelki, więc tzreba odsunąc troszkę tę pissardii. Ta grupka by tez mocno dzieliła przestrzeń od rabaty tej dużej- na niej mają być łany, tak?
A kaliny na cypelku, czyli gdzie, bo nie wiem o czym piszesz
magnolia 10:10, 15 lis 2018

ale jednak nie jestem tego pewna.
Fajnie by było powtórzy c ten SS przy ściance, ale czy zmiesci sie tam z Pissardii, czy nie za ciasno tam będzie?
Może pissardi razem zestawić, albo nawet trójkę tam zrobić?
a w stronę Ss te kaliny- wtedy mamy głębię rabaty i przejścia spójne.
Ale nie czuję przestrzeni, wielkości do końca
Margerytka40 10:23, 15 lis 2018

Między tą już rosnącą P. a ścianką jest ok 12/13m.Kiedyś planowałam tam ścieżkę (taką bardziej nieformalną) i te kaliny to ten biały pas. Ale to tak wiesz, nie musi być. Śś po drugiej stronie ścianki też? Wymyśliłam tę drugą Pissardii bo byłaby symetrycznie na trzonie tej rabaty, ze śś byłoby względnie symetrycznie przy ściance.. nie wiem jak lepiej. Nie zmieściło mi się na rysunku ale pod tą starą P. też chciałabym jakieś poduchy. Musi mi się to zazębić z rabatą z hortkami. Boższszsz.. strasznie mieszam, rozumiesz coś z tego?

Margerytka40 10:34, 15 lis 2018

Trudno mi pokazać to miejsce bo tam jeszcze stare oczko jest i ta lekka skarpa, wszystko mi zasłania.