Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Czubajkowy Ogród 22:04, 29 wrz 2018

Do góry
Kolejny weekend, podczas którego zupełnie nie ruszyłam z robotą w ogródku. Tym razem z powodu przeziębienia. Pojechałam, bo pogoda piękna i miałam nadzieję, że słońce oraz świeże powietrze dobrze mi zrobią. Hmm, tak naprawdę to pojechałam, bo bardzo, bardzo tęskniłam Efekt jednak jest taki, że pojechałam z bólem gardła, a wróciłam z katarem. Co się jednak nasiedziałam, napodziwiałam, naoddychałam, naodpoczywałam, nacieszyłam, napatrzyłam... to moje No i rekonesans zrobiony, zbiory zebrane, a to też się liczy
Przymrozek przeleciał tu i tam delikatnie, uszkadzając tylko najdelikatniejsze rośliny - dynie, cukinie, powój i troszkę cynie. Uznaję więc, że straty niewielkie. Spodziewałam się, że silny wiatr narobił szkód, ale nie. Nastawiłam się na liczne jesienne przebarwienia - też nie. Ale przyznaję - kolorów z ogrodu ubyło, a te co są, najpiękniej wyglądają w słońcu. No to pooglądajmy

Pomidorek na tarasie owocuje, a nawet kwitnie jeszcze.

Uwielbiam plamy słońca i cienia na trawie

Tu widać liźnięcie mrozu na kilku liściach.

Ogród wśród pól i wiatrów 22:03, 29 wrz 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Tylko co zamiast irgi? ja na skarpie posadziłam barwinek i trzmielinę, bo dostałam w spadku i nie moge poradzic sobie z chwastami. Stwierdziłam ze na wiosne wszystko wyrywam i posadzę coś...(nie wiem jeszcze co) i dam matę. U Oli Irga się rozrasta na macie więc miałam nadzieje, że ona da rade i u mnie a tu czytam że jednak nie

Boże jak u Ciebie wszystko zdrowo rośnie!

Ja bym też irgę sadziła na macie. No ale cóż... wyrywać teraz nie będę.
Zobacz sobie, jak będziesz przejeżdżać w NS, koło stacji PKP ul. Kolejową w dół, w okolicach wiaduktu na ul. Nawojowskiej. Cała skarpa wyścielona włókniną, obsadzona irgą rok temu. W tym roku już włókniny nie widać... Tylko tam jest inna odmiana irgi, taka wyższa, bardziej "czorchata", że tak powiem Nawet nie wiem, czy nie fajniejsza niż irga major.

PS. Dziękuję bardzo za miłe słówka.
Rzeczywiście w tym roku wszytko mocno bujnęło
Zatem wielgaśne trawy dzisiejsze zostawiam ...z larissą.
Marudziłam na nią nieco, ale teraz fajnie wygląda

Ogród na piasku i z wielkim murem 22:00, 29 wrz 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Ale Ciebie nosi Fajnie tak, muszę chyba wziąć przykład bo normalnie wstyd tak siedzieć
Pozdrawiam Alu, cieszę się, że pokazujesz takie piękne miejsca

A taką szafę chciałabyś mieć? otwiera się na dwie strony (tzn z tyłu i z przodu)

Mam więcej ciekawostek, ale nie "ogrodowe" więc tu nie będę wklejać

Też pozdrawiam i więcej ciepełka Tobie i sobie życzę
Przedogródek pod dębem 21:59, 29 wrz 2018

Do góry
przedwczoraj zakupione rozplenice Hameln posadzone dookoła wierzby Hakuro Nischiki

obok rh posadziłem hostę. Nazwy zapomniałem
Ogród na piasku i z wielkim murem 21:52, 29 wrz 2018

Do góry

to samo ujęte z różnych stron
Dalszy opis nastąpi, jak zdążę odreagować wszystkie szleństwa tego lata
...uDany ogród 21:49, 29 wrz 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Niby ,tylko parę dni, kolory w ogrodzie całkiem inne...U Ciebie to jest co podziwiać,tyle drzew,krzewów,traw ...i one z dnia na dzień będą jeszcze bardziej piękniały jesiennie.Oby pogoda dała się tym pięknem cieszyć jak najdłużejPozdrawiam i życzę miłej niedzieli

Aniu kolorki pojawiły się po pierwszym mrozie. Dzisiaj pogoda wspaniała. Mam nadzieję na piękny kolejny tydzień.
Stwierdziłam dziś, że u mnie chyba najładniejsza jest jesień. To właśnie zasługa starodrzewu i traw. Muszę popracować nad innymi porami roku
Tobie również miłej niedzieli!!

Ogród Cioci cz. 3 21:47, 29 wrz 2018

Do góry
Ogród na piasku i z wielkim murem 21:46, 29 wrz 2018

Do góry
Zielona taksówka zajechała pod swój/mój dom

Naprawdę nic więcej nie dało się wcisnąć, szkoda
Ogród Cioci cz. 3 21:44, 29 wrz 2018

Do góry
Ogród wśród pól i wiatrów 21:44, 29 wrz 2018

Do góry
Roocika napisał(a)

Szmatę miałam na początku, irga się nie umiała na niej rozkrzewiać i trzeba było wycinać ta szmatę, a osty rosły pod nią i ja podnosiły, miały takie długie łodygi, to chyba było gorsze, bo nie można ich było w ogóle wyrwać. Skrzyp też mam Także chyba trzeba myśleć o czymś innym niż irga, zanim się ją posadzi, albo udawać, że nie ma chwastów

Widzę jak czasem jadę na cmentarz... przed ogrodzeniem rozłożona ordynarna, jasno zielona, gruba, błyszcząca, plastikowa mata. W tym powycinane dziury i powsadzane irgi. Jeszcze rok temu wyglądało koszmarnie. Dziś plastikowej maty prawie nie widać, irga gęsto ją pokrywa. Chwastów nie ma, i jestem przekonana że nikt tam nie plewi.. Jak będę to pstryknę fotkę telefonem. Zobaczymy jak to dalej będzie, póki co na ile mogę plewię, czasem się wkurzam, ale ogólnie skarpa coraz bardziej zarośnięta.. w sensie, że irgą Tak czy inaczej - ja już nad czymś innym myśleć nie będę, zostanie to co jest Ogólnie zadowolona jestem z tawuły na skarpie, daje ładny kolorystyczny akcent od wczesnej wiosny do teraz, nie miałam z nią problemów. Nawet myślę, że chyba chciałabym jej więcej w ogrodzie.

Jesienne obrazki poranne zostawiam

Ogród Cioci cz. 3 21:43, 29 wrz 2018

Do góry
Ogród Cioci cz. 3 21:41, 29 wrz 2018

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 21:39, 29 wrz 2018

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Aniu, gęsi czy żurawie - nieuchronnie to klucze zwiastujące jesien.
Dalie masz piękne i kolorowe, u mnie niestety mrozik je potraktował i już są do wykopania.
Ta bordowa roślina w tle - jak się nazywa?

To jest właśnie bordowy szarłat, ale odmiany nie znam.

...uDany ogród 21:38, 29 wrz 2018

Do góry

Ogród Cioci cz. 3 21:36, 29 wrz 2018

Do góry
Dzisiaj było chłodno. W tygodniu przymrozek no i zaczynają się przebarwienia
...uDany ogród 21:33, 29 wrz 2018

Do góry

W kamiennym kręgu od początku 21:33, 29 wrz 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ale superowe focie Cynie chyba i u mnie zagoszczą

Małgosiu, warto je siać, bo ładne i długo kwitną
Niektóre kwiaty mają z dziesięć centymetrów średnicy

Trzmielowy ogród 21:33, 29 wrz 2018

Do góry
Bumblebee napisał(a)
Chciałabym prosić o pomoc, czy ktoś miał problem z szarą pleśnią na azali? Jeśli oberwałam liście i pryskam Topsin m 500 sc to wystarczy by w przyszłym roku pięknie kwitły i były zdrowe?

Przyjemniejsze obrazki:
mój ulubiony liliowiec w rzeczywistości odrobinę bardziej żywy kolor

i bodziszek żałobny

też mam mączniaka na azaliach wielkokwiatowych, mam je już ze 20 lat, i mimo oprysków co roku chorują. Natomiast nie przeszkadza im to w kwitnieniu, wyłamuj tylko przekwitłe kwiatostany
Przepiękną róże pokazujesz Dolce Vita, a języczka też wspaniale kwitnie.
W kamiennym kręgu od początku 21:30, 29 wrz 2018

Do góry
GorAna napisał(a)

Aniu, to gęsi
Pracowałam dzisiaj w ogrodzie, a nad moja głową przeleciało chyba z dziesięć kluczy. Niektóre baaardzo wysoko
Jesień na całego
Moje dalie w lipcu po deszczach musiałam ściąć do zera, bo złapały jakiegoś grzyba Dopiero teraz zaczynają pięknie kwitnąć
Przymrozki mogłyby się jeszcze trochę wstrzymać

Aniu, gęsi czy żurawie - nieuchronnie to klucze zwiastujące jesien.
Dalie masz piękne i kolorowe, u mnie niestety mrozik je potraktował i już są do wykopania.
Ta bordowa roślina w tle - jak się nazywa?
...uDany ogród 21:29, 29 wrz 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies