Agata,jak miło słyszeć ,a raczej widzieć takie słowa,aż chce się dalej działać
A dzięki Tobie ,to może i ja wypróbuję surfinie w gruncie,tylko ,że trzeba im wzniesioną rabatę.Czy one są mniej zwisające?Ja kiedyś sądziłam do gruntu Petunie.
A w mojej surfinii zamieszkał taki ptaszek - zwiastujący zbliżającą się małymi krokami jesień...
Wszystko chyba w miarę opisane na rysunku. Ta jasnozielona wielka plama to carex muskingumensis,turzyca palmowa w niskiej odmianie(jak zda u mnie egzamin,na razie ją testuję). W niej kępkami bodziszki ,hosty , parzydło,pewnie orliki ,dzwonki brzoskwiniolistne i zobaczę co jeszcze. Azalie wszystkie w pomarańczu. Nie mam pomysłu natomiast czym wypełnić miejsce z hortkami ogrodowymi. Mają być niebieskie oczywiście . Myślałam żeby dać tam pomarańczowe kukliki,one chyba kwitną równo z azaliami? Tylko co do nich? Chodzi mi po głowie carex evergold albo amazon mist.
Przesadź trawki lub Admiration.
Ja Admirationy co rok koryguję wiosną, nadaję kształt spłaszczonej kuli mniej się rozpadają.
Teraz za duże upały by mocniej przyciąć.
Ja swoje małe obwódki z berberysów będę jeszcze przycinała, ale są zdrowe.
Ano widzisz, jak to jest jedną rośliną w różnych miejscach w kraju czy tez w ogrodzie.
W tym lecie to ju całkiem różnie
werbena patagońską dostałam kilka sadzonek od naszej Danusi
moja mi z nasionek nie wyszła.Tak ona jest wyższa.
A jakie to jeżówki w kolorze fioletowym ??
Jeżówka Lemon drop
I moja zakała.Ma 3 lata i tyle stoi w miejscu.A mała, zakwitła 1 kwiatkiem.
Ponownie ją przesadziłam .
Jeżówka Marmalade
Hot Papaya
I moje ulubione. Działka została na szczęście powiększona i mogłam założyć rabatę różaną, za nią ukryć poletko z truskawek, drzewa owocowe i takie tam.
Czy Was też te upały tak osłabiają?
Nic normalnie nie można podziałać w ogrodzie. Ja ostatnio żeby zrobić cokolwiek wstaję o 5 rano i mam wtedy jakieś 3-4godziny ogrodowe.
Pokażę co wymyśliłam w temacie mojej kwaśnej rabaty.
Po pierwsze postanowiłam podzielić ją ścieżka żeby łatwiej ją było później utrzymać bo to ogromniasta rabata. Ścieżką ma być kontynuowana także przez rabatę przy magnolii.
Zobaczcie