Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:17, 19 paź 2018

Do góry

Piękna jesień.
Ogród do odnowy 09:59, 19 paź 2018

Do góry
strzępiastokory

anafalis

augusta luise

śliwa wiśniowa 'Hessei'

Ogród do odnowy 09:55, 19 paź 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Sliczne te różności .Kuruj się musisz mieć ciepło

Staram się
dla Ciebie

Tajemniczy Ogród 09:52, 19 paź 2018

Do góry

Słuchajcie, wpadłam na taki dziki pomysł, patrząc od końca fotki (musicie wysilić wyobraźnię). A gdyby tak zostawić te dwie na końcu wiśnie, potem uzupełnić szpaler choin na przeciw okna (mogłabym je poprowadzić na taką wysokość, żeby nie zasłaniały słońca, a zasłaniały dom i ciąć wąsko - oglądałam gdzieś, że można), potem znowu byłyby dwie śliwy, potem krótszy szpalerek choin do klona. Może wyżebrałabym kawałek trawy od M. i coś by się dało pod nimi posadzić... Jakieś trawki... Ja k myślicie?
Zostawiłabym tu tylko jeszcze te hortki bo mi pasują do drzewek.
Osiedlowy ogródek 09:39, 19 paź 2018

Do góry
Myślę, że nie ma co tak bardzo na siłę robić ostrej granicy koła. Można to koło wsunąć w rabatę i jesli już bardzo chcesz zachować jego kształt to linię łuku w rabacie mogą podkreślić jednorodne rośliny posadzone niby kreską namalowane.
Okrągły placyk umiejscowiony centralnie wygląda nienaturalnie, wymuszenie
Kokesz napisał(a)

Myślę, że powyższe koło może zawrzeć drzewo, albo pień drzewa może być umiejscowiony na linii okręgu.
Wsunięcie placyku w rabaty nie zaburzy jego kształtu nawet jeśli tylko fragment łuku będzie podkreślony. Wyjdzie naturalny efekt.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:34, 19 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

No właśnie, gdybym miała Twój dar, to bym sadziła właśnie tak jak Ty - plamami. A że tego daru Pan Bóg poskąpił, to muszę iść w rządki... Czego przykładem jest moja nieszczęsna południowa rabata... Cześć Haniu, przyszłam na kawkę
Podmiejski ogródek 09:21, 19 paź 2018

Do góry
Żeby choć pozory zgodności z tematyką forum zachować, przedstawiam nowego mieszkańca domu:

Mój pierwszy kwiatek doniczkowy w życiu
Ktoś wie c oto jest i jak należy o niego dbać?

(doniczka idzie do wymiany rzecz jasna)
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 09:20, 19 paź 2018

Do góry
Karolina,

nie ma obawy bo palenisko posiada specjalną przykrywę z siatki -przyjrzyj się tym fotkom

a na tej jest bez gdy kiełbaski się piecze;

kolejne fotki wrzucę niebawem a dziś już uciekam....

pozdrawiam
Jan
Podmiejski ogródek 09:18, 19 paź 2018

Do góry
Schody niedokładnie takie, jak sobie wymyśliłam ale i tak fajnie wyszły

A tu główny punkt zbiorczy całej rodziny. Pieca jeszcze nie odpalaliśmy za to cała góra drewna już poszła
Podmiejski ogródek 09:14, 19 paź 2018

Do góry
Chyba powoli zapadam w sen zimowy
Wczoraj ostatnim rzutem na taśmę wsadziłam jeszcze (prawie) wszystkie zakupione cebule ale porządków już nie zdążyłam zrobić, w związku z czym zdjęć nie będzie - widać na nich było tylko i wyłącznie opadłe liście

Poza tym, nie oszukujmy się, w tej chwili i jeszcze jakiś czas żyję domem i cieszę się gładkimi podłogami (zamiast paskudnej terakoty), czystymi ścianami i balustradą, która nie grozi wypadnięciem przy najlżejszym dotyku

Rzecz jasna, moje dzieci są niezawodne. Jaką zabawę sobie wymyśliły natychmiast po wprowadzeniu się do świeżo wyremontowanego domu? Gra w hokeja piłeczką do mini-golfa

Wrzucę kilka zdjęć domu, zanim nie zostanie znowu kompletnie zrujnowany

Jak widać - nieustająco work in progress niedoróbki, większości rzeczy jeszcze brakuje ale trudno się mówi i zbiera kasę
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 09:11, 19 paź 2018

Do góry
Ewa,

Podest ten wykonał mi to stolarz na zamówienie bo nie miałem czasu się z tym bawić - dał on deski o grubości 4 cm a od spodu są kantówki jako poprzeczki aby wszystko trzymało się razem, no a potem wyciął kształt okręgu. I tak powstał podest pod jacuzzi/spa - oczywiście pod podestem jest ziemia wyrównana do poziomu a następnie eko-bord aby nadać kształt okręgu na ziemi i zarazem wykonać odcięcie trawnika. No a w środek do okręgu wsypujesz grys lub kamień - ja zaś dałem otoczaki.
I tak powstała mi przytulna miejscówka w ogrodzie z podwójnym przeznaczeniem która latem pełni funkcję ONSEN/SPA - zaś zimą jest w tym miejscu palenisko

poniżej fotki pokazują wersję z sezonu letniego :

pozdrawiam
Jan
Moje miejsce na ziemi -początek 09:02, 19 paź 2018

Do góry
z góry przepraszam za rysunek

przy ogrodzeniu mogą być ML, to drzewa to albo sliwy wiśniowe, albo Umbry, pomiędzy nimi możesz dać hortki i berberysy thunberga, a z przodu jakieś kuliste czy żółte czy bordowe berberysiki np ze stipą.

albo przy ogrodzeniu tuje na prześwitach sąsiada z ML
To tu- to tam- łopatkę mam ! 08:21, 19 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

[img

Gruszko co to za jabłonka? Ola?
Żywopłotki cisowe. 08:08, 19 paź 2018

Do góry
Anabell napisał(a)

Gosia!
a że ja nie wpadłam na taką myśl, już moje pachnotki leżą na kompoście, a tak mocno siedziały korzeniami w ziemi że wyrywałam jak ciągnał D. rzepkę...

w tym roku nie mam nasion, może jeszcze gdzieś będę zamawiała, tylko dałam sobie szlaban z siewkami.

To był przypadek, wichura połamała całą wielką gałąź, szkoda było wywalić więc do wody wstawiłam

Przepiękna różyczka

I szaleństwo daliowe
Ranczo Szmaragdowa Dolina 07:58, 19 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Normalnie myslałam ze wkleiłaś fotke z wycieczki - ale pięknie!
A fotki bażanta - pierwsza klasa!
Wszystkiego po trochu 07:47, 19 paź 2018

Do góry
żagwin przepięknie obrasta kamienie

ścieżka z pozycji kucającej
tu na rogu gdzie zakręca przywrotnik ostroklapowy przesadzę chyba hortensję na pniu?

klinik Shirasawy

sosna żółta namiętnie cięta prze mnie żeby nie dopuścić do jej rozrostu
Ogród do odnowy 07:46, 19 paź 2018

Do góry

Kalina bodnantska 'Dawn'
Ogród do odnowy 07:45, 19 paź 2018

Do góry

Różności
Ogród do odnowy 07:45, 19 paź 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Współczuję Gosiu, ten ból jest okropny Mnie kiedyś pomagało leżenie z nogami ułożonymi pod kątem prostym - takie krzesełko. No i cieplutko musi być . Trzymaj się

Jolu znam ten sposób ale nie byłam w stanie tego zrobić. Rozgrzewamy i kasuję

Najgorzej że zimno się zbliża a mam kilka doniczek chociaż do zadołowania i liście do skoszenia i wrzucenia na rabaty
Nie mówiąc o kopczykowaniu roślin

Ogród do odnowy 07:41, 19 paź 2018

Do góry

To jedyne zdjęcia które mam w telefonie zdjęcia z 1 czerwca.

Łóżko mam na tyle twarde, że wytrzymuję

kolejne foty - to ta na drugim planie, bardzo się rozrosła, pożąrła pół rabaty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies