Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 08:15, 01 sie 2018

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 08:12, 01 sie 2018

Do góry
Trochę urlopowałam i nadrabiam powoli zaległości, mam tyle roboty po powrocie, że nie wiem co robić najpierw i jeszcze te upały... uufff
zostawiam chociaż trochę zdjęć...
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 08:10, 01 sie 2018

Do góry
Malgosik napisał(a)

Początek września będzie bardzo dobry na dzielenie żurawek. Tylko ukryj je w cieniu i muszą mieć stale wilgoć.
jak dasz ukorzeniacz to będzie jeszcze lepiej i szybciej. Potworami w tym roku nie będą, ale w przyszłym już dadzą kolorek.
A która róża to ten Leonardo?
Mocniej różowa na końcu?

tak, miejsce w cieniu... hmmm cien to jest, ale gorzej z miejscem. no nic, może jak wykopię liliowce to będzie miejsce .

a Leonardo jest ładną różą, mam 2. tyle że jedną co wcisnełam to nie pasuje tam. Widzę że w tym sezonie jej z bliska chyba nie uwieczniłam, oprócz fotki z kwiatami żurawki. tutaj z daleka - niska pod anabelką. Te wysoko rosnące to edenki. Leonardo ma dość ciemny różowy kolor, taki zimny, i na koncach płatków jest ciut jaśniejsza co robi wrażenie takiej fajnej poświaty.

Działeczka Asi :) 08:00, 01 sie 2018

Do góry
asiak napisał(a)

Piękny, soczysty i energetyczny ogród, w kąciku ławeczkowym zapewne kawusia smakuje wyśmienicie.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 07:42, 01 sie 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
No dobra, to jako przerywnik - towarzystwo spotkane na spacerze z psem, tuż za płotem

Zapomniałam dodać śliczna jeżowa rodzinka
Miejski ogród w wersji mini 07:35, 01 sie 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Przyszłam zobaczyć nie kwitnące Bobo pokażesz? u nas wczoraj wieczorem burza przeszła ogród podlany, niby dzisiaj upały zapowiadają póki co pochmurno i się nie zapowiada, ale zobaczymy.

Takie są. To maluchy tegoroczne.

Przedogródek pod dębem 07:29, 01 sie 2018

Do góry
Waclaw napisał(a)

Rewelacja, taka obwódka Pięknie Ci to wyszło.
Jeżowke purpurowa, przetacznik kłosowy 07:28, 01 sie 2018

Do góry
Mam ich około 30-40 sztuk. Ładnie się rozrosły.

Wzgórze chaosu 07:26, 01 sie 2018

Do góry
Na tym stole fajnie widać różnicę po szlifowaniu. Denerwują mnie jeszcze te stopniowania w nogach, muszę znaleźć dobrą piłę

Efekt końcowy szlifowania... Jest lepiej, prawda

I poszukiwania koloru... Nienawidzę tego!

Próba szarości na poprzednim czerwonym kolorze sprawia, że szarość robi się fioletowa. Mam namiar od Oli z "Mojej walki z wiatrakami..." na świetną lakierobejcę Bondexu w kolorze "Patynowane drewno". U niej na czystym wcześniej drewnie wygląda pięknie, u mnie ma zimną, fioletową poświatę. Obok była próba "Dębu rustykalnego" aby dodać nieco ciepła, niestety kolor wychodzi brzydki, bury, nawet go nie fociłam.

Na koniec próby czegoś jaśniejszego i powiem wam, że to chyba dobry kierunek. Najbardziej podoba mi się wersja u góry po prawej. To również Bondex tylko kolor "Wenezuelski marron". Jest ciepły i najlepiej byłoby położyć tylko jedną cieniutką warstwę. Przykryje wtedy poprzednią czerwień, ale będzie widać słoje.
Niestety z pięciu puszek, które sprawdzałam w sklepie na C. tylko jedna jest dobra, reszta ścięta. A jedną puszką tego nie pomaluję i muszę jechać po resztę na drugi koniec Krakowa.
Patrząc na moje błądzenie w kwestii koloru i farby najlepszą opcją byłoby nie malownanie tego wcale. Jest pod dachem, więc deszcz na to nie pada. Kolor obecny podoba mi się, a pomalować zawsze można Zobaczymy...
Wzgórze chaosu 07:11, 01 sie 2018

Do góry

Na pierwszym zdjęciu widać nieco przyciemnione boki kominka, wyląda to lepiej niż poprzednia śnieżna biel. Ciemne boki były za ponure i szary kolor gryzł się z brązowawą belką.
Wzgórze chaosu 07:08, 01 sie 2018

Do góry
Jest progres z remontem altany Zamiast skośnych kratek wstawiłam trzy jednolite płyty. Wszystko pomalowałam bez efektu przecierek farbą Lignofix kolr: kość słoniowa - bardzo fajny, kremowy odcień. Meble zeszlifowane, wiecej chyba nie będę, podoba mi się ten efekt. Pozostaje kwestia pomalowania i tu pojawia się problem z odcieniem... Na razie kombinuję.
Pomalowałam też biały kamień na ściankach bocznych kominka na szaro. Niestety każda szarość w tej altanie przybiera odcień fioletu. Wyglądało to źle, dlatego dokupiłam beż i jest przcierka. Myślę, że jeszcze odrobina brązu i będzie ok. Pozostaje pomalowanie kostki i oświetlenie. Niestety nie mam prądu w altanie, Teraz kolej na Jacka
Przydałby się jeszcze nowy gont na dachu ale myślę, że na wiosnę, gdy mąż dojrzeje do zmiany i tego

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 06:05, 01 sie 2018

Do góry
Jola, dasz radę

Nie mogę się doczekać, będę miała swoje miejsce, będę mogła gości zapraszać. Zlot zrobię
Niestety masz rację, ten gość który zbudował też. Straty ciepła są, myć tego nie ma jak, ale mus te okna zamontować, heh

Na razie robię przetarg na ogrodzenie działki od lasu. Najtańsza oferta na siatkę z podmurowką to 90 zł za MB. Przy 160 metrach robi się sporo. Heh.

I kombinuję z piwniczką. Znalazłam firmę która mi to zrobi, kupuję prefabrykat który się nazywa 'betonowa komora wodomierza' haha. Za 400 zł wytną mi w tym otwór drzwiowy. Koparkę muszę zamówić i wywrotkę piachu na podsypkę. I drzwi robione z desek u jakiegoś stolarza co będzie pewnie najtrudniejsze.

I geodeta drugi miesiąc grzebie w papierach a efektu brak. Heh

Sos do pizzy i sok pomidorowy gotowy i w słoikach

Ogrodowe szaleństwo ... 01:09, 01 sie 2018

Do góry
Nowalijka napisał(a)
A to moje dzisiejsze poczynania na działce. Starą metalową misę obsadziłam rojnikami.

Wyglada pięknie. A co zrobisz z nią na zimę? Bo w metalu to im może być jednak za zimno...tak mi się wydaje.
Ogród Nebel 00:45, 01 sie 2018

Do góry
To propozycja zagosporadowania mojej skarpy. Nie do końca, tak sobie to wyobrażam

Za dużo kamienia...zbyt mało roślin, które lubię...
Moja działka na Dębowym Lesie 00:04, 01 sie 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Piękny ten przetacznik, mam je też u siebie ale takie bardziej delikatne i moje już kończą kwitnienie. Twój taki mocno wypasiony

Dorotko, na weekend sprawdzę jak jest i o w tych nasionkami gipsówki.
Ten przetacznik kupiłam 7 lipa w sporych pąkach .To teraz ładnie kwitnie
Tylko nie wiem , czy dobre go posiadłam między różami .

Magnolia sobie kwitnie, kilkoma kwiatkami

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:45, 31 lip 2018

Do góry
Zostawię jeszcze na dobranoc taki widoczek

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 23:44, 31 lip 2018

Do góry
Tutaj mam dzielone wiosną Virgin - wolniutko przyrastają

Moja działka na Dębowym Lesie 23:42, 31 lip 2018

Do góry
Adela napisał(a)

Jeszcze raz się odniosę do lili drzewiastych
Oczywiście miałam napisać 1,5 - 2 m, ale czytałam w ofertach sklepów internetowych o takich, które osiągają 2,5 m!! Np Miss Lily.

Kosmosy tworzą piękną łączkę
Prawie juź o nich zapomniałam, a były bardzo popularne na działkach w okresie mojego dzieciństwa

oe i tak o do tyg drzewiastych.Ale czy u nas takowe rosną ??
U mnie w ogrodzie rodzinnym nie było cosmosów.
Moze dlatego ja je sieje i mam. Trochę nawet nadmiar w niektórych miejscach .

Adela napisał(a)
Aniu, a czy hortensja Silver Dollar dłużej utrzymuje biały lub limonkowy kolor? Takiej jeszcze szukam

Elu, ja nie mam Silver Dolar.
Kupowałam ją.Ale okazała się pomyłką i mam drugą Vanilla Fraise.

A to moja druga młodsza Limka

A to starsza Hortensja Vanilla Fraise
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:38, 31 lip 2018

Do góry
asiak napisał(a)

Dorotko, u mnie taka sama sytuacja Bardzo lubię robić zdjęcia, a nie potrafię (tu piszę o sobie ) Nie ma mnie kto nauczyć. A sama nie potrafię dojść, co do czego i tak pstrykam tylko na automacie
Ja tylko zmieniam tryby, zauważyłam, że zdjęcia robione późnym popołudniem (Około godziny 18) robione trybem zachód słońca mają większą intensywność. Jakby kolory były troszkę bardziej intensywne.

Wśród brzóz i dębów 23:28, 31 lip 2018

Do góry
Gosiu, też się obawiam, że zasiedlą go robaki, ale wnuczki mają tyle radości z podlewania go i obserwacji jak rośnie. To więcej warte od jednego grzyba, wyrosną następne.

Aniu, można w ogrodzie zaszczepić grzybnię, wtedy wyrosną nie tylko maślaki.

Grażynko, kanie też się u mnie pojawiają.

Renatko, wnuczki mam raz na rok, dokładamy starań, żeby się u nas nie nudziły.

Po słupkach trejaża wspina się winobluszcz

i chmiel japoński.

Samosiejki wilca pojawiają się w nieoczekiwanych miejscach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies