Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » 'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny

bql3 22:33, 18 paź 2018

Ewelino,
Te moje Jacuzzi to mi wodę podgrzewa filtruje i buzuje - no nie powiem bo hula i jest bez zarzutu, po prostu CZAD!
No tę japonistykę chciałbym trochę liznąć ale obawiam się że czasu mi nie starczy na to wszystko aby ogarnąć - ale fascynacją tym językiem jest w pełni uzasadniona
Dziś wieczorem nastąpiło pierwsze tym sezonie odpalenie paleniska stoi ono dokładnie w ogrodzie na miejscu gdzie latem było jacuzzi i spa. Będzie ono teraz królować u mnie przez zimę aż do wiosny.
(Mmm ... i pieczenie na ogniu kiełbasek też było )

pozdrawiam
Jan

Matane!

eVka 08:38, 19 paź 2018

Zazdroszcze tego Spa, cikawie wymyśliłeś to koło pod basen, z drewna. Jak ono jest skonstruowane, deski położon są na grysie? jak się trzymają? mam takie miesce ppd base, które po sezonie chcę wykorzystać tak jak ty na palenisko i myśłam o takim podeście z desek ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Klony jak zawsze urzekają, wieczorem to już bajka, mega romantik!
Mixtoorka 09:10, 19 paź 2018

Janie klony...cudo!! A palenisko rewelacja Bałabym się tylko, że jakaś iskra mała puści z dymem kawałek Twojej Japonii.

Pięknie, pięknie.
bql3 09:11, 19 paź 2018

Ewa,

Podest ten wykonał mi to stolarz na zamówienie bo nie miałem czasu się z tym bawić - dał on deski o grubości 4 cm a od spodu są kantówki jako poprzeczki aby wszystko trzymało się razem, no a potem wyciął kształt okręgu. I tak powstał podest pod jacuzzi/spa - oczywiście pod podestem jest ziemia wyrównana do poziomu a następnie eko-bord aby nadać kształt okręgu na ziemi i zarazem wykonać odcięcie trawnika. No a w środek do okręgu wsypujesz grys lub kamień - ja zaś dałem otoczaki.
I tak powstała mi przytulna miejscówka w ogrodzie z podwójnym przeznaczeniem która latem pełni funkcję ONSEN/SPA - zaś zimą jest w tym miejscu palenisko

poniżej fotki pokazują wersję z sezonu letniego :

pozdrawiam
Jan
bql3 09:20, 19 paź 2018

Karolina,

nie ma obawy bo palenisko posiada specjalną przykrywę z siatki -przyjrzyj się tym fotkom

a na tej jest bez gdy kiełbaski się piecze;

kolejne fotki wrzucę niebawem a dziś już uciekam....

pozdrawiam
Jan
anabuko1 12:14, 19 paź 2018

Alez piękne te twoje klony.
Ile Ty ich masz ??
Domek narzędziowy ...bardzo ładny. Taki katalogowy
eVka 12:22, 19 paź 2018

bql3 napisał(a)
Ewa,

Podest ten wykonał mi to stolarz na zamówienie bo nie miałem czasu się z tym bawić - dał on deski o grubości 4 cm a od spodu są kantówki jako poprzeczki aby wszystko trzymało się razem, no a potem wyciął kształt okręgu. I tak powstał podest pod jacuzzi/spa - oczywiście pod podestem jest ziemia wyrównana do poziomu a następnie eko-bord aby nadać kształt okręgu na ziemi i zarazem wykonać odcięcie trawnika. No a w środek do okręgu wsypujesz grys lub kamień - ja zaś dałem otoczaki.
I tak powstała mi przytulna miejscówka w ogrodzie z podwójnym przeznaczeniem która latem pełni funkcję ONSEN/SPA - zaś zimą jest w tym miejscu palenisko

poniżej fotki pokazują wersję z sezonu letniego :

pozdrawiam
Jan

Bardzo Ci dziękuję za instruktarz, wszystko wiem, czyli konstrukcja z kantówek i na to przybite dechy, wszsytko na podbudowie z grysu/kamieni.
bql3 14:00, 19 paź 2018

Ewa,
Dokładnie tak jak mówisz i nie zapomnij dać Eko-bord.

Aniu,
Na tę chwilę moja kolekcja klonów w ogrodzie jest na ok. 44 sztuki

bql3 14:09, 19 paź 2018

i jeszcze wieczornych parę ujęć z Chashitsu oraz ogrodu... ( fotki są zrobione wieczorową porą przy dość ograniczonym świetle )

cdn...
bql3 14:12, 19 paź 2018