Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Ogród u Mayi 10:07, 23 maj 2013

Do góry
Sabinka napisał(a)
I jeszcze taka ciekawostka
- Do cienia ( Ginger Ale + Pear Crisp + Citronelle)
- Do pol-cienia ( Caramel + ginger Peach +Midas Touch)
- Do slonca ( Black Beauty + Lime Marmelade + Fire Chief )

Fajne ściągi! Przydadzą się bardzo!
Poczytałam trochę wstecz - co do bukszpana - absolutnie nie do kwaśnej ziemi.
W tym wąskim paseczku wzdłuż drogi dojazdowej i ogrodzenia nie szalałabym z mnogością gatunków - mało tam miejsca. Jeśli sąsiadka nie ma nic przeciwko temu (ogrodzenie Twoje czy Jej?) to na płot puściłabym jakieś pnącze, a dołem grupami 2 kolory berberysów (np. Maria i Atropurpurea) cięte w niski żywopłocik. Albo inny pomysł: thuje smaragd, a dołem w wolnych miejscach trzmielina płożąca (np. Emerald'n gold). Gosia fajne projekciki puzzluje
Ogród u Mayi 09:56, 23 maj 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
żyją żyją!!! wsadzaj do ziemi zasil biohumusem i bedzie dobrze , poobcinaj po bokach te zeschnięte listki

Podpisuję się!
Borówcowy raj 09:54, 23 maj 2013

Do góry
Cięłam wczoraj moje thuje Danica - z 11 szt. dopiero 7, przez całe popołudnie i wieczór... Jednak bukszpany lepiej/łatwiej się tnie Żałuję, że dopiero w tym roku się za to zabrałam... Rosły nierówno, bardziej jaja niż kule i trochę łysawe są dołem. Zagęszczą się jeszcze dołem? Patrzę z zazdrością na Twoje idealne
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:31, 23 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Daj fotkę, ocenimy Twoje zdolności fryzjerskie

U mnie mozecie zobaczyc te ktore mniej przycielam :

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1042-ogrod-u-mayi?page=22

a za chwilke ide zrobic zdjecia tych ostro potraktowanych ..
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:21, 23 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

No proszę - nawet nie wiedziałam, że w cieniu trzmieliny też dają radę... A to wszystko przez to, że... nie mam cienia

Ja jeszcze nie mam obsadzonego ogrodu bo wciaz brakuje mi ziemi i to kilka ton...dlatego jedna strona jest pusta. Wiatr hula ze hoho..!

Caly ogrod mam w sloncu ( taki byl cel jak budowalismy ) ale np. front domu sloncem sie cieszy dopiero po godzinie 14.00.

Trzmieliny napewno bede miec bo jak to Wieloszka mowi lubie miec ogrod bezproblemowy
Zapraszam do mnie bo jestem poczatkowym ogrodnikiem z rocznym doswiadczeniem (wiec znikomym) i potrzebuje dziewczyny Waszych porad!

Podobnie jak Ty Agnieszko wszystko w linii..rowno tylko ze u mnie rabaty bardziej powywijane
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:16, 23 maj 2013

Do góry
Sabinka napisał(a)

No ja te moje to tak ciachnelam ze boje sie ze kiedykolwiek odbija...przy samych czubach..hehehe no ale mam nadzieje!

Daj fotkę, ocenimy Twoje zdolności fryzjerskie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:15, 23 maj 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
KTO ZABRAŁ POGODĘ????
Apeluję proszę oddać mi pogodę, ja mam w niedzielę komunię ...

Przyłączam się do apelu!!! Ja mam rocznicę - i rok temu była dokładnie taka sama beznadziejna pogoda
Ogród zachwycający!!! A kawka i zbieranie energii do pracy - robię tak samo
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:14, 23 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

I jedne i drugie carexy przezimowały tak samo - może Ice Dance ciut lepiej, bo wielki był i w największe mrozy przykryłam go gałązkami świerkowymi. Ale i tak wiosną trzeba było ciachnąć wszystkie te uschnięte końce - po strzyżeniu oba wyglądały tak samo
Tych nasadzeń na drugim zdjęciu już nie ma Tzn. są, ale w innych miejscach Żuraweczki sadziłam co 25cm i to za dużo jeśli mają szybko stworzyć gęstwinę. Teraz są przesadzone (po zimie zostało 6szt.), rosną gęsto co 10-15cm i w lepszej ziemi, więc dużo lepiej wyglądają. Obfocę je dziś wieczorem

No ja te moje to tak ciachnelam ze boje sie ze kiedykolwiek odbija...przy samych czubach..hehehe no ale mam nadzieje!
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 09:11, 23 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
W ZC beze mnie?!!!!!

I beze mnie też??? Oszsz Wy!!!! Trzeba się było chociaż nie przyznawać
Zimozielony ogród przy białym domu 09:09, 23 maj 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zobaczycie tego cisa za dwa lata, nie uwierzycie jak wypięknieje.

To właśnie jest mistrzowska klasa - widzieć coś pięknego w czymś, co dopiero powstanie. Wiem, że będziemy się jeszcze tym cisem zachwycać
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 09:05, 23 maj 2013

Do góry
Zakątek z czosnkami wymiata!!! W ogóle wszystkie zakątki śliczne, ale ten jak z reklamy mebli ogrodowych Masz już jakiś pomysł na obsadzenie tej murowanej donicy?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:05, 23 maj 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Tosiu, bardzo się cieszę, że nie popełniasz moich błędów Obserwuję z zapartym tchem Twoje ogrodowe początki, tylko czasu na wpisy brakuje, ale się poprawię Zaczęłaś najlepiej jak mogłaś
Te kule na pniu, to szczepione świerki "nidiformis". Szybko przyrastają, są bezproblemowe, ciacham raz w roku sekatorem. Za radą Domi (Ogród Dominiki) pryskam na przędziorki, bo ponoć smaczne są te świerki dla nich A Domi jest z Twoich okolic, i ma takie same świerki, więc są gdzieś do kupienia.

Aga jakimś cudem Twój wątek mi sie zagubił,
dobrze że znowu Cie znalazłam, i o proszę od razu informacje przydatne coś ładnego zamiast cisa na pniu. musze u nas poszykać tych świerków.
Pozdrawiam, a oagród ... jak zwykle zachwyca.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:59, 23 maj 2013

Do góry
GabiK napisał(a)
Aga, pozwól, że się wtrącę w sprawie trzmielin.
Sabinko, moje posadzone w zeszłym roku w skrzyni trzmieliny pięknie przezimowały, i mocno przyrosły na wiosnę. Rosną w prawie całkowitym cieniu. Trzmieliny są bardzo tolerancyjne co do nasłonecznienia. Potwierdzam, że nie sprawiają żadnych problemów.

No proszę - nawet nie wiedziałam, że w cieniu trzmieliny też dają radę... A to wszystko przez to, że... nie mam cienia
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:57, 23 maj 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Aga, jak u ciebie jest wymuskane! Kompleksów się nabawiam zawsze i uciekam, żeby zaszyć się w mojej dziczy. U mnie nie ma szans na taki porządek, no za Chiny się nie uda Jaki pan taki kram

Aga, przez kolano zaraz Cię przełożę!!! Przecież kochasz swoją "dzicz" a ja moje kąty proste i nasadzenia pod linijkę - każdy ma tak jak lubi, jak mu się podoba Twój ogród do Ciebie bardzo pasuje - a najbardziej do Twojej fryzury - takie niesforne, urocze loczki
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:52, 23 maj 2013

Do góry
Sabinka napisał(a)

Czy te Carexy lepiej zimuja niz c.Eve.?

W jakich odstepach sadzilas Wieloszko te zuraweczki?

I jedne i drugie carexy przezimowały tak samo - może Ice Dance ciut lepiej, bo wielki był i w największe mrozy przykryłam go gałązkami świerkowymi. Ale i tak wiosną trzeba było ciachnąć wszystkie te uschnięte końce - po strzyżeniu oba wyglądały tak samo
Tych nasadzeń na drugim zdjęciu już nie ma Tzn. są, ale w innych miejscach Żuraweczki sadziłam co 25cm i to za dużo jeśli mają szybko stworzyć gęstwinę. Teraz są przesadzone (po zimie zostało 6szt.), rosną gęsto co 10-15cm i w lepszej ziemi, więc dużo lepiej wyglądają. Obfocę je dziś wieczorem
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:45, 23 maj 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)
Wieloniu - jak jutro nie wrzucisz nam jakiś zdjęć, to normalnie dostaniesz lanie!!!

Gabisiu, nawet zrobiłam wczoraj dokumentację foto moich prac - cięłam thuje Danica pod brzozami. I... nie wzięłam ze sobą tych zdjęć, więc musisz kochana poczekać do wieczora
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:44, 23 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Hm... Wczoraj to ja byłam w stolycy....
Buziam

No wiem... Doczytałam. Dzisiaj zostawię u rodziców
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:43, 23 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)
Zrobiłam cofaj do 435..... estetycznie i porządnie wszytko.... zamiast cisa Nidiformis jest super...
A klon . twój ulubiony.. i mój też
Lubię twego jako kulkę i swojego jako obelisk

Aniu, chyba będę tez musiała kupić takiego obeliska jak Twój. W kole żwirowym zeszłej jesieni posadziłam kolumnowego buka czerwonolistnego, zrzucił wtedy wszystkie liście jak Twój grujecznik od Danusi. Wiosną wypuścił dużo pączków, ale rozwinęło się zaledwie parę listków i wygląda żałośnie Chyba będę musiała go wymienić - jednak klony są mniej problemowe...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:40, 23 maj 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Agnieszko, cofnelam sie troche, poczytalam, ogrod masz piekny!!!
u mnie tatarak variegata odszedl po zimie, mimo okrycia... nie polecam...

pozdrawiam!!

Dzięki Ci bardzo za info Jak ma mieć kolejną primadonnę do okrywania, to chyba zrezygnuję...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:38, 23 maj 2013

Do góry
Sabinka napisał(a)

I juz mam kolejne pytanie

Moje carexy tak wygladaly po zimie i je ciachnelam...myslisz ze przezyja czy juz sa kaput?

Sabinko, moje carexy wszystkie tak wyglądały i też ścięłam im całe te zbrązowiałe końce - został taki krótki jeżyk. Cięcie było dopiero pod koniec kwietnia. Teraz już ładnie odbiły, nawet kwitły ale nie mam "przy sobie" fotki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies