Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Żywopłotki cisowe. 20:36, 31 lip 2018

Do góry

niski onętek samosiejka, mam zebrać nasionka.

Zarósł mi kwadracik, a w nim jeżówki Pink Delight i bonbon póżno posadzone i słabują.

Przy podlewaniu wyrywałam duże chwasty i na trawnik rzucałam, wszystko dlatego że derp, drep nie moge robić, noga boli.
Gutlandia 20:34, 31 lip 2018

Do góry
la_estrellita napisał(a)
Tak na szybko się pochwalę... . Z powodu nieznośnego upału dzisiejszą wycieczka została odwołana. Postanowiłam więc pojechać do sklepu celem zakupu soli i tabletek do zmywarki i... tak jakoś wyszło, że zostałam szczęśliwą właścicielką 1000l kory

około dwóch ton koziego obornika

O tabletkach i soli oczywiście zapomniałam .

Za to eM zrobił mi kolejny prezent

.

Do kompletu posiadam 100 kg mączki bazaltowej i trochę kompostu. Jak tylko upały zelżeją będę sądzić pierwsze krzaczory. Już się nie mogę doczekać.

Tez bym o soli zapomniała jak bym takie skarby zobaczyłaTaki Em to marzenie nie jednej ogrodniczki, jak się chłop zna na prezentach i wie co kobiecie najbardziej potrzebne
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:27, 31 lip 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Jutro też wybieramy się na tą polską plażę...tylko szkoda, że takie tłumy

Asperkę możesz u mnie zobaczyć...właśnie się nią zachwycam
Obłędne ten meczyk u Ciebie

Wiedziałam i będę szukać ale chyba po urlopie by mi nie padła...
Mieczyki psotniki - tu miały być żółte a są białe, a na drugiej miały byc różowe a są i czerwone... Jak tu wierzyć paczuszką?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:26, 31 lip 2018

Do góry
Witajcie,
Wklejam zdjęcie chrząszcza, którego obserwuję w tym roku w ogromnych ilościach. Aktywny jest głównie po zmroku, lata troszkę nieudolnie i na krótkie dystanse. Proszę napiszcie mi czy mam go tępić czy kochać.
Moje małe wielkie marzenie 20:22, 31 lip 2018

Do góry
alis napisał(a)

Nie wiem co TO ale pięknie wygląda
Fajnie, że Ci hakonki przyrastają. Ja mam kilka, ale szału nie ma.
Hortki bajeczne
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:20, 31 lip 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
Elu oj dzis by sie przydalajakaslodowka ze sniegiem gdzie by mozna bylo na chwile wejsc, 33 na trometrze mamy ufff
Co do Afryki to taki kawal slyszalam, ze skoro nam Pan Bog tyle nowych obywateli z Afryki tu przyslal to i pogode trzeba do nich dostosowac

dzis bylismy z naszymi baranami na aukcji, celem nie bylasrzedaz tylko ocena i jeden naszego chowu dostal bardzo ladna ocene i sedzia chwalil, ze mamy ladne zrowe zwierzeta
przy okazjizahaczylismy o centrum ogrodnicze ale nic nie kupilam tylko pare fotek telefonem zrobilam, telefon byle jaki wiec fotki tez nie lepsze.

dalie wielgasne mieli, na zdjeciah mniejsze sie wydaja

Supeeer ale fajnieee no i piknie wyglądasz aaa taki rower u mnie widzę buziakiiii
Sezon 2017 u Hanusi 20:17, 31 lip 2018

Do góry
Ale cudownie bardzo się cieszę że się Wam dziewczynki udałoooo Piękne zadowolone kobietki buziaki posyłam

Hanusia moc uściskówi kwiatuszek dla Ciebie

Żywopłotki cisowe. 20:16, 31 lip 2018

Do góry
Gren z ubiegłego roku ale słabo się rozrosła, zakwitła dwoma kwiatkami.

Padła mi Artrmisia po deszczach, w jednym miejscu widać życie przesadzę do rozmnożenia.
a w tym miejscu trzeba podkopać dam żwirku, podsypię kamieni, nie lubi ciężkiej ziemi.

zrobiły się poczochrańce po deszczach.
Moja działka na Dębowym Lesie 20:13, 31 lip 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Sporo masz ciekawych jeżówek ja na drugi rok daję dużo jeżówek bo mi się bardzo podobają .w tym roku dokupiłam trochę ,zdecydowanie za mało ;d

Trochę ich jest.Ale nie mocno kępiaste wszystkie.
A takowe chciałoby się. oj tak
Te mam wrażenie,e jeszcze ich mało dokupiłam.Ale w tym roku stop!![

Moja druga Hortensja Vanilla Fraise
A miała być Silver Dolar .

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:12, 31 lip 2018

Do góry
jaRek napisał(a)
Shit no to dałem do pieca z nawozem

Trawnik tegoroczny, ma 4 tygodnie, był koszony już 3 razy.

Podkusiło mnie żeby go dodatkowo zasilić, żeby się lepiej rozrastał i krzewił.
5 dni temu, po 2 koszeniu rozsypany został nawóz Yara Mila Complex. Prawie cały worek 25 kg poszedł na trawnik ok 900m2. Rozsiewany był siewnikiem kółkowym ( gardena), ustawiony na 4. Generalnie wydawało się, że w miarę równomiernie się sypał nawóz. Po wszystkim wszystko podlane a dodatkowo po kilku godzinach spory deszcz.

Po 3 dniach od nawiezienia pojawiły się miejsca z jaśniejszą, żółtawą trawą. Trawnik jest aktualnie dwukolorowy, widoczne paski od siewnika - i co ciekawe tylko na mniej więcej 1/3 trawnika. Reszta jest w porządku, równomiernie wybarwienie i wzrost. W miejscach jaśniejszych trawa słabiej rośnie. Dodatkowo widać w kilku miejscach punktowe wypalenie trawy, tam pewnie musiało się coś więcej sypnąć. Generalnie kicha. Tyle pracy włożonej w przygotowanie trawnika.

Pytanie co robić dalej? Czy nic nie robić i czekać? W sumie jak te jaśniejsze pasy to spalona trawa to już chyba nic nie zrobię?

Jeśli jednak nie jest spalona to kiedy trawa sie wyrówna - orientacyjnie tydzień czy bardziej miesiąc?

Codziennie podlewam, oprócz tego przechodzą deszcze i burze więc na brak wody nie narzeka.
Poniżej zdjęcia aktulane

Wg mnie te pasy jasne to nie jest trawa spalona tylko nie dosiana nawozami tzw mijanka typowe pasy przy niedonawozeniu. Jakiej szerokości te jasne pasy bo można jeszcze podsypać nawizem ręcznie, ale nie jestem pewna co to jest bo fota z daleka.

Możesz też nic nie robić tylko kośic i podlewac po miesiącu już będzie wyrównane. Na początku września nawiez jesiennym ale ręcznie krzyżowo. Granulki nawozu widać jak rozrzucasz.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:10, 31 lip 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Hmmm, dziękuję Haniu za głos. Poniżej wstawiam zdjęcie pokazujące ten fragment bardziej z przodu.

Jak widać miskanty za śliwą tworzą jej plecy. Po przesunięciu prawego bardziej w prawo za śliwą zostanie dziura z jednej strony. Teraz tak patrzę - a może za miskantem po prawej dosadzić trzeciego derenia elegantissima? I wtedy perovskie za kalinę? Spodobał mi się ten pomysł .

Ponadto odczuwam zdecydowaną potrzebę wprowadzenia na tę rabatę koloru i właśnie jeżówkami zamierzałam to osiągnąć. Nie chcę, by ta rabata składała się z przede wszystkim miskantów, hortensji i rozchodników.

Pomysł z dereniem jest dobry.
Masz już tam kolor bordowy (śliwa), zielony w odcieniach, niebieski w odcieniach (perovskia i chyba kocimiętka), różowieć będą rozchodniki, białe w odbiorze derenie i pnie brzóz. Hortensje będą duże. To one powinny gwiazdorzyć. Jeżówki (jeśli będą w jaskrawym kolorze) będą rozpraszały wzrok. Moim zdaniem wielką zaletą tej rabaty jest spokojna harmonia.
Ale jeśli odczuwasz potrzebę wprowadzenia tam jeżówek współgrających kolorystycznie ze śliwą, to je posadź.
Edit: Nie dla trzcinnika- za dużo odmian traw na jednej rabacie wprowadzi chaos. Ta prawa strona będzie wyglądała jak sztucznie dołączona.
Mirkowy ogród (początki) 20:06, 31 lip 2018

Do góry
Fotki dla Mirelki
Za jej radą w tym roku przycięłam szałwie tak jak ona. Czyli same kwiatostany wycięłam. W zeszłym roku cięłam przy ziemi i nie zakwitła drugi raz.
Już zaczyna drugie kwiatnienie.

Moja działka na Dębowym Lesie 20:01, 31 lip 2018

Do góry
Aneta1309 napisał(a)

2,5 metra? ja się w tej materii ogrodowej nigdy chyba nie douczęnie jest proste to ogrodniczkowanie.
Aniu czy ta limonkowa jeżówka zimuje Ci bez problemów bo te odmianowe podobno potrafią ginąć a ja już drugi sezon do niej wzdycham w trawach mi się bardzo widzi ta panienka

Oj, 1,5 miało być .Haa, haa,
O taki 2,5 m nie słyszałam .
limonkowa jeżówka Lemon Drop ?? To nie dawny zakup.
Sama nie wiem jak będzie zimować . Moja jeżówka Secret Joy po zimie zniknęła.

Ranczo Edy 19:59, 31 lip 2018

Do góry

Mirkowy ogród (początki) 19:58, 31 lip 2018

Do góry
Ewo może to i dobry sposób na sianie stipy. Ale ja jej już nie chcę. Nie będę się na nią wkurzać. Wcześniej pisałam że siałam ją ostatni rok. Mam wiele innych równie fajnych traw. Choćby ta.
Pegasus (jednoroczna)
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:58, 31 lip 2018

Do góry
Witam Wszystkich Serdecznie. Mam zapytanie. Może ktoś pomoże w obsadzenia rabaty roslinkami bo jakoś brak pomysłu. Mam obok domku trójkąt o wymiarach 4.5 x 3.0 x 3.0. Coś zaczęłam tworzyć. Zobaczcie sami.

Ranczo Edy 19:57, 31 lip 2018

Do góry

Ranczo Edy 19:55, 31 lip 2018

Do góry

Ranczo Edy 19:54, 31 lip 2018

Do góry
gorącoooo ...dusznooo....ale i koi oczyy

Ranczo Edy 19:51, 31 lip 2018

Do góry
zatrzymać to co delikatneee...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies