Tez bym o soli zapomniała jak bym takie skarby zobaczyłaTaki Em to marzenie nie jednej ogrodniczki, jak się chłop zna na prezentach i wie co kobiecie najbardziej potrzebne
Wiedziałam i będę szukać ale chyba po urlopie by mi nie padła...
Mieczyki psotniki - tu miały być żółte a są białe, a na drugiej miały byc różowe a są i czerwone... Jak tu wierzyć paczuszką?
Witajcie,
Wklejam zdjęcie chrząszcza, którego obserwuję w tym roku w ogromnych ilościach. Aktywny jest głównie po zmroku, lata troszkę nieudolnie i na krótkie dystanse. Proszę napiszcie mi czy mam go tępić czy kochać.
Gren z ubiegłego roku ale słabo się rozrosła, zakwitła dwoma kwiatkami.
Padła mi Artrmisia po deszczach, w jednym miejscu widać życie przesadzę do rozmnożenia.
a w tym miejscu trzeba podkopać dam żwirku, podsypię kamieni, nie lubi ciężkiej ziemi.
zrobiły się poczochrańce po deszczach.
Wg mnie te pasy jasne to nie jest trawa spalona tylko nie dosiana nawozami tzw mijanka typowe pasy przy niedonawozeniu. Jakiej szerokości te jasne pasy bo można jeszcze podsypać nawizem ręcznie, ale nie jestem pewna co to jest bo fota z daleka.
Możesz też nic nie robić tylko kośic i podlewac po miesiącu już będzie wyrównane. Na początku września nawiez jesiennym ale ręcznie krzyżowo. Granulki nawozu widać jak rozrzucasz.
Pomysł z dereniem jest dobry.
Masz już tam kolor bordowy (śliwa), zielony w odcieniach, niebieski w odcieniach (perovskia i chyba kocimiętka), różowieć będą rozchodniki, białe w odbiorze derenie i pnie brzóz. Hortensje będą duże. To one powinny gwiazdorzyć. Jeżówki (jeśli będą w jaskrawym kolorze) będą rozpraszały wzrok. Moim zdaniem wielką zaletą tej rabaty jest spokojna harmonia.
Ale jeśli odczuwasz potrzebę wprowadzenia tam jeżówek współgrających kolorystycznie ze śliwą, to je posadź.
Edit: Nie dla trzcinnika- za dużo odmian traw na jednej rabacie wprowadzi chaos. Ta prawa strona będzie wyglądała jak sztucznie dołączona.
Fotki dla Mirelki
Za jej radą w tym roku przycięłam szałwie tak jak ona. Czyli same kwiatostany wycięłam. W zeszłym roku cięłam przy ziemi i nie zakwitła drugi raz.
Już zaczyna drugie kwiatnienie.
Oj, 1,5 miało być .Haa, haa,
O taki 2,5 m nie słyszałam .
limonkowa jeżówka Lemon Drop ?? To nie dawny zakup.
Sama nie wiem jak będzie zimować . Moja jeżówka Secret Joy po zimie zniknęła.
Ewo może to i dobry sposób na sianie stipy. Ale ja jej już nie chcę. Nie będę się na nią wkurzać. Wcześniej pisałam że siałam ją ostatni rok. Mam wiele innych równie fajnych traw. Choćby ta.
Pegasus (jednoroczna)
Witam Wszystkich Serdecznie. Mam zapytanie. Może ktoś pomoże w obsadzenia rabaty roslinkami bo jakoś brak pomysłu. Mam obok domku trójkąt o wymiarach 4.5 x 3.0 x 3.0. Coś zaczęłam tworzyć. Zobaczcie sami.