Siła wzrostu zawsze zależy od warunków jakie tym roślinom zapewnisz. W dobrych warunkach (wymagają skrajnie różnych, a więc należy je rozdzielić, nie sadzić pomieszane) urosną do 30 cm. Kiedy już urosną to się zestarzeją, zmarnieją, w środku kępa wyłysieje i co kilka lat musisz odmładzać.
Tak więc, na jaką szerokość urosną nie ma znaczenia bo i tak ciągle z nimi musisz coś robić.
Można podzielić kępę podczas sadzenia, nawet jak uszkodzą się korzenie w czasie rozrywania - nie ma znaczenia, roślina się przyjmie.
Nie można kosić kosiarką, bo są na tyle niskie, że koszenie nie jest potrzebne. To nie trawa.
Karmnik ma się dobrze w półcieniu i na stale wilgotnym stanowisku (ale nie podmokłym), a macierzanki uwielbiają słońce i suche stanowisko.
Paronychia macierzankowa - nie sadziłam tej rośliny, ale wydaje mi się, że też jak macierzanka lubi suche stanowisko.
Ewo, coś swojego to tylko rękodzieło. Zrób na drutach/szydełku gwiazdkę, albo wytnij ze starego swetra, watę do środka wepchnij albo gąbkę. Następnie utnij "własne" gałęzie z ogrodu, upleć podkład, przyczep gwiazdki, dodaj anioła i kokardę, albo bez. Będzie bardzo pięknie.
Co prawda Ewciu jesteś w cieplejszym rejonie, ale boję się brać odpowiedzialność za powodzenie tej akcji. Gdybym musiała to bym przesadziła teraz, zadbała tak jak opisujesz, ale decyzji nie podejmę, musisz ryzykować sama na własną odpowiedzialność.
Decyzja zależy także od tego, jak cenna jest ta jabłonka, jak duża, kiedy była sadzona.
Zioła same w sobie powinny być od nasiona / sadzonki wyprodukowane osobiście, wtedy spożywając je mamy pewność "czystości" ekologicznej i z czystym sumieniem jemy jako zdrowe. Te marketowe są pewnie "pędzone" nawozami czyli niezbyt ekologiczne.
Danusiu, już pisałem u Kasi, ale powtórzę, że lubię zaskakiwać Nie lubię nudy Główny wianek będzie inny niż zwykle, ale reszta juz będzie typowa Także wątpię czy zdołam siebie zaskoczyć, a przy okazji Was
Właśnie obejrzałam i już wiem jak robi się taki żywy podkład: ... a to był dla mnie najtrudniejszy etap Wianek na drzwi już mam ... ale mogłabym spróbować sama takiego minimalistycznego do salonu
Jeśli niezbyt duże to Magnolia stellata, (magnolia gwiaździsta) ale ona rośnie właśnie jako "wielopniowy" krzaczor, a to co ma wg ciebie rosnąć w "górę" - to zanosi się na większe drzewo.
Magnolie wolno rosną, nie zagają ogrodu jak dąb czy platan, a więc nie obawiaj się o "wielke drzewko" bo w razie czego możesz podkrzesać boczne gałęzie i drzewko pójdzie w górę.
Ren...spróbuj, nie takie "nietalencia" się nauczyły Po prostu musisz zrobić warsztaty wiankowania Przywieźć słomiane podkłady, albo z gałęzi zrobić. Obejrzałaś warsztaty u mnie? Ile ludzi bywało?