Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 11:56, 27 lip 2014

Do góry
Rabatka ma nasłonecznienie, ale od tuji jest niewielki półcień do południa. Potem słońce do 17 - tej. Przy płocie posadziłam nachyłki, ale chcę je wysadzić. Może tam posadzić bergenie, a potem białe jeżówki? Mam jeszcze takie takie fioletowe kwiatki kwitnące na przełomie czerwca i lipca , posadzone są z boku przy skalniaku kamiennym. Potem są 4 żółte róże Berolina posadzone w szpalerze. Przed nimi miały być białe róże, ale jeszcze nie zdecydowałam, jakie.
Potem jest 8 lawend w szpalerze i obwódka bukszpanowa. Wszystko małe, dopiero w tym roku posadzone.

Dziś wygląda to tak:

Gdybym dodała jeżówki w kolorze białym kolory wyglądałyby tak:

Co myślicie? Czy dosadzić drugi szpaler lawendy? Jak rozplanować rabatkę?
Potem wszystko wysypię korą leciutko, aby tylko zacienić ziemię.
Ogródek Iwony 20:49, 26 lip 2014

Do góry
Tak, jutro zrobię zbliżenie i pokaże, co juz jest.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:14, 26 lip 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

Na tej rabacie mają najwięcej słońca i są bardziej rozwinięte niż te przy tarasie, zrobiłam fotkę dzisiaj rano były jeszcze odrobinę zacienione.

To ja nie wiem, co mam na rabacie. Twoje robią się białe, a moje są zielone. Po niedzieli zrobię fotki i się zapytam w wątku o hortensjach. Pozdrawiam Cię Ana.
Ogródek Iwony 10:03, 26 lip 2014

Do góry
Witaj Aniu z samego rana. W nocy u nas popadało, teraz jest pochmurne niebo.
Wreszcie ogród odpoczywa.
Co do listy drzew, postaram się w przyszłym tygodniu ją dopracować, zapytam się was wtedy o opinie.
Dziś muszę trochę ogarnąć w domku, bo przez dwa dni dzieciaki rządziły i kuchni nie poznaję. A te starsze planują dziś zjechać.
Potem może wpadnę do ogrodu przyciąć moje krzewy, bo się niemiłosiernie rozrosły.

Trochę niepocieszona jestem, bo mam niedokończoną rabatkę z różami i po przycięciu lawendy tak łyso. Miał iść jeszcze jeden szpaler róż. A za różami mam nachyłki posadzone, ale słabo kwitły, więc szkoda dla nich tu miejsca. Co by tam posadzić?
Ogród z łezką 08:52, 26 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Co to za hortki. Takie sztywne gałązki mają. Nic się nie pokładają

To Limelight i Polar Bear. Limki w środku, misie po bokach.
Zakątek z fioletową ławeczką 07:47, 26 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Przyszłam powiedzieć Dobranoc. I że zwiedziłam Ogród Anulki. Obie macie piękne ogrody.

Iwonko, dziekuje
Ogródek Iwony 01:24, 26 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Chociaż zieleń jest piękna i te długaśne strąki mają swój urok. W mojej pracy na patio, w zaciszu rośnie wielki okaz. No i kwiaty są piękne wiosną.
Ale w ogrodach dominują szczepione-kulki, chyba wszyscy je mają...
Oprócz mnie
Nie wiem czy te szczepione tak kwitną.

Małgosiu, widziałam dziś nie szczepioną. Podobała mi się.
Ale na razie potrzebuję dwa drzewa: pierwsze zamiast dębu, drugie przy tarasie, aby oglądać jego koronę z fotela w salonie
Muszę dokonać ostrej selekcji wśród kandydatów.
Jutro pewnie nie, wraca mój M ze szpitala.
Ogród na glinie 01:06, 26 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Glosuję za sosenką i kostrzewą siną posadzoną gęsto To taka inspiracja z ChFSh

Ha, nie pamiętam takiego zdjęcia z ChFSh
Ogródek Iwony 01:01, 26 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
No i z tą katalpą jest tak, że to nie jest roślina naszego klimatu.
Późno startuje, a przy pierwszych przymrozkach odrazu zrzuca liście. Nie ma tego pięknego przebarwiania się i powolnego gubienia liści.

W takim razie z listy wylatuje katalpa
Ogród na glinie 00:32, 26 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Widzę, że dalej działasz. Też popieram decyzję wsadzenia hortencji. Tylko dlaczego bobo?

Ha, już wiem. Przeczytałam tutaj: http://gardenpark.com.pl/hortensja-bukietowa-bobo

no właśnie, jest mała, a kwiaty wielkie jak u innych bukietowych
Ogród z łezką 23:53, 25 lip 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
...

Na dobry dzień kfffiatuchy

Co to za hortki. Takie sztywne gałązki mają. Nic się nie pokładają
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 23:50, 25 lip 2014

Do góry
Byłam, miałaś odpoczywać.
Dobranoc.
Makowo na Kociewiu 23:31, 25 lip 2014

Do góry
makkasia napisał(a)

Borbetko to najpiękniejszy komplement jaki przeczytałam o Makowym wzruszyłam się, dziękuje
Brązowe buchani i kulki i ???niebieskości??? ładne liście i białe kwiaty może róże okrywowe białe...ale uważam, ze z różem też jest jej do twarzy i z purpurą też

Taa no na pewno pomogłam Z bielą byłoby eligancko ale nuuuda. Fajnie ten zestaw wygląda z trzmieliną emralgold.
ściskam

Piękna kompozycja. Czy to jest w jakiejś skrzyneczce?
Ogród na glinie 23:23, 25 lip 2014

Do góry
Widzę, że dalej działasz. Też popieram decyzję wsadzenia hortencji. Tylko dlaczego bobo?

Ha, już wiem. Przeczytałam tutaj: http://gardenpark.com.pl/hortensja-bukietowa-bobo
Zakątek z fioletową ławeczką 23:11, 25 lip 2014

Do góry
Przyszłam powiedzieć Dobranoc. I że zwiedziłam Ogród Anulki. Obie macie piękne ogrody.
Ogród to życie 23:07, 25 lip 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)

O, znalazłam schody z kamienia. Jak się po nich wchodzi? Fajnie wyglądają
Ogródek Iwony 22:20, 25 lip 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
Przypadek Iwonko Natrafiłam na komentarz Doni To moja siostra
Napisałaś o szpitalu,mam nadzieję,że to nic poważnego..
Pomysł z listą jak najbardziej trafiony,wiesz po co jedziesz,tylko pilnuj się byś nie wyjechała z czym innym Ja tak mam haha...
Katalpa też bardzo mi się podoba,nie mam jej u siebie.Dosyć późno staruje wiosną ale tworzy śliczną koronę samoformującą.Klona mam u siebie 'Flamingo',mówią o nich śmieciuch a mi bardzo się podoba,ja kilka razy do roku uszczykuję nowe przyrosty i przez to jest zwarty i ma zawsze ładnie wybarwione liście.
Odnośnie szczepienia drzew,staraj się wybierać wyższe bo "kijek" nie urośnie już w górę,korona owszem ale nie kijek.
Miłego wieczoru

Aniu, nie wiedziałam, że Donia to twoja siostra.
Mój e-Muś pracuje na stolarni, więc ręce są narażone na kontakt z ostrymi częściami maszyn. Uszkodził sobie środkowy palec prawej ręki w tak poważny sposób, że zebrany został cały staw i środek palca. W efekcie od marca jest na zwolnieniu, a teraz przyszła pora, aby sztywny palec złamać (stąd szpital), zdrutować i na stałę zgiąć, aby nie przeszkadzał w pracy, bo tak pierwsza maszyna by go obcięła. Da się z tym żyć, musi się wszystko zagoić. Tak mają stolarze

O Katalpie przeczytałam cały wątek, obecnie Danusia nie poleca, bo często chorują i dopadają je choroby grzybowe.
Wczoraj też czytałam o drzewach i już się pogubiłam. Jak wejdę w jakiś wątek, potem mnie coś zainteresuje i potem czas mija, mija, ... no wiesz. I od nowa muszę.
Ogród to życie 20:37, 25 lip 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, czy murek jest poukładany luzem, czy na zaprawę?

Iwonko, dziękuję za pochwalenie drzwi.
Murek bez zaprawy, na szybko go układałam bo deszcz nadciągał.
Ogród to życie 20:02, 25 lip 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Wczoraj zrobiłam murek rabatce dla róż. Wstępnie wybrałam cztery odmiany. Widziałabym tu jeszcze jedną, tylko czy nie będzie im za ciasno, w przyszłości oczywiście

Aniu, czy murek jest poukładany luzem, czy na zaprawę?
Ogród to życie 19:52, 25 lip 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Agnieszko,dla Ciebie, zdjęcia moich drzwi.

Schodów jeszcze nie znalazłam, ale wreszcie zobaczyłam piekne drzwi, które wszyscy zachwalali, a ja ich znaleźć nie mogłam. Wreszcie zobaczyłam i ten piękny, oryginalny ornament. Idę dalej szukać schodów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies