Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 22:20, 25 lip 2014

Aniulka napisał(a)
Przypadek Iwonko Natrafiłam na komentarz Doni To moja siostra
Napisałaś o szpitalu,mam nadzieję,że to nic poważnego..
Pomysł z listą jak najbardziej trafiony,wiesz po co jedziesz,tylko pilnuj się byś nie wyjechała z czym innym Ja tak mam haha...
Katalpa też bardzo mi się podoba,nie mam jej u siebie.Dosyć późno staruje wiosną ale tworzy śliczną koronę samoformującą.Klona mam u siebie 'Flamingo',mówią o nich śmieciuch a mi bardzo się podoba,ja kilka razy do roku uszczykuję nowe przyrosty i przez to jest zwarty i ma zawsze ładnie wybarwione liście.
Odnośnie szczepienia drzew,staraj się wybierać wyższe bo "kijek" nie urośnie już w górę,korona owszem ale nie kijek.
Miłego wieczoru

Aniu, nie wiedziałam, że Donia to twoja siostra.
Mój e-Muś pracuje na stolarni, więc ręce są narażone na kontakt z ostrymi częściami maszyn. Uszkodził sobie środkowy palec prawej ręki w tak poważny sposób, że zebrany został cały staw i środek palca. W efekcie od marca jest na zwolnieniu, a teraz przyszła pora, aby sztywny palec złamać (stąd szpital), zdrutować i na stałę zgiąć, aby nie przeszkadzał w pracy, bo tak pierwsza maszyna by go obcięła. Da się z tym żyć, musi się wszystko zagoić. Tak mają stolarze

O Katalpie przeczytałam cały wątek, obecnie Danusia nie poleca, bo często chorują i dopadają je choroby grzybowe.
Wczoraj też czytałam o drzewach i już się pogubiłam. Jak wejdę w jakiś wątek, potem mnie coś zainteresuje i potem czas mija, mija, ... no wiesz. I od nowa muszę.
Malgosik 00:54, 26 lip 2014

No i z tą katalpą jest tak, że to nie jest roślina naszego klimatu.
Późno startuje, a przy pierwszych przymrozkach odrazu zrzuca liście. Nie ma tego pięknego przebarwiania się i powolnego gubienia liści.
Iwk4 01:01, 26 lip 2014

Malgosik napisał(a)
No i z tą katalpą jest tak, że to nie jest roślina naszego klimatu.
Późno startuje, a przy pierwszych przymrozkach odrazu zrzuca liście. Nie ma tego pięknego przebarwiania się i powolnego gubienia liści.

W takim razie z listy wylatuje katalpa
Malgosik 01:02, 26 lip 2014

Chociaż zieleń jest piękna i te długaśne strąki mają swój urok. W mojej pracy na patio, w zaciszu rośnie wielki okaz. No i kwiaty są piękne wiosną.
Ale w ogrodach dominują szczepione-kulki, chyba wszyscy je mają...
Oprócz mnie
Nie wiem czy te szczepione tak kwitną.
Iwk4 01:24, 26 lip 2014

Malgosik napisał(a)
Chociaż zieleń jest piękna i te długaśne strąki mają swój urok. W mojej pracy na patio, w zaciszu rośnie wielki okaz. No i kwiaty są piękne wiosną.
Ale w ogrodach dominują szczepione-kulki, chyba wszyscy je mają...
Oprócz mnie
Nie wiem czy te szczepione tak kwitną.

Małgosiu, widziałam dziś nie szczepioną. Podobała mi się.
Ale na razie potrzebuję dwa drzewa: pierwsze zamiast dębu, drugie przy tarasie, aby oglądać jego koronę z fotela w salonie
Muszę dokonać ostrej selekcji wśród kandydatów.
Jutro pewnie nie, wraca mój M ze szpitala.
08:18, 26 lip 2014
Dzień dobry Iwonko
Zdrówka życzę mężowi.

Nie raz widuję katalpy i zawsze zastanawiam się czy to ona czy klon Na moim osiedlu chyba nikt nie ma.Tak jak doczytałaś późno startują a tu jeszcze dochodzą choróbska Nie lubię roślin,które wymagają corocznego opryskiwania,staram się jak najmniej używać chemii w ogrodzie ale nie da się,non stop trzeba walczyć jak nie z robalami jakimiś to z chorobami grzybowymi..ech

Miłej soboty
Iwk4 10:03, 26 lip 2014

Witaj Aniu z samego rana. W nocy u nas popadało, teraz jest pochmurne niebo.
Wreszcie ogród odpoczywa.
Co do listy drzew, postaram się w przyszłym tygodniu ją dopracować, zapytam się was wtedy o opinie.
Dziś muszę trochę ogarnąć w domku, bo przez dwa dni dzieciaki rządziły i kuchni nie poznaję. A te starsze planują dziś zjechać.
Potem może wpadnę do ogrodu przyciąć moje krzewy, bo się niemiłosiernie rozrosły.

Trochę niepocieszona jestem, bo mam niedokończoną rabatkę z różami i po przycięciu lawendy tak łyso. Miał iść jeszcze jeden szpaler róż. A za różami mam nachyłki posadzone, ale słabo kwitły, więc szkoda dla nich tu miejsca. Co by tam posadzić?
Malgosik 13:43, 26 lip 2014

Ten pusty brązowy placek?
Miejsce słoneczne?
Iwk4 20:49, 26 lip 2014

Tak, jutro zrobię zbliżenie i pokaże, co juz jest.
wojtas2101 21:47, 26 lip 2014

A może jeżówki.