Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Szmaragdowy Zakątek 23:22, 16 wrz 2018

Do góry

Połowa działki - czyli mam powoli dość 23:13, 16 wrz 2018

Do góry
zawitka napisał(a)
Ela /Elżbieta Franka/--- z tyłu budynku mam kawałek przy domu tu ciągle sucho a słońce grzeje jak nie wiem lato i zimą. Teraz opanował kret i daje czadu po całości.Może wyje mi robactwo i będzie spokój .Dlatego chcę wsadzić trawy .

Mam wielkie ML ,Gracillimusa ,Zebrinusa to te z wyższych rozplenice 2 gatunki ,proso i też niskie .Z tego zrobię trawiastą

szerokość całości to tutaj od płytak kaieś 3 m więc większa jak 1-1,5 nie może być a długośc 10 m

Nie patrzcie na trawę bo skopał kret a na wiosnę ja muszę

Bardzo fajny kacik beda rosly. Sadzic wyzsze, srednie i najnizsze.
Oroso odradzam kazdemu poklada, sie przy pierwszym lepszym deszczu. Nje nadaje sie na duza kepe. Kladzie sie na inne trawy. Chyba ze bedziesz go wiecznie podpierac.
Ogród w budowie - nieustającej 23:11, 16 wrz 2018

Do góry
mira napisał(a)

Rozbiła mi się taka donica, muszę odkupić bo mam drugą a okienka dwa, nie wiem czy jeszcze gdzieś dostanę.

Nie wiem jak to działa ale męczy mnie wirus, katar i beznadzieja.Posyłałaś?
Obejrzałam 2 odcinki GW i ten z daliami - Ty też masz ładne. Mordor klimatyczny fajny a nowe dodaje chęci do roboty.

pozdrawiam a psik

a i te wiosenne kwitnienia niesamowite

Nie posyłałam wirusa, mnie też jeszcze trzyma, wyjątkowe paskudztwo, siedzi teraz w gardle.

Doniczkę mam sprzed sześciu lat i jeszcze dwie podobne, ale kwadratowe, wątpię żeby dało się je kupić.

Fajnie, że obejrzałaś. Tak szczerze, to nie wiem czy chciałabym mieć takie dalie jak ten Pan - moim zdaniem były za duże. No i grubość tych łodyg!

Obrazki dzisiejsze mi się kończą...

Mokradło... i mój ogród 23:06, 16 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Niezła demolka u Ciebie!
Właśnie rozważam niskie pnące na płot lamelowy między hortki, żeby dół miały osłonięty krzewami hortensji. może Galway?

Jak szaleć to na całego Za długo (dwa lata) nic nie zmieniałam i nie tworzyłam nic nowego w ogrodzie, nawet rzadko zaglądałam na forum Teraz nadrabiam

James Galway to moje miłe zaskoczenie. Mam ją dwa lata, a angielki potrzebują trochę więcej czasu by pokazać swoje piękno. Tu drugie kwitnięcie:

Kasia_CS napisał(a)
A jakieś ciemne polecisz spełniających ten warunek powtarzających i do 3m?

Zachwyciłam się Rhapsody in Blue. W sumie to róża parkowa/krzaczasta ale wyczytałam, że przy podporze może urosnąć 2 m. Teraz przesadziłam ją właśnie do Jamesa Galwaya (będę musiała przerobić pergolę na większą

Z ciemnych pnących i powtarzających mam jeszcze Oh Wow/Purple Splash (posadzona w miejscu po Rhapsody in Blue) Mogę powiedzieć tyle, że kwitła dwa razy pojedynczymi, cudownymi kwiatami. Nie chorowała. Ale, że rosła za White Cover tyle było ją widać

Ale jestem dobrej myśli, muszę tylko wiosną bardziej przyciąć White Cover Poczekam na efekty.

Kasiu jak ciemne pnące mają to być róże? Ciemny róż też bierzesz pod uwagę?
Ogród w budowie - nieustającej 23:05, 16 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mój tojad w fazie zielonego zgrubienia pąków. Te Twoje jabłka Topaz bardzo podobne do tych, które wczoraj zerwałam w sadzie. Owocowały pierwszy raz. O ile pamiętam drzewko wsadzałam jako Golden Delicius. Czerwony owoc na pewno nim nie jest.
Kuszące są te świecznice.

Jabłka Topaz są bardzo soczyste, twarde i chrupiące. Lubię takie właśnie, a drzewko w tym roku ugina się od owoców, przy czym na pewno połowę zawiązków oberwałam jeszcze w lipcu.

Tojady są różne, zaczynają kwitnąć pod koniec czerwca nawet, ale żadne nie są tak piękne jak te - mocne, wysokie, szytwne, w głębokim ciemnoniebieskim kolorze, podobne do ostróżek. I bardzo fajnie się rozrastają, bo rok temu wsadziłam po prostu trzy badyle z małych doniczek, a teraz już mają po kilka pędów.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 23:02, 16 wrz 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)
ostatnio malo czasu na ogrodowisko

nawet w lozku sie nie da polezec

pozdrawiam

A ty co tak skaczesz? Łózko batut.
Kwiaty we włosach 23:01, 16 wrz 2018

Do góry

Ogród bez roweru 23:01, 16 wrz 2018

Do góry
I jeszcze kilka ujęć na dobranoc.

Ogród w budowie - nieustającej 22:57, 16 wrz 2018

Do góry
popcorn napisał(a)
Sukulenty piękne! A jaki trawnik! I rabaty tkaie bujne! Wow

Przejrzałam właśnie Twój wątek, piwnica ziemna super, mieliśmy takie coś w starym ogrodzie, ale w tym jest za mokro i musi mi wystarczyć zwykła, pod kawałkiem domu. Żadna piwnica nie jest za duża.
Podagrycznik w ogrodzie - masakra, musisz się tego pozbyć koniecznie, zanim cokolwiek posadzisz, skoro jest na całej działce. Ja przywiozłam sobie w liliowcach na samym początku i jest w nich do dzisiaj, mimo ciągłego wyrywania.

Klimaty południowe.

Ogród bez roweru 22:54, 16 wrz 2018

Do góry
Mam dwie odmiany świecznic: White Pearl i Brunette.
Gdy odwiedziła mnie Kasia, Brunette już kwitła. Kilka dni później zakwitła White Pearl.
No i muszę Wam powiedzieć, że Brunette nie umywa się do White Pearl. Wiem, wiem, Brunette ma brązowe liście. Ale właściwie to one są zielonobrązowe. I Brunette jest o wiele niższa i ma mniejsze kwiaty. W każdym razie tak jest u mnie. White Pearl była u mnie pierwsza. Do zakupu Brunette skłonił mnie kolor liści. Coraz bardziej żałuję tego zakupu.

White Pearl
Kwiaty we włosach 22:51, 16 wrz 2018

Do góry

W Dolinie Muminków 22:51, 16 wrz 2018

Do góry
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny w Naszej Dolinie powoli powstają nowe rabaty Jeszcze dużo do robienia, ale już coś widać.....
Zobaczcie sami efekty pracy...
Ogród bez roweru 22:44, 16 wrz 2018

Do góry
No więc posadziłam, a raczej przesadziłam jeżówki Virgin i trochę traw.
I wygląda to raczej strasznie.
Jeżówki ledwie zipią, molinie się rozkładają. Tylko Gold Fountain wygląda w tej chwili jako tako.

No nic nie widać na tych zdjęciach... Ale możecie sobie spróbować wyobrazić, że to szpaler jeżówek, molinii i turzycy Gold Fountain jak na ostatnim zdjęciu.
Jeszcze później przed molinię turzycę pagórkowatą Raureif dosadzałam.
Te dwie turzyce wyglądają z pewnej odległości dosyć podobnie, ale różnie zachowują się zimą i wiosną.
Gold Fountain jest zimozielona, więc w miarę nieźle wygląda zimą, ale wiosną dość kiepsko.
Turzyca pagórkowata nie jest zimozielona. Jej liście jesienią całkiem fajnie przebarwiają się na rudo i przysychają, ale z tego co pamiętam wiosną robi się ładna o wiele wcześniej niż Gold Fountain.
Przedziwny Ogród 22:43, 16 wrz 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

pięknie! pozdrawiam
Ogród w budowie - nieustającej 22:42, 16 wrz 2018

Do góry
Gabriela napisał(a)

To mam nadzieję że pokażesz niedrogi kranik.
Słyszałam że pozbywasz się eonium, a ja usadzonkowałam wiosną cztery sztuki, tych czarnych. Czy żeby się rozgałęziły, to trzeba je okrutnie przyciąć, jak już będą na słusznej wysokości?

Bez eonium, ale za to też sukulenty z mojego donicowiska:

Rozbiła mi się taka donica, muszę odkupić bo mam drugą a okienka dwa, nie wiem czy jeszcze gdzieś dostanę.

Nie wiem jak to działa ale męczy mnie wirus, katar i beznadzieja.Posyłałaś?
Obejrzałam 2 odcinki GW i ten z daliami - Ty też masz ładne. Mordor klimatyczny fajny a nowe dodaje chęci do roboty.

pozdrawiam a psik

a i te wiosenne kwitnienia niesamowite
Kwiaty we włosach 22:42, 16 wrz 2018

Do góry
Aniu trawy u Ciebie na drugi rok będą cieszyć oko i ucho, moje mają 2 lata.Ja biegam z wężem, już nie ma szans aby robić nawodnienie.Pod tujami mam kropelkowe i kilka rozłożonych węży kropelkowych wśród rabat,jakoś daję radę.

Eliso jeszcze jest zielono, kolorowo i pachnąco, póki ciepło, teraz mają być słoneczne ciepłe dni.Z jednej strony bzyki się uwijają , z drugiej wszędzie zaplecione pajęczyny i wyłażą pająki.Jeszcze żaby.

lawendy i perowskia

dzwonki, jeszcze jeden się znalazł

biały pięciornik

Ogród z koniczynką 22:35, 16 wrz 2018

Do góry
Rumianka napisał(a)

Ogladam od konca i ciae czytam o koniczynce, ale piekna. Widoki masz piekne. Pomysly dekoracyjne nje z tej ziemi. Mnie sie podobaja te miotly witki chyba brzozowe. Bede obcinala brzozy musze pomyslec o takich dekoracjach.
Nje trzeba duzo wydawac forsy grunt to pomyslunek i jest pieknie. Wszystkie dekoracje piekne. A roze wprost nie do wiary, ze z patykow.
Czy ta czerwona powtarza kwitnienie?

Masz tez piekne floksy bardzo je lubie i mam kilka, ale w tym roku po raz pierwszy dostaly maczniaka i bardzo zle to wygladalo juz u mnie sciete i opryskalam aby grzyb sie nie rozprzestrzenił.

Masz tez duzo bukszpanow i zdrowe? Bo na forum pisza o inwazji cmy. Mam jednego bukszpana dosyc dobrze rosnie i wiecej nie chce bo jakby cma je dorwala bym sie pociela. Widzialam taki wygryziony tylko badyle mial.

Ptaszki piekne, musza miec dobrze i spokoj u ciebie. Widocznje mama i tata ptak sie tam dobrze czuja.

U mnie nazwa "ptasi gaj" bo tez u. Mnie ptakow od groma w tujach pelno gniazd. Tez maja wszelkie warunki aby pedzic spokojny tryb zycia. Woda, pa dokola wlasciciele dzialki jak przyjada to intruzi. Lataja przez pol godziny i wrzeszcza jak w ptasim radiu po jakims czasie sie wszystko uspokaja i cisza lataja. Porozumiewaja sie, ze blogostan sie skonczyl sa wlasciciele.

Znowu ryby od bramy slysza, czuja nie wiem jak to nazwac przyywaja do swojego kata w oczku i czekaja na karme. Robilismy obserwacje, ze cos jest na rzeczy eM brame otwieral one do roga podplywaja i tam czekaja.

Ja to odpisuje tasiemce.

Jeszcze zainteresowalo mnie rozmnazanie roz wazonowych/cietych z patyczkow. Sa takie piekne od serca dane musze tez wyprobowac to rozmnazanje.
Ja to nie mam cierpliwosci ale wyprobuje. Wole leciec do ogrodniczsgo tam Oczy naciesze i przy okazji cos kupie.
W tym roku posadzilam do piasku kilka patykow. Chyba 3 zielone ale lisci nje wypuszczaja boje sie je ruszac najwyzej na zime przeniose do garazu.

Ide patrzec dalej.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:28, 16 wrz 2018

Do góry

i mama swoją pupilkę to mała Annabella
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:25, 16 wrz 2018

Do góry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:24, 16 wrz 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies