Bardzo fajny kacik beda rosly. Sadzic wyzsze, srednie i najnizsze.
Oroso odradzam kazdemu poklada, sie przy pierwszym lepszym deszczu. Nje nadaje sie na duza kepe. Kladzie sie na inne trawy. Chyba ze bedziesz go wiecznie podpierac.
Jak szaleć to na całego Za długo (dwa lata) nic nie zmieniałam i nie tworzyłam nic nowego w ogrodzie, nawet rzadko zaglądałam na forum Teraz nadrabiam
James Galway to moje miłe zaskoczenie. Mam ją dwa lata, a angielki potrzebują trochę więcej czasu by pokazać swoje piękno. Tu drugie kwitnięcie:
Zachwyciłam się Rhapsody in Blue. W sumie to róża parkowa/krzaczasta ale wyczytałam, że przy podporze może urosnąć 2 m. Teraz przesadziłam ją właśnie do Jamesa Galwaya (będę musiała przerobić pergolę na większą
Z ciemnych pnących i powtarzających mam jeszcze Oh Wow/Purple Splash (posadzona w miejscu po Rhapsody in Blue) Mogę powiedzieć tyle, że kwitła dwa razy pojedynczymi, cudownymi kwiatami. Nie chorowała. Ale, że rosła za White Cover tyle było ją widać
Ale jestem dobrej myśli, muszę tylko wiosną bardziej przyciąć White Cover Poczekam na efekty.
Kasiu jak ciemne pnące mają to być róże? Ciemny róż też bierzesz pod uwagę?
Jabłka Topaz są bardzo soczyste, twarde i chrupiące. Lubię takie właśnie, a drzewko w tym roku ugina się od owoców, przy czym na pewno połowę zawiązków oberwałam jeszcze w lipcu.
Tojady są różne, zaczynają kwitnąć pod koniec czerwca nawet, ale żadne nie są tak piękne jak te - mocne, wysokie, szytwne, w głębokim ciemnoniebieskim kolorze, podobne do ostróżek. I bardzo fajnie się rozrastają, bo rok temu wsadziłam po prostu trzy badyle z małych doniczek, a teraz już mają po kilka pędów.
Przejrzałam właśnie Twój wątek, piwnica ziemna super, mieliśmy takie coś w starym ogrodzie, ale w tym jest za mokro i musi mi wystarczyć zwykła, pod kawałkiem domu. Żadna piwnica nie jest za duża.
Podagrycznik w ogrodzie - masakra, musisz się tego pozbyć koniecznie, zanim cokolwiek posadzisz, skoro jest na całej działce. Ja przywiozłam sobie w liliowcach na samym początku i jest w nich do dzisiaj, mimo ciągłego wyrywania.
Mam dwie odmiany świecznic: White Pearl i Brunette.
Gdy odwiedziła mnie Kasia, Brunette już kwitła. Kilka dni później zakwitła White Pearl.
No i muszę Wam powiedzieć, że Brunette nie umywa się do White Pearl. Wiem, wiem, Brunette ma brązowe liście. Ale właściwie to one są zielonobrązowe. I Brunette jest o wiele niższa i ma mniejsze kwiaty. W każdym razie tak jest u mnie. White Pearl była u mnie pierwsza. Do zakupu Brunette skłonił mnie kolor liści. Coraz bardziej żałuję tego zakupu.
Dziękuję Wszystkim za odwiedziny w Naszej Dolinie powoli powstają nowe rabaty Jeszcze dużo do robienia, ale już coś widać.....
Zobaczcie sami efekty pracy...
No więc posadziłam, a raczej przesadziłam jeżówki Virgin i trochę traw.
I wygląda to raczej strasznie.
Jeżówki ledwie zipią, molinie się rozkładają. Tylko Gold Fountain wygląda w tej chwili jako tako.
No nic nie widać na tych zdjęciach... Ale możecie sobie spróbować wyobrazić, że to szpaler jeżówek, molinii i turzycy Gold Fountain jak na ostatnim zdjęciu.
Jeszcze później przed molinię turzycę pagórkowatą Raureif dosadzałam.
Te dwie turzyce wyglądają z pewnej odległości dosyć podobnie, ale różnie zachowują się zimą i wiosną.
Gold Fountain jest zimozielona, więc w miarę nieźle wygląda zimą, ale wiosną dość kiepsko.
Turzyca pagórkowata nie jest zimozielona. Jej liście jesienią całkiem fajnie przebarwiają się na rudo i przysychają, ale z tego co pamiętam wiosną robi się ładna o wiele wcześniej niż Gold Fountain.
Rozbiła mi się taka donica, muszę odkupić bo mam drugą a okienka dwa, nie wiem czy jeszcze gdzieś dostanę.
Nie wiem jak to działa ale męczy mnie wirus, katar i beznadzieja.Posyłałaś?
Obejrzałam 2 odcinki GW i ten z daliami - Ty też masz ładne. Mordor klimatyczny fajny a nowe dodaje chęci do roboty.
Aniu trawy u Ciebie na drugi rok będą cieszyć oko i ucho, moje mają 2 lata.Ja biegam z wężem, już nie ma szans aby robić nawodnienie.Pod tujami mam kropelkowe i kilka rozłożonych węży kropelkowych wśród rabat,jakoś daję radę.
Eliso jeszcze jest zielono, kolorowo i pachnąco, póki ciepło, teraz mają być słoneczne ciepłe dni.Z jednej strony bzyki się uwijają , z drugiej wszędzie zaplecione pajęczyny i wyłażą pająki.Jeszcze żaby.
Ogladam od konca i ciae czytam o koniczynce, ale piekna. Widoki masz piekne. Pomysly dekoracyjne nje z tej ziemi. Mnie sie podobaja te miotly witki chyba brzozowe. Bede obcinala brzozy musze pomyslec o takich dekoracjach.
Nje trzeba duzo wydawac forsy grunt to pomyslunek i jest pieknie. Wszystkie dekoracje piekne. A roze wprost nie do wiary, ze z patykow.
Czy ta czerwona powtarza kwitnienie?
Masz tez piekne floksy bardzo je lubie i mam kilka, ale w tym roku po raz pierwszy dostaly maczniaka i bardzo zle to wygladalo juz u mnie sciete i opryskalam aby grzyb sie nie rozprzestrzenił.
Masz tez duzo bukszpanow i zdrowe? Bo na forum pisza o inwazji cmy. Mam jednego bukszpana dosyc dobrze rosnie i wiecej nie chce bo jakby cma je dorwala bym sie pociela. Widzialam taki wygryziony tylko badyle mial.
Ptaszki piekne, musza miec dobrze i spokoj u ciebie. Widocznje mama i tata ptak sie tam dobrze czuja.
U mnie nazwa "ptasi gaj" bo tez u. Mnie ptakow od groma w tujach pelno gniazd. Tez maja wszelkie warunki aby pedzic spokojny tryb zycia. Woda, pa dokola wlasciciele dzialki jak przyjada to intruzi. Lataja przez pol godziny i wrzeszcza jak w ptasim radiu po jakims czasie sie wszystko uspokaja i cisza lataja. Porozumiewaja sie, ze blogostan sie skonczyl sa wlasciciele.
Znowu ryby od bramy slysza, czuja nie wiem jak to nazwac przyywaja do swojego kata w oczku i czekaja na karme. Robilismy obserwacje, ze cos jest na rzeczy eM brame otwieral one do roga podplywaja i tam czekaja.
Ja to odpisuje tasiemce.
Jeszcze zainteresowalo mnie rozmnazanie roz wazonowych/cietych z patyczkow. Sa takie piekne od serca dane musze tez wyprobowac to rozmnazanje.
Ja to nie mam cierpliwosci ale wyprobuje. Wole leciec do ogrodniczsgo tam Oczy naciesze i przy okazji cos kupie.
W tym roku posadzilam do piasku kilka patykow. Chyba 3 zielone ale lisci nje wypuszczaja boje sie je ruszac najwyzej na zime przeniose do garazu.