Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:15, 18 lis 2015

Do góry
Aga napisał(a)
Witam mam problem z chryzantemami w ogrodzie są wysokie a od dołu brzydkie czym je zasłonić trawami rozplenicą lub ostnicą czy czyms zimozielonym?

Jest sporo sposobów, mozna zastosować te same tricki jak w układach z astrami. Popatrz na zdjęcia w galerii ale na pewno zastosuj trawy, dużo traw, ukryją brzydkie "doły" w chryzantemach. To sadzenie rządkami tutaj akurat nie jest najlepszym wyborem No i turzyce są za niskie. Może inne np. miskanty Morning Light?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/316-astry-jesienne
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:10, 18 lis 2015

Do góry
BasiaB napisał(a)
No to mnie Pani nieźle zasmuciła. Chciałam mieć dom tonący w zieleni,
stąd tyle rabat. W tej dużej rabacie planowałam nasadzenia z 5-6 iglaków z sosną bośniacką compact gem w roli głównej podsadzone zurawkami lub wrzosami. Co wobec tego posadzić pod oknami aby nie robić chaosu?

Basiu, dom tonący w zieleni potrzebuje na pewno dużych drzew, trzeba go wtopić w korony drzew. Nie bój się sadzić, te rabaty małe przy domu nie mają aż tak do tego celu znaczenia, bo na nich dużych drzew nie posadzisz. A więc kup jakieś ulubione drzewa i obsadzaj boki ogrodu.

Sadzenie iglaczków a szczególnie jednej sosny nie da oczekiwanego efektu.
Gdybym miała robić ten ogród, przerobiłabym kostkę trochę inaczej.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:08, 18 lis 2015

Do góry
MisiaBela napisał(a)
Pani Danusiu, od dłuższego czasu przyglądam się, jak pani pomaga innym, żeby mieli piękne ogrody i bardzo podobają mi sie pani pomysły i realizacje. Tym razem ja bardzo poproszę o pomoc w uporządkowaniu rabaty przed domem. Jest to rabata cienista - słońce tutaj jest tylko wczesnym rankiem (wystawa północno-wschodnia).
Bukszpany w doniczkach są tylko chwilowo tutaj postawione. Za hortensjami po lewej stronie jest laurowiśnia Etna, ten krzak po prawej to hortensja Great Star. Po prawej stronie mahonie, pierisy i jodła Piccolo.
Chciałabym tutaj dosadzić dwa rododendrony (po środku), ale boję się, że zrobi się jeszcze większy bałagan. Szczególnie po tej prawej stronie coś mi tu nie gra.
Patrząc na inne realizacje, pomyślałam, żeby może też wsadzić tutaj jakieś nieduże drzewo, które może zasłonić częściowo to wąskie okno.
Bardzo proszę o pomoc, co tutaj mogę wsadzić czy wysadzić, żeby to nabrało uporządkowanego wyglądu?

Tutaj potrzebujesz dużo mniej gatunków niż wymieniłaś. Moje kolory przejaskrawione, ale mniej więcej tak:

- drzewo kolumnowe na tle szerszej ściany. Następnie dwa jednakowe drzewka ale o pieńkach różnej wysokości.
Z okien wywal skrzynki, a zamiast poczochrańca postaw solidną donicę na podeście.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:16, 18 lis 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Zaglądam bo lubię patrzyć na efekty Twoich przemian ogrodowych i podczytywać ciekawe poradywianki i dekoracje to przecież ważny temat przed świętami na O.

Obkupiona jestem, mam trzy wielkie pudła z lat ubiegłych i ciągle jestem niezdecydowana na to, z czego podkład, czy jak od lat żywy, czy taki, że wianek da się przechować na następne lata albo na pamiątkę

W zanadrzu mam całkiem nowy, gotowy wianek (może być sam albo z dodatkami) - jest dość awangardowy...hmmm chyba w kuchni zawiśnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:10, 18 lis 2015

Do góry
Nie sadziłam takiej. Jej wygląd zimą zależy od tego, jaki pokrój drzewka zakupisz.

Ta forma mi się podoba
Podwiązywanie wysokich hortensji 08:59, 18 lis 2015

Do góry
Jeszcze jedna fotka dla zobrazowania przeciwieństwa hortensji podwiązywanej wysoko:

Hortensje cięte nisko przy ziemi, pędów jest sporo, są sztywne i krótkie.

Podwiązywanie wysokich hortensji 08:57, 18 lis 2015

Do góry
Na kalinie na lewo obok (zielona kula) widać efekt. tak samo wyglądały te hortensje przed kwitnieniem

Podwiązywanie wysokich hortensji 08:56, 18 lis 2015

Do góry
Nie masz racji, albo źle odczytujesz moją poradę

tak wyglądają hortensje w pierwszym roku po przycięciu w dobrej glebie i z wodą w korzeniach (nie mam na myśli suchego stanowiska, gdzie nie będą miały siły odbić).

Chodzi o to, że one nisko wypuszczają masę pędów i powstaje po prostu "kula". Trwa to dwa miesiące a nie kilka sezonów

Ogródki ziołowe - zioła 08:51, 18 lis 2015

Do góry
Nie będzie dawała satysfakcji bo zioła będą brązowiały, gniły z powodu braku światła. Możesz mieć marketową bazylię, oregano, melisę (krótko, dwa tygodnie)- ja mam liście laurowe w ciemnej kuchni (dają radę), ale to wszystko tylko namiastka ogródka ziołowego. On powinien mieć słońce i pachnieć olejkami eterycznymi jakie są na maksa na słońcu.

To jakbyś chciała uprawiać palmy pod kołem podbiegunowym.

Ogródki ziołowe - zioła 08:43, 18 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zioła potrzebują dużo światła słonecznego, na parapecie wewnatrz domu mogą rosnąć krótko, potem będą marnieć aż padną. Dla ziół robisz skrzynkę na zewnątrz.

Problem właśnie w tym, że mieszkam teraz w kamienicy, gdzie część mieszkańców nie ma balkonu, a w moim rodzinnym domu mieliśmy nawet warzywniak i szklarnię. Nie ma też szerokiego parapetu, żeby wystawić chociaż doniczkę. Obawiam się, że mogłaby spaść, a z kolei ściana budynku jest zniszczona więc żadne uchwyty nie wchodzą w grę.

Czyli podsumowując uprawa ziół w domu nie będzie dawała fajnych zbiorów?
Tulipan - Tulipa 08:33, 18 lis 2015

Do góry
Czyśćce, funkie, stokrotki, bratki
Tulipan - Tulipa 08:32, 18 lis 2015

Do góry
Tulipany możesz sadzić pomiędzy wszystko
Tulipan - Tulipa 08:28, 18 lis 2015

Do góry
Tak, pomiędzy funkiami.

Tulipany i łubiny

Tulipan - Tulipa 08:25, 18 lis 2015

Do góry
Jest w artykule chyba dwa zdjęcia

Tulipany i rozchodniki

Fotka

Tulipany i bodziszki (jednak)

Tulipany i funkie

Tulipany i serduszka okazałe

Tulipany wśród przyciętej perowskii

Tulipany i niezapominajki
Tulipan - Tulipa 08:18, 18 lis 2015

Do góry
Tutaj zainnicjowałam sadzenie na Ogrodowisku turzycy Frosted Curls jak mi wymarzły wrzośce

Orliki z tulipanami i ze stipą

Tulipan - Tulipa 08:15, 18 lis 2015

Do góry
Jeszcze runianka jest dobrym maskowaniem tulipanów. Ja miałam u siebie tulipany w runiance. Nawet w ostrokrzewach miałam
Tulipan - Tulipa 08:13, 18 lis 2015

Do góry
Bodziszki to tylko jedna z propozycji, w moim artykule są trawy i wszystkie (dosłownie) wszystkie turzyce. I tego się trzymaj. Mogą też być liliowce niskie, ale liliowce latem po przekwitnięciu mogą kiepsko wyglądać, turzyce lepsze. Hakonechloa zimą traci liście, po mrozie są skurczone, a turzyce całą zimę ładne.
Tulipan - Tulipa 07:53, 18 lis 2015

Do góry
No włąśnie takie daję, bodziszki zarastają usychające, przecież na zdjęciach masz kwitnące, ale za chwilę będą tulipany zaschnięte, a bodziski zakwitną pięknie. Wszystkie propozycje są w tym kierunku.

Hakonechloa jest dobrym wyborem i sadzisz pomiędzy - ani przed ani za..pomiędzy
Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 21:06, 17 lis 2015

Do góry

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Grzybienie w naszych stawach - Nymphaea 19:28, 17 lis 2015

Do góry
Zaraz popatrzę na oryginalne zdjęcia.

Niestety zbyt boczne to zdjęcie, nieczytelne, a robione jeszcze wtedy słabym aparatem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies