Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Aga 09:07, 12 lis 2015

Witam mam problem z chryzantemami w ogrodzie są wysokie a od dołu brzydkie czym je zasłonić trawami rozplenicą lub ostnicą czy czyms zimozielonym?
Izolda 09:35, 13 lis 2015

Raczej to te chryzantemy są do przesadzenia. Wysoką trawę, to miskant?, rozsadź pod tujami do końca rabaty, ewentualnie, pomiędzy daj te chryzantemy, chociaż lepsze będą zawilce japońskie. Szkoda kulistych tujek, już ledwie żyją
Izolda 09:44, 13 lis 2015

Zieloniutka, za mało tam jest miejsca na cisy przed grabami i limki. Trzeba zachować odległość do cięcia grabów 60 cm przynajmniej. Bluszcz na rustykalnej altanie, a nie wolisz róż i powojników?
zieloniutka 22:14, 13 lis 2015

Izolda napisał(a)
Zieloniutka, za mało tam jest miejsca na cisy przed grabami i limki. Trzeba zachować odległość do cięcia grabów 60 cm przynajmniej. Bluszcz na rustykalnej altanie, a nie wolisz róż i powojników?

Dzięki za odpowiedź. Bluszcz jest puszczony w poziomie, ma zakryć kamienie. Róże i powojniki chyba póki co miałyby tam za ciężko ze względu na wiatry. Jednak będę dalej kombinować.
"rustykalna altana" -dobre fakt że trochę ją wiatr przechylił, ale daleko jej do rustykalne klimatu.
Pszczelarnia 12:20, 18 lis 2015

Mam pytanie na temat: co posadzić w miejsce znaków zapytania pod niewysokie krzewy na pierwszym planie rabaty?

Stanowisko południowe ale z cieniem rzucanym przez krzewy.

Dziękuję.
Tess 15:50, 18 lis 2015

waldek727 napisał(a)
Iwcia.
Zostawiłem tę wskazówkę na przyszłość dla innych.

No nie bardzo dla innych. Wszak na końcu widnieje to: "co oznacza, że to Ty nas zasmuciłaś, a nie Pani Danusia Ciebie".
Bycie bardzo świadomym ogrodnikiem, z dużą wiedzą i doświadczeniem nie upoważnia do negatywnego oceniania innych, szczególnie jesli są "zielonymi nowicjuszami".
waldek727 napisał(a)
Ogród to nie lotnisko, tylko tętniący życiem fragment przyrody umilający nam spędzanie wolnego czasu na własnej posesji.

Każdy ma prawo urządzania własnego ogrodu w taki sposób, w jaki chce lub w jaki mu sie podoba.
Ponadto, z tego co widzę, Basia ma wielki ogród, więc część wybrukowana wcale nie jest nazbyt wielka.

Danusia jedynie zasmuciła Basię. Ty ją potraktowałeś kijem belsbolowym.

I pisz jedynie w swoim imieniu, proszę. Bo mnie Basia nie zasmuciła.
Gardenarium 16:08, 18 lis 2015

MisiaBela napisał(a)
Pani Danusiu, od dłuższego czasu przyglądam się, jak pani pomaga innym, żeby mieli piękne ogrody i bardzo podobają mi sie pani pomysły i realizacje. Tym razem ja bardzo poproszę o pomoc w uporządkowaniu rabaty przed domem. Jest to rabata cienista - słońce tutaj jest tylko wczesnym rankiem (wystawa północno-wschodnia).
Bukszpany w doniczkach są tylko chwilowo tutaj postawione. Za hortensjami po lewej stronie jest laurowiśnia Etna, ten krzak po prawej to hortensja Great Star. Po prawej stronie mahonie, pierisy i jodła Piccolo.
Chciałabym tutaj dosadzić dwa rododendrony (po środku), ale boję się, że zrobi się jeszcze większy bałagan. Szczególnie po tej prawej stronie coś mi tu nie gra.
Patrząc na inne realizacje, pomyślałam, żeby może też wsadzić tutaj jakieś nieduże drzewo, które może zasłonić częściowo to wąskie okno.
Bardzo proszę o pomoc, co tutaj mogę wsadzić czy wysadzić, żeby to nabrało uporządkowanego wyglądu?

Tutaj potrzebujesz dużo mniej gatunków niż wymieniłaś. Moje kolory przejaskrawione, ale mniej więcej tak:

- drzewo kolumnowe na tle szerszej ściany. Następnie dwa jednakowe drzewka ale o pieńkach różnej wysokości.
Z okien wywal skrzynki, a zamiast poczochrańca postaw solidną donicę na podeście.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:10, 18 lis 2015

BasiaB napisał(a)
No to mnie Pani nieźle zasmuciła. Chciałam mieć dom tonący w zieleni,
stąd tyle rabat. W tej dużej rabacie planowałam nasadzenia z 5-6 iglaków z sosną bośniacką compact gem w roli głównej podsadzone zurawkami lub wrzosami. Co wobec tego posadzić pod oknami aby nie robić chaosu?

Basiu, dom tonący w zieleni potrzebuje na pewno dużych drzew, trzeba go wtopić w korony drzew. Nie bój się sadzić, te rabaty małe przy domu nie mają aż tak do tego celu znaczenia, bo na nich dużych drzew nie posadzisz. A więc kup jakieś ulubione drzewa i obsadzaj boki ogrodu.

Sadzenie iglaczków a szczególnie jednej sosny nie da oczekiwanego efektu.
Gdybym miała robić ten ogród, przerobiłabym kostkę trochę inaczej.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 16:15, 18 lis 2015

Aga napisał(a)
Witam mam problem z chryzantemami w ogrodzie są wysokie a od dołu brzydkie czym je zasłonić trawami rozplenicą lub ostnicą czy czyms zimozielonym?

Jest sporo sposobów, mozna zastosować te same tricki jak w układach z astrami. Popatrz na zdjęcia w galerii ale na pewno zastosuj trawy, dużo traw, ukryją brzydkie "doły" w chryzantemach. To sadzenie rządkami tutaj akurat nie jest najlepszym wyborem No i turzyce są za niskie. Może inne np. miskanty Morning Light?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/316-astry-jesienne

Instagram Ogrodowiska
Aga 18:08, 18 lis 2015

Gardenarium napisał(a)

Jest sporo sposobów, mozna zastosować te same tricki jak w układach z astrami. Popatrz na zdjęcia w galerii ale na pewno zastosuj trawy, dużo traw, ukryją brzydkie "doły" w chryzantemach. To sadzenie rządkami tutaj akurat nie jest najlepszym wyborem No i turzyce są za niskie. Może inne np. miskanty Morning Light?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/316-astry-jesienne

Tak właśnie myslalam i juz dawno przeczytałam artykuł o astrach .Dziękuję bardzo za podpowiedź.