Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:27, 15 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
Trochę nieładnie z mojej strony, że dopiero teraz, ale Ogrodowisko mnie wciągnęło bez reszty. Spóźnione, ale za to ogromne podziękowania Danusiu za stworzenie tej mega skarbnicy wiedzy gdzie można tak miło spędzić czas w tak zacnym gronie. O twoich projektach mogłabym napisać pracę doktorską, ale nie będę zanudzać i streszczę jednym słowem - zachwycające.

Dziękuję ogromnie

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:26, 15 lis 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Czekamy na wianek

Sebku, na razie materiały (głównie świąteczne) złożone w sprzątniętym garażu Nie mam jeszcze wszystkiego, co mam zaplanowane Może jutro, może we wtorek
Na jesienny nie mam pomysła
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:25, 15 lis 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Moim zdaniem Ogrodowisko to jest w ogóle genialny "materiał" na napisanie co najmniej pracy magisterskiej, a nawet doktorskiej z socjologii np. lub psychologii. Miejsce, które nie tylko pozwala nam upiększać swoje ogrody, ale przede wszystkim bardzo zbliża do siebie ludzi. ....

Ciekawe czy tworząc Ogrodowisko chociaż w jakimś stopniu spodziewałaś się, że stworzysz Coś tak cudownego i niezwykłego? I, że aż tak będzie ono działać, że ludzie chcą i spotykają się ze sobą także w realu? Miłej niedzieli .

Taki miałam cel Dokładnie taki. Nie spodziewałam się tylko również negatywnych ubocznych skutków, one muszą widocznie być... ale to nic. Pozytywy są warte, aby to ciągnąć dalej Pozdrawiam Sympatyków
Fotorelacje - pielęgnacja roślin 13:23, 15 lis 2015

Do góry
Albo krzywe oko fotografa albo krzywo posadzone Nie tnij teraz, a wiosną.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:01, 15 lis 2015

Do góry
Gdyby jeszcze urósł, przydałoby się jeszcze skosić przed zimą, końcóweczki wyrównać. Nie dopuścić do wysiania się chwastów. W tym roku chyba już nie grozi wysianie
Ogród z pergolą 21:21, 14 lis 2015

Do góry
skopiuje sobie ku pamieci czym urozmaicić tuje danica
Gardenarium napisał(a)
Prosty pomysł - żółte kule z cyprysika na pniu, przy pniach Imperata cylindrica, pomiędzy misnaty Variegatus a na brzegu Carex Evergold.

Berberys - Berberis 20:40, 14 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cudnej urody te kompozycje, berberysy chociaż takie ,,kłujaki" zachwycają mnie bardzo.
Berberys - Berberis 20:37, 14 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Erecta Aurea
Golden Tower - ale będą żółte. Inne kolumnowe z reguły albo są bordowe, albo przebarwiają się na czerwono.

Ja też pokazywałam "swoje" płomienie

Dziękuję Danusiu za odpowiedź, przeczytałam opisy i jednego i drugiego berberysa i pasowalyby mi chyba obydwa jeśli chodzi o warunki uprawy. Erecta aurea zgodnie z opisem jesienią przebarwia się na odcienie złotawej żółci i czerwieni, myślę ze pasowałby do purpurowych liści perukowca.
Danusiu, a czy Twoim zdaniem berberys przebarwiający się jesienia na kolor czerwony pasowałby przed perukowcem? Nie tworzyłyby razem zlanej czerwonej plamy kolorystycznej? Obok tych berberysów posadziłabym rozplenice.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 19:27, 14 lis 2015

Do góry
Ech, piękna ta Aureola...

Gardenarium napisał(a)
Brązowe turzyce (Carex flagellifera), Hakonechloa macra "Aureola) i bodziszki (Geranium) okryją glebę

Pan Maluśkiewicz 18:45, 14 lis 2015

Do góry
Jeśli chodzi akurat o ten gatunek, to bym się wstrzymała do wiosny i kupiła już egzemplarz z liśćmi. Teraz nawet nie wiesz, czy nie kupisz ususzonego po upałach

To ja pisałam, że sadzić można dopóki ziemia nie zamarznie.
Zimowanie lilii tropikalnych 16:21, 14 lis 2015

Do góry
Poczytaj jak forumowicze zimują lotosy

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2498-nelumbo-lotos
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 14:14, 14 lis 2015

Do góry
Skoro na razie jeszcze jesteś na etapie kolekcjonowania roślin, które się podobają, nie zastanawiaj się co z czym posadzić. Przynajmniej dobieraj je obok siebie tak, żeby miały podobne wymagania. Różaneczniki lubią kwaśną glebę, cisy wprost przeciwnie, a są blisko obok siebie.

Gdy już zdecydujesz się robić ogród, wtedy go zaprojektuj, albo przynajmniej zaplanuj. I przestań kupować co popadnie, bo tylko zmarnujesz pieniądze. Zacznij myśleć jak ktoś. kto chce mieć piękne otoczenie, a nie tylko zbiór roślin.

Nie kładź szmaty, wyrzuć podkłady.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom
Mój ogród - trudne początki - Paula 11:31, 14 lis 2015

Do góry
paula23 napisał(a)

Czyli poleciłabyś go? A jak chodzi o długość trzymania liści to jak jesienią? długo trzyma liście czy nie za bardzo?

Tego śmieciucha nie sadź Ja mam go wykreślonego na zawsze.

Nie twórz japońskiego ogrodu w ogrodzie, gdzie masz taką różnorodność kształtów i nieproporcjonalnych rabat Za dużo tego szczęścia. Uspokój ogród przemyślaną linią rabat i ich usystematyzowaniem. Tu romb, tu łuk, tu wodospad... tak nie można

Dla orientacji popatrz na autentyczne zdjęcia z Japonii (wybrane z tej galerii):

https://www.ogrodowisko.pl/panel/articles/430-ogrody-japonskie-i-stylizowane-na-japonskie/photos

do artykułu.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrody-japonskie

Nie porywaj się na tak wysoki pułap bo on do ogrodu po prostu nie pasuje. Nie piszę, żeby cię zdołować, a po prostu wybawić z opresji
W Gąszczu u Tess 11:29, 14 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem, na wyczucie to zrobiłam, trzeba ustawić trzy sztuki wyszukane na różnej wysokości korony
Na zdjęciu jest na pograniczu kopytnika i żurawki

Stożka zagłuszą trawy a w mojej propozycji listki będą "unosić" się na rabacie niczym obłoczki. Mariken można ciąć, żeby nie rozlazł się po rabacie wszerz.

Danusiu, dziękuję to jeszcze jedno pytanie - jaką wysokość powinny mieć te marikeny?
W Gąszczu u Tess 11:22, 14 lis 2015

Do góry
Nie wiem, na wyczucie to zrobiłam, trzeba ustawić trzy sztuki wyszukane na różnej wysokości korony
Na zdjęciu jest na pograniczu kopytnika i żurawki

Stożka zagłuszą trawy a w mojej propozycji listki będą "unosić" się na rabacie niczym obłoczki. Mariken można ciąć, żeby nie rozlazł się po rabacie wszerz.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 11:19, 14 lis 2015

Do góry
Na twoim miejscu dałabym na wstrzymanie i nie trzęsła się tak nad tym biednym klonem. Im bardziej się starasz tym gorzej dla niego będzie z przedobrzenia.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 11:17, 14 lis 2015

Do góry
Głupota z dobrym ogrodnictwem nie mająca nic wspólnego!

Ogrodnicy miejscy nie patrzą na rytm pór roku ani na pogodę, działają bo są w pracy a rabat mają wiele, jak coś zrobią źle - miasto i tak zapłaci za wymianę. To okropna głupota, bo nawet widziałam kopczykowanie róż w październiku gdy miały kwiaty. Na to nie patrz. Ogrodnicy na wynajem rządzą się nie mądrością ogrodnika, a planem na dany dzień.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 11:14, 14 lis 2015

Do góry
Trawa zaczyna wschodzić i z pewnością z tego będzie jeszcze ..trawnik, tylko uporasz się z chwastami. Tak jest gdy nasiona chwastów są w glebie i szybciej wschodzą niż nasiona traw. Tak mają prawie wszyscy co zakładają trawniki z siewu. Wystraczy poczytać wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/526-zakladanie-trawnika-z-siewu

A więc nie martw się i zobaczysz w przyszłym roku. Teraz to już tylko jak masz czas wyrywaj chwasty.
W Gąszczu u Tess 11:11, 14 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jedna sztuka to za mało, mnie pasuje takie cosik

Danusiu, jak mi miło że zajrzałaś
Radzisz trzy marikeny tutaj? A one się zmieszczą? Ten po prawej to w miejscu stożka, czy tak jak narysowałaś, w plamie citronelek?
Zakładam ogród - potrzebuję pomocy:) 11:09, 14 lis 2015

Do góry
Rabaty są za wąskie, nieproporcjonalne, nic się na nich nie mieści, skarpa bardzo stroma, wszystko spłynie przy większej ulewie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies