Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Tess 20:31, 16 lis 2015

Aniu, nie bierz wszystkiego do siebie.
To nie polemika z tobą, tylko moja rada w temacie roslin pod sosnami.

Tu każdy radzi według własnego doświadczenia, wiedzy albo wyczucia. Dlatego te rady często są - lub wydają się rozbieżne.

Makao_J 20:37, 16 lis 2015

Tess napisał(a)
Aniu, nie bierz wszystkiego do siebie.
To nie polemika z tobą, tylko moja rada w temacie roslin pod sosnami.

Tu każdy radzi według własnego doświadczenia, wiedzy albo wyczucia. Dlatego te rady często są - lub wydają się rozbieżne.

Ok. Spoko. Uwielbiam Was wszystkich. Może kiedyś sama zwrócę się do Was o pomoc jak zbłądzę.
Mala_Mi 21:21, 16 lis 2015

Makao_J napisał(a)

Ok. Spoko. Uwielbiam Was wszystkich. Może kiedyś sama zwrócę się do Was o pomoc jak zbłądzę.

Tyś kuta na cztery łapy Raczej to nie w twoim stylu prosić o pomoc

I zero czepiania..ja te nie proszę, bo nawet jak poproszę to i tak dochodzę do wniosku że zrobię po swojemu, a muszę innym odpisywać dlaczego to mi się nie widzi

W wolnej chwili rozrysuję Co rabatę z docelowymi wymiarami roślin. W stylu to posadzimy a to za kilka lat przeniesiemy.. bo pustki nie lubimy RH urośnie np za 5 lat.. i co 5 lat mieć pustkę???

Jałowiec.... nie przepadam za jałowcami, ale te "płasopłożące" lubię Pisze, że wolno rośnie.. jałowiec rośnie w koło..z sadzonki 20 cm.. jak przyrasta po 10 cm na rok.. to po 4 latach mamy plamę o metrowej średnicy. Co to są 4 lata.. to takie pstryk.. na 4 lata można posadzić tulipany, i tak dłużej nie zagrzeją w jednym miejscu. można posadzić byliny. Jedno i drugie wymaga odmładzania co kilka lat
W małym ogrodzie trzeba walczyć o każdy centymetr ziemi.. wiec i warto zrobić nawadnianie pod sosnami i tam coś posadzić.. ale w założeniu parkowym.. nie ma to sensu. natomiast barwne rabatki tu i tam, kolorowy szpaler tu i tam nada przyjemniejszy charakter. Rozumiem o co ci chodzi
Makao_J 21:34, 16 lis 2015

W 100% masz rację. Pustkę mam w RH więc podsadziłam wrzosami bo mnie ona dobijała.

Skąd ta pewność że nie poproszę o pomoc. Też popełniam błędy i czasem utknę, hihi.
Zawsze zastanawiałam się czemu Mała Mi, ale chyba już wiem. Prawdziwa Mała Mi.
Gardenarium 21:37, 16 lis 2015

Sylvana napisał(a)

Trawy za niskie - potrzebuję conajmniej 3m.

Może graby ciasno posadzone. Nie tujowe i pasują do lasu.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:39, 16 lis 2015

Makao_J napisał(a)

... A tak to takie proste rozwiązanie. A że Sylwia ma staw to całkiem niedroga spraw. Tylko ta pompa...

Niekoniecznie stawowi na dobre zrobi ciągłe wypompowywanie wody z niego celem podlewania. Dopływ świeżej wody - niedobry dla równowagi biologicznej. Mam wrażenie, że w stawie wcale nie ma roślin ? chyba, że nie doczytałam, czytam dalej więc.. cofam się

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 21:42, 16 lis 2015

Sylvana napisał(a)
Siemanko,
pod tymi sosnami nic nie rośnie - sypie się z nich niemiłosiernie.
Grabię kilka razy w sezonie, nie próbuję nawet nic tam sadzić, bo potem będę się ręcznie dłubać. Chociaż kiedyś marzył mi się pod nimi gąszcz rododendronowy...ach

Mam ogrody z sosnami, rosną różaneczniki, ale jest nawadnianie (linia kroplująca). jednak dla sosen to sztuczne, wymuszone środowisko. Zbyt dużo wody szkodzi sosnom.
Może więcej azalii pontyjskich?

Instagram Ogrodowiska
Warmia 21:46, 16 lis 2015

Uuu, przyszłam zdjęcia pooglądać, a tu jakieś niesnaski.
Gardenarium 21:47, 16 lis 2015

Sylvana napisał(a)
To mój niby lasek.
Tam tylko igiełkowo.

Można podkrzesać jeszcze ze dwa piętra gałęzi. Prześwietli się nieco. Może coś urośnie, choćby bluszcz po ziemi płożący?

Instagram Ogrodowiska
Makao_J 22:03, 16 lis 2015

A nie pomyślałam że staw może aż tak ucierpieć. Mój błąd.
Ale bluszcz fajna sprawa, też proponowałam Sylwii.