Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Żywopłotki cisowe. 21:26, 08 wrz 2018

Do góry
Piękna fotka,bardzo mi się podoba.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 21:25, 08 wrz 2018

Do góry
ivo napisał(a)
I wiśniowa . Na dole super carexy fajnie zarosły dałam ograniczniki i na razie sie nie rozłażą.

Na górze nędzne wiśnie. 5 jest prawie łysych a jedna która miała najwięcej liści po prostu uschła - nie wiem co jej ale nic z niej nie będzie chyba.

Super z tymi carexami!
Mam nadzieję, że moje też się tak ładnie rozrosną.
Handmade by Elka 21:23, 08 wrz 2018

Do góry
Zieleń to życie 2018. Albo ja już taka doświadczona , albo tegoroczna edycja nie najwyższych lotów. Bywały ciekawsze ekspozycje i lata. Mimo to mam kilka pięknych zdjęć i wspomnienia z miłego spotkania z dziewczynami (zupełnie nieplanowanego). Dziewczyny, do zobaczenia!

Miejski ogród w wersji mini 21:21, 08 wrz 2018

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Carexy FC. Dalej buksy, cisy i hortki. Potem jeszcze miskanta ML.
Tu chyba najlepiej widać nasadzenia.

nasadzenia widać idealne ,nawet te chorujące umbry nie zepsuły mi widoku
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:21, 08 wrz 2018

Do góry
Przy okazji kancikowania obrzeży zauważyłam sporo potomstwa ciemiernika.Kwitnienie zaczęła molinia. To jej debiut u mnie w ogrodzie. Jeszcze mnie nie przekonała do siebie. Bardzo wolno przyrasta i trudno przewidzieć jej ostateczny rozmiar.

Swoje apogeum ma rabata frontowa. W tym roku z defektem w postaci przypalonych hortensji.

Ogrodowe szaleństwo ... 21:18, 08 wrz 2018

Do góry

Moje dzisiejsze zakupy

Juz posadzone, posadziłam też inne cebulowe
Szkodniki rządzą

Ogród z wilkiem zamkn. 21:18, 08 wrz 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

oj...... przyłapałaś mnie .......po prostu wizyty na forum zaczynam od zaległości w ulubionych ogrodach ,a zanim do siebie dotrę ,to padam na pysk
dziś właśnie zaczęłam od swojego wątku i nadrabiam zaległości ( tu emotka zawstydzonej )
fotki mi się kończą zaczynam się powtarzać ,ale mały ogród ,to nie ma co więcej focić
Buziaki

Nie przejmuj się ja też ostatnio nie czasowa jestem, zdecydowanie za szybko doba mi mija jakbym słyszała siebie "ogród mały" chociaż na mały nie wygląda, ale przecież trawa i przestrzeń też musi być Ślicznie Madziu wszystko się u Ciebie rozrosło, ogród stał się dojrzały, spójny, a te ujęcie tarasu boskie
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:15, 08 wrz 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Dorotko piękne zdjęcia .
Te róże z rosą szczególnie mi się podobają.
Dekoracje jak zawsze wyjątkowe. Piękne.
A na tym zdjęciu z cyniami co to za kulki czerwone ?
Dziękuję
te czerwone kuleczki to szparaga ogrodowa, wycinałam ją już ze trzy lata, a ona ciągle rośnie. Trudno się jej pozbyć, to jest stary egzemplarz. W ogródku mam też siewki właśnie z tych czerwonych kuleczek.
Co dzień więcej kwiatów lilii mam.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:12, 08 wrz 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Dzień już krótszy ,mnie też trudno przestawić się i ciągle dnia za mało.

Dzisiaj udało się wykonać zaplanowane prace.
Wczorajsze zbiory zdobią taras. Odmiana Hokkaido dobrze się sprawdza w użytkowaniu. Owoc ma akuratna wielkość na jednorazowe wykorzystanie i nie trzeba się martwić, gdzie przechować nadmiar.

W nocy trochę popadało. Rano zrobiłam na rabacie kanciki, wyrównałam krawędzie, rozrzuciłam wiórki i obornik, przekopałam widłami. Zimą podsypię popiołem drzewnym, a przy okazji kolejnego koszenia wyściółkuję trawą.

Pobrane w lipcu sadzonki dobrze się ukorzeniły. Zmieściło się ich 35, nadmiarem obdarowałam sąsiadkę.

Po zakończeniu fali upałów nabrał masy zielony nawóz. Wkrótce go zetnę i przekopię. W przyszłym roku posadzę tu pomidory.

Nadchodzi powoli czas wykopywania warzyw. Pamiętam lata, że już w połowie września były pierwsze przymrozki. W tym roku nie ma takiej obawy. Selery i buraki sa okazałe. Do zerwania zostały ostatnie jabłka.

Podwórkowa rehabilitacja 21:05, 08 wrz 2018

Do góry
Takie z dziś z gaurą w roli głównej

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:03, 08 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

Czy krzew po lewej to trzmielina oskrzydlona? Jakaś taka wielka mi się wydaje. Tak ci urosła od zeszłego roku?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:55, 08 wrz 2018

Do góry
wiklasia napisał(a)
i znów coś zaszwankowało - to ostatnie z serii

To może i te też się spodobają?
Lubie zestawienie żurawki Marmelade z turzycą SS. Ambrowiec zaczął się przebarwiać.

Nieformowany żywopłot wchodzi w jesienna fazę.

Ogród z wilkiem zamkn. 20:54, 08 wrz 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

A mówi się, że zawilce wolą półcień... no u CIebie wszystko jakoś odwrotnie rośnie i kwitnie jak szalone.. zawilce, tawułki w pełnym slońcu...

Dobrą masz rękę

Buziaki!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:52, 08 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Ale trawska szaleją a oprócz tego bardzo podoba mi się Twoja donica z wrzosami

Dzięki!
Dziś to mistrzyni drugiego planu
Ale mam dla Ciebi poranne ujęcie

Przedziwny Ogród 20:50, 08 wrz 2018

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:48, 08 wrz 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
O, Haniu, znowu czytam coś nowego. Nie wiedziałam, że należy czesać stipy. Bo poczesałabym z chęcią. Jakieś dobierane, końskie ogony?

Też nie wiedziałam, dopóki nie przeszkolono mnie ze zbioru stipowych nasionek. Podpowiedziano, że najlepiej robić to grzebieniem. Palcami trudno było wyczesać te kołtuny. Na dziewczyńskich fryzurach absolutnie się nie znam. Przez większość życia miałam krótkie, z krótkim epizodem na zwykły pleciony warkoczyk.

Po wyczesaniu

Młode sadzonki dopiero teraz produkują nasionka.

Przedziwny Ogród 20:45, 08 wrz 2018

Do góry
Pierwszą przymiarka dekoracji jesiennej. Kolory bladawe bo robione komórką. Średnica ok 60 cm.

Opuchlaki 20:44, 08 wrz 2018

Do góry
Dołączam do grona poszkodowanych i walczących. Opuchlaki - nie wiem skąd się wzięły - zadomowiły się w fikusie wystawionym zeszłego lata na taras. Zobaczyłam je po raz pierwszy, gdy zaczęły wyłazić z donicy, gdy ta już z powrotem wróciła na zimę do domu. Nie wiedziałam jeszcze, jak groźne to byty... Fikus mocno podupadł na zdrowiu. W tym roku zidentyfikowałam, że one to one, właśnie dzięki Ogrodowisku! W międzyczasie kolejna ofiara, jeden ze świerków rosnących w donicy na tarasie padł - dość nagle, po tym, jak już wypuścił przyrosty. Wyciągnęłam z donicy - prawie nie było korzenia... Za to ... mnóstwo całe drobnych jajeczek! To te żółte.

Podlałam wszystkie rośliny tarasowe preparatem KOHINOR 200 SL. Wydaje mi się, że na pędraki podziałało, bo nie widziałam od tamtego czasu żadnego. Ale co z jajeczkami. No i prawdopodobne, że opuchlaki powędrowały poza taras, do cisów mają niedaleko, by tam złożyć jaja... więc co, chyba trzeba opryskać cały ogród? Zdobyłam preparat Pyrinex, ale myślicie, że oprysk nim całego ogrodu teraz ma sens? Właśnie popadał deszcz, byłby to dobry moment, gdy ziemia mokra. Czy dać sobie spokój i zastosować coś innego? Co radzicie?

No i jeszcze, gdy dziś przywiozłam z centrum ogrodniczego nowe rośliny, obejrzałam dokładnie korzenie, czego wcześniej nigdy nie robiłam... i co? W jednej z traw było PEŁNO jaj opuchlaków... Oglądać, oglądać, oglądać nowe nabytki od korzenia! Teraz będę tego mocno pilnować.

W ogródku emerytki 20:16, 08 wrz 2018

Do góry
gogo napisał(a)
Może na dobranoc trochę żurawek:

[img siz

Witam się w pięknym ogrodeczku. Spaceruje ale jestem dopiero na 15 stronie. Zauroczyły mnie te żurawki. Prześliczne
Małymi kroczkami do celu... 20:14, 08 wrz 2018

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies