Bardzo mi było miło, że odwiedziłyście moje progi Szkoda tylko, że za krótko...
Krzysiu z moim Emem dobrze się rozumieją, to pokrewne dusze. I Szybkie Bille. Nawet zaczynam mieć wyrzuty sumienia...Krzyś ostatnio u mnie ciągle coś sadzi...
Teraz to pojechałaś po bandzie...wcale nie mam czyściutko. Ogród jeszcze nie oporządzony po moich ostatnich rozrywkach. Może teraz się uda, jeżeli przestanie padać. Bo leje z nieba jak ta lala.
Czego nie robi się dla dzieci ceramiczne domeczki zimą na inspiracjach wpadły mi w oko fajna kompozycja
A pamiętam jak Łukasz też lubił przyrodę. Niestety latające owady bardzo go zniechęciły do ogrodu. Za to mrówki, biedronki są nadal okazją do zatrzymania. No i ptaszki ze mną czasem ogląda. W tym roku będę zgnite jabłka dla kosów zbierała.
Witajcie !
Jesteśmy już w domu, a moje włoskie wakacje można uznać za bardzo udane. Było cudownie. Włochy przywitały nas wszystkimi odcieniami błękitu.
Piękny kraj...na wakacje
Trawnik bardzo ladny. Kup sobie probnik do kwasowosci gleby aby zobaczyc jakie jest ph ziemi i zbadac w kilku miejscach.
Ze skrzypem walka z wiatrakami. Tylko mozesz kosic jak bedziesz wyrywal to w miejsce wyrwanego wyrosnie 10. Ma korzenie czarne gleboko siegajace.
Nie wolno dopuscic do zakwitnienia skrzypu wiosna na trawie zolce ok 10 cm parasolki.
Wapnuje sie wiosna lub pozna jesienia najlepiej rozrzucic wapno granulowane na snieg. Rozrzucaja tez krede malarska tansza.
Moj trawnik jak widzimy, ze cos nie tak z nim tez wapno rozsiewamy od razu koloru nabiera tak nam doradzil ogrodnik. Widocznie ma jakies braki, ale skrzypu nie mam. Mam na skalniaku wapnuje ale marne efekty.
Traktuje go srodkiem kazdy maluje pedzelkiem i ginie.
U nas tez w rowach przy drogach rosnie palka wodna i krwawnica. Jest tych roslin pelno. Kupuje krwawnice, wstyd mi jest ja wyrywac a jest w zasiegu. To biale co kwitnie obok krwawnicy tez.
Widac to rosliny wszedobylskie w calej Europie i nie tylko.
Odnosnie pytona to kupa smiechu z nim jest.nikt go nie widzial tylko jego zrzutke. Miasteczko poszukiwawcze zrobili kupa luda go szukalo bo ze wzgledu na ciagle deszcze prace poszukiwawcze zawieszono.
Pod rozplenicami znalazłam takie maluchy. To chyba ich siewki . Dałam do doniczek i zamierzam wysadzić je na rabatę.
Myślicie że to się uda i urosną? Czy lepiej kupić nowe sadzonki?
I po drodze mijaliśmy takie cudo, które każdy chętnie by do siebie przytulił, a gospodarze mając również ogrodzenie z takiej samej cegły zbeszcześcili je koszmarnym domkiem
Domku nie fociłam, żeby nie było, a Ł poszedł dalej szukać innej perspektywy, może Aga dorzuci jeszcze
Dziękuję Wszystkim jeszcze raz, że mogłam tam z Wami być. Jesteście cudowni i tworzycie wspaniałą atmosferęDo wiosny
Chyba brzydka pogoda się zapowiada do piątku
O trawach napiszę u Ciebie.
Mój pióropuszowy miskant taki już po 2 latach, kupowany tam gdzie Wam mówiłam
I jeszcze miałam Ci pokazać jak pod jabłonką rośnie trzmielina biało-zielona i trawka Amazon Mist, którą Ci dałam. W srodku mam szafirki a teraz jeszcze będą goździki przy samym pniu.
Na tą hortensje choruję
Fajnie wkomponowane berberysy
W tym miejscu trawnik był najmniej zniszczony
Dochodzę do wniosku, że hortensjom dobrze robi kontrast z innymi nasadzeniami i powtórzenie koloru inna rośliną jednocześnie