Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Migawki z ogródka 23:23, 17 wrz 2018

Do góry
U mnie niektóre całkowicie do wywalenia, inne nie tknięte, część różnie...

A takie rabaty mijam po drodze do pracy
Ogród Małej Mi 2017 23:15, 17 wrz 2018

Do góry
Dziewczynki czytam.... ale padam..

eM pomaga w ogrodzie, nie powiem, tylko do rabat się nie miesza.. bo nawet ja nie wiem co tam mam.. bez jego pomocy nie miałabym szans ogarnąć ogrodu.. samo koszenie to dużo roboty.. wywiezienie zielska to już wogle robota ciężka..
Wiem wiem.. kompostować.. ale musiałabym mieć kompostownik ogromny.. u mnie większość to trawa z koszenia.. i już nikt mnie nie namówi na kompostowanie trawy.. organizacja czegoś do przesypywania metrów sześciennych trawy przerzucanie kompostu.. sorry.. nie mam na to siły i czasu.. pomijam ślimaki... fuj.. na sam myśl aż mnie wzdrygło.. po deszczu poszły tam granulki.. będzie kompost na rabaty kwiatowe..

Nawet obrazków nie mam .. nie ma co pokazywać w tym sezonie.. ale warzywnik bez warzyw mi się bardzo podoba Chciałam posiać łubin.. ale chyba znów nie zdążę.. baaa już nie zdążyłam.. posieje wisona i w szklarnia i warzywniku..dam ziemi odpocząć przez kolejny rok O ile werbena mnie nie zje żywcem ..
Topinambur niestety tylko coś randapopodobne może pomoże.. kopałam wiosna dokładnie. kawałek po kawałku i wybierałam bulwy... i dalej to mam.. mało tego..wyrosło mi w tujach.. nie do wykopania... co mnie podkusiło aby sadzić ????

Ogród z rzeźbą 23:11, 17 wrz 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zdjęcia jak z bajki.
Na ziemię sprowadził mnie widok worków. Już nigdy złego słowa nie napisze o mojej glinie. Ile to roślin można by mieć, gdyby nie te wydatki na uzdatnianie gleby.

Eee tam z bajki, takie tam sobie czary-mary Haniu.
No to ja Cię teraz będę trzymać za słowo z tą gliną. Nie narzekaj! Ja już nawet nie chcę liczyć ile tych wydatków na te wszystkie worki ziemi, kory, obornika poszło. Chyba bym się załamała. W każdym razie w tym roku na pewno kilka/kilkanaście razy więcej niż na zieleninę. Mam tylko nadzieję, że to nie jest kasa wydana nadaremno i że ta cała walka i męka z podłożem ma sens!

Może trochę smutna fotka, ale jakże misterna robota (no parę niedoróbek jest):

Coś weselszego:

Wśród brzóz i dębów 23:10, 17 wrz 2018

Do góry
Aniu, Grażynko, takie spotkania to rzeczywiście wspaniała sprawa, one sprawiają, że stajemy się jedną wielką Ogrodowiskową Rodziną.

Jak feniks z popiołów 23:08, 17 wrz 2018

Do góry
wiklasia napisał(a)

Mam dziwne wrażenie, że juz kiedyś rozmawiałysmy o tej skarpie...hm...
jak długo masz tam słońce?
Chyba mam na nią fajnego pomysła...lubisz zółty?
Ogród z rzeźbą 23:07, 17 wrz 2018

Do góry
Zana napisał(a)

Przepięknie podświetla słonko te pióropusze Już się cieszę na swoje w przyszłym roku
Sezon 2017 u Hanusi 23:04, 17 wrz 2018

Do góry
Księcia wstawiam żeby spełniał życzenia

Ogród z rzeźbą 23:00, 17 wrz 2018

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Cudne!
Cały czas się waham, czy dół ogrodu obsadzać Limkami czy Annabellkami.

No w tej decyzji nie pomogę, ale jak anabelki to te strong kupuj, dokładniej nazwę post wyżej napisałam.

Miskanta mam i ja:
Skromny bo skromny, ale jest i kwitnie!

Ogród z rzeźbą 22:57, 17 wrz 2018

Do góry
Kasia365 napisał(a)

Anabelki zzieleniały

Zana, podglądam Twój ogród od jakiegoś czasu, jest przepiękny, uwielbiam taki leśny klimat, u mnie glina i patelnia, więc zupełne przeciwieństwo, ale cieszę się, że mogę sobie na Twoim wątku nacieszyć oczy. Napisz mi proszę co to za trawka na zdjęciu z Anabelkami.
Pozdrawiam, Kasia.

Kasiu, witam i bardzo dziękuję za tyle miłych słów. Zawsze jednak podkreślam, że zdjęcia są ładniejsze niż rzeczywistość. Pod anabelkami rośnie Sporobolus heterolepis.

Dla Ciebie anabelki z niedzielnego wieczora (odmiana tzw. strong czyli Incrediball Abetwo):

Ranczo Edy 22:55, 17 wrz 2018

Do góry

Ogród z rzeźbą 22:52, 17 wrz 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

O Anulka, a jak rozpoznać te bylinowe??? Bo wsadziłam wiosną takie piękne na frontowej, kwitną cały czas bez przerwy i tylko mi żal, że w przyszłym roku ich nie będzie...A może to te, co Wasze???
Edit: ależ tu masz zesatwienia tych limonkowych odcieni z zielonościami... Ta zielonożólta niewielka trawka - jak ma na imię??

Ta moja naparstnica bylinowa to odmiana Carillon. Jak rozpoznać? No chyba trzeba wujka gogla o rade poprosić. Ja swoją kupiłam przez przypadek. A wiesz, kopałam siewki dla April i dwie doniczki postawiłam z boku i ich nie zapakowałam. Jeśli chcesz to w przyszłym tygodniu mogą być Twoje. Siewki nie są duże, chyba z pięć sztuk tam jest.
Limonkowa trawka to carex elata aurea, lubi półcień i wilgotno.

Ogród z rzeźbą 22:45, 17 wrz 2018

Do góry
Magda70 napisał(a)
boszzzz jakie cudne fotki robisz! Też tak chcę umieć!
Nie wybierasz się nad morze?

Ha, ha nad morze mówisz? Czuję się zaproszona.

Świecące traweczki na moim bajzlowniczku:

Ogród z rzeźbą 22:43, 17 wrz 2018

Do góry
Magda70 napisał(a)

co to za trzcinnik??

Madziu to trzcinnik krótkowłosy, calamagrostis brachytricha. Nie kwitnie może tak spektakularnie jak rozplenice, ale ma przynajmniej tę zaletę, że wiosną wcześnie się wybudza. Tworzy ładne fontannowe kępy.

Kwitnący:

Ogród z rzeźbą 22:40, 17 wrz 2018

Do góry
jolanka napisał(a)
Widzę, że worki to kupujemy chyba u tego samego dostawcy
Pikne zdjęcia jak zwykle
Fajnie, ze pokazałaś ogród sąsiadki, ale wątek mogłaby założyć

A to napisz mina priv gdzie kupujesz. Też zamawiasz hurtowo?

Jesień już za progiem, lecą liście z drzew:

Dąb sypie w tym roku żołędziami w takich ilościach, że całą działkę mam zasypaną. Ciekawe ile dębów będę w przyszłym roku wyrywać. A jak patrzę ile na nim liści, to jak co roku słabo mi się robi.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:35, 17 wrz 2018

Do góry

Och!!!!
Ogród z rzeźbą 22:32, 17 wrz 2018

Do góry
anna_t napisał(a)
Ruderowa to będzie petarda
A obrzeża będą mniej widoczne jak roślinki dojdą, piknie będzie!

Zaczynam powoli popadać w zwątpienie, że kiedyś ukończę tę ruderową. A jak ten moment jednak nadejdzie to chyba zmienię jej nazwę na "rabata wymęczona". Wszystko wskazuje na to, że prace przeciągną się jednak na przyszły sezon. Jak wszystko zagra tak jak to sobie wyobrażam, to może będzie fajnie.

Świecąca hortka ruderowej:

A ten oszalał, kwitnie już chyba drugi tydzień, wsiał się skubany w hostę, trzeba będzie mu przeprowadzkę zrobić:

Ogród z rzeźbą 22:27, 17 wrz 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
ech.... wspaniale a woreczków z ziemią sporo nazbierałaś

Do mnie to zamówienia woreczków po sto szutk. Z tej dostawy prawie połowa już "wbudowana".

Obrazeczki z rabatki Jordanowej:

Działka prawie w Borach Tucholskich 22:09, 17 wrz 2018

Do góry
chyba pora na jesienne wyciszenie

Znowu na wsi 22:09, 17 wrz 2018

Do góry
Joku napisał(a)

Urzekł mnie też obraz przekwitającej róży, tyle tu ciepła, melancholii....
i delikatne przypomnienie mijającego czasu...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:07, 17 wrz 2018

Do góry

Stanowczo muszę wprowadzić to połączenie rozplenicy i stipy z sedum u siebie w ogrodzie.
Twoje - cud, miód. I orzeszki!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies