Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Zana 22:43, 17 wrz 2018

Magda70 napisał(a)

co to za trzcinnik??

Madziu to trzcinnik krótkowłosy, calamagrostis brachytricha. Nie kwitnie może tak spektakularnie jak rozplenice, ale ma przynajmniej tę zaletę, że wiosną wcześnie się wybudza. Tworzy ładne fontannowe kępy.

Kwitnący:

Gardener27 22:44, 17 wrz 2018

Jestem ostatnio często u Ciebie, więcej wolnego czasu mam na forum.
Podziwiam i mocno kibicuję, lekkiego chleba nie masz z tą ziemią.
Ścieżka wyszła kapitalna, idealnie pasuje do stylu ogrodu. Rabaty przepiękne, idealnie skomponowane a zdjęcia jak zawsze mistrzowskie.
Na czym stanęło zagospodarowanie donic przy ławce ?
Zana 22:45, 17 wrz 2018

Magda70 napisał(a)
boszzzz jakie cudne fotki robisz! Też tak chcę umieć!
Nie wybierasz się nad morze?

Ha, ha nad morze mówisz? Czuję się zaproszona.

Świecące traweczki na moim bajzlowniczku:

Zana 22:52, 17 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

O Anulka, a jak rozpoznać te bylinowe??? Bo wsadziłam wiosną takie piękne na frontowej, kwitną cały czas bez przerwy i tylko mi żal, że w przyszłym roku ich nie będzie...A może to te, co Wasze???
Edit: ależ tu masz zesatwienia tych limonkowych odcieni z zielonościami... Ta zielonożólta niewielka trawka - jak ma na imię??

Ta moja naparstnica bylinowa to odmiana Carillon. Jak rozpoznać? No chyba trzeba wujka gogla o rade poprosić. Ja swoją kupiłam przez przypadek. A wiesz, kopałam siewki dla April i dwie doniczki postawiłam z boku i ich nie zapakowałam. Jeśli chcesz to w przyszłym tygodniu mogą być Twoje. Siewki nie są duże, chyba z pięć sztuk tam jest.
Limonkowa trawka to carex elata aurea, lubi półcień i wilgotno.

inka74 22:55, 17 wrz 2018

Ładnie ta ścieżka wyszła. Nawet bardzo ładnie. Rantu prawie nie widać a jak jest wyżej żwirek się nie wysypie na rabaty. Rabata ruderowa nabiera wielkości i rozmachu. Ona spora już była jak ją ostatnio widziałam )))
Teraz boję się zapytać gdzie sięga

Worków sporo ale przy twoich dołaxh i piachu to kropla w morzu potrzeb. U mnie tylko po wierzchu sypiąc ponad 120 worków poszło. Ze 2 lory pewnie by u ciebie weszły.
Zana 22:57, 17 wrz 2018

Kasia365 napisał(a)

Anabelki zzieleniały

Zana, podglądam Twój ogród od jakiegoś czasu, jest przepiękny, uwielbiam taki leśny klimat, u mnie glina i patelnia, więc zupełne przeciwieństwo, ale cieszę się, że mogę sobie na Twoim wątku nacieszyć oczy. Napisz mi proszę co to za trawka na zdjęciu z Anabelkami.
Pozdrawiam, Kasia.

Kasiu, witam i bardzo dziękuję za tyle miłych słów. Zawsze jednak podkreślam, że zdjęcia są ładniejsze niż rzeczywistość. Pod anabelkami rośnie Sporobolus heterolepis.

Dla Ciebie anabelki z niedzielnego wieczora (odmiana tzw. strong czyli Incrediball Abetwo):

Zana 23:00, 17 wrz 2018

Johanka77 napisał(a)
Cudne!
Cały czas się waham, czy dół ogrodu obsadzać Limkami czy Annabellkami.

No w tej decyzji nie pomogę, ale jak anabelki to te strong kupuj, dokładniej nazwę post wyżej napisałam.

Miskanta mam i ja:
Skromny bo skromny, ale jest i kwitnie!

Kasia_CS 23:07, 17 wrz 2018

Zana napisał(a)

Przepięknie podświetla słonko te pióropusze Już się cieszę na swoje w przyszłym roku
Zana 23:11, 17 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zdjęcia jak z bajki.
Na ziemię sprowadził mnie widok worków. Już nigdy złego słowa nie napisze o mojej glinie. Ile to roślin można by mieć, gdyby nie te wydatki na uzdatnianie gleby.

Eee tam z bajki, takie tam sobie czary-mary Haniu.
No to ja Cię teraz będę trzymać za słowo z tą gliną. Nie narzekaj! Ja już nawet nie chcę liczyć ile tych wydatków na te wszystkie worki ziemi, kory, obornika poszło. Chyba bym się załamała. W każdym razie w tym roku na pewno kilka/kilkanaście razy więcej niż na zieleninę. Mam tylko nadzieję, że to nie jest kasa wydana nadaremno i że ta cała walka i męka z podłożem ma sens!

Może trochę smutna fotka, ale jakże misterna robota (no parę niedoróbek jest):

Coś weselszego:

mrokasia 23:25, 17 wrz 2018

Aaaa, wiedziałam kiedy zajrzeć . Znowu piękne fotki .