Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Pszczelarnia 17:46, 17 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W tygodniu będę miała niewiele czasu na działania ogrodowe, więc dzisiaj dokończyłam wertykulację. Zachodzę w głowę, skąd tyle tego filcu (kilkadziesiąt pojemników) skoro kosiarka ma kosz.
Pierwsza jesienna praca odhaczona.
Następny w kolejce jest warzywnik, potem maliniak, wstępne czyszczenie rabat z bylin (wiosna łatwiej jest ogarnąć), sadzenie czosnku i cebul. Coś jeszcze?
I grabienie liści.

Stanowczo za mało na Twoje możliwości. Bo potem to już tylko ławeczki masz w głowie.

Gruszka_na_w... 20:11, 17 wrz 2018

Monia, dziękuję za miły wpis. Ławeczka czeka.
Ach, te dzieci ze swoją szczerością.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:14, 17 wrz 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Stanowczo za mało na Twoje możliwości. Bo potem to już tylko ławeczki masz w głowie.

Ewo, wciąż usprawiedliwiam się przeciążeniem organizmu w minionym pięcioleciu. Leżenie odłogiem było wtedy moim niespełnionym marzeniem. Jeszcze troszkę poleniuchuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 22:07, 17 wrz 2018

Stanowczo muszę wprowadzić to połączenie rozplenicy i stipy z sedum u siebie w ogrodzie.
Twoje - cud, miód. I orzeszki!!
inka74 22:33, 17 wrz 2018

Jesienne rabaty już u ciebie. Fajne są takie zakątki i ścieżki wijące się wśród roślin.
Tak z ciekawości - czy masz może jakąś rabatkę, która po sezonie / w trakcie sezonu nie była przerabiana? Zastanawiam się kiedy przestanę przerabiać rabaty, ile lat mi to zajmie w tym roku znów praktycznie na każdej coś robiłam. Czasami są to drobne zmiany lub wręcz totalna rewolucja.
mrokasia 22:35, 17 wrz 2018

Och!!!!
mikina34 09:14, 18 wrz 2018

mrokasia napisał(a)

Och!!!!

Mam podobne odczucia
mira 09:30, 18 wrz 2018

Następny w kolejce jest warzywnik, potem maliniak, wstępne czyszczenie rabat z bylin (wiosna łatwiej jest ogarnąć), sadzenie czosnku i cebul. Coś jeszcze?
I grabienie liści. :
D

Rabata okołostudzienna. Modernizowana rok temu jesienią. Wyleciały z niej róże okrywowe Swany i sporo irysów syberyjskich. Doszły trawki, bergenie i kukliki.

O takie uporządkowanie robót bardzo potrzebne.
Teraz musisz zdawać relację na bieżąco a ja będę podążać Twoim tropem. Cebule kupiłam i takie i takie czosnku jeszcze nie.

Też zrobiona ale areacja i masa filcu - u mnie nic nie leje susza a trawnik zielony tylko od porannej rosy.

Dlaczego wywaliłaś róże Swany ? i irysy?

Postaram się zaglądać na O. teraz częściej więc wypatrzę odpowiedź.

pozdrawiam
Anda 09:31, 18 wrz 2018

Jeszcze nic nie napisałam, niemożliwe. Już chyba trzy razy oglądałam ostatnie zdjęcia Piekne jesienne widoki. Trawki podświetlone promieniami słońca cudowne.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ElzbietaFranka 13:55, 18 wrz 2018

Witam Haniu. Wszystko ladnie ci rosnie. Zawsze zagladam na pierwsze strony twoich wzmagan ogrodowych i fota jak lezysz w tych zaroslach mi sie podoba.
Na poczatku mydlo i powidlo teraz tez ale uporzadkowane.

Co rok wszystko wieksze, czlowiek patrzac do przodu watku a teraz jakby sie przeniosl w inny swiat.
Te dwie foty razem obok siebie powyzej, przepiekne warte uwienczenia na plotnie.

Bardzo ladnie
Pozdrawiam