Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:14, 29 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przede wszystkim trzmieliny należy ustawić do pionu. Zawijasek nie pasuje tutaj, wygląd śmiesznie
Cis niepotrzebny w środku. Kulka podwójna moim zdaniem powinna się zamienić na miejsca z tą drugą, a ta druga powinna być niższa, w połowie tych podwójnych kulek

Biały żwirek nadaje się wyłącznie do akwarium, nie do ogrodu, bije po oczach i wygląda sztucznie. Chyba że one jest beżowy, to ok

Jeszcze dodam, że ta rabatka mogłaby byc nieco wypukła, podniesiona chociaż 20 cm na środku. Lekko nie garbowato.

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 22:50, 29 paź 2015

Do góry
Nie jest to ryzyko. One są takie wypasiona bo rosły w gruncie, gdzie miały lepsze warunki niż w doniczkach.

Czy się przyjmą zależy od szkółkarza, jak je prowadził w szkółce i jak je wykopał. Tego nie wiem, ale ja sadzę o tej porze iglaki kopane owinięte jutą, Pod jutą druty albo nic.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:11, 29 paź 2015

Do góry
Pozostało drugie tyle, i to nie moje. Moje leżą.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:10, 29 paź 2015

Do góry
Bez nawozu, sam Topsin. Za późno na nawożenie, mróz będzie już.
Nigdy nie używam nawozów na 100 czy cały sezon. Jeśli nawozisz to systematycznie i widzisz jak rośnie.

Nie ma co się martwić, teraz to i tak koniec sezonu. Na wiosnę dobra wertykulacja, posypanie ziemią żyzną, dosiewka w razie czego i woda. Ciepło przyjdzie, po kłopotach nie będzie śladu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:25, 29 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja dzisiaj wsadziłam 600. Ręka mnie boli, ale po 100 byłam jak poranny ptaszek - dopiero po 500 mnie wzięło, ból koło kciuka.

Szalona jakaś czy co?
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 15:59, 29 paź 2015

Do góry
Buk padł bo nie miał korzeni, miał ucięte i wetknięte w donicę. Tak mi pasował że ryzykowałam, ale nic z tego.
Ambrowiec amerykański - Liquidambar 15:31, 29 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie mam, ale miałam i jest na to dowód w wątku, ale wywaliłam. Pisałam posta gdy Twojego nie było, odpowiadałam na posta że komuś opadły liście ze śliwy Nigra a wyszło że to odpowiedź na Twój post. Zaraz poprawię.

E tam..źle doczytałam, widziałam Nigra. jest RB, to jednak był twój post

No to się dogadałyśmy
Że miałaś Royal Burgundy to wiem, bo czytałam wszystkie Twoje wątki I pamiętałam, że wyrzuciłaś. Dlatego zdziwiłam się, że "masz" Myślałam, że gdzieś przesadziłaś, ale tego też nie kojarzyłam. Ech, te Twoje rewolucje... Wiesz, jakiego drzewa mi brakuje u Ciebie, a które pięknie się prezentowało? Limonkowego przy lustrze /przy oczku wodnym/. Miało taki cudny malowniczy pokrój. To był chyba buk aurea pendula, który szybko padł.

Tutaj go pokazałaś:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=1103
Wokół Anatola 13:49, 29 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nigdy nie myślałam, że można tak się zachwycić prostym domkiem Jest śliczny i do tego ma śliczne ogrodzenie. Wszystko pasuje

Danusia- ogromny to dla mnie zaszczyt, że zechciałaś znów zajrzeć do Anatola.
Dziękuję za miłe słowa dotyczące domku.

Muszę się przyznać, że pojawiłam się tutaj mocno licząc na wsparcie doświadczonych ogrodników. Mój ogród pozostawia wiele do życzenia.
Dziś czuję na plecach ogromny ciężar. Wiele osób pisze, że fajnie się ogród Anatola zapowiada, a tak szczerze- to ja zielona, jak szczypiorek na wiosnę jestem.
W czasach "przed forum" nie odróżniałam azalii od różaneczników, a gracillimusy kojarzyły się z chmurami burzowymi
Cały czas się uczę, próbuję kopiować pewne rozwiązania, podejrzane w innych dziennikach. Odrobinę więcej już wiem, np. wiem, jakie rośliny bardziej lubię, ale nadal daleko mi do świadomego, dojrzałego prowadzenia ogrodu.

Z dojrzałych i przemyślanych decyzji ogrodnika - dzięki Ogrodowisku nie mam na żadnej rabatce "szmat", jestem orędownikiem ich zdejmowania. I dumna jestem z tego, choć zwykle spotykam się z głębokim niedowierzaniem, że tak jest lepiej
Jeże w naszych ogrodach 13:44, 29 paź 2015

Do góry
Ja zawsze hamuję, przed jeżem i przed wiewiórką, nie wyobrażam sobie żeby z premedytacją to zrobić.
Pszczelarnia 13:41, 29 paź 2015

Do góry
Ewciu, jak miałaś na pryzmie obornik, to jak wysoka była pryzma, ile leżała i czy przykrywałaś ziemią? A potem "kroiłaś" jak tort?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:39, 29 paź 2015

Do góry
Dzięki Moniczka, Wybrałam dwa, Michał wybrał jedno
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 13:32, 29 paź 2015

Do góry
Wrzucam link ku przestrodze. Skoro "ogrodnicy" tak uprawiają to słuchaj się ich. Ale oni chyba nie są ogrodnikami, tylko handlowcami .

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Szmata, za głebokie posadzenie, plus zbyt obfite podlewanie = opieńkowa zgnilizna korzeni, czyli drzewo w skrócie mówiąc zamiera.

Odgrzeb pieniek i zobacz co się tam dzieje.
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 13:29, 29 paź 2015

Do góry
Trawki kupowane w doniczkach mozna sadzić przez cały rok pod warunkiem, że ziemia nie jest zmarznięta. Biorąc jednak pod uwagę, że niektóre nie są zbyt wytrzymałe na mrozy, lepiej żeby się dobrze zakorzeniły przed zimą, a więc ostateczny termin to połowa października. Teraz bym nie sadziła i uznała, że lepszym terminem jest wiosna. Sadzisz, przyjmuje się, zakorzenia, rośnie, jest silna. Lepiej zniesie zimę.
Ogrodowy song 10:58, 29 paź 2015

Do góry
Może powinnaś zmienić podział tej rabaty, wydzielić dwa sektory, każdemu sektorowi przydzielić "swój" niwaki i fajnie oddzielić to zygzakiem czy trawkami, i wtedy dokomponować resztę.
jednego niwaki przesadzić.
Ogrodowy song 10:49, 29 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Za dużo wszystkiego na pniu, będzie kaszana.

Po lewej dwie formy niwaki (to już walczy o priorytet) po prawej kule na pniu i kule, całkiem inny styl ogrodu. To trzeba zmienić i nie dokładać tutaj kolejnego drzewka na pniu. W dodatku tak mało regularnego.

oj..zgodzę się z Tobą...z góry jak patrzę same kule

P.s czytam ciąg dalszy
Ogrodowy song 10:36, 29 paź 2015

Do góry
frezja napisał(a)
Szukamy miejsca dla perukowcana pniu..

lewo czy prawo...hmmm

Za dużo wszystkiego na pniu, będzie kaszana.

Po lewej dwie formy niwaki (to już walczy o priorytet) po prawej kule na pniu i kule, całkiem inny styl ogrodu. To trzeba zmienić i nie dokładać tutaj kolejnego drzewka na pniu. W dodatku tak mało regularnego.

Wiem,że dodrze radzę
Gdyby mi zlecono metamorfozę tego ogrodu, miałabym ciężki orzech do zgryzienia, najgorzej jest robić gdy tyle gwiazd w ogrodzie.
Tak miałam w ogrodzie Ani z zielonego wzgórza.

Miała tak https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=2

potem tu zaczyna się przeróbka

https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=26

a tu zaczyna metamorfoza

https://www.ogrodowisko.pl/watek/667-ania-z-zielonego-wzgorza?page=29

Ambrowiec amerykański - Liquidambar 10:27, 29 paź 2015

Do góry
Nie mam, ale miałam i jest na to dowód w wątku, ale wywaliłam. Pisałam posta gdy Twojego nie było, odpowiadałam na posta że komuś opadły liście ze śliwy Nigra a wyszło że to odpowiedź na Twój post. Zaraz poprawię.

E tam..źle doczytałam, widziałam Nigra. jest RB, to jednak był twój post
Rozpoznawanie roślin iglastych.... 10:15, 29 paź 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych

Jest tak zabiedzone a nie choruje Rośnie w szmacie, korzenie nie mają jak oddychać, ugotowało się pod czarną tkaniną w te upały bo ziemia się nagrzewała. Jeszcze jeden powód - może być za głęboko posadzone i mieć zbyt ubogą glebę, albo zbyt zlewną, ubitą... Musisz o nie zadbać, wyciągnąć szmatę, sprawdzić głębokość sadzenia, kupić worek Conitorfu lub ziemi do iglaków, przesadzić, wtedy z tego urośnie wielkieee i piękne drzewo, a tak skiśnie w tej szmacie w następnym roku i nic nie zostanie.

Drzewko jest w tak opłakanym i niecodziennym stanie że aż będę się wahać pomiędzy świerkiem kłującym, jodłą a sosną ościstą. Drzewo nie ma dla swojego gatunku nawet normalnego wyglądu, bo jest skarłowaciałe i zabiedzone.

Przy jego sadzeniu popełniłaś chyba wszystkie możliwe błędy, a więc popraw mu warunki do wzrostu, wtedy pokazę czym tak naprawdę jest, sosną świerkiem czy jodłą. Pewnie świerkiem.

Wiem na pewno, że jest drzewem iglastym a umieściłaś w liściastych
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 09:54, 29 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dałam awans i przeniosłam, a co tam

Juz dawno miałam o to poprosić
Dzieki Danuś !
Buziaki !
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:46, 29 paź 2015

Do góry
Chyba wszystkie wymieniłam, albo prawie wszystkie. Bo jakoś mnie smucą archiwa, że tak mało zdjęć i wtedy nie miałam dobrego aparatu. Teraz mam. Odświeżam więc.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies