Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

frezja 16:54, 28 paź 2015

jeszcze tez nie sadziłam...
Iwk4 16:59, 28 paź 2015

Cebule można sadzić zanim ziemia nie zmarznie. W przyszłym tygodniu można.
skarabeusz 18:29, 28 paź 2015

Można, więc bierz się do roboty
Gardenarium 19:56, 28 paź 2015

MalgorzataGrazyna napisał(a)
Pani Danusiu bardzo dziękuję ale czy te cisy można pociągnąć aż do tego żółtego,żeby okno zasłonić?Zdecydowanie bardziej mi odpowiada takie gęste obsadzenie, a idąc za ciosem może i kamienie zamienić na kore(dwa tygodnie temu je przywizłam bo pies nory kopał).Pozdrawiam

Potwierdzam opinię Ewy, nie można zasłaniać okna, albo zamurować albo nie zasłaniać.
Na korę bym nie zamieniała, takie wydzielone rabatki dobrze wyglądają z kamykami.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:58, 28 paź 2015

chelll napisał(a)
Czt można jeszcze sadzić cebule tulipanów? Mam jeszcze sto i dałabym radę po niedzieli je wsadzić, ale czy to ma jeszcze sens?

Ja dzisiaj wsadziłam 600. Ręka mnie boli, ale po 100 byłam jak poranny ptaszek - dopiero po 500 mnie wzięło, ból koło kciuka.

Instagram Ogrodowiska
skarabeusz 16:25, 29 paź 2015

Gardenarium napisał(a)

Ja dzisiaj wsadziłam 600. Ręka mnie boli, ale po 100 byłam jak poranny ptaszek - dopiero po 500 mnie wzięło, ból koło kciuka.

Szalona jakaś czy co?
Gardenarium 18:11, 29 paź 2015

Pozostało drugie tyle, i to nie moje. Moje leżą.

Instagram Ogrodowiska
atena13 23:14, 29 paź 2015

Gardenarium napisał(a)

Przede wszystkim trzmieliny należy ustawić do pionu. Zawijasek nie pasuje tutaj, wygląd śmiesznie
Cis niepotrzebny w środku. Kulka podwójna moim zdaniem powinna się zamienić na miejsca z tą drugą, a ta druga powinna być niższa, w połowie tych podwójnych kulek

Biały żwirek nadaje się wyłącznie do akwarium, nie do ogrodu, bije po oczach i wygląda sztucznie. Chyba że one jest beżowy, to ok

Jeszcze dodam, że ta rabatka mogłaby byc nieco wypukła, podniesiona chociaż 20 cm na środku. Lekko nie garbowato.

atena13 23:22, 29 paź 2015

Bardzo proszę Danusiu jakie roślinki narysowałaś?fioletowe kulki to lawenda?zielone to bukszpany?a te pozostałe?myślałam też żeby dać z przodu obwódkę z żurawki marmalade,widziałam na O. z lawendą i trzmieliną i bardzo mi się podoba to zestawienie.Doradź proszę i czy będzie to pasować z rabatą po drugiej stronie schodów?

BasiaB 20:55, 31 paź 2015

Witam wszystkich serdecznie. Do tej pory tylko przeglądałam forum i często traktowałam jako źródło inspiracji, Jednak teraz gdy na poważnie zabieram się za obsadzanie mojego ogrodu mam mnóstwo wątpliwości. Chciałabym zacząć od strony frontowej domu (wystawa zachodnia), a dokładnie od dwóch rabatek po obu stronach schodów. Rabatki mają kształt połówek jajka. Szerokość przy ścianie wynosi 3 metry a głębokość w najdłuższym miejscu również 3 metry. Wiem że chciałabym iglaka na pniu oraz iglaka kolumnowego. Co do reszty to nie wiem czy może ostrokrzew, może róże albo jeszcze coś innego.
Narysowałam sobie na zdjęciu ogólny zarys. Czy to ma sens? Bardzo proszę Was o sugestie, pomysły.