Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Lecę w kulki... 08:08, 19 cze 2014

Do góry
Ehhhh chociaż tyle Ale jakbyś miała ciut więcej fotek.... to wiesz...Nie chowaj ich przed światem
Róża "Chopin" 00:04, 19 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Pooglądaj galerie z tych artykułów
https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=r%C3%B3%C5%BCe

Musisz się zdecydować na kolorystykę, bo do róż pasuje mnóstwo bylin - przetaczniki, szałwie, przywrotniki, kocimiętki, firletki, lawenda, ostróżki, tojady - można tak dłuuugo wymieniać Do Chopinów dobrałbym coś w mocnym kolorze

Dzięki Sebek
Ja narazie dodałam lawendę hidcote tak jak zasugerowała mi Danusia
Więc jak myślisz? chyba kolorystycznie ok...
(zdjęcie wykonane 2.06.2014r. zaraz po posadzeniu. teraz to się rozrosło trochę )
Po niedzieli będę opielać tuje i zabiorę tą korę spod bukszpanów

Poniżej zdjęcie dodaję:
Uprawa róż 23:21, 18 cze 2014

Do góry
daro65 napisał(a)
Witam.Mam pytanie,podobają mi się róże szczepione na pniu,chciałbym takie zasadzić w przy swoim tarasie.W szkółkach sprzedawane są w donicach,czy wystarczy przesadzic ją do gruntu? Czy mają jakies szczególne wymaganie?

Dokładnie - wystarczy przesadzić. Te róże akurat mogą mieć problem z zimowaniem, w tym dziale na pewno znajdziesz o tym informacje - ale na razie ciesz się kwiatami
Róża "Chopin" 23:18, 18 cze 2014

Do góry
Pooglądaj galerie z tych artykułów
https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=r%C3%B3%C5%BCe

Musisz się zdecydować na kolorystykę, bo do róż pasuje mnóstwo bylin - przetaczniki, szałwie, przywrotniki, kocimiętki, firletki, lawenda, ostróżki, tojady - można tak dłuuugo wymieniać Do Chopinów dobrałbym coś w mocnym kolorze
Jak przyciąć wrzosy 23:05, 18 cze 2014

Do góry
Ona mają zwarty system korzeniowy - jeśli przesadzisz je teraz z dużą bryłą i wsadzisz do ziemi jaką lubią to bez problemu powinny znieść przeprowadzkę
Miejsko & sielsko 22:37, 18 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

Tia...Kaktusa bym zasuszył na 100% Skoro o domowych mowa to chyba storczyki uśmiercę, bo chyba ponad miesiąc nie podlane... Mus się jutro za to zabrać

Mus, i dodaj tego nawozu co dla nich kupiłeś i w szafie trzymasz
Miejsko & sielsko 22:35, 18 cze 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Sebciu, Tobie to i kaktus na dłoni by wyrósł jakbys tylko zechciał

Tia...Kaktusa bym zasuszył na 100% Skoro o domowych mowa to chyba storczyki uśmiercę, bo chyba ponad miesiąc nie podlane... Mus się jutro za to zabrać
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:20, 18 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Będzie trawnik...Muszę wizytę u dentysty umówić, bo znowu szczęka mi wyleci... Na Twoim miejscu zakładałbym trawnik z siewu - chwastów można się pozbyć jednym opryskiem jak radzi Aga i znów jest super - no i siane ponoć lepiej zimują. Aha - i poszukaj w necie opinii o jak najlepszych mieszankach. Bo te najtańsze są nic nie warte...

Sebuś....ja myślę, że Gosia już dawno się wyedukowala co do nasion trawy
Śmiem twierdzić, że nasiona już stoją na półeczce i czekają na wysianie - mylę się?

To było po pierwsze...a po drugie - no moja droga - jak to powiedział mój elektryk: teraz to już przegiełaś. I kto tu na zawał zejdzie?
Bodziszki - Geranium 21:42, 18 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Wiosną tego roku przyciąłem bodziszki korzeniaste i odbiły. Przycięte pędy wsadziłem do ziemi i również rosną

Sebek, dziękuję
Miejsko & sielsko 21:37, 18 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

Gdybyście widziały mojego Zebrinusa podzielonego w tym roku na 6 to nie szukałybyście pasków tylko rośliny Moje w tym roku osiągnęły zabójczą wysokość perzu I chyba siem obraziły.... Ale może kiedyś urosną

Sebciu, Tobie to i kaktus na dłoni by wyrósł jakbys tylko zechciał

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:34, 18 cze 2014

Do góry
Będzie trawnik...Muszę wizytę u dentysty umówić, bo znowu szczęka mi wyleci... Na Twoim miejscu zakładałbym trawnik z siewu - chwastów można się pozbyć jednym opryskiem jak radzi Aga i znów jest super - no i siane ponoć lepiej zimują. Aha - i poszukaj w necie opinii o jak najlepszych mieszankach. Bo te najtańsze są nic nie warte...
Miejsko & sielsko 21:25, 18 cze 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Tosia,
Zapamiętam, bo uśmiałam się
Ale musiałaś mieć minę szukając pasków
gdzie były?

Ściskam ))

Gdybyście widziały mojego Zebrinusa podzielonego w tym roku na 6 to nie szukałybyście pasków tylko rośliny Moje w tym roku osiągnęły zabójczą wysokość perzu I chyba siem obraziły.... Ale może kiedyś urosną
Początkujący ogród Magdy 21:10, 18 cze 2014

Do góry
Witaj Zakupy świetne Wiem, że one bardzo cieszą, ale na razie bym przystopował Przed wykuszem raczej i tak tego wszystkiego nie upchniesz Pierwsze co mogę doradzić to na pewno nie sadź symetrycznie na rabatach - u siebie mam tak posadzone i czasem mnie kusi, by wziąć buldożer i zrównać z ziemią te nasadzenia Poleciłbym również dosiać trawę, by już była gęsta. Razem z Danusią powtarzamy, że czasem wystarczy piękny trawnik i jedno drzewo i już jest piękny ogród. I chyba najważniejsza rada to zwiedzaj - nasze ogrody, zerkaj na galerie w artykułach, wątki tematyczne (przyklejone w dziale projektowanie ogrodów przeczytaj koniecznie!). Zaglądnij również do wizytówek.

Musowo przeczytaj również tą serię artykułów
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/69-poradnik-jak-zaprojektowac-i-zalozyc-ogrod-cz-3-projektowanie

Twoim najważniejszym "zadaniem" teraz jest uświadomić sobie co chcesz, żeby znalazło się w Twoim ogrodzie i w jakim stylu ma być on urządzony. U mnie trwało to kilka lat zanim zrozumiałem c=jaki styl ogrodów odpowiada mi najbardziej- i teraz jakbym zakładał ogród to wyglądałby całkiem inaczej Nowy mam już w głowie - czy go kiedyś zrealizuję to nie wiem Dlatego życzę Ci, by u Ciebie trwało to znacznie szybciej - dzięki temu unikniesz wielu błędów w postaci nieprzemyślanych nasadzeń i strat finansowych
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:45, 18 cze 2014

Do góry
Witaj Sebek!
Musiałam w końcu do Ciebie zajrzeć. Pięknie u Ciebie Jestem na Ogrodowisku od tygodnia i przeglądając zauważyłam, że udzielasz się chyba we wszystkich wątkach, które czytałam. A do mnie jeszcze nie zajrzałaś?, to wręcz niemożliwe!
Zapraszam serdecznie i pozdrawiam.
Ogrodniczek - pętliczek ..... 14:27, 18 cze 2014

Do góry
Witaj - na początek napiszę, że bardzo podoba mi się kolor elewacji Twojego domu I czekam na dalsze kroki w zakładaniu rabat Palenisko świetne!
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:22, 18 cze 2014

Do góry
Pięknie wyglądają te obwódki - niby taki mały akcent, ale rzeczywiście daje wielki efekt A co do ciachania - jak Ci się tnie tymi nożycami gardeny? Chyba są leciutkie?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:33, 18 cze 2014

Do góry
MalgosiaR napisał(a)
Sebek hello, to jak nie leżak to może hamak w nim przynajmniej można sobie przysnąć.

Mam huśtawkę - wystarczy mi Ja w ogrodzie odpoczywam wyłącznie w nim pracując
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 13:31, 18 cze 2014

Do góry
Lawnda napisał(a)
Dziś zauważyłam, że mój winobluszcz zaczyna się przebarwiać...Rośnie na bardzo słonecznym miejscu. Podlewam go codziennie jesli jest słonecznie. O tej porze roku powinnien być chyba zieloniutki?

W jakiej części Polski mieszkasz? Teraz były bardzo zimne noce i być może winobluszcz poczuł "jesień" Jednak masz rację - powinien być zieloniutki
Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 13:29, 18 cze 2014

Do góry
Karol99 napisał(a)
Witajcie. Wzdłuż płotu posadzone mam tuje szmaragd, jednak chciałem szybciej zasłonić siatkę od drogi, dlatego posadziłem winobluszcz pięciolistkowy. Czy jeśli pnącze zakryje szczelnie siatke, tuje nie bedą usychały od jego strony z powodu braku światła? pozdrawiam.

Zależy z jakiej strony operuje słońce. Ten winobluszcz jest bardzo ekspansywny i może "wypijać" tujom składniki pokarmowe, przez co wolniej będą rosnąć...
Funkie - Hosta 13:28, 18 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

Wg mnie nie - żółty i niebieski ładnie kontrastuje, mam tak połączone rośliny u siebie i wcale nie wygląda to smutno

a jakby tak coś jeszcze czerwonego, to będzie za pstrokato?
Nie mogę dużych plam zrobić, bo rabat jest mała, żebym nie nabździła

świerk jest już trochę większy, z czasem kulki bukszpana będę zabierać
i narazie półkole od płotu do bukszpanów chcę zagospodarować, bo tam fajnie cieniście oprócz poranka
całkiem po lewej przy płocie idą 3 żółte carex elata aurea, rozjaśnią ten kąt, a resztę muszę zakupić, czyli funkie niebieskie, bo się ich już nie mogę doczekać i myślałam o paprociach, niedużymi plamami posadzone

a 2-3 gałęzie dolne świerka idą do wycięcia
i tak będzie łysiał od dołu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies