Dzięki Kamilka :* sama nawet nie wiedziałam,że zboże może tak pięknie wyglądać nie kupiłaś jeszcze żadnych tulipanów? Oj to niedobrze wybór już niewielki :/ dzisiaj byłam w 3 B. i udało mi się kupić jeszcze takie
Pójdą one na rabate przy kojcu psa, tylko coś mnie natchnienie dzisiaj opuściło na ogród
Mary, zobacz jak sie rozrosloAle ciagle jest jeszcze duzo miejsca i spokojnie zmiesci sie nawet macrokarpa, przy zywoplocie mam duzy goly placek.
szpalerek z pomponelli bedzie pod oknem, i chyba dosadze po prostu kilka leonardow i madam, bez larisy.
Pszczolko, dzieki ze wpadlas. Liryczny, moze to i wlasciwe slowo
Moja corka namietnie uzywa slowa epicki, po angielsku i po polsku. To slowo chyba zastapilo mega popularne 'cool'.
Pittosporum jest piekne, i sa tak rozne! Ale dopiero tutaj zobaczylam pierwszy raz to niebieskosrebrne u sasiadow w dole ulicy. Tak nam sie spodobalo, ze sie odwazylismy zapukac do drzwi i zapytac Nie wiedzieli nawet, ze to pittosporum
Droga dedukcji ustalilam, ze to chyba wrinkled blue, i takie kupilam
niedawno zostalo przyciete formujaco, bo do tej pory tylko przycinalam pojedyncze galazki. A zima w tym roku troche przemarzlo. Ale za to rosnie naprawde duze i ekspresowo.
W przedogrodku mam tez dwie santoliny, czyli wloska/bawelniana lawenda
Male, ale w koncu zlapaly wiatr w zagle i sie zadomowily. Sprobowalam, bo jedna z dalszych sasiadek ma te srebrnoniebieska, i w dodatku w cieniu, ogromna rzecz jasna. Moje to jeszcze malenstwa, ciagle musze czysca ograniczac, by ich nie pozeral
Marysiu, dziekuje.
To akurat stare zdjecie, teraz golej ziemi tam nie widac Rozroslo sie wszystko w koncu. Probowalam dodac tam rozne rosliny z duzymi liscmi, by byl jakis kontrast, ale nic za bardzo nie daje rady. Nawet elephant ears, czyli tak jak starsi lokalesi nazywaja bergenie, ktore sa bardzo popularne w mojej okolicy. Mam kilka, rosna marnie, nie rozrastaja sie za bardzo, a te same z tylu ogrodu calkiem porzadnie sie rozprzestrzenily.
PSzczolko, ogrodek malutki mam w uk, wiec Mutabilis w kilku sklepach da sie kupic, raczej on line, lokalnie nie widzialam, ani w zadnym innym ogrodniczym. Moja ma przyjsc pod koniec listopada od Sarah Raven.
Complicata tez fajna.
Generalnie moj ogrod malo sie nadaje do pokazywania, chociaz czasasami miewam przelotne okresy zadowolenia Raczej fragmentaryczne niz ogolnoogrodowe
za to w lokalnym parku podziwiam zawsze te roze, staruszka, mocno zdrewniala i ogromna! Niby wole Jacqueline Du Pre, ale ta bez nazwy ciagle mnie rozwala na lopatki.
Widok na ogród z podwórka
i w przeciwnym kierunku
i widać jaka trawa na tym mule się odbudowała, tuż po koszeniu fotka, gęsty zielony dywan, chyba najładniejsza w tym roku, ale rośnie w oczach
Wczoraj trochę przy rowie sama podziałam
Doszły obwódki z połówek stempli, na razie tylko ułożyłam, a Em chyba ciut w ziemię wpuści, żeby trzymało szmatę i nie zatrzymywało na rabacie mułu
dosypałam kamyki do końca i dołożyłam słupków, tu już lina fajnie się uciągła , dosadzone też miodunki, a między nimi będą hosty
Z drugiej strony zrobiłam tak samo
Na rabatce jest od prawej :
- Szałwia omszona ‘Aprils Night’ – 11 sz z Ascot i Comte de Chambord
- Szałwia omszona 'New Dimension Rose' Salvia nemorosa – 12sz
- Driakiew japońska 'Pink Diamonds' Scabiosa japonica - 10sz
Planuje powiekszyc ja troche (na dlugosc laczki) , docelowe wymiara maja byc 8m na 2m.
Witajcie Kochani
Bede w kraju za miesiac i planuje popracowac nad rabata oddzielajaca warzywnik (na dzien dzisiejszy jest tam laczka) od ogrodu ozdobnego.
Chodzi o to miejsce wysypane kora